Iratkozzon fel hírlevelünkre

KKM – BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2017. DECEMBER - 49. HÉT

Budapest 

Magyarországra akkreditált nagykövetek Budapestet ábrázoló fotóiból nyílt kiállítás Budapest Atmosphere címmel december 5-én a KKM–Balassi Intézetben. Íjgyártó István kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár a tárlat megnyitóján elmondta: Marie-France Andrétól, Belgium nagykövetétől származott az ötlet, hirdessenek fotópályázatot az itt szolgáló nagykövetek számára arról, hogyan látják ők Budapestet. A diplomaták egész évben mások érdekében munkálkodnak, ez azonban olyan pillanat, amikor ők maguk kerülnek a középpontba – jegyezte meg a külügyminisztérium államtitkára. A zsűri elnöki tisztét Ledényi Attila, az Art Market Budapest kortárs képzőművészeti vásár alapító igazgatója látta el. A kiírásra huszonöt portfólióban mintegy száz fotó érkezett, amelyeket anonim módon bíráltak el. A legjobb fotót Jakkrit Srivali, Thaiföld nagykövete készítette, a második helyre pedig holtversenyben Juraj Chmiel cseh nagykövet és David Renato Nájera Rivas mexikói nagykövet munkáit sorolta a zsűri, amely harmadik díjat ebben a kategóriában nem adott ki. A legjobb portfólió díját David Renato Nájera Rivas nyerte el, másodikként Marie-France André, Belgium nagykövetének portfólióját díjazták; a harmadik helyre pedig holtversenyben Alekszandar Mosztrokol montenegrói nagykövet és Jakkrit Srivali munkáit sorolta a zsűri. Dánia nagykövete, Kirsten Rosenvold Geelan a verseny különdíját érdemelte ki.

Belgrád
 
Adventi hangversenyt adott a zágrábi székesegyházban december 10-én a Pannon Filharmonikusok (PFZ). A koncerten neves szólisták – Váradi Marianna, Balázs Júlia, Balogh Eszter, Megyesi Zoltán és Hámori Szabolcs –, valamint a Mecsek Kórus és a Kapos Kórus közreműködésével elsősorban Kodály Zoltán műveit szólaltatták meg. Az est karmestere Erdélyi Dániel volt. A PFZ a Zágrábi Magyar Intézet és a Zágrábi Magyar Nagykövetség meghívására idén már másodszor koncertezett Horvátországban.

 

Berlin 

Uncertain Distances címmel folytatódott december 4-én a Collegium Hungaricum Berlin performance sorozata, a Montag Modus. Az intézet kéthavonta megrendezett programjában, amely különböző műfajokat ötvözve állítja középpontba a performatív művészetet, ez alkalommal  André Uerba, Dányi Viktória és Porteleki Áron, Darko Dragičević és Martin Sonderkamp előadásait, illetve Brückner János videóinstallációját láthatta a közönség.

 
Bécs 

Szabó Magda Az ajtó című regényének színpadi változatát mutatták be a bécsi Theater Brett színpadán december 8-án az írónő születésének 100. évfordulója alkalmából a bécsi Collegium Hungaricum szervezésében. A darabot most először adták elő német nyelven. A produkcióban Emerenc szerepét Tania Golden, az írónőt, Annát Susi Ramberger alakította, mellettük Maciej Salamon, Ivana Stojkovic, Andreas Wutte és Lisa Furtner játszott a darabban. A regényt Bereményi Géza alkalmazta színpadra, a darabot Rétháti Sandra és Hans-Henning Paetzke fordította, a rendező Léner András. A december 8-i premiert követően december 9-én és 10-én is láthatta a közönség az előadást a bécsi Theater Brett színpadán.


Kukorelly Endre Arany János-estjén vehetett részt a bécsi közönség a Collegium Hungaricum nagytermében. A december 4-i rendezvényen Rubold Ödön színművész működött közre.
 
 

Brüsszel 
 
Adventi koncertek színesítették a brüsszeli Balassi Intézet kulturális programjait december első hetében. December 5-én a Misztrál együttes Angyalszárny című koncertjét hallgathatta meg a közönség, majd december 9-én a magyarság betlehemes és pásztorjátékainak énekeit adta elő a Kákics zenekar. A közismert énekek – mint a Mennyből az angyal vagy a Pásztorok keljünk fel – mellett kevésbé ismert dallamok is felcsendülnek a Nagyapám betleheme című adventi műsorban, amelynek kíséretében a bőrduda, a moldvai koboz, különböző furulyák, és a tekerőlant hangzásvilágát is megismerhették az érdeklődők.

 

Bukarest
 
Gárdos Péter Hajnali láz című regényének román nyelvű bemutatójára és az azonos című film újravetítésére várták a közönséget december 8-án a Bukaresti Magyar Intézet előadótermében. A rendezvényen a film szerzője-rendezője, valamint a regény román nyelvű fordítója, Andrei Dósa is jelen volt. Az Intézet idén számos filmtörténeti vetítést tartott, ahol Rózsa Miklósra és Fábri Zoltánra is emlékeztek. A könyvbemutatóval egybekötött  december 8-i vetítés A magyar film története című sorozat lezárása volt.


 


Bemutatták Csender Levente első román fordításban megjelent novelláskötetét december 7-én Bukarestben. A KKM-Balassi Intézet Publishing Hungary programja idén több magyar irodalmi mű román nyelvű fordítását is támogatta, ezek egyike az Egyszer el kell mondani című kötet, amelyet a romániai Next Page kiadó adott ki.
 

 

Delhi 
 
Magyar-indiai képzőművészeti kiállítás nyílt december 4-én Contemporary Mythology – Kortárs Mitológia címmel a Delhi Magyar Kulturális Központ galériájában. A hat magyar és hat indiai művész együttműködésben megvalósult kiállítás alkotó-kurátora Márkus Péter Munkácsy-díjas szobrász, a Magyar Szobrász Társaság elnöke, Indiában is ismert és elismert művész.
 

 
Helsinki

Magyar katonák a finn függetlenségért címmel kiállítás nyílt december 7-én a budapesti Hadtörténeti Múzeumban. Az időszaki tárlat Finnország függetlenné válásának 100. évfordulója alkalmából, az 1939–1940-es finn–szovjet téli háború magyar önkénteseinek emléke, valamint a két nemzet közös történelmi eseményei előtt tiszteleg. A kiállítás magába foglalja a Finn Hadtörténeti Múzeum és a helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központ 2015-ben megvalósított, Riitta Blomgren, Lauri Haavisto és Richly Gábor által rendezett, Az 1939–1940-es finn–szovjet téli háború magyar önkéntesei című tárlat anyagát is. A kiállításon megjelennek a finn testvérnemzetnek nyújtott magyar segítség tárgyi emlékei: a hadianyag-szállítások tárgyai, a jótékonysági akciók dokumentumai, az önkéntesként Finnországba utazó magyarok személyes tárgyi emlékei és filmen rögzített visszaemlékezései, valamint az 1940-es évek elején hazánkban megjelent, a finnek élet-halál harcát méltató kiadványok is. A tárlat 2018. február végéig látható a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban.
 

 

Isztambul 

Test és lélek tematikájú a december 9-én megkezdődött a Közép-Európai Filmek Fesztiválja Isztambulban. A programsorozatot az Isztambuli Magyar Intézet által három éve indította útjára. Idén a Visegrad Fund támogatásával megvalósuló rendezvényen Magyarországot Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje képviseli. A december 26-ig tartó vetítéseknek a nagy presztízsű Pera Múzeum ad otthont.
 

 

Ljubjana
 
Közös koncertet adtak december 5-én a Ljubljanai Egyetem Zeneakadémia és a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Zeneszerzés Tanszékének tanulói a Kodály-emlékév keretében. A két intézmény között hosszú évek óta kiváló az együttműködés, ennek jegyében idén is közösen ünnepelték a zene magyar nagyjait Ljubljanában. A tavalyi nagy sikerű Bartók-nap után idén Kodály Zoltán munkásságának szenteltek figyelmet. Az esten a Dissonance vonósnégyes játszott.
 

 

London 
 
Kodály Zoltán műve is felcsendült a Londoni Magyar Kulturális Központ közreműködésével megvalósult Kodály 135 című koncerten, december 10-én, a Rotherhithe-i Szent Mária templomban. Az Új Liszt Ferenc Kamarakórus, valamint a Royal College of Music Junior Department alumni choir –Vigala Singers közös fellépésén Kodály Zoltán Missa brevis és Ralph Vaughan Williams Mass in G című művét hallhatta a közönség. Orgonán közreműködött Virágh András, vezényelt dr. Nemes László Norbert és Joy Hill.
 

 

Moszkva 

A nemzetközi hírű Kodály Vonósnégyes koncertje zárta a Moszkvai Magyar Kulturális Intézet idén ősszel indított klasszikus zenei hangverseny-sorozatát. A zenekar december 8-án lépett fel a Csajkovszkij Konzervatórium 400 fős Malij Zal hangversenytermében. A programsorozat a Moszkvai Magyar Nagykövetség és a Moszkvai Magyar Kulturális Intézet főszervezésében, az MVM Group, valamint a Richter Gedeon Zrt. támogatásával valósult meg.
 A Kodály-emlékév keretében december 8-án és 9-én a moszkvai Szent Péter és Pál Katedrálisban, valamint a Puskin Állami Múzeumban lépett fel az Unicum Laude Énekegyüttes. A hat férfiénekesekből álló együttes repertoárjában egyaránt megtalálhatók a reneszánsz egyházzene és a madrigálok legszebbjei. Az orosz közönség ezúttal karácsonyi összeállításukat hallhatta.
 

Első alkalommal mutatkozott be Oroszországban Szirmay Zsanett textilművész a Soundweaving Russian Edition című projektjével december 8-án. A Moszkvai Magyar Kulturális Intézet meghívására január 10-ig láthatja az orosz közönség azt a különleges projektet, amelyben a tradicionális magyar keresztszemes minták hanggá alakulnak át, annak eredményeképpen, hogy a népi kultúra hagyományos hímzéseit lyukkártyás, zengőfésűs zenelejátszóval párosította a művész. A zenélő textilek, dallammá varázsolt hímzések sorában most Moszkvában egy orosz motívumvilágból inspirált változatot mutattak be az All Russian Decorative Art Museummal való közös együttműködésben. A zenélő textileken Sztranvinszkij dallamai csendülnek fel.

 

Peking 
 
Népszerű magyar sanzonok színesítették a Karácsonyi Kultúrbazár programsorozatát december 8-án.  Guncz Nóra, a Pekingi Magyar Kulturális Intézet Kodály Pont oktatója kápráztatta el a vendégeket énekhangjával. Zongorán Szabó Ferenc zongoraművész kísérte. A Pekingi Magyar Kulturális Intézet december 16-ig tartó programsorozatában magyar népművészek és zenészek közreműködésével a magyar kultúra értékeit is megismerheti a szálloda közönsége a patinás pekingi Chang’an sugárút nagy hagyományokkal rendelkező Minzu szállodájában.
 Nagy Magyarok címmel rendeztek vetélkedőt a Kínában működő magyar tanszékek hallgatóinak december 4-én, a Vendégoktatók a magyar kultúráértprogram keretében. A diákok játékos formában ismerkedhettek meg a Pekingi Magyar Kulturális Intézet 28 híres magyart bemutató kiállításának szereplőivel. A versenyhez kapcsolódva az Intézet esszépályázatot is hirdetett Melyik híres magyarral szeretnék találkozni? címmel, amelyre december 8-ig jelentkezhettek a hallgatók.

 

Pozsony
 
A II. világháború után amerikai, brit és francia hadifogságba került leventék és honvédek történetét dolgozza fel a Nyugati fogságban című dokumentumfilm, amelyet december 6-án mutattak be a Pozsonyi Magyar Intézetben. A 60 perces alkotás a Fórum Intézet legújabb dokumentumfilmje és a múlt évben bemutatott Muszkaföldön folytatása. A dokumentumfilm rendezője Laczkó Sándor, dramaturgja Varga Emese, szerkesztője Kőrös Zoltán volt.
 


Fall by the roadside címmel nyílt meg Cseke Szilárd Munkácsy-díjas képzőművész interaktív térinstallációja Pozsonyban december 7-én. Az alkotás egy egész kiállítóteret betöltő kinetikus modell. A február 4-ig látható kiállítás a Pozsonyi Magyar Intézet támogatásával valósult meg.
 

 

Prága
 
Szvorák Katalin énekművész és a prágai Mille Domi Kórus lépett fel a Prágai Magyar Intézet adventi koncertjén december 9-én. A Kossuth- és Liszt-díjas énekművész, valamint a prágai magyar kórus ünnepi előadásán magyar, cseh és szlovák adventi, karácsonyi kánták, népénekek, betlehemesek, Mária-altatók csendültek fel. A koncert délelőttjén Szvorák Katalin adventi gyermekkoncertet is tartott, ahol közismert szlovák és cseh karácsonyi énekek mellett az óvodások és kisiskolások magyar kedvencei is megszólaltak.

 

Párizs
 
Árpád-házi Szent Erzsébet legendáinak új fordítását mutatták be a Párizsi Magyar Intézetben december 7-én. Klaniczay Gábor történész előadást is tartott a Szent Erzsébetet övező franciaországi legendákról a könyvbemutató közönségének.

 

Róma
 
Arany Jánosra emlékeztek a Római Magyar Akadémián december 6-án. A Daliás idők című irodalmi esten Carla Romanelli olasz színművész olvasott fel részleteket a Toldi trilógiából, majd levetítették Gémes József Daliás idők című 1984-es rajzfilmjét, amely a költő elbeszélő költeménye alapján készült.

 

Sepsiszentgyörgy
 
Kovács Ildikó emléknapot rendeztek a Puck Bábszínházban december 8-án a sepsiszentgyörgyi Balassi Intézet Magyar Kulturális Központjának közreműködésével. A neves bábrendező december 5-én töltötte volna be 90. életévét, ennek alkalmából bábszínházi előadás, kiállítás, könyvismertető, film- és fényképvetítéssel egybekötött beszélgetés idézte fel Kovács Ildikó személyiségét és munkásságát.
 

Stuttgart
 
City of terror címmel Budapest és Varsó ostromát mutatták be a stuttgarti Magyar Kulturális és Tájékoztatási Központ V4-es rendezvénysorozatának keretében december 1-jén. A filmvetítéssel egybekötött tudományos előadáson és kiállításon Babos Tamás filmrendező 2016-ban elkészült Budapest ostroma című filmjét láthatták az érdeklődők, amelyben szemtanúk és eredeti felvételek rekonstruálták a történteket, majd Rudolf Jaworski történészprofesszor mutatta be a lengyel főváros háborús pusztítását. Az előadást a lebombázott Varsóról készült fotókiállítás egészítette ki.

 
Szófia
 
A kiemelt nívódíjas Trio Energico – Ilosfai Csenge (hegedű), Mády-Szabó Eszter (gordonka), Vida Mónika Ruth (zongora) – adott karácsonyi koncertet december 10-én a Szófiai Filharmónia kamaratermében. A XIII. International Premio Citta di Padova verseny első helyezését elnyert formáció a Szófiai Magyar Intézet szervezésében lépett fel. Műsorukban Franz Schubert, Gárdonyi Zoltán, Bartók Béla, Kodály Zoltán, Astor Piazzolla műveit hallhatta a közönség.
 
Tallinn 
 
Bemutatták Polcz Alaine Asszony a fronton című regényének észt fordítását a tallinni Megszállások Múzeumában december 5-én a Tallinni Magyar Intézet és a Koobakene kiadó közös szervezésében. A könyvbemutatón Katariina Ratasepp színésznő olvasott fel részleteket a regényből, míg Tiina Kirss professzor, a téma észtországi szakértője és Reet Klettenberg fordító a könyvről beszélgettek. A könyvbemutatóval együtt nyílt meg a (N)ők is hősök című kiállítás, amely a magyar nők első világháborúban betöltött szerepeinek állít emléket. A kiállítás december végéig látogatható a múzeumban.

 
Varsó
 
Egyedülálló történelmi játszókertet avattak Varsóban december 4-én. A magyar történelmi motívumkincsek felhasználásával készült történelmi játszókertben a magyar és a lengyel történelem kiemelkedő alakjaival ismerkedhetnek meg a gyerekek játékos formában. A változatos játékelemekből álló komplex építmény kortárs képzőművészeti alkotás is egyben: emléket állít a magyar és a lengyel történelem kapcsolódásainak, közös szentjeinek és kiemelkedő alakjainak, nemzeteink barátságának. Az akácból és tölgyből készült játszókertet a magyar grafikusművész, Kő Boldizsár tervezte. A varsói magyar nagykövet az átadón arról beszélt: a játékok felidézik a közös lengyel-magyar történelemi eseményeket, amelyekről a legkisebbek akár játék közben is tanulhatnak. Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár az avatáson emlékeztetett arra:  Magyarországon november közepén létrehoztak egy alapítványt, amely azért dolgozik majd, hogy a lengyel-magyar barátság tovább erősödjön. A Magyar-Lengyel Történelmi Játszókertet a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad egyik állomásaként adták át, a Varsói Magyar Kulturális Intézet helyi koordinálásában.


 A Nemzeti Színház III. Richárd című nyitóelőadásán túl (rendező: ifj. Vidnyánszky Attila), a Tünet Együttes Az éjszaka csodái című előadása (rendező- koreográfus: Szabó Réka), a Frenák Pál Társulat és a Maladype Színház is vendégszerepelt a gdanski Shakespeare Színház Európa Színházai című fesztiválján a Lengyelországi Magyar Kulturális Évadban, a KKM-Balassi Intézet – Varsói Magyar Kulturális Intézet szervezésében. A gdanski Magyar Színházi Hét keretében december 6-án a Frenák Pál Társulat mutatkozott be a testi szerelemről és az érzékekről szóló In Time című előadásával, majd zárásként Sáry László Remek hang a futkosásban című kisoperáját hallhatta a közönség december 7-én a Maladype Színház előadásában Balázs Zoltán rendezésében. A darabot a december 9-én Varsóban is megtekinthették az érdeklődők a Dom Kultury-ban.
 
Zágráb
 
Adventi hangversenyt adott december 10-én a Pannon Filharmonikusok (PFZ) zenekar Zágrábban. A koncerten neves szólisták – Váradi Marianna, Balázs Júlia, Balogh Eszter, Megyesi Zoltán és Hámori Szabolcs –, valamint a Mecsek Kórus és a Kapos Kórus közreműködésével elsősorban Kodály Zoltán műveit szólaltatták meg. Az est karmestere Erdélyi Dániel volt. A PFZ a Zágrábi Magyar Intézet és a Zágrábi Magyar Nagykövetség meghívására idén már másodszor koncertezett Horvátországban.
 
INTÉZETEN KÍVÜLI HÍREK
Két kiállítás nyílt Georgia fővárosában, Tbilisziben a magyar napok részeként. A tárlatokon a magyar–georgiai történelmi kapcsolatokat, illetve a kortárs magyar ötvösművészetet ismerhetik meg az érdeklődők. December 4-én megkezdődött a Tbiliszi Nemzetközi Filmfesztivál is, amelynek díszvendége idén Magyarország. A kaukázusi ország fővárosában vetítették egyebek között a Saul fiát; a Liza, a rókatündért, az 1945-öt, valamint a Testről és lélekről című alkotást. A nemzetközi versenyprogramban a legjobb külföldi filmnek járó díjért versenyez Rohonyi Gábor és M. Kiss Csaba filmje, a Brazilok. A rendezvénysorozat részeként Zichy Mihály és Madách Imre művészete előtt is tisztelegtek a Tbiliszi Művészetek Palotájában, ahol könyvbemutatóval egybekötött kiállítás-megnyitót rendeztek. Több mint harminc év után jelent meg ugyanis ismét az Ember tragédiája grúz nyelven, Zichy Mihály illusztrációival díszítve. A rendezvénysorozatot a Magyar Állami Népi Együttes táncelőadása zárta a Mardzsanisvili Színházban.
 

A Légmell című alkotás nyerte el a gdanski Euroshorts rövidfilmfesztivál fődíját. A 26. alkalommal megrendezett seregszemlén 23 ország 57 filmje versenyzett november 27. és december 2. között. A Légmell egy középkorú, magányos orvos történetét meséli el, aki egy napon orvosi kötelességből ellát egy súlyos beteg, idős szír menekültet, és a fokozatosan alakuló kényszerbarátság során átértékeli saját életét. A diplomafilm forgatókönyvírója Daoud Dániel, operatőre Kóródi Dániel, látványtervezője Nyitrai Anna volt. A film a Friss Hús Budapest Rövidfilmfesztivál különdíja után a görögországi Dramában megrendezett fesztiválon szerepelt először nemzetközi mezőnyben, majd a lengyelországi Camerimage-on a diákfilmes válogatásban vetítették le.
 

 
Bogányi Gergely által tervezett zongorát adományozott hazánk Finnországnak, önállósága századik évfordulója alkalmából. A két ország viszonyában a zenének különösen kiemelt szerepe van, az ottani élénk érdeklődés nyomán a hetvenes-nyolcvanas években számos magyar zenész és zeneoktató telepedett le Finnországban – hangzott el az Országház kupolatermében zajlott ünnepélyes átadáson. A Bogányi-házaspár 1987-ben érkezett négy gyermekkel Finnországba, mindegyikükből elismert zeneművész lett, második hazájuknak tekintik Finnországot. A hangszer leleplezését követően Bogányi Gergely Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész Liszt Un Sospiro című művét adta elő.
 
Miklósa Erika és Rost Andrea Edita Gruberovával közösen lépett fel Japánban a Magyar Állami Operaház. A társulat a Lammermoori Lucia és A denvér műveket mutatta be. Az Opera együttesei és szólistái már mintegy kétszáz előadással és húsz koncerttel vitték hírét a magyar operajátszásnak, és értek el komoly sikereket a korábbi meghívások alkalmával a szigetországban. Az idei turnén részt vett százötven művész húsz helyszínen huszonhárom előadást mutatott be, amelyből tizennyolc operaelőadás és öt zenekari koncert volt. A tervek szerint az Opera 2019-ben ismét visszatér Japánba.
 
A hegyek és vizek könyve című egész estés kínai produkció és A teher című svéd rövid animáció nyerte el december 2-án a 15. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál díjait az Uránia Nemzeti Filmszínházban megrendezett díjátadón. Lovrity Anna Katalin Vulkánsziget című animációs rövidfilmje külön elismerésben részesült. A mezőnyben harminc produkció versengett a fesztivál 2000 eurós fődíjáért. A versenyben szereplő három magyar munka közül Lovrity Anna Katalin Vulkánsziget című animációs rövidfilmje kapott külön elismerést az argentin zsűritagtól, Javier Mradtól, aki a film szépségét és költőiségét méltatta.
Nádler István képe bekerül a Pompidou gyűjteményébe. A festőművész alkotásait a budapesti Kisterem Galéria vitte ki október végén a 44. FIAC Nemzetközi Művészeti Vásárra, Párizsba, s a Grand Palais-ban önálló standon állították ki korai alkotásait. Nádler István a közép-európai avantgárd egyik legkiemelkedőbb alakja. Az Iparterv és a Budapesti Műhely művészcsoportosulások tagja volt a ’60-as, ’70-es években, képeit a legnevesebb múzeumok gyűjtik, a berlini Nationalgalerie-től a New York-i Guggenheimig.

 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
19
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség