Iratkozzon fel hírlevelünkre

KKM – BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2018. JANUÁR - 2. HÉT

 

 

 

 

Budapest

Több mint 30 millió forint ösztöndíjban részesülnek a Márton Áron Kutatói és Tehetséggondozói Program idei nyertesei. A 2017. október 31-én közzétett felhívás nyomán a kutatói program 30 ösztöndíjas helyére 111, a tehetséggondozó program 35 helyére pedig 68 pályázat érkezett a Külföldi Magyar Intézetekért és Nemzetközi Oktatási Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkárságra. A kutatói és tehetséggondozó program a felsőoktatásban tanuló kiemelkedő tehetségű külhoni magyar fiatalok tudományos-kutatói és művészeti tevékenységét segíti. A két program közös módszertani konferenciája január 12-én kezdődött el a KKM-Balassi Intézetben. Hammerstein Judit, a KKM helyettes államtitkára, a Balassi Intézet vezetője a megnyitón kiemelte: a programok kiemelkedő jelentőségét mi sem jelzi jobban, mint hogy öt év alatt csaknem megnégyszereződött a kutatói, egy év alatt pedig megduplázódott a tehetséggondozó programra beérkezett pályázatok száma. A háromnapos konferencián bemutatkoztak a témavezetők és a kutatóhelyek, módszertani előadások hangzottak el, majd a résztvevők műhelyfoglalkozásokon mélyíthették el tudásukat.

Megkezdődött a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál január 9-én este a Fővárosi Nagycirkuszban, ahol beszédet mondott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. Szijjártó Péter a megnyitón kiemelte: a cirkuszművészet Budapestre figyel, hiszen a magyar seregszemle nyitotta meg az európai cirkuszművészet megszületésének 250. évfordulóját ünneplő jubileumi év programsorozatát is. A fesztivál keretében kortárs cirkuszi produkció is debütált: Hegymegi Máté rendező-koreográfus Egyenes labirintus című összművészeti előadásában az irodalom és cirkusz különleges kompozícióját láthatta a közönség. Az előadás előtt Hammerstein Judit, a KKM helyettes államtitkára, a Balassi Intézet vezetője mondott köszöntőt.

 

Bukarest

Radu Igazság fotóművész Nagyváradról készült képeiből nyílt kiállítás január 11-én a Bukaresti Magyar Intézetben. 2010 óta Szathmári Pap Károly születésnapja a Román Fotóművészet Napja. A kolozsvári születésű alkotó a Román Királyság első dokumentarista- és művészfotósa volt. Munkásságáról Radu Igazság fotóművész, egyetemi tanár tartott előadást ezen a napon.

 

Delhi

Magyarország is díszvendége a január 6-án kezdődött Újdelhi Nemzetközi Könyvvásárnak, melynek idei témája a környezettudatosságra nevelés. A magyar standon az olvasók belelapozhattak az angol nyelvű klasszikus és kortárs szépirodalmi kötetekbe, albumokba és ismeretterjesztő művekbe, valamint csaknem félszáz gyerekkönyv is várta az érdeklődőket, amelyek igen népszerűek voltak a látogatók körében. A vásáron egyebek között részt vehettek az érdeklődők Gévai Csilla workshopján, amely a szerző-illusztrátor Nagy zöld könyv című művéhez készült, de bemutatkozott a BOOKR Kids mesetabletje is. Az uniós országok íróinak kerekasztal-beszélgetésén Bartis Attila vett részt, aki a Delhi Egyetem magyar lektorátusán tanuló indiai diákokkal is találkozott. A vásárra két magyar vonatkozású kötet jelent meg hindi nyelven: Arany János válogatott költeményei és Szerb Antal Utas és holdvilág című regénye. A magyar jelenlét a Publishing Hungary program és KKM – Balassi Intézet Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ szervezésében valósult meg.

 

Helsinki

Bordos László Konstelláció című fényalkotását láthatták az érdeklődők a Helsinki Székesegyház falán január 10-ig. A Lux Helsinki című utcai fényművészeti fesztivál utolsó állomásán tekinthették meg a járókelők az installációt, amelyet a nemrég elhunyt finn Mika Vainio zenész-zeneszerző Konstellaatio című albuma ihletett.  Bordos László és a Lux Helsinki az ő emlékének ajánlották az alkotást.

 

Moszkva

Sarkadi Bence marionettművész előadásait láthatta a moszkvai közönség január10-től két napon át a Tverszkaja téren, a moszkvai Magyar Kulturális Intézet és a moszkvai önkormányzat meghívására. A város egyik legforgalmasabb terén a Karácsonyi utazás című darabot nézhették meg a műfaj iránt érdeklődők a magyar művész tolmácsolásban, aki saját készítésű bábjaival, egyedi, megkapó játékával a tengerentúlon is bemutatkozott már.

A magyar operett remekműveit hallhatta a moszkvai közönség január 14-én a Csajkovszkij Konzervatóriumban a Moszkvai Magyar Intézet szervezésében. Az előadáson a Budapesti Operettszínház szólistái – Szendy Szilvia és Peller Károly, valamint a Moszkvai Operettszínház énekesei – Szvetlana Krinyickaja, Pavel Ivanov léptek fel. A művészek Lehár Ferenc, Kálmán Imre és Zerkovitz Béla szerzeményeit adták elő. A moszkvai női szimfonikus zenekart Kszenyia Zsarko vezényelte.

 

Párizs

Sándorfi István hiperrealista festményeiből nyílt kiállítás január 11-én a Párizsi Magyar Intézetben. A Majdnem tökéletes valóság című tárlat a 2007-ben elhunyt, magyar származására büszke festőművész 1970 és 2000 közötti expresszív tablóit mutatja be. A február 28-ig látható képek témája a képzelet illúziója.

 

Peking

A Pekingi Magyar Kulturális Intézetben működő Kodály Pont mutatkozott be a Pekingi Rehabilitációs Kórház Újévi Gálaestjén január 12-én.  A ünnepi rendezvényen Guncz Nóra zeneoktató vezetésével a Kodály Pont gyermekkórusának újévi műsorát hallhatta a közönség.

 

Tallinn

Még megtekinthető Bach Máté Pesti nők című fotókiállítása a tallinni Artis mozi galériájában. A portréfotókiállítás, amely 2012-ben a Pesti Nő című blogból indult ki, a városban élő nők képein keresztül egy alternatív Budapest-térképet rajzol meg.

Egy csipetnyi Magyarország címmel január 5-én nyílt kiállítás Kai Tiislär fotóiból a Jöhvi Koncertházban. Kai Tiislär csaknem egy évtizedet élt és dolgozott lektorként Magyarországon. Képein magyar városok és falvak, a magyar gasztronómia és a kultúra jellegzetességei, érdekességei elevenednek meg.

Kodály Zoltánról tartott előadást január 12-én a Tartui Városi Könyvtár zenerészlegén Mall Ney elismert észt pedagógus és karmester. A könyvtárban január 14-ig látható az Örvendjen az egész világ című Kodály-tematikájú kiállítás angol nyelven, amely áttekintést nyújt az elismert zeneszerző, pedagógus és népzenegyűjtő munkásságáról.

 

Varsó

Felavatták Csáky gróf tutajosának szobrát Bydgoszczban a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad keretében. Michał Kubiak helyi szobrászművész alkotása a magyar származású kiváló térképész és hadmérnök Csáky Ferenc Flórián emlékét örökíti meg. A gróf számos térképet készített a XVIII. századi Lengyelországról és a Bydgoszczi-csatorna építését is ő javasolta II. (Poniatowski) Szaniszló Ágost lengyel királynak 1766-ban, akinek alkalmazásában állt. Több lehetséges útvonalat vázolt fel, ezek egyikét használták fel a poroszok a csatorna megvalósításához 1772 és 1774 között, amely jelentős lökést adott a város fejlődésének az elmúlt évszázadokban. A szobrot december 30-án Rafał Bruski polgármester, Marek Andrzej Pietrzak bydgoszczi tiszteletbeli magyar konzul, a szobor kezdeményezője, valamint Tischler János, a varsói Magyar Kulturális Intézet igazgatója avatta fel. Az ünnepségen jelen volt a Kujávia-Pomerániai Vajdaság több vezetője és számos parlamenti képviselője.

INTÉZETEN KÍVÜLI HÍREK
Megkezdődött a SzólóDuó Nemzetközi Tánc Fesztivál Budapesten az Orkesztika Alapítvány szervezésében, január 11-én. A rövid koreográfiák nyitott és nemzetközi szakmai fórumának célja, hogy a szárnyaikat bontogató, és már tapasztalt koreográfusokat, valamint táncosokat egyaránt bátorítsa, legújabb alkotásaikat pedig megismertesse a nagyközönséggel. Az idei fesztivált négy jelölőkör előzte meg Németországban, Lengyelországban és Magyarországon, amelyek során 23 koreográfiát választott a nemzetközi zsűri, ezekből végül 20 előadást láthat a közönség. A versenyprogram legjobbjait a SzólóDuó 2018 Gálaesten, január 13-án láthatta a közönség.

 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
19
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség