Iratkozzon fel hírlevelünkre

KKM – BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2018. FEBRUÁR - 5. HÉT

 

 

 

Budapest

A külföldön működő hétvégi magyar iskolák pedagógusai számára tartott szakmai továbbképzést január 25. és 28. között a Külgazdasági és Külügyminisztérium – Balassi Intézet. A négynapos programot idén hatodik alkalommal szervezte meg a KKM–Balassi Intézet. A január 26-i megnyitón Hammerstein Judit helyettes államtitkár elmondta: a találkozóra a világ 14 országából, köztük Németországból, Szlovákiából, Észtországból, Törökországból, Ciprusról, Spanyolországból és az Egyesült Államokból érkeztek olyan pedagógusok, akik önkéntes munkaként, a saját szabadidejüket áldozzák fel azért, hogy segítsék a diaszpóra magyarság identitásának megőrzését. A KKM–Balassi Intézet vezetője hozzátette: minden lehetséges módon – egyebek között ösztöndíjakkal, digitális formában is felhasználható tananyagokkal, módszertani ötletekkel és tanácsadással is – támogatja az Intézet a 160 hétvégi magyar iskola működését, amelyekben összesen mintegy 10 ezer gyermeket tanítanak az önkéntes pedagógusok. A megnyitón részt vett Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára, aki előadásában hangsúlyozta: 2010-ben alapvetően változott a magyar kormány szemléletmódja a diaszpórában élő magyarság tekintetében. Míg 2009-ben 9,1 milliárd forintot fordított a magyar kormány nemzetpolitikai célokra, 2018-ra ez az összeg csaknem 100 milliárd forintra emelkedett. Kitért arra is: a Körősi Csoma Sándor-program keretében az elmúlt években 385 ösztöndíjas végzett közösségszervező munkát a diaszpórában, míg a Petőfi Sándor-program részeként összesen 140 fiatal dolgozott önkéntesként Kárpát-medencei szórványszervezeteknél. Az idei találkozón a finn, a lengyel és az észt gyerekeknek létrehozott Budapesten működő hétvégi iskola is bemutatkozott. A többnapos továbbképzés keretében egyebek között oktatási, módszertani, szövegalkotási, íráskészség-fejlesztési műhelymunkákon vehettek részt az önkéntes pedagógusok. A január 27-i szakmai napot népi játék és néptánc-módszertani előadás zárta, január 28-án pedig a társasjátékok magyar tanulási lehetőségeit tekintették át a résztvevők. 

Előhívás - #V4filmfeszt címmel a Visegrádi Csoport országainak alkotásaiból rendez filmfesztivált az Uránia Nemzeti Filmszínház 2018. február 14. és 17. között a KKM–Balassi Intézet megbízásából. A cseh, a lengyel, a szlovák és a magyar filmes hagyomány kapcsolódási pontjaira koncentráló négynapos rendezvény célja, hogy bemutassa, hogyan őrzi, és hogyan idézi meg az egymáshoz sok szállal kötődő cseh, lengyel, szlovák és magyar filmes hagyomány a közép-európai lét közös tapasztalatait. A műsor a retró mesefilmektől a kultikus vígjátékokon át a történelmi tabukat feszegető filmekig ível, és olyan klasszikusokat hoz vissza a mozivászonra, mint a Tűz van, babám! és az Eszkimó asszony fázik. A Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával, valamint a budapesti Lengyel Intézet, Szlovák Intézet és Cseh Centrum közreműködésével megvalósuló rendezvényt beszélgetések, koncert és kiállítás kíséri.

 

Belgrád

Kiss Gy. Csaba irodalom- és művelődéstörténész professzor, az MTA tagja tartott előadást január 31-én a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódóan a Belgrádi Collegium Hungaricumban Hol vagy, hazám című könyve kapcsán, amelyben több mint tíz nemzet himnuszát összehasonlító elemzés olvasható.

 

Berlin

Gryllus Ábris Post_ [2017] című audiovizuális installációját láthatta a berlini közönség február 1-jén a Collegium Hungaricum Berlin és a Let It Be! art agency szervezésében a berlini Zönotékában. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Média Design szakán diplomázott alkotó hanginstallációit eddig egyebek között a 2013-as Berlini Gallery Weekenden, a 2013-as Bécsi Design héten, a 2014-es Soundscapes Festivalon, a 2015-ös Velencei Biennálén és 2015-ös budapesti OFF Biennálén mutatta be. Zeneszerzőként többek közt Frenák Pál és Simkó Beatrix táncprodukcióiban dolgozott. Most bemutatott, techno partira emlékeztető live setjének hangeffektjeit alkotótársai improvizatív mozdulatsorokká alakították át. A teret átjáró zenei ütemek a partik kollektív élményét idézik, a táncosok koreográfiája pedig egyéni perspektívákat rajzol, felvillantva az öröm múlandóságát és az eksztatikus állapot elillanását követő gyászfolyamatot.

A Collegium Hungaricum Berlin (CHB), a Kino Arsenal és az Európai Filmakadémia közös rendezvénysorozattal köszöntötte az idén 80 éves Oscar-díjas rendezőt a Berlinale előtt. Közelgő születésnapja alkalmából Szabó István hat nagyszerű munkáját láthatta a közönség február 2. és 8. között, áttekintve a rendező teljes munkásságát a '60-as évektől a 2000-es évekig. Levetítették az Apa – Egy hit naplója (1967); a Bizalom (1980); a Mephisto (1981); az Édes Emma, drága Böbe (1991); a Taking Sides – Szembesítés(2001); és Az ajtó (2012) című filmeket. Február 2-án Johanna ter Steege, az Emmát alakító Európai Filmdíjas, holland színésznő köszöntötte az ünnepeltet és nyitotta meg az egyhetes programsorozatot, ahol a rendező is részt vett.

 

Brüsszel 

Díjnyertes magyar filmeket vetítettek Brüsszelben január 28-án. Első alkalommal láthatta a közönség Török Ferenc 1945 című filmjét a brüsszeli a BOZAR-ban, Mundruczó Kornél Jupiter holdja című alkotását pedig a Jacques Franck kulturális központban tűzték műsorra.

Írás, Lenyomat és Rács címmel, Major Kamill Dél-Franciaországban élő festőművész munkáiból nyílt kiállítás január 31-én a Brüsszeli Balassi Intézetben. A tárlat az alkotó munkásságának egy részletét mutatja be: a fából készült domborművek a párizsi Père-Lachaise temető melankolikus hangulatából és az archaikus kultúrákból merítkeznek. A domborműveket Major Kamill – legutóbbi, szíriai utazása nyomán – a sivatag színeivel dúsította. A kiállítást Horváth Pál Gyula Belgiumban élő képzőművész nyitotta meg. A két művész beszélgetését Mózes Tamara jazz-zongorista és énekesnő improvizációi kísérték.

 

Bukarest

Magyar zeneművek csendültek fel Irina Rădulescu és barátainak koncertjén január 30-án a Bukaresti Magyar Intézetben. A 2017-es Magyar Zene Fesztivál II. helyezett ütőhangszerese a magyar zeneirodalmi művek iránt elkötelezett művész, aki a verseny egyik győzteseként nemrégiben a Liszt Ferenc Zeneakadémián lépett fel. Irina ezúttal Răzvan Florescu (ütőhangszer), Carla Stoleru (fuvola) és Monica Nicoleta Gemene (zongora) zenésztársaival adott koncertet.

A Bánffy-család építészeti örökségét mutatja be az a tárlat, amely a Román Építőművészek Egyesületével (UAR) együttműködésben nyílt meg január 30-án az UAR székházában. A kiállítást tavaly a kolozsvári Bánffy Palotában láthatta a közönség, most először tekinthető meg Bukarestben. A magyar vonatkozású építészeti program az erdélyi arisztokrata családok épített örökségére is felhívja a figyelmet.

 

Delhi 

Amrita Sher-Gil indiai-magyar festőművész születésének 105. évfordulójára emlékeztek január 30-án Új Delhi nemzeti múzeumában, a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódóan. A rendezvény keretében digitális kiállítás nyílt Amrita Sher-Gilről Story of First Indian Woman Modernist címmel, majd a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ igazgatója dr. Wilhelm Zoltán tartott előadást az alkotóról, magyar származására fókuszálva. Az esten levetítették B. D. Garga Amrita Sher-Gilről készített dokumentumfilmjét is.

A Muzsikás koncertezett a Magyar Folknapok keretében január 30-án. A Liszt- és Kossuth-díjas együttes a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódó kéthetes programsorozat zárásaként lépett fel az India International Centerben, a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ szervezésében.

Bemutatták Tóth Tamás Szentendre-Swamimalai című alkotását Új Delhiben, a január 31. és február 2. között zajló nemzetközi modern művészeti fesztiválon. A film Márkus Péter Munkácsy-díjas szobrászművészről szól, aki az indiai istenségszobrok ősi szoborkészítési technikájának egyik kiváló magyarországi mestere. Az alkotásban a művész több párhuzamosan készülő szoborsorozata révén oszt meg különleges kultúrtörténeti, művészetfilozófiai és mesterségbeli ismereteket.

 

Helsinki

Megnyílt a Soli Deo Gloria – A magyar reformáció öt évszázada című roll-up kiállítás Tamperében, február 3-án. A Kaleva templom gyülekezeti termében látható kiállítás eszmetörténeti összefüggésrendszerbe állítja a magyar reformációt, bemutatja előzményeit, születésének körülményeit, egyháztörténeti jelentőségét, szerepét a magyar történelemben, az egyház és a társadalom megújulásában. A kiállítás emléket állít a magyar protestantizmus nagy alakjainak, kiemelkedő múltú kollégiumainak, híres tanárainak és diákjainak. A vándorkiállítást tavaly a helsinki Sofia Kultúrközpontban és a Järvenpää Gyülekezeti Központban láthatta a finn közönség.

Bemutatták az Egy nő fogságban című dokumentumfilmet a helsinki DocPoint fesztiválon. A február 1-je és 3-a között zajló seregszemlén Tuza-Ritter Bernadett alkotását is láthatta a közönség, aki a modern kori rabszolgaság áldozatairól készített egészestés dokumentumfilmet. A főszereplő, Maris történetét beválogatták a világ egyik legrangosabb filmfesztiváljának számító Sundance idei dokumentumfilm-szekciójának versenyprogramjába is.

 

Isztambul

Karkiss Tímea mozaik kiállításával vette kezdetét a Szent Piroska-emlékév az Isztambuli Magyar Intézet szervezésében január 25-én a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódva. A Pantokrator monostort, amely Isztambul egyik legfontosabb bizánci alapokon nyugvó épülete, 900 évvel ezelőtt alapította Árpádházi Szent Piroska. Erre az épületre, valamint az évente turisták milliói által látogatott Hagia Sophia-beli Piroska-mozaik magyar vonatkozásaira hívja fel a figyelmet az Isztambuli Magyar Intézet az emlékév keretében. A rendezvénysorozat nyitókiállításán szó esett a monostor történetéről, a bizánci mozaikművességről, és bemutatták Karkiss Tímea művésznő modern mozaik művei is.

 

Moszkva 

Folytatódik a magyar klasszikus zenei programsorozat a Moszkvai Magyar Intézetben a BLOK Magyar Zene és Zenepedagógiai Társaság szervezésében. Az orosz közönség havonta vehet majd részt a Magyar Intézet tükörtermében szervezett koncerteken, ahol fiatal orosz zenészek előadásában elsősorban magyar zeneszerzők művei csendülnek majd fel.

 

Párizs

Jean-Michel Delacompté magyar szereplőkkel, magyar helyszínen játszódó A hölgyek feláldozása című könyvét mutatták be január 31-én a Párizsi Magyar Intézetben. A francia irodalomspecialista és egyetemi tanár több történelmi és irodalmi személyről írt portrékönyve után most fiktív szereplőkkel és helyszínen játszódó művet írt a törökellenes harcokban szerepet vállaló fiatal magyar nőről, Juditról.

 

Prága

Építészeti kiállítás nyílt február 1-jén a cseh fővárosban, a Prágai Magyar Intézet közreműködésével. Az óvárosi Jaroslav Frágner Galériában az Architectural Photography Award 2017 fotópályázat díjnyertes és döntőbe jutott alkotásait tekintheti meg a közönség. A képek Prága után Pozsonyba, majd Krakkóba utaznak. A tárlat a Visegrádi Alap támogatásával, a Magyar Építőművészek Szövetségének cseh, lengyel és szlovák partnereivel együttműködésével jött létre.

 

Róma 

A legkülönfélébb műfajokban, csaknem félszáz pályamunka érkezett a Római Magyar Akadémia (RMA) Bőröm alatt viszlek haza, Róma című január végén zárult alkotói pályázatára. A 90 éves RMA tavaly ősszel hirdette meg tíznapos római tanulmányúttal járó kiírását, amelyben 1947–48 fordulóját – amikor egyszerre volt ösztöndíjas Rómában Weöres Sándor, Pilinszky János, Nemes Nagy Ágnes, Reigl Judit, Hantai Simon és még számos kiváló irodalmár, képzőművész, zenész és tudós – szerették volna megidézni. A beérkezett munkák között drámaterv, Weöres lírájának továbbírása, utazási blog, opera, vers-animáció, fotós, festészeti és összművészeti projektek is szerepeltek. A beérkezett pályaműveket a Juhász Anna kulturális menedzser, Puskás István, az RMA igazgatója és Török Tamara dramaturg, irodalomtörténész alkotta zsűri bírálta el. A nyertes Eke Angéla és Páder Petra Kapszula, Tóth Evelyn, Kézdy Luca és Anselmo da Filippis Csak a csillagokkal borítkozom, valamint  Hegedűs Robin és Szendre Bella A papírváros című pályázata lett. A győztes alkotók idén tavasszal tíznapos római tanulmányúton vehetnek részt. A tervek megvalósulását mindezen felül az RMA egyenként 1000 euróval támogatja.

Olaszország egyik legismertebb és legnépszerűbb irodalmi beszélgetéssorozatában Márai Sándor San Gennaro vére című regényét mutatták be február 1-jén Nápolyban. A kortárs olasz írónő, Antonella Cilento Nápolyban, Rómában, Milánóban és Veronában szervezett Stranecoppie Gold 40 – Különös párok című irodalmi, művészeti és filmművészeti programsorozatában először szerepelt magyar mű. A nápolyi közönség számára az Olaszországban immár bestsellerré vált regényt Giuseppe Montesano író és Puskás István, a Római Magyar Akadémia vezetője mutatta be, párhuzamot vonva Márai és Nagy-Britannia egyik legnagyobb útirajz szerzője, Patrick Leight Fermon között. A több mint félszáz érdeklődő részvételével zajlott emlékest a Római Magyar Akadémia szervezésében, a Lalineascritta egyesület közreműködésével a KKM–Balassi Intézet Publishing Hungary programjának támogatásában valósult meg. 

A Pál utcai fiúk című regényre épülő foglalkozásokkal vett részt Magyarország a Velencei Biennále Nemzetközi Gyermekkarneválján február 3. és 6. között. A négynapos fesztiválon a közösség összetartó erejére, a csapatszellemre és a tisztességes küzdelemre épülő tematikus foglalkozások várták a gyerekeket a Ca' Giustianan termeiben. Hevér Lili és Szigethy Zsófia koncepciója alapján, Halász Lilla Anna közreműködésével, a gyerekek kipróbálhatták azokat a század elején népszerű játékokat, amelyeket a regény hősei is játszottak, és harcolhattak a grundért is. A világ egyik legfontosabb kulturális intézménye, a Velencei Biennále idén kilencedik alkalommal szervezte meg a Nemzetközi Gyermekkarnevált. Magyarország harmadszor vett részt a rendezvényen a Római Magyar Akadémia szervezésében a KKM–Balassi Intézet Publishing Hungary Programjának támogatásával, a Szentendrei Skanzennel közreműködésével.

 

Sepsiszentgyörgy

Bogdán László költővel találkozhatott a közönség január 25-én az Árkosi Kulturális Központban.  A sepsiszentgyörgyi Balassi Intézet Magyar Kulturális Központja a Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett író-olvasó találkozót január 25-én, ahol bemutatták a költő Arcok a forradalmi menetoszlopbólRicardo Reis SzibériábanA vörös pók hálójában című legújabb köteteit is. 

 

Szófia 

Megnyílt Fekete Ádám kiállítása a Szófiai Magyar Intézetben január 29-én. A fiatal magyar származású tehetséges művész számos technikákat alkalmaz: akrilfestés, tus- és tollrajz, kerámia, kollázsok, üveg, batikolás, olaj, ceruzarajz, textilfestés. Belgiumban belekóstolt a kis figurák – katonák, állatok, épületek – festésébe, makettek készítésébe is. Művészi tevékenységét számos oklevél dicséri, s ő volt az egyetlen gyermek alkotó, akit felkértek, hogy működjön közre a  Bulgária török felszabadulásának 130. évfordulója alkalmából életre hívott művészeti projektben. A tárlat február 10-ig látható.

 

Tallinn

A 2017-es BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál legjobb műveit láthatta a közönség január 23-án a Tallinni Egyetem Filmművészeti Iskolájának mozitermében, a Tallinni Magyar Intézet szervezésében.  A rendezvényen Gábeli Tamás fesztiváligazgató, valamint Csüllög Edina rendező az alkotásokról és a fesztivál hátteréről mesélt a közönségnek.

Először lépett fel a Kodály Quartett Tallinnban január 29. és január 31. között. A Kodály-emlékév alkalmából az együttes – Falvay Attila (I. hegedű), Bangó Ferenc (II. hegedű), Fejérvári János (brácsa), Éder György (cselló) – négy mesterkurzust tartott észt vonósnégyesek részére, január 30-án pedig az Észt Zene- és Színházi Akadémián koncerteztek, ahol Kodály Zoltán 2. Vonósnégyes op. 10 (1916-1918) művét is bemutatták. Az előadás előtt Mall Ney elismert észtországi Kodály-szakértő, pedagógus és karmester a Kodály-módszer észtországi alkalmazását mutatta be az Akadémián, a Tallinni Magyar Intézet felkérésére. Az előadással egy időben pedig megnyílt az Örvendjen az egész világ című Kodály-kiállítás az Akadémián, amely február 14-ig látható majd.

INTÉZETEN KÍVÜLI HÍREK
Magyarország a díszvendége a Portugáliában rendezett Terras sem Sombra nemzetközi kulturális és komolyzenei fesztiválnak.  A jelentős hagyományokkal bíró rendezvény szakmai partnere a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem. A magyar fellépők Alentejo tartomány műemlék templomaiban adnak hangversenyeket. A fesztivál tíz koncertjén magyar muzsikus és/vagy magyar vonatkozású művek szerepelnek, köztük egy régi zenei koncert portugál művészekkel, de felcsendülnek a „portugál Bartókként” is emlegetett Lopes Graça-nak olyan dalművei is, amelyeket magyar népdalokra komponált.
 
Tíz kelet- és közép-európai ország művészei és értelmiségi szereplői vettek részt az I. világháború végének 100. évfordulója alkalmából megrendezett történelmi konferencián a brüsszeli BOZAR központban február 3-án és 4-én. A Daydreaming Nations című tanácskozáson Magyarországot Tóth Zsófia Eszter történész és Barki Gergely művészettörténész, kurátor képviselték. A program résztvevői megtekintették az Európai Történelem Háza állandó kiállítását, valamint rövid tárlatvezetést is tartottak országuk szemszögéből elemezve a 1918 utáni éveket.
 
 
Ingyenes filmvetítéseket tartanak öt alkalommal a budapesti Blinken OSA Archívumban február 7. és március 7. között. A közönség emberi jogi témájú filmek láthat a 14. Verzió Filmfesztivál programjából, köztük a nyitófilmmel, a fődíjas, a különdíjas és a közönségdíjas alkotásokkal. Műsoron lesz egyebek között Zaradasht Ahmed Nincs hová bújnod, Askold Kurov A per és Maisie Crow Jackson című filmje is.
 
Gazdag Gyula filmrendező, egyetemi tanár kapta a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (BIDF) Életműdíját. Nevéhez olyan kultikus dokumentumfilmek kötődnek, mint a Hosszú futásodra mindig számíthatunk (1969),A válogatás (1970), A határozat (1972) illetve A bankett (1982). A 70 éves rendező jelenleg Amerikában tanít a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem filmiskolájának televízió és digitális média tanszékén.
 
Erkel Ferenc operájával, a Hunyadi Lászlóval és Lehár Ferenc A víg özvegy című operettjének balettfeldolgozásával mutatkozik be februárban a Magyar Állami Operaház három felvidéki városban, ahol korábban még sosem szerepelt a társulat – hangzott el a Pozsonyi Magyar Intézetben január 31-én tartott sajtótájékoztatón. Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója hangsúlyozta: két olyan darabot választottak, amely a magyar mellett a más nemzetiségű helyi közönséget is megszólíthatja, és megadja a választás lehetőségét is, hiszen műfajilag és hangulatát tekintve két nagyon különböző előadásról van szó. A bemutatkozást a Kárpát-Haza Operatúra második turnékörútjának keretében szervezték. A magyar kormány által támogatott projekt célja, hogy valamennyi határon túli területen nagyszabású előadásokat mutassanak be az ott élő magyar közösségnek, megszólítva a többségi nemzet képviselőit is.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
16
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események