Iratkozzon fel hírlevelünkre

KKM – BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2017. DECEMBER - 51. HÉT

Budapest 

Hadifogoly magyarok a nagy háborúban címmel nyílt nemzetközi multimédiás vándorkiállítás december 21-én a Budapesti Történeti Múzeumban. A tárlatot Hammerstein Judit, a KKM helyettes államtitkára, a Balassi Intézet vezetője nyitotta meg, aki köszöntőjében kiemelte: annak ellenére, hogy több mint három éve tart az első világháború centenáriumi megemlékezés-sorozata, újra és újra azzal kell szembesülni, hogy a világháború történetének számos fejezete méltatlanul kevés figyelemben részesült. Ez a mostani kiállítás azért is értékes, mert a nagy háború talán legmegrendítőbb és legtöbbeket érintő fejezetét mutatja be konkrét emberi sorsokon, személyes történeteken keresztül, miközben átfogó képet nyújt a hadifogság teljes témaköréről, a táborok mindennapjairól, a fogolyművészetről, a fogva tartó országok hadifoglyokhoz való viszonyulásáról, valamint a táboron kívüli világ és a fogvatartottak kapcsolatáról – tette hozzá a helyettes államtitkár. A Külső Magyarok Kisebbségkutató és Médiaszolgáltató Kft. január végéig látható tárlata 18 fogolytörténeten keresztül, korabeli fotókkal, tárgyakkal mutatja be a táborlakók életét.

 

Brüsszel

Január végéig látható A magyar Bauhaus és öröksége címmel nyílt kiállítás a brüsszeli Balassi Intézetben. A pécsi Bauhaus továbbélése a kortárs tervezőgrafikában, fotóművészetben, tárgytervezésben és építészetben alcímű tárlaton a pécsi Janus Pannonius Múzeum közreműködésével, mintegy 30 korabeli műtárgy reprezentálja két, a Bauhausban kimagasló tevékenységet folytató alkotó, Molnár Farkas és Forbáth Alfréd műveit. Az irányzat napjainkig tartó hatását és továbbélését a tárlat kortárs munkákból készült válogatása egészíti ki.

 

Moszkva

Rendhagyó Arany János-felolvasó estet tartottak december 15-én a Moszkvai Magyar Kulturális Intézetben. A XIX. századot idéző rendezvényen a vendégek eredeti, korhű öltözékben hallgathatták meg Arany és Petőfi orosz nyelvre lefordított műveit, orosz színészek előadásában az Intézet Zichy Mihály Szalontermében kialakított „Budapest Kávézóban”. Az est második felében Kálmán Imre híres operettjeiből csendültek fel dallamok.

 

New York

Befejeződött a New York-i Magyar Intézet With the Eyes of Others című kiállítása köré épülő Counter/culture eseménysorozata, amely a ’60-as és ’70-es évek alternatív művészeit és önkifejezési kísérleteit állította reflektorfénybe. A december 11-i záró esten New York egyik legrégebben működő multimédia-koncerthelyszínén, az Experimental Intermedia-ban lépett fel a Fodderbasis Tandem: Gőz László és Szemző Tibor duója. A december 14-i esten Böröcz András mutatta be A Roll of the Dice című performanszát a Radiator Gallery projektterében, amelyhez a Palotai Klára biztosította videóinstallációt, aki a városban egykor működő magyar avantgárd művészkollektíva, a Squat Theater tagja volt.


Aranyra Hangolva címmel báb, tánc- és árnyjáték előadást tekinthetett meg a tengerentúli közönség a New York-i Magyar Házban december 16-án. Fritz Attila bábművész és drámapedagógus, valamint a Pilvax Players Színtársulat produkcióját az Arany-emlékév keretében mutatták be. 

 

Párizs

Filmbemutatóval és karácsonyi kórushangversennyel várta a közönséget december 15-én a Párizsi Magyar Intézet. A rendezvényen Deák Kristóf Mindenki című Oscar-díjas rövidfilmjét vetítették, majd az Intézet égisze alatt szerveződött Magyar–Francia Kórus és Vámosi Katalin operaénekes adott hangversenyt Boda Gabriella vezényletével. A jótékonysági estet az Intézet baráti köre kezdeményezte, a bevételt a Prix Hungarica-díj megalapítására fordítják.


Nagy sikerrel vendégszerepelt Kokas Dóra gordonka- és Lily Maisky zongoraművész a nizzai Chagall Nemzeti Múzeumban, december 16-án. A fellépést a Párizsi Magyar Intézet szervezte annak apropóján,  hogy szeptembertől Győriványi Ráth György magyar zeneigazgató vezeti a Nizzai Operát. A hangversenyt magyar gasztronómiai bemutató követte, melyet a Földművelésügyi Minisztérium támogatott.

 

Peking

Kéthetes előadás- vetélkedősorozatot indított november 29. és december 13. között a Kínában tanuló magyar szakos hallgatók számára a Pekingi Magyar Kulturális Intézet Debreczeni Csaba, a Pekingi Idegennyelvi Egyetemre delegált vendégoktató közreműködésével. A Nagy Magyarok Kínában című programsorozat az Intézet saját tervezésű Nagy Magyarok című, 28 híres személyiséget felvonultató kiállítás anyagához kapcsolódott. A Pekingi Idegennyelvi Egyetemen csaknem 40, a Pekingi Nemzetközi Tanulmányok Egyetemén pedig 80 gimnazista és egyetemista vett részt a vetélkedőkön. A program utolsó állomásán a Tiencsini Idegennyelvi Egyetem idén szeptemberben nyílt magyar szakának hallgatói mérhették össze tudásukat. A vetélkedőkhöz esszépályázat is kapcsolódott Melyik híres magyarral szeretnél találkozni? címmel, amelyre magyar nyelvű pályamunkákkal nevezhettek a hallgatók. A legjobb esszé Márai Sándor életét és munkásságát dolgozta fel. A programsorozat a Vendégoktatók a Magyar Kultúráért program keretében valósult meg.

 

Pozsony

Kitelepítések 70‘ címmel nyílt képzőművészeti kiállítás december 14-én a Pozsonyi Magyar Intézetben a felvidéki kitelepítések 70. évfordulóján. A tárlat ötven képzőművész mintegy száz alkotásával idézi fel a II. világháború után a szülőföldjükről elüldözöttek, deportáltak, kitelepítettek, lakosságcserére és reszlovakizációra kényszerítettek emlékét. A január 25-ig megtekinthető kiállításon klasszikus képzőművészeti alkotások, objektek és videómunkák, valamint installációk egyaránt láthatók.
 

Herczku Ágnes és a Nikola Parov Quartet karácsonyi koncertjét hallgathatta meg a közönség december 18-án a Pozsonyi Magyar Intézet szervezésében. A Liszt Ferenc-díjas népdalénekes és Nikola Parov muzsikus és zeneszerző előadásában Herczku Ágnes Bandázom, valamint Tüzet viszek című hagyományőrző albumának dalai, valamint adventi és karácsonyi dalok csendültek fel a pozsonyi ferences templomban.

 

Róma

Két nyertes egyenként 1351 szavazattal nyerte meg Az én Rómám című, december 14-én éjfélkor zárult pályázatot.  Az idén 90 éves Római Magyar Akadémia (RMA) ősszel invitálta játékra mindazokat, akik saját készítésű videóikban szerették volna megmutatni saját Róma-élményüket. A kiírásra tizenkét pályamű érkezett, amelyeket az Akadémia Youtube csatornáján több mint 7000-en tekintették meg az elmúlt hetekben, a Facebookon pedig csaknem 5000-en szavaztak. A határidő lejártakor Tóthné Wolf Anna, valamint Révész Eszter videója ugyanannyi szavazattal végzett az élen, így két első helyezettet hirdetett az RMA. Tóthné Wolf Anna, a szegedi Radnóti Miklós Gimnázium tanára, két diákjának ajánlotta fel a négynapos római utat.

Január közepéig látható Mátrai Erik Porticus 3.5 című fényinstallációja a Római Magyar Akadémia díszudvarán. A Reformáció félezer éves történetének évfordulója, valamint Szent Luca, a Fény ünnepe alkalmából december 13-tól látható a bemutató, amelynek különlegessége, hogy az Anima Sound System a római helyszínhez illeszkedve készített szakrális és kortárs elemeket ötvöző hanginstallációt. A Porticus 3.5 Mátrai és Prieger Zsolt első közös munkája, a Reformáció 500 programsorozat római eseménye, amely kapcsolódik az Akadémián látható kultúrtörténeti tárlathoz is. 

 

Sepsiszentgyörgy

Gróf Bánffy Miklós ismeretlen tájképe is látható az Illúzió és Tükröződés című december 21-én nyílt tárlaton a kézdivásárhelyi Vígadó Művelődési Házban. A sepsiszentgyörgyi Balassi Intézet valamint az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet közös kiállítása gróf Bánffy Miklós művészi pályaképét, díszlet- és jelmeztervezői tevékenységét idézi meg. A március közepéig látható tárlat meghatározó részét képezik Nicolette Jelen Bánffy modern szilikátművei. A New Yorkban élő képzőművész munkáiban a család képzőművészeti tehetsége és egyedi világlátása „tükröződik”. A kiállítás az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, a Magyar Nemzeti Múzeum, az Erdélyi Történeti Múzeum, a Kolozsvári Művészeti Múzeum, a Bánffy, Barcsay, Fornet, BarthaStróbl, Dávid, Csiszár és László családok, valamint számos magánszemély közreműködésével valósult meg. A kiállítás kurátora Szebeni Zsuzsa színháztörténész, látványtervezője Szebeni-Szabó Róbert fotográfus.

 

Tallinn

Kassák Lajos életútjával és leghíresebb műveivel ismerkedtek az észt iskolások a Tallinni Magyar Intézet ország ismertető óráján. December 14-én az Ehte Humanitaargümnaasium 11. osztálya látogatott el az Intézetbe, ahol az idén észtül megjelent A ló meghal, a madarak kirepülnek című versből olvastak fel részleteket, majd a Legyél te a modern Kassák! feladatban saját absztrakt műveiket készítették el. Az iskola 9.a osztálya a magyarok történelméről és hagyományairól hallgathatott előadást.

Örvendjen az egész világ címmel Kodály-kiállítás nyílt Észtország tudományos és kulturális központjának számító Tartuban. Az angol nyelvű, fotókat, iratokat, leveleket és számos kottát bemutató tárlatot a városi közkönyvtárban tekintheti meg a közönség a Tallinni Magyar Intézet szervezésében január közepéig.

 

Varsó

A Lengyelországi Magyar Kulturális Évadot záró varsói gálaestet követően december 10-én a bydgoszczi Filharmóniában lépett fel nagy sikerrel a Concerto Budapest. A koncerten Dohnányi Ernő Szimfonikus percek című zenekari műve, Witold Lutoslawski Csellóversenye, majd Bartók Béla Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára című szimfonikus darabja csendült fel. Az észak-lengyelországi város közönsége Keller András karmester vezényletével hallhatta a zenekart, csellószólót Bartosz Koziak lengyel zenész játszott.

Csáth Géza műveinek adaptációjából készült színdarabot mutattak be december 16-án a Varsói Királyi Vár Múzeumában. Az előadást Modernizmus Magyarországon 1900–1930 címmel szeptember végén, a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad keretében megnyílt kiállítás kísérőprogramjaként láthatta a közönség Jolanta Denejko rendezésében. Az előadás a Nemzetközi Színházi Intézet közreműködésével valósult meg.

 

Zágráb

Horvátország ezerháromszáz éves történetének legfontosabb eseményeit, a horvát kultúra legjellegzetesebb vonásait vázolja fel Dr. Sokcsevits Dénes Horvátország története a 7. századtól napjainkig című könyve, amelynek horvát nyelvű kiadását december 19-én mutatták be Dubrovnikban, a zágrábi Durieux Kiadó gondozásában. A közönség A Magyar Tudomány Horvátországban című programsorozat keretében vehette kézbe a kötetet, amely a kölcsönös jobb megismerést szolgálva szeretné közelebb vinni e szomszéd országhoz és nemzethez mindazokat, akik kezükbe veszik  a kiadványt. A fordítást a KKM-Balassi Intézet, az NKA, a Horvátországi Magyarok Tudományos és Művészeti Egyesülete, valamint az INA Olajipari Rt. támogatta.

INTÉZETEN KÍVÜLI HÍREK
Döntött a kormány a Semmelweis Ignác-emlékév programjainak forrásáról. A Magyar Közlöny december 20-i számában megjelent kormányhatározat szerint összesen félmilliárd forintot fordítanak a 2018-as emlékév programjaira. Ennek nagy részét – 458 millió forintot – az Emberi Erőforrások Minisztériuma kezeli majd.  A Külgazdasági és Külügyminisztérium 32 millió, míg a Magyar Tudományos Akadémia 10 millió forintos forrást kap a központi költségvetésben az emlékévvel összefüggő feladatokra. A Semmelweis-emlékév keretében a kabinet mind az anyaországban, mind a határon túl és diaszpórában élő magyarság körében támogatja és szorgalmazza olyan rendezvények szervezését, valamint oktatási anyagok készítését, amelyek Semmelweis Ignác orvos munkásságához kötődnek, és hozzájárulnak a méltó megemlékezéshez.
 

Átadták a Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny elismeréseit december 16-án. A zsűri az első díjat a szardíniai születésű Leonardo Sini karmesternek ítélte, a második helyezett az osztrák–szerb Azis Sadikovic, a harmadik pedig az izraeli amerikai Nimrod David Pfeffer lett. A közönségdíjat a magyar Dobszay Péter vehette át. A sokszoros Grammy-díjas karmester, zongoraművész és zeneigazgató dedikált karmesterpálcáját külön ezen alkalomból ajánlotta fel Solti György özvegye a verseny győztesének. A szintén világklasszis, karizmatikus Ferencsik János dirigensi pálcája a magyar Cser Ádámé lett.

 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
16
Szeptember
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Magyar Katolikus Misszió | 42, rue Albert Thomas 75010 Paris
2019. okt. 05. - okt. 05.
Bábszínház és bábkészítő workshop
Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség