Iratkozzon fel hírlevelünkre

KKM – BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2017. DECEMBER - 50. HÉT

Budapest 

Csaknem négyszeresére emelkedett a Márton Áron Kutatói Programra beérkezett ösztöndíjpályázatok száma. Az október 31-én közzétett felhívás nyomán a kutatói program 30 ösztöndíjas helyére 111 pályázat érkezett, a tehetséggondozó program 35 ösztöndíjas helyére pedig 68 pályázatot kapott a Külföldi Magyar Intézetekért és Nemzetközi Oktatási Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkárság. A Márton Áron kutatói és tehetséggondozó programok a felsőoktatásban tanuló kiemelkedő tehetségű és szorgalmú külhoni magyar fiatalok tudományos-kutatói tevékenységét kívánja biztosítani, erősítve ezzel a szülőföldi magyar nyelvű felsőoktatási és tudományos-kutatói szféra utánpótlását. A pályázatokat a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem oktatói, illetve a Magyar Doktorandusz Közösség szakmai közreműködésével értékelte és készítette elő döntésre az Államtitkárság. 

 
Belgrád 

A barokk és a rokokó hangzásvilága varázsolja el a közönséget a belgrádi Collegium Hungaricum idei karácsonyi koncertsorozatán. A budapesti Marquise Együttes december 17-én Márkiné Karácsonya címmel adott koncertet az Újvidéki Városháza Dísztermében, majd december 18-án a belgrádi Városháza Dísztermében ismétlik meg az ünnepi előadást.

 

Bécs

Kortárs módon újrafogalmazott Mária-ábrázolásokat bemutató képzőművészeti tárlat nyílt december 12-én a bécsi Collegium Hungaricum galériájában. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet két éve kért fel ötvenöt kortárs magyar képzőművészt, iparművészt és fotóművészt, hogy fogalmazzák meg a maguk Boldogasszony-képét. A változatos műfaji ábrázolásokban megjelent a festészet, a grafika, a szobrászat, az ötvösmunka, a kerámia, a textil és a fotó is. A Boldogasszony című kiállítás január 15-ig látható Bécsben. 

 

A Magyar Zene Fesztivál győztesei mutatkoztak be Bécsben december 12-én a bécsi Collegium Hungaricumban. A Szatmárnémetiből származó Leona Crasi zongoraművész és Waymai Yau, Hong-Kong-i énekművész gálakoncertjén Kodály-dalok is felcsendültek.

 
Berlin

Jónás Vera, Bujdosó János, Dan Freeman, Reece McNaughten közreműködésével zárult a Collegium Hungaricum Berlin két éve indult Spirális Rezidenciák című programja. A december 14-i rendezvényen, a korábbiakhoz hasonlóan magyar és berlini zenészek dolgoztak közösen egy nem megszokott installatív helyzetet létrehozásán. Az eddigi hét rezidencián (Survival, Séance, Power Gods, System, Game, Nexus és Kaleidoscope) olyan kiváló művészeket látott vendégül az Intézet, mint Rubik Ernő Zoltán, Hock Ernő, Axel Dörner, Hannes Lingens, Andrea Belfi, Halmos András, Csongrádi Gábor, Charlotte Simon, S Olbricht (Martin Mikolai), Gaya Arutyunyan, Julia Biłat és Daniel Schwarzwald, Zsolt Sőrés, Jean-Hervé Peron, Werner Zappi Diermaier, Desney Bailey, Albert Orgon, Gábor Juhász, Szilveszter Miklós, Joel Holmes, Czitrom Ádám, Porteleki Áron, Mia Dyverg, illetve Roberta WJM.

 

Brüsszel

Roby Lakatos világhírű hegedűművész teltházas koncertjével zárult a brüsszeli Balassi Jazz Klub idei szezonja december 12-én. A kivételes hegedűvirtuóz, aki játékos könnyedséggel ötvözi a klasszikus zenét, a jazzt és a magyar cigányzenét, a Klub házigazdája, Zsári Tamás, Belgiumban élő magyar szaxofonos meghívására érkezett Brüsszelbe. A szezonzáró koncerten Roby Lakatos zenésztársai is felléptek: Ladányi Gábor (gitár), Bart De Nolf (nagybőgő) és Bruno Castelucci (ütőhangszerek).

 

Belgiumban élő magyar művészek és zenésztársaik adtak karácsonyi koncertet a Magyar Házban december 16-án a brüsszeli Balassi Intézet szervezésében. Ábrahám Bence (hegedű), Thalia DeCorso (zongora), Honda Tomoko (zongora), Kóta Gergely (brácsa), Ladányi Gábor (gitár), Nyakas Éva (ének), Reiter Anna (cselló), Zsári Tamás (szaxofon) előadásában egyebek között Mozart, Bach, és Brahms művei hangzottak el. 
 

 

Bukarest 

Óhazából újhazába címmel nyílt meg Ritter Doron fotókiállítása december 8-án a bukaresti Zsidó Kulturális Központban a Bukaresti Magyar Intézet közreműködésével. Az izraeli magyar közösségeket bemutató fotókiállításnak októberben adott otthont az Intézet, majd ennek nyomán most a Zsidó Kulturális Központ. A Kárpát-medencei magyar ajkú zsidók kulturális kötődését megjelenítő fotókon az építészeti elemek és a magyar feliratok egyaránt tetten érhetőek.

 

Csaknem félszáz író, költő, műfordító mutatkozott be a Kolozsvári Kikötő 3.0 idei rendezvénysorozatán, Kolozsváron. A Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet, az Erdélyi Magyar Írók Ligája, a Helikon irodalmi folyóirat és a Szépirodalmi Figyelő szervezésében december 4. és 6. között hét ország csaknem 20 fiatal írója olvasott fel műveiből. Az Ausztriából, Magyarországról, Moldova Köztársaságból, Romániából, Szerbiából, Szlovákiából és Ukrajnából érkezett fiatal alkotók irodalmi estjeihez könyvbemutatók, beszélgetések és egy műfordítói konferencia is kapcsolódott.

 

Kollár Árpád költőt látta vendégül a FISZ irodalmi szalonja december 13-án a Bukaresti Magyar Intézetben. A Fiatal Írók Szövetsége és az Erdélyi Magyar Írók Ligájának közös őszi irodalmi szalonjának befejező találkozásán bemutatták az Observator Cultulra hetilapban az esteket összefoglaló irodalmi mellékletet is. 

 

Delhi

Józef Pilsudski – A Polish and European Statesman  címmel  nyílt dokumentumkiállítás a Delhi Magyar Kulturális Központban december 11-én. A V4-es magyar elnökség programsorozatában a Lengyel Intézettel közösen rendezett kiállítást a Delhi Magyar Kulturális Központ Józef Pilsudski lengyel államférfiról, a második Lengyel Köztársaság első államfőjéről, aki oroszlánrészt vállalt Lengyelország függetlenségének helyreállításában. 

 

Szabó T. Anna közreműködésével lépett fel a Kaláka a Delhi Magyar Kulturális Központban december 14-én az Arany-emlékév keretében. Az együttes indiai koncertturnéjának delhi állomása a vendégoktatói pályázaton nyertes dr. Köves Margit szervezésében valósult meg. 

 
Helsinki

Fiatal magyar táncosok részvételével tartották meg a nemzetközi BODHI táncprojekt december 9-i ősbemutatóját Helsinkiben. A ránk hulló ég alatt című produkció az osztrák SEAD táncművészeti főiskola programjában valósult meg, amelybe idén először finn koreográfus is közreműködött. A hatfős nemzetközi ösztöndíjas tánccsoportban Kancsó Luca és Horváth Máté is fellépett a helsinki Balassi Intézet – Magyar Kulturális és Tudományos Központ támogatásával.

 

Párizs

Irodalmi estet rendeztek december 12-én a Párizsi Magyar Intézetben Szabó Magda emlékére. A filmvetítéssel egybekötött rendezvényen bemutatták az Abigél frissen megjelent francia fordítását a Viviane Hamy Kiadó gondozásában. Az irodalmi estet követően Szabó István Az ajtó című filmjét láthatta a közönség, amely Szabó Magda azonos című regényéből készült.

 

Peking

Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című művének cseh, lengyel, szlovák és magyar nyelvű részletét fordították kínaira a Pekingi Magyar Kulturális Intézetben. A V4 Kerekasztal című december 13-i szemináriumon a Pekingi Idegennyelvi Egyetem, a Pekingi Nemzetközi Tanulmányok Egyetem és a Tianjin Nemzetközi Tanulmányok Egyetem nyelvszakjainak hallgatói a világhírű ifjúsági regény cseh, lengyel, szlovák és magyar nyelvű részletét ültették át kínaira. 

 

Kiss Péter Junior Príma díjas zongoraművész és Szűcs Péter klarinétművész Kodály and Bartók expressions című kamarakoncertjét hallgathatta meg a közönség december 16-án a Pekingi Magyar Kulturális Intézet szervezésében. A Kodály-emlékévi programsorozat Kodály and Bartók expressions című pekingi koncertjén a zongora-klarinét duó adott ízelítőt Kodály és Bartók zeneművészeti törekvéseiből. 
 

 

Pozsony 

Virágnyelvek, ősképek címmel könyvbemutatóval egybekötött kiállítás nyílt december 11-én a Pozsonyi Magyar Intézetben. Száz Pál könyve, a Fűje sarjad mezőknek (Phytolegendárum) történeteit a gyógynövények és egy mitikus Marad nevű falu ihlette. A kötetet Szőke Erika régi családi fotókat és a természet átalakulását megjelenítő képei illusztrálják. A képzőművész illusztrációiból és egyéb munkáiból válogat a kiállítás. 

 

Közép-Európában egyedülálló kutatási projekt eredménye Vörös Ferenc Kárpát-medencei történeti családnévatlasz című könyve, amelynek bemutatóját december 12-én tartották a Pozsonyi Magyar Intézetben. Vörös Ferenc csaknem egy évtizede indította el a jelenkori magyarországi népesség több mint 10 milliós családnévállományának, valamint a 18. század eleji Magyar Királyság közel 200 ezres adatállományának névföldrajzi vizsgálatát. Az eddig feltárt eredményekről öt monografikus munka és számos magyar és idegen nyelvű tanulmány alapján tájékozódhatott a szakmai közönség. 

 

Prága

Hatvani Ádám és Dékány Tibor a Sporaarchitects stúdió vezető tervezői tartottak előadást  december 7-én a Prágai Magyar Intézet szervezésében a Más perspektíva című építészeti előadássorozat keretében. A Sporaarchitects budapesti építésziroda dolgozott egyebek között a négyes metró Szent Gellért téri és Fővám téri állomásainak tervezésén, de emellett egy VII. kerületi designhotel, a komáromi Monostori erőd kikötője és az Iparművészeti Múzeum médiapagodája is aktuális munkáik közé tartoznak. Az előadássorozat többek között a Cseh Építészkamara, a Cseh Kulturális Minisztérium, a Cseh Építészeti Alap közreműködésével valósult meg. 

 

Sepsiszentgyörgy

Mikrokozmosz – Bevezetés Bartók Béla világába címmel nyílt kiállítás a sepsiszentgyörgyi Balassi Intézet Magyar Kulturális Központjának szervezésében december 8-án a tusnádfürdői Közösségi Házban. A megnyitón fellépett a Four Bones Quartet, amely Adventi Harsonamuzsika címmel öt székelyföldi településen adott koncertet december 6. és 10. között. A budapesti formáció a koncerteken túl rendkívüli zeneórákat tartott a Bartók-emlékév keretében Székelyudvarhelyen, Brassóban, Kézdivásárhelyen és Baconban. 

 

Stuttgart

Orbán Kornélia Fischer Annie-ösztöndíjas hárfaművész és Kiss Ágota fuvolaművész adott ünnepi koncertet december 14-én a Stuttgarti Magyar Kulturális Intézetben. Az adventi fellépésen hárfára és fuvolára írt klasszikus darabokat hallhattak az intézet vendégei. 

 

Szófia

Makovecz Imre tervezte templomokat, kápolnákat és ravatalozókat megörökítő fotókiállítás nyílt december 11-én a Szófiai Magyar Intézetben. Máté Gábor fotóművész, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem adjunktusa az organikus építészet legjelentősebb képviselőjének templomépítészeti alkotásait örökítette meg.  

 

Tallinn

Kodály által gyűjtött magyar népdalokat, Kodály harmóniáit-, ritmus- és formavilágát ismerhette meg a közönség Süle László zongorista december 13-i koncertjén a tallinni No99 színház neves jazzklubjában. A Finnországban élő magyar művész etnojazzkvartettje magyar, észt és finn népi dallamokra írt és improvizált darabokat mutatott be a Kodály-emlékév keretében a Tallinni Magyar Intézet szervezésében. 


Saját karácsonyfát állított Tallinn óvárosában a Tallinni Magyar Intézet. Az Észt Történészeti Múzeum kezdeményezésére az Észtországban élő kis népek lehetőséget kaptak saját karácsonyi szokásaik bemutatására is a december 15. és január 15. közötti időszakban.

 

Varsó

A Varsói Műszaki Egyetemen rendezték meg a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad záróeseményét december 8-án. Az ünnepi koncerttel egybekötött eseményen jelen volt Marek Kuchciński, a Szejm elnöke, Krzysztof Jurgiel mezőgazdasági miniszter, Beata Mazurek, a Jog és Igazságosság párt szóvivője, valamint Ryszard Terlecki, a Szejm alelnöke, aki köszöntőjében méltatta az elmúlt hónapok magyar eseményeit. Magyar részről Trócsányi László igazságügyi miniszter és Kovács Orsolya Zsuzsanna nagykövet idézte fel az Évad rendezvényeit, kiemelve, hogy a magyar kultúra sikereire a jövőbeli kapcsolatokban is építeni lehet. Az igazságügyi miniszter kiemelte: a mintegy 80 lengyel városban tartott több száz rendezvény célja az volt, hogy felkeltse a magyar kultúra iránti kíváncsiságot. A kulturális események iránti hatalmas érdeklődés bebizonyította, „a magyar-lengyel barátság ritka kincs, szinte állócsillag a történelem viharos egén.” Az évadzáró gálán a Külgazdasági és Külügyminisztérium képviseletében Hammerstein Judit helyettes államtitkár és munkatársai vettek részt. A kortárs és klasszikus magyar képzőművészet, zene, tánc, film, irodalom, színház és népművészet kiemelkedő képviselői mutatkoztak be az elmúlt húsz hónapban a Lengyelországi Magyar Kulturális Évadban. Az eddigi legnagyobb magyar rendezvénysorozat keretében több mint 500 produkció jutott el Lengyelország csaknem 80 városába, hogy a rendszerváltoztatás óta felnőtt nemzedék is megismerhesse a lengyel-magyar kulturális kapcsolatok sokszínűségét, a két nép több évszázados barátságát. A rendezvények több mint 1,5 millió látogatót vonzottak Lengyelország-szerte. A záróünnepségén Dohnányi Ernő Szimfonikus percek című zenekari műve, Witold Lutosławski Csellóversenye, majd Bartók Béla Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára című szimfonikus darabja csendült fel. A Concerto Budapest zenekart Keller András karmester vezényelte.
 

 

Zágráb

Mindez világ örvendezzen! címmel adott koncertet a Musica Profana a Zágrábi Magyar Intézetben december 13-án. A Szent László-emlékév záró rendezvényeként karácsonyi és világi zeneműveket adott elő a régizene együttes.  Az esemény egyben dr. Sokcsevits Dénesnek, az Intézet első igazgatójának búcsúztatója is volt.

INTÉZETEN KÍVÜLI HÍREK
Három díjat nyert az 1945 a Varsói Zsidó Filmfesztiválon. A több mint 40 alkotást felvonultató nemzetközi szemle nyitófilmjeként bemutatott alkotásért Rudolf Péter a legjobb színész, míg Szántó T. Gábor és Török Ferenc a legjobb forgatókönyv díját nyerte el, valamint a fesztivál közönségdíját is az 1945 kapta.  A fekete-fehér alkotás számos neves nemzetközi fesztiválon kiemelkedő sikerrel szerepelt: közönségdíjat nyert a Berlinalén, Miamiban, Washingtonban és a budapesti Titanicon is. A hollandiai Vlissingenben a fődíjat, a jeruzsálemi filmfesztiválon Jad Vasem-díjat nyert el. 
 

Magyar katonák a finn függetlenségért címmel nyílt kiállítás december 7-én a budapesti Hadtörténeti Múzeumban. Az időszaki tárlat Finnország függetlenné válásának 100. évfordulója alkalmából, az 1939–1940-es finn–szovjet téli háború magyar önkénteseinek emléke, valamint a két nemzet közös történelmi eseményei előtt tiszteleg. A kiállítás magába foglalja a Finn Hadtörténeti Múzeum és a helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központ 2015-ben megvalósított, Riitta Blomgren, Lauri Haavisto és Richly Gábor által rendezett, Az 1939–1940-es finn–szovjet téli háború magyar önkéntesei című tárlat anyagát is. A kállításon megjelennek a finn testvérnemzetnek nyújtott magyar segítség tárgyi emlékei: a hadianyag-szállítások tárgyai, a jótékonysági akciók dokumentumai, az önkéntesként Finnországba utazó magyarok személyes tárgyi emlékei és filmen rögzített visszaemlékezései, valamint az 1940-es évek elején hazánkban megjelent, a finnek élet-halál harcát méltató kiadványok is. A tárlat 2018. február végéig látható a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
19
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események