Iratkozzon fel hírlevelünkre

KKM – BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2018. FEBRUÁR - 6. HÉT

Berlin

Új ösztöndíjprogramot indított pályakezdő női filmesek részére a Balassi Intézet – Collegium Hungaricum Berlin (CHB)  és a European Women's Audiovisual Network, a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával. A közös kezdeményezésnek köszönhetően idén három magyar rendezőnő vehet részt a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, ahol nem csupán a szekcióvetítéseket kísérhetik figyelemmel, de számtalan szakmai eseményen, köztük a CHB-ban rendezendő február 19-i nemzetközi mesterkurzuson is részt vehetnek, ahol az európai filmszakma olyan elismert képviselőivel találkozhatnak, mint Christina A. Maier, Agathe Bergman vagy Kobi Shely. Az ösztöndíjprogram első kedvezményezettjei Kis Hajni, Meggyes Krisztina és Tuza-Ritter Bernadett. A programot a jövőben producerekre, forgatókönyvírókra és operatőrökre is kiterjesztené a Collegium Hungaricum Berlin.

Kanzoli című dokumentumfilmet láthatta a berlini közönség február 7-én a Collegium Hungaricum Berlin és a Speak Easy Project közös Berlini Magyar Filmklubjában. A film Hajdu Szabolcs Délibáb című játékfilmjének forgatásához kapcsolódóan készült. A történetben a stáb egyik tagja a forgatás kezdete előtt két nappal a helyszíntől 800 kilométerre fekvő erdélyi Köpecbányára utazik, hogy az egyik szereplőt elvigye a forgatásra. A film nem csupán az ebből adódó bonyodalmakat mutatja be, de a helyiek félelmének hátterét is megpróbálja feltárni.

forrás: berlinale
 

Bukarest

Diószegi Benjámin koncertezett február 6-án a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézetben. Az ifjú zongoraművész rendkívüli tehetségére már kisgyermek korában felfigyeltek, 2006-ban elnyerte a kolozsvári Bach-verseny nagydíját, 2014-ben II., majd 2015-ben III. díjat kapott a kolozsvári Mozart Fesztiválon. Tehetségét és munkáját több nemzetközi fesztiválon is jutalmazták már. Az elmúlt két évben a SoNoRo Alapítvány ösztöndíjasaként mesterkurzusokon vett részt a németországi Schloss Engers-ben, illetve Cetate Kulturális Központban. Bukaresti koncertjén Haydn, Constantin Silvestri és Liszt Ferenc művei csendültek fel.

A felvidéki borászat mutatkozott be a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet Vinum hungaricum estek programsorozatának idei, első rendezvényén február 5-én. Az intézet immár hatodik éve szervez magyar borvidékeket, borászatokat, szőlőfajtákat bemutató eseményeket a Romániai Sommelier-ek Egyesületével és az Erdélyi Gondolat Egyesülettel együttműködésben.  A közönség ezúttal Geönczeöl Attila (Garam) borász jóvoltából hét bort ismerhetett meg.

 

Delhi

Móricz Zsigmond Rokonok című műve volt a témája a február 8-i a könyv- és filmklubban a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központban. Móricz először 1930-ban, majd átdolgozott formában 1932-ben megjelent regénye klasszikus példázattá vált, amely örök érvényűen mutatja be a hatalom mámorát, s benne az egyszerű ember vergődését. A könyvklub beszélgetését követően Szabó István regényből készült filmjét is megtekinthették az érdeklődők.

 

Helsinki

Kovács Magdolna Két- és többnyelvűség című magyar nyelvű előadásával folytatódott a helsinki Balassi Intézet – Magyar Kulturális és Tudományos Központ két éve indított sorozata, amely a Finnországban élő magyar kutatók és egyetemi oktatók munkáját mutatja be. Kovács Magdolna előadása a kisebbségi nyelvhasználat kérdéseit érintette, amely a finnországi magyarok között végzett nyelvhasználati vizsgálaton alapul.

 

Isztambul

Magyar Filmhét kezdődött február 6-án az Isztambuli Magyar Intézet szervezésében az Akbank Sanat művészeti központban. Isztambul egyik meghatározó helyszínén Fábri Zoltán klasszikus filmjeit láthatják a török filmrajongók februárban. A Körhinta, Két félidő a pokolban, A Pál utcai fiúk, Ötödik pecsét és a Magyarok című filmek török feliratát az Isztambuli Magyar Intézet munkatársai készítették el. Az alkotásokat a Fábri-emlékév folytatásaként tűzték műsorra.

 

Kairó

Vámbéry Ármin, a vadregényes életű magyar keletkutató munkásságáról és szakmai érdemeiről tartottak előadást a Kairói Kulturális Tanácsosi Hivatalban február 6-án. A Magyar keletkutatók és felfedezők című rendezvénysorozat keretében 2017 novemberétől idén februárig négy magyar tudóst ismerhetett meg a kairói közönség. A héten a páratlan nyelvtehetségű kutatóról, Közép-Ázsia európai felfedezőjéről, dr. Sárközi Miklós, a Károli Gáspár Református Egyetem, Ókortörténeti és Történeti Segédtudományok Tanszékének tanszékvezetője tartott előadást.

 

Moszkva

24 szólista és 6 kamarazenekar vett részt a Moszkvai Magyar Intézet február 8-án zárult I. Nemzetközi Klasszikus Zenei Fesztiválján. A résztvevők több különböző korcsoportban Liszt Ferenc, Bartók Béla, Kodály Zoltán műveit adták elő a kétnapos rendezvényen. A fiatalok produkcióit a Blok Zenepedagógiai Társaság, a Moszkvai Magyar Kulturális Intézet és  a Tyimirjazevi Művészetpedagógiai Iskola vezetőiből és pedagógusaiból álló szakmai zsűri véleményezte. A magyar klasszikus zene népszerűsítését célzó fesztivál főszervezője Valerija Alekszejevna Blok, a neves orosz zeneszerző Vlagyimir Mihajlovics Blok özvegye, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Iskola Magyar Zene- és Zenepedagógia Társaságának alelnöke volt.

 

Peking

Magyarország-bemutató előadást tartottak a Pekingi Magyar Kulturális Intézetben február 6-án. A Kína kis digitális kulturális nagykövetei csoport gyermek résztvevői Magyarország kultúrájával, az aktuális  farsangi hagyományokkal és játékokkal, a tavaszvárás szokásaival ismerkedtek meg, valamint betekintést nyerhettek az intézet kultúr- és oktatásdiplomáciai munkájába is.

 

Pozsony

Tíz év után új épületbe, a város szívébe költözött Magyarország Pozsonyi Nagykövetsége. A magyar intézetnek, a konzulátusnak és a gazdasági képviseletnek is helyet adó épület február 6-i ünnepélyes megnyitóján beszédet mondott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter , valamint Ivan Korcok, szlovák külügyi államtitkár, ügyvezető miniszter is. A külképviseleti épület két éves projekt eredményeként készült el, s a maga nemében Magyarország első ilyen nagykövetségi komplexuma. Pozsony óvárosában az elnöki palotaként használt, Grassalkovich palota tőszomszédságában, egy átépített történelmi épületben kapott helyet az nagykövetséget.

 

Prága

Görgey Artúr honvédtábornokra, hadügyminiszterre és kémikusra emlékeztek február 6-án Prágában, születésének 200. évfordulója alkalmából. Az ünnepség prágai emléktáblájának koszorúzásával kezdődött, amelyet a Prágai Magyar Intézet, a helyi Görgey Artúr Társaság közösen szervezett a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetségének támogatásával. A megemlékezést követően előadásokat hallhattak az érdeklődők a Magyar Intézetben a 19. századi magyar hadtörténelem legkiemelkedőbb és legeredményesebb hadvezéréről. Görgey katonai és politikai pályafutását Herman Róbert történész, kevéssé ismert tudományos-vegyészi eredményeit pedig Riedel Miklós ismertette.

 

Róma 

Forgách András Élő kötet nem marad című regényének olasz fordítását mutatták be február 9-én Rómában. A szerző 2015-ös könyvében szülei ügynökmúltját dolgozza fel. A kötet olasz fordítása idén januárban jelent meg a milánói Neri Pozza kiadó kiadásában, Mariarosaria Sciglitano átültetésében, aki többek között Kertész Imre, Borbély Szilárd és Esterházy Péter több művét is lefordította már. A Római Magyar Akadémia író-olvasó találkozóval egybekötött könyvbemutatóján Forgách András szerző, Mariarosaria Sciglitano műfordító; Massimo Congiu újságíró, történész, Közép-kelet Európa szakértő, Marco Di Liddo történész, kutató valamint Puskás István, a Római Magyar Akadémia igazgatója beszélgettek a regény szerkezetéről és születési körülményeiről. A könyvbemutatót követően a Falconieri Palota Liszt-termében a közönség megtekinthette Gothár Péter, a korszakot megidéző Megáll az idő című filmjét, eredeti nyelven, olasz felirattal.

 

Sepsiszentgyörgy

Mesélő Jelmezek – Rejtett kincsek színháztörténetünk múltjából  címmel kötet- és jelmezbemutatót tartottak február 8-án Brassóban, a Reménység Házában. A színháztörténeti kincsekből, jelmezekből nyílt kiállításon Tordai Hajnal Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, jelmeztervező gyűjteményének eddig be nem mutatott, féltve őrzött darabjait is láthatták az érdeklődők.

 

Stuttgart

Kosáry Domokos Magyarország és a nemzetközi politika 1848–49 című munkájának német fordítását mutatták be a 1848-as forradalom és szabadságharc 170. évfordulója alkalmából a stuttgarti Magyar Kulturális és Tájékoztatási Központban. A Széchenyi-nagydíjas történész utolsó monumentális munkájában össz-európai perspektívába helyezi a magyar szabadságharc történetét, kitérve a Londonban, Párizsban vagy éppen Szentpéterváron uralkodó nézetekre is. A február 8-i könyvbemutatót történész-kerekasztalbeszélgetés kísérte bécsi és magyar szakemberek részvételével.

 

Tallinn

Finnugor irodalmi estet tartottak február 6-án a Tallinni Magyar Intézetben, Pusztay János nyelvész közreműködésével. Az uráli nyelveket kutató professzor bemutatta a Szetu nyelvtan, a Szetu–(Vabarna) szótárt, valamint Anne Vabarna szetu szerző Pekó, A leány haláldala és A nagy nász című könyveit is. Az esten a közönség megismerhette a 2015-ös badacsonyi finnugor írókongresszus mintegy 30 kiadványát, majd a nyelvész ismertette az ELTE Finnugor Tanszékének észt jubileumi programját és a centenárium tiszteletére kiadott könyveit is. A szerzővel Sven-Erik Soosaar, a Nyelvtudományi Intézet munkatársa beszélgetett.

A finnugor népek farsangi szokásait mutatta be a Tallinni Magyar Intézet és az Észt Intézet közös farsangja február 11-én, a Tallinni Magyar Intézetben. A rendezvényen a gyermekek farsangi álarcokat és kiszebábok készíthettek, a zenei aláfestésről pedig Karolin Übner és Katariina Tirmaste, a Tartui Egyetem Viljandi Kulturális Akadémiájának hallgatói szolgáltatták.

 

Zágráb

Tavalyi nagy sikerű Vivat Bacchus koncertjük után idén február 7-én lépett fel a WindSingers együttes Zágrábban, Dezső János igazgató bemutatkozása alkalmából. A grazi Vokal Total nemzetközi acappella versenyen pop és jazz kategóriában is ezüst diplomát szerzett együttes Pozsonyban, Bukarestben és Erdélyben is vendégszerepelt már 2011-es alakulása óta. Zágrábi koncertjükön egyedi hangzású saját szerzeményeket és sokszínű jazz és pop feldolgozásokat is hallhatott a közönség.

 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
23
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események