Iratkozzon fel hírlevelünkre

KKM – BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2018. JANUÁR - 4. HÉT

 

 

Bécs

Összművészeti programsorozattal ünnepelték a Magyar Kultúra Napját a bécsi Collegium Hungaricumban január 22-én. A magyar kultúra határon innen és túl című rendezvény keretében Dohnányi Ernő Intermezzo című darabját hallgathatta meg a közönség Miskei László zongoraművész előadásában, majd az Előretolt Helyőrség Íróakadémia pódiumbeszélgetése következett. A programok sorát Bráz Noémi és Virág Anita felvidéki divattervezők bemutatója zárta. A burgenlandi magyarság képviseltében dr. Radics Éva, a grazi zeneakadémia nyugalmazott tanára tartott előadást a Burgenlandban született zeneszerzőkről.

 

Brüsszel

A nagy sikerű Magyar Bauhaus és öröksége című kiállítás lezárásaként vendégszerepelt a Hot Jazz Band a brüsszeli Balassi Intézetben.  A január 24-i finissage-on az 1920-as, ’30-as és ’40-es évek dalai csendültek fel a két világháború közötti magyar és nemzetközi jazz slágerek legkedveltebb hazai zenekarától.

A brüsszeli Balassi Intézet együttműködésével állít ki az idei BRAFA Művészeti Vásáron a Kálmán Makláry Fine Arts Galéria január 27. és február 4. között Brüsszelben. A világ egyik legrangosabb művészeti kiállításán idén immár 10. alkalommal jelenik meg a háború utáni párizsi iskola művészeivel, elsősorban absztrakt és szürrealista irányzatok alkotóival, foglalkozó galéria. 

 

Bukarest

Bács Lajos karmesterre, zeneszerzőre, a Magyar Zene Fesztivál szellemi alapítójára emlékeztek a Bukaresti Magyar Intézetben január 18-án, idén immár második alkalommal. A tiszteletére rendezett emlékkoncerten Kodály, Haydn és Liszt-műveket hangzottak el Gabriel Gațan zongoraművész, a Magyar Zene Fesztivál tavalyi Bács Lajos-emlékdíjasának előadásában. A zeneszerző nevét viselő díjat a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet és az ACCUMM Alapítvány 2017-ben alapította.

Színházi előadás is szerepelt a Bukaresti Magyar Intézet Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett programjai között. A közönség a Vesztegzár a Grand Hotelben című Rejtő Jenő-mű egy részletét ismerhette meg a 75 éve elhuny íróra emlékezve, január 22-én. A magyar szórakoztató irodalom megújítójának műveit néhány éve George Volceanov fordította románra. Kovács Zsuzsánna rendezésében, fiatal román színészek előadásában a mű egy részletét láthatta a bukaresti közönség.

Premier előtti vetítésen tekinthették meg az érdeklődők A Viszkis  című filmet január 24-én Bukarestben. Antal Nimród alkotása január végén kerül a romániai mozikba.

 

Delhi 

India legnagyobb múltú nőegyletében mutatkozott be Magyarország a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ szervezésében, január 23-án. A Presenting Hungary című program keretében az UNWA tagsága magyar turisztikai, gasztronómiai és kulturális bemutatón vehetett részt.

 

Helsinki

Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjét láthatta a helsinki közönség a Magyar Kultúra Napja alkalmából január 22-én, a helsinki Balassi Intézetben szervezésében. Az alkotást, amelyet a legjobb idegen nyelvű alkotások között jelölt Oscar-díjra az amerikai filmakadémia, finn és svéd felirattal december vége óta vetíti a Finnkino mozihálózat Finnország-szerte.

forrás: nullahategy.hu
 

Kijev

Terék József tárogatóművész és Tóth Gergely brácsaművész teltházas koncertet adott a kijevi Orgona Zenei Házban a Magyar Kultúra Napjához kapcsolóan január 22-én. Az előadás előtt a közönség megismerhette a 2014-ben hungarikummá nyilvánított hangszer virtuozitását, történetét és a magyar kultúrában elfoglalt helyét.

 

London

A magyar népzenei hagyományokat ápoló Folktone Band koncertjével ünnepelte a Magyar Kultúra Napját a Londoni Magyar Kulturális Központ január 22-én. A koncert mellett ezen a napon hirdette ki az Intézet a Magyar Kultúráért az Egyesült Királyságban-díj 2017-es győztesét, amellyel a szigetországban működő non-profit, magyar kulturális és oktatási szervezetek identitáserősítő munkát ismerik el. A díjat ezúttal Chambers Mária és a Guildford-i Magyar Tanoda és Játszóház vezetője vehette át.

A Londoni Magyar Intézet mutatkozott be az In and Around Covent Garden nevű hálózat legutóbbi találkozóján. A január 24-i borkóstolóval egybekötött rendezvényen a Covent Garden helyi művészeti, kulturális, tudományos, gasztronómiai és üzleti intézményeit, valamint vállalkozásait tömörítő hálózat tagjai megismerhették a Londoni Magyar Intézet tevékenységét és aktuális programjait.  Az estet magyar borkóstoló zárta.

 

Moszkva

Megnyílt Redő Ferenc és Vörös Rozália kiállítása január 22-én a Moszkvai Magyar Kulturális Intézetben, a Magyar Kultúra Napja alkalmából. Redő Ferenc festőművész a II. világháború alatt Voronyezs környékén teljesített munkaszolgálatot. Most látható képein azokat a környékbelieket örökítette meg, akiknek életben maradását köszönhette. A megnyitót követően levetítették Redő Ferenc és felesége, Vörös Rozália festőművész utolsó, két évvel ezelőtti közös tárlatáról készült dokumentumfilmet is.

Seres Rezső-emlékestet tartottak Moszkvában a Magyar Kultúra Napja és a zeneszerző halálának 50. évfordulója alkalmából, január 23-án a Moszkvai Magyar Intézetben. A rendezvényen bemutatták Jurij Kirnyev A halál nem álom című dokumentumfilmjét, amelyet Seress Rezső életéről készített. Az estet Okszana Lesznyicsaja, a moszkvai Nagyszínház szólistájának fellépése zárta.

 

Peking

Színes programsorozattal készült a Magyar Kultúra Napjára idén a Pekingi Magyar Kulturális Intézet. Ezúttal nemcsak Pekingben, hanem a Kína déli részén fekvő Zhoushan város Dinghai kerületében is magyar kulturális eseményekkel várták a közönséget, ahol a Sixtones Akapella együttes lépett fel január 24-én a Magyar Pavilonban. Az ünnepi esten egyebek között Kodály Esti dal című művének feldolgozását is hallhatta a kínai közönség a népszerű férfikórus előadásában. Január 26-án a Kodály Pont hallgatóinak félévi zárókoncertjét rendezték meg az együttes közreműködésével a pekingi Guangqumen Középiskolában, majd január 27-én a Sixtones gyermekfoglalkozást tartott a Kodály Pont gyermekkórusának a Pekingi Magyar Intézetben. Az eseménysorozat zárásaként az öttagú férfi együttes exkluzív koncertet adott a Pekingi Magyar Kulturális Intézetben január 27-én.

 

Pozsony

Ez földön járunk igazságban címmel Szakolczay Lajos Széchenyi-díjas irodalomtörténész és Faragó Laura népdalénekes, Magyar Örökség-díjas énekművész közös műsorát láthatta a közönség január 22-én a Pozsonyi Magyar Intézetben a Magyar Kultúra Napja alkalmából. A vendégművészek tolmácsolásában magyar gregoriánok, reneszánsz, rokokó és romantikus művek, valamint Arany János megzenésített költeményei, XX. századi istenes versek és kortárs költők népdalokra hangolt költeményei hangzottak el.

 

Prága

Fölszállott a páva népzenei és néptáncos tehetségkutató műsor gyermekszereplőinek portréiból készült tárlat nyílt meg a Prágai Magyar Intézetben a Magyar Kultúra Napja alkalmából. A Páva pulyák című fotókiállítás megnyitóján Agócs Gergely népzenész-népzenekutató a „Páva“ gyermek részvevőivel adott közös koncertet: az Aprája Dudazenekarral, és Szabó Júlia énekes szólistával. Az esten közreműködött: Bese Botond dudás.

 

Róma

Bemutatták Alberto Mondadori egy eddig ismeretlen ’56-os versének magyar fordítását Rómában. Az olasz költő A harag és a szeretet éneke Magyarországért című, több mint ötven évvel ezelőtti verskötetének magyarul megjelent fordítását Szőcs Géza, a Magyar Pen Club elnöke mutatta be a Római Magyar Akadémián január 23-án. Arnoldo Mondadori a korabeli Olaszország szellemi életének kiemelkedő képviselője volt, aki nem hagyta szó nélkül az 1956-os magyarországi eseményeket. Tizenegy énekből álló verset írt, amelynek címe is a szovjet elnyomás iránti haragot és a Magyarország iránti szeretetet hivatott kifejezni. A kötet 1959-ben jelent meg, de utána nyoma veszett. Szőcs Géza úgy fogalmazott: a „megtalált” költemény magyarra fordítása „kulturális és morális elégtételnek” számít. Hozzátette, hogy szerinte Alberto Mondadori művét csak a Magyar Pen Club adhatta ki, hiszen ez a legrégebbi magyar irodalmi szervezet. A vers magyar fordítása Szkárosi Endre költő, műfordító, a budapesti ELTE egyetemi tanárának munkája.

Hӓndel, Mozart és Rossini opera-részletek hangzottak el január 26-án Krajnyák Dalma római szólóestjén, Bak Edina kíséretében.  A fiatal mezzoszoprán neve nem ismeretlen az olasz közönség előtt, hiszen Krajnyák Dalma a híres osimói Accademica D’Arte Lirica-án folytatta tanulmányait, majd három éve elnyerte a vicenzai „Fatima Terzo” IX Barokk énekverseny első díját, tavaly pedig a híres vignanellói Principe Francesco Maria Ruspoli barokk zenei verseny győztese lett.

 

Sanghaj

Fergetes sikert aratott az Egri Érseki Fiúkórus Sanghajban. A Magyar Kultúra Napja alkalmából január 23-án, magyar idő szerint kora délután teltházas, nagysikerű koncertet adott a Fiúkórus a Hudec László tervezte Moore Memorial Church-ben. Az esten Kodály-, Kocsár, Karai- és Halmos-művek is elhangzottak. Zongorán kísért: Dr. Réz Lóránt, szólót énekelt: Hegyesi Hudik Margit, vezényelt: Schmiedmeiszter Szilvia. A rendezvényt Magyarország Sanghaji Főkonzulátusa a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával szervezte.

 

Stuttgart

Versmondó színészként lépett a pódiumra Kovács Ákos Kossuth-díjas énekes a Magyar Kultúra Napja alkalmából, január 22-én. Arany János legszebb verseiből összeállított műsorát Szekeres László zongoraművész kíséretében a Stuttgarti Magyar Kulturális Intézetben és a berlini Collegium Hungaricumban mutatja be.

Kaiser Ottó – Kinszki Imre Képpontok című közös kiállítása nyílt meg január 18-án a Stuttgarti Magyar Kulturális Intézetben. Az alkotók budapesti fotóiból összeállított párhuzamos tárlatot az Európai Kulturális Örökség Éve jegyében láthatja a közönség. A csaknem 30 fekete-fehér képből álló anyag Kinszki két világháború között készült budapesti fényképei mellé a kortárs fotóművész Kaiser friss Budapest-felvételeit állítja.

A magyarországi németek kitelepítésének emléknapjáról emlékeztek meg január 20-án a Stuttgarti Magyar Kulturális Intézetben. Az Intézet hagyományteremtő szándékkal idén először rendezett ünnepséget a Kitelepítés Emléknapjához kapcsolódva a 1946–1947-ben Magyarországról elüldözött svábokra emlékezve. A műsorban Zsámbékról érkezett magyarországi német fiatalok szerepeltek, a rendezvényen hagyományos sváb ünnepi viseletbe öltözött párok is részt vettek.

 

Szófia

A IX. Liszt-Bartók Zongoraverseny díjazottjainak koncertjével emlékeztek meg a Magyar Kultúra Napjáról Szófiában, január 23-án, a Szófiai Magyar Intézet szervezésében. A novemberi zongoraverseny győztesei Liszt Ferenc, Bartók Béla és Kodály Zoltán szerzeményeit adták elő a Szófiai Filharmónia Kamratermében.

 

Tallinn 

Jupiter holdja című film premierjét láthatta a közönség a Magyar Kultúra Napja alkalmából január 22-én a tallinni Artis moziban.  Mundruczó Kornél alkotását a 70. Cannes-i Fesztivál Arany Pálma-díjára jelölték. A film észtországi premierjén a főszereplővel, Jéger Zsomborral Csüllög Edina Észtországban élő rendező beszélgetett. A Tallinni Egyetem Filmművészeti Iskolájának mozitermében  a 2017-es BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál legjobb műveit láthatta a közönség. A rendezvény a Publishing Hungary program támogatásával valósult meg.

 

Zágráb

A Horvátországban is jól ismert vajdasági magyar író, Végel László és a nemzetközileg is elismert horvát író, Milijenko Jergović közös irodalmi estjét rendezték meg a Magyar Kultúra Napja alkalmából január 24-én Zágrábban. A Magyar Intézet rendezvényén a két szerző egymás munkásságát és műveit mutatta be a közönségnek.

INTÉZETEN KÍVÜLI HÍREK
Oscar-díjra jelölte a Testről és lélekről című magyar filmet a legjobb idegen nyelvű alkotások között az amerikai filmakadémia, amely január 23-án Los Angelesben jelentette be a legrangosabb hollywoodi elismerés végső esélyeseit. A Testről és lélekről egyebek között elnyerte a fődíjat a tavalyi berlini filmfesztiválon, főszereplője, Borbély Alexandra pedig megkapta a legjobb női alakításért járó Európai Filmdíjat. Enyedi Ildikó műve az Una mujer fantástica című chilei, A négyzet című svéd, a The Insult című libanoni és a Szeretet nélkül című orosz alkotással lesz versenyben a díjért. Magyar film eddig két alkalommal kapott Oscar-díjat ebben a kategóriában, 1982-ben Szabó István Mephisto című alkotása, 2016-ban pedig Nemes Jeles László holokausztdrámája, a Saul fia.
forrás: nullahategy.hu
 
Magyar regény lett az év könyve Kínában. Krasznahorkai László Sátántangó című műve tavaly került a kínai boltokba, s máris az év könyvévé választották. A kötetet 1985-ös magyar megjelenése óta számos nyelvre lefordították: Jü Cömin tolmácsolásban a kínai, Viacheslav Sereda átültetésében az orosz kiadás tavaly jelent meg. A regényből Tarr Béla készített 1989-ben több mint hétórás filmet.
forrás: rukkola.hu
 
 
Magas szintű török tudományos elismerésben részesült Dr. Hamza Gábor, az ELTE Jogtudományi Karának oktatója, az MTA rendes tagja. Az ankarai hivatalos programot követően a magyar tudós az ország egyik legnagyobb múltra visszatekintő karával rendelkező Isztambul Egyetem rektori dísztermében tartott előadást az oszmán és török jogkodifikációról. A díjazottat Prof. Dr. Mahmut Ak, az egyetem rektora, illetve Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, a Török Tudományos Akadémia elnöke méltatta.
forrás: elte.hu
 
A Román Nemzeti Irodalmi Múzeum adott otthont az első Bibliofil- és Könyvtárgy Biennálénak, melyen több magyar könyv is versenyzett. Megosztott második díjat kapott Részegh Botond csíkszeredai képzőművész is. Kányádi Sándor Halottak napja Bécsben című könyvét és a kávéval rizspapírra készült rajzokat tartalmazó Passiójátékot a biennálé második díjával ismerte el a zsűri. A Biennálé III. díját a magyarországi László Bandy budapesti grafikusművésznek ítélte oda, továbbá a kiemelt, tíz oklevéllel jutalmazott művész között van Barabás Márton Munkácsy Mihály-díjas magyar festő is.
forrás: Részegh Botond
 
Sikerrel zárult a magyar művészek amerikai bemutatkozását segítő Hungary Emerging pályázat. A Magyar Foundation of North America által kiírt és az Art Market Budapest közreműködésével népszerűsített pályázatra 161 Magyarországon és külföldön élő magyar képzőművész nyújtott be pályázatot. A program folytatásaként az amerikai és magyar szakemberekből álló zsűri által kiválasztott 10 magyar fiatal alkotó számára biztosítanak bemutatkozó kiállítás-sorozatot az Egyesült Államokban. 
 
Két magyar filmet is bemutatnak a Kritikusok Hetén. Az idei Berlini Filmfesztivál párhuzamos programjában Lichter Péter és Máté Bori The Rub és 2016. október 8. című rövidfilmjeit láthatja a szakmai közönség. A The Rub több száz, kézzel festett celluloidtekercs felhasználásával készült. A filmszalagokat az alkotók különböző módszerekkel roncsolták, például föld alá ásva és több hónapig rohasztva hoztak létre absztrakt formákat. A film főszereplő-narrátora Hajdu Szabolcs filmrendező volt, zeneszerzője Horváth Ádám Márton. A Kritikusok Hetén szereplő másik magyar film, a 2016. október 8. című etűd szintén a rendezőpáros munkája. Az alkotás a Népszabadság bezárásának állít emléket.
forrás: index.hu
 
Tizennégy ország huszonhat előadását láthatja az V. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) közönsége április 10. és 29. között a budapesti Nemzeti Színházban. A találkozón Magyarország mellett tizenhárom ország – Oroszország, Ukrajna, Németország, Románia, Észtország, Belgium, Libanon, Olaszország, Tunézia, India, Szerbia, Szlovénia és Horvátország – színházai vesznek részt. A MITEM előadásainak rendezői között van Michael Thalheimer, Antonio Latella, Eimuntas Nekrosius, Valerij Fokin, Rimas Tuminas, Elmo Nüganen, Andrej Mogucsij és Vlad Troickij is. A fesztiválon négy német előadás látható, köztük két berlini produkció. Oliver Reese, aki az idei évadtól a Berliner Ensemble igazgatója, elmondta, hogy két politikus darabbal érkezik a színház: rendezésében Günter Grass A bádogdob, valamint Bertolt Brecht A kaukázusi krétakör című művét, Michael Thalheimer rendezését, az idei évad nyitóelőadását mutatják be. A Nemzeti Színház négy előadással vesz részt a fesztiválon: a III. Richárd, a Bánk bán, aFigaro házassága, avagy egy őrült nap emléke című produkció mellett a Woyzeckbemutatója is szerepel a programban. Emellett három határon túli produkció is látható lesz.
forrás: programturizmus.hu

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
17
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események