Iratkozzon fel hírlevelünkre

KKM – BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2018. FEBRUÁR - 7. HÉT

Budapest

Két legendás magyar filmmel kezdődött meg az Előhívás – #V4filmfeszt az Uránia Nemzeti Filmszínházban február 14-én. A 18 órai nyitó előadáson egy alkalmi lengyel-magyar formáció, Krzysztof Ścierański, Birta Miklós és Frankie Látó koncertjét követően Böszörményi Géza Szívzűr című alkotását, majd Xantus János kultikus underground szerelmes filmjét, az Eszkimó asszony fázikot láthatta a közönség. A KKM – Balassi Intézet finanszírozásában megvalósult filmfesztivált Íjgyártó István a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára nyitotta meg. A vetítéssorozat február 13-i budapesti sajtótájékoztatóján Hammerstein Judit helyettes államtitkár, a KKM – Balassi Intézet vezetője kiemelte: a négynapos rendezvény a cseh, a lengyel, a szlovák és a magyar filmes hagyomány kapcsolódási pontjaira koncentrál. A program összeállításakor igyekeztek szem előtt tartani a műfaji sokszínűséget: a műsor a retró mesefilmektől a kultikus vígjátékokon át a történelmi tabukat feszegető filmekig ível, és klasszikusokat is visszahozott a mozivászonra.

 

Bécs

Bacsó Péter születésének 90. évfordulója alkalmából A tanú című filmet vetítették a bécsi Collegium Hungaricumban. A Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar filmrendező életművének egyik legemlékezetesebb, a ’50-es éveket és a kreált koncepciós pereket leleplező filmjét február 12-én láthatta a bécsi közönség.

A reformáció tudományos és kulturális hatásait mutatja be a bécsi Collegium Hungaricumban február 15-én megnyílt Bélyegeken a reformáció című kiállítás. A tárlat anyaga a hitújítás nagy magyar és nemzetközi alakjait, valamint a Szentírás üzenetét is felidézi. A megnyitót követően a SERVET zenekar koncertezett.

 

Bukarest

Gyarmathy János alkotásaiból nyílt kiállítás február 12-én a Bukaresti Magyar Intézetben. A Nyárádmente egyik kiemelkedő képzőművészének kisplasztikái március közepéig láthatóak. A marosvásárhelyi szobrászművész több kültéri szobra is áll a Székelyföldön, többek között ő alkotta meg a Kárpát-medence második Árpád szobrát, amely Székelybere központjában tekinthető meg.

 

Delhi 

Káel Norbert zongoraművész lépett fel Új Delhiben február 14-én az Indira Gandhi Nemzeti Művészeti Központban.  A fiatal művész a First International Kala Mela-programban mutatkozott be a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ szervezésében. Az indiai közönség Bartók, Kodály, Bach és Chopin művei mellett, meglepetésként egy indiai népdalfeldolgozást is hallhatott a koncerten.

A magyar mondavilággal, gyermekirodalommal, illetve a magyar animációs filmekkel ismerkedhettek meg az indiai gyerekek február 15-én a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központban, az immár hagyományos magyar népmesék gyermekrajz-versenyének kísérőrendezvényeként. A Fantázianap résztvevőki inspirációkat nyerhettek a versenyhez, amelyen Dr. Indu Mazaldan író, műfordító magyar népmesét olvas majd fel hindi nyelven.

Wildlife in the Hungarian Centre címmel kiállítás nyílt a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ angolkertjének egyedülálló madárfaunájáról. Amit Kumar fotóin keresztül betekintést nyerhetnek az érdeklődők abba a színes világba, amely a Központnak 40 évig otthont adó Baikunth néven ismert épületet és kertjét körülvette.

 

Helsinki

Rendhagyó rajzórákat tartottak a finn iskolások a Helsinki Balassi Intézet – Magyar Kulturális és Tudományos Központban Molnár Jacqueline illusztrációs kiállításához kapcsolódóan. Csaknem húsz csoport jelentkezett be, az utolsó iskolás osztály február 12-én tartott  foglalkozást az Intézetben.

Széchenyi István reformkori tevékenységét ismertette Richly Gábor, a Helsinki Balassi Intézet – Magyar Kulturális és Tudományos Központ vezetője február 17-én a Suomalaisuuden Liitto szövetségben. Az 1906-ban alapított szervezet a finn kultúra és nemzeti érzés erősítésével foglalkozik. Eszmeisége a 19. századi finn nemzeti ébredés vezetőjének, J. V. Snellman programján alapul. Richly Gábor az egyes finn kortársak által „magyar Snellmannak” is nevezett Széchényit mutatta be előadásában.

 

Isztambul

Elkészült a magyar konzulátus tulajdonában is álló Feriköy protestáns temető digitalizálása az Isztambuli Magyar Intézet közreműködésével február 9-én. A légi felvételek segítségével pontosan meg tudták határozni a sírhelyeket, valamint elkészült egy háromdimenziós térkép is, amely a történeti kutatásokat segítheti a jövőben. A felvételek a törökországi magyar emlékhelyeket bemutató honlapon is megtekinthetőek lesznek majd.

 

Moszkva

Moszkvában és Szentpéterváron koncertezett a Meszecsinka zenekar február 17-én és 18-án. A magyar világzenei formáció őszi turnéja után tért most vissza Oroszországba. A svéd Garmarna zenekarral a Moszkvai Zil Arénában, majd a szentpétervári Mod klubban adott közös koncertet.

 

Párizs

A magyar irodalom tíz irodalmi mítoszát vizsgálja legújabb könyvében Kányádi András irodalomtörténész, melynek francia fordítását február 14-én mutatták be a Párizsi Magyar Intézetben. A párizsi Keleti Civilizációk és Nyelvek Intézete (INALCO) tanárának Dix mythes à la hongroise című művét és a szerző jelenlétében ismerhette meg a francia közönség.

 

Róma

Egy, senki és százezer címmel kortárs kiállítás nyílik a Római Magyar Akadémián február 20-án. A március 11-ig látható tárlat Milica Cirovic szerb, Lucia Crisci olasz és Tereskova Nagy Kriszta x-T magyar képzőművészek műveit tárja a római közönség elé, s az identitás fogalmára kérdez rá három különböző módon. A kurátor Daina Maja Titonel.

 

Stuttgart

A különleges hangzásvilágú Organism zenekar koncertezett a Stuttgarti Magyar Kulturális Intézetben február 15-én. Az öt éve alakult magyar formáció Szabó Sipos Ágoston (dob), Möntör Máté (gitár), Vas Bence (Hammond orgona), Bodoki Tünde (ének) tagjai a hatvanas évek amerikai zenekarait idézik, igazi Hammond orgonával, tartalmas szövegekkel, kreatív gitár-témákkal és feszes dob groove-okkal fűszerezve.

 

Szófia

Nagy Lászlóra emlékeztek február 15-én a Szófiai Magyar Intézetben. A költő, műfordító halálának 40. évfordulója alkalmából megrendezett eseményen Jonka Najdenova irodalomtörténész, hungarológus, a Szófiai Ohridi Szent Kelemen Tudományegyetem tanára tartott előadást munkásságáról, majd a Szófiai Egyetem magyar szakos diákjai szavalták verseit. A megemlékezés a Szófiai Magyar Intézet Nagy László-mellszobrának koszorúzásával zárult.

 

Tallinn

Észtország legrangosabb jazzfesztiválján lépett fel a Borbély Mihály Polygon február 17-én Tallinnban, február 18-án pedig Viljandiban, a Tallinni Magyar Intézet közreműködésével. A trióként is működő zenekar a nép- és világzene, a jazz és a kortárs zene területén egyaránt otthonosan mozgó, többek között Artisjus, eMeRTON és Liszt-díjas, a Vujicsics együttes tagjaként pedig megosztott Kossuth-díjat is elnyert Borbély Mihály legújabb formációja. Az előadások különlegességét többek között az Észtországban ismeretlen Bohár-cimbalom adta.

 

Zágráb

Megnyílt a Nők is hősök – magyar női sorsok az I. világháborúban című kiállítás a Zágrábi Magyar Intézetben február 15-én.  A nők I. világháborús küzdelmes helytállását bemutató, 11 tematikus egységből álló tárlat kurátora Kincses Károly fotótörténész és ifj. Bertényi Iván történész.

INTÉZETEN KÍVÜLI HÍREK
Frida Kahlo, Francis Bacon, Lucian Freud és a londoni iskola, majd Korniss Dezső kiállításaival várja a látogatókat idén a Magyar Nemzeti Galéria (MNG). A mexikói festő első budapesti kiállítása születésének 111. évfordulóján, júliusban nyílik meg, elsősorban a mexivárosi Museo Dolores Olmedo gyűjteményére építve. Októbertől pedig Bacon, Freud és a londoni iskola címmel a modern brit festészet egyik legnagyobb hatású korszakát mutatja be a londoni Tate-ből érkező tárlat. Folytatódik az MNG magyar mesterek előtt tisztelgő sorozata is: a művész születésének 110. évfordulójára Korniss Dezső festészetét áttekintő kiállítás nyílik decemberben.
 
Demény Balázs nyerte a február 6. és 11. között zajlott Lagny-sur-Marne-i Nemzetközi Zongoraversenyt. A magyar zongoraművész a megosztott első díj mellett megkapta a közönségdíjat, illetve szintén az ukrán Pjotr Nariskinnal megosztva egy különdíjat is kiérdemelt. Az idén 12. alkalommal megrendezett, Franciaország egyik legjelentősebb versenyén húsz országból nyolcvan zongoraművész mérettetett meg három korosztályban.
 
 
Kínai és magyar fotóművészek Kanszu és Senhszi tartományokban készített felvételeiből nyílt kiállítás A Selyemút tükrében – Második utazás címmel a budapesti Kolta Galériában. A kínai és magyar fotóművészek különböző szemszögből készített képei Kínát mutatják be a magyar közönségnek. A Semmelweis utcai galériában Li Ge, Hszü Hszün, Tong Fang, Van Küan, valamint Á. Tóth József, Benkő Imre, Somogyi Márk, Szamódy Zsolt Olaf és Vej Hsziang képei láthatók március 14-ig.
 
Pozsonyba érkezett az Kárpát-Haza OperaTúra. Február 12-én Erkel FerencHunyadi László című  operáját, február 13-án pedig Lehár Ferenc A víg özvegy című balettjét láthatta a közönség. A Magyar Állami Operaház nagyszabású határon túli turnéja Pozsony előtt Kassán és Érsekújváron járt február elején.
 
A sport és kultúra összefonódásaként mutatta be Szebeni Zsuzsa, a Balassi Intézet Magyarország Kulturális Központja sepsiszentgyörgyi fiókintézetének vezetője azt a hamarosan induló transzafrikai expedíciót, amelynek során négy háromszéki férfi, a fekete kontinens átszelését tűzte ki célul. A Székelyek a magasbanexpedíciósorozatban hegymászásra, homokdűnén való sízésre is vállalkoztak a csapat tagjai – hangzott el a február 14-i sajtóeseményen. Szarukán László, Deb­reczeni László, Demeter László és Tulit Zsombor a Carola Egyesület megbízásának eleget téve megpróbálja megtalálni a búr háború egyetlen magyar áldozatának nyughelyét is. Gróf Wass Albert sírját Szilvássy Karola és Wass Ráchel azonosította utoljára 1909-ben.

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
16
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események