Iratkozzon fel hírlevelünkre

KKM – BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2018. MÁRCIUS - 9. HÉT

 

Budapest

Kortárs és klasszikus magyar gyerekvers-illusztrációkból nyílt kiállítás a KKM-Balassi Intézetben  február 27-én. A Versképek című tárlaton a közönség csaknem félszáz illusztrátor – Agócs Írisz, Baranyai (b) András, Bálint Endre, Békés Rozi, Buzay István, Dániel András, Faltisz Alexandra, Gyöngyösi Adrienn, Hincz Gyula, Horváth Ildikó, Igor Lazin, Kass János, Kállai Nagy Krisztina, Kárpáti Tibor, Keresztes Dóra, Keszeg Ágnes, Kismarty-Lechner Zita, Kun Fruzsina, Kürti Andrea, Makhult Gabriella, Máray Mariann, Maros Krisztina, Megyeri Annamária, Molnár Jacqueline, Nagy Diána, Nagy Norbert, Orosz Annabella, Pap Kata, Pásztohy Panka, Paulovkin Boglárka, Pikler Éva, Reich Károly, Réber László, Rofusz Kinga, Schall Eszter, Szalma Edit, Szimonidesz Kovács Hajnalka, Szulyovszky Sarolta, Takács Mari, Timkó Bíbor, Vojnich Erzsébet – rajzaival találkozhat. A megnyitón Hammerstein Judit, a KKM helyettes államtitkára, a Balassi Intézet vezetője köszöntőjében kiemelte: a kulturális diplomácia szempontjából hangsúlyos szerep jut napjainkban a gyermekkultúrának, hiszen a gyerek- és ifjúsági irodalom, a gyerekkönyvkiadás a világ számtalan országában virágkorát éli. A gyerekkönyv-illusztráció ráadásul – éppen nyelvfelettisége miatt – könnyen befogadható a külföldi néző számára is, így a képek oda is sikeresen közvetítik a magyar kultúrát, ahova esetleg a nyelvi nehézségek miatt nehezen jutna el. A helyettes államtitkár hozzátette, a KKM-Balassi Intézet számos olyan kiállítást rendezett az elmúlt években, amelyek a külföldi magyar intézetek hálózatán keresztül a világ számos pontjára eljutottak: ilyen volt a Róth Miksa üvegablakait bemutató tárlat, vagy Balla Demeter íróportréi. Az Intézet új kiállítása hasonló sikerre számíthat, hiszen napjainkra a versillusztráció műfaja művészi szintre emelkedett, a hazai illusztrátori szakmát pedig a nemzetközi színtéren is ismert művészek alkotják. A tervek szerint a Versképek című tárlat idén augusztusban a Pekingi Könyvvásáron, októberében pedig a Ljubljnai Könyvvásáron is bemutatkozik majd, ahol Magyarország lesz a díszvendég. Az április 11-ig megtekinthető tárlatot Dániel András író, illusztrátor és Révész Emese kurátor nyitotta meg. A megnyitón Szirtes Edina Mókus zeneszerző, előadóművész József Attila és Nemes Nagy Ágnes megzenésített verseit adta elő.

 

Bécs

A Szent Korona amerikai kalandja és hazatérése címmel dr. Glant Tibor  tartott előadást február 26-án a bécsi Collegium Hungaricumban. A magyarság első számú ereklyéje negyven éve, 1978. január 6-án tért haza az Egyesült Államokból. A történész magyar nyelvű előadása előtt B. Révész László A korona hazakerülése című, 1978-as dokumentumfilmjét láthatta a közönség.

Az V. Bartók Béla Nemzetközi Zongoraverseny győztesei koncerteztek február 28-án a bécsi Collegium Hungaricum nagytermében. A megmérettetést tavaly Grazban rendezték meg, ahol 21 országból érkeztek résztvevők. A hangverseny előadóitól – köztük a magyar Horváth Ábeltől és Magyar Valentintől – egyebek között Haydn, Chopin, Debussy, Beethoven, Bartók és Liszt műveit hallhatta a közönség.
 

 
 

Berlin

A legfrissebb cseh, szlovák, lengyel és magyar filmtermésből válogat a március 1-jén kezdődött Mittel Punkt Europa filmfesztivál. A müncheni Cseh Intézet idén második alkalommal rendezte meg a seregszemlét, amelynek magyar szakmai partnere a Collegium Hungaricum Berlin és a Speak Easy Project Berlin rendezvénye, a HUNIWOOD Berlini Magyar Filmfesztivál. Március 11-ig a friss magyar alkotások közül a HUNIWOOD tavalyi nyitófilmjét, a Jupiter holdjá-t, az 1945-öt, valamint a Soul Exodus című filmeket láthatja a müncheni és a regensburgi közönség.
 

 

Bukarest

Hét nagyjátékfilmet és hét rövidfilmet láthatott a közönség az idei Marosvásárhelyi Magyar Filmnapokon.  A Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet és a marosvásárhelyi K’Arte Egyesület február 28. és március 4. közötti seregszemléje a tavaly bemutatott, nemzetközi fesztiválokon szerepelt és díjazott magyar filmekből válogatott. Levetítették többek között Enyedi Ildikó Oscar-díjra jelölt filmjét, vagy a Mundruczó Kornél rendezte Jupiter holdja című produkciót is, de műsorra tűzték a szervezők Gigor Attila Kút és Rohonyi Gábor, M. Kiss Csaba Brazilok című alkotását is. A rövidfilmes programban a budapesti BuSho Nemzetközi Rövidfilmfesztivál tavalyi legjobb magyar filmjeit ismerhette meg a közönség, többek között a fesztivál nagydíját elnyert Welcome-t és a 2017-ben Oscar díjjal kitüntetett Mindenki-t. A Marosvásárhelyi Magyar Filmnapokat március 4-én az Oscar-díj átadásának estjén a Testről és lélekről című film vetítésével zárták.

Szaxofon, billentyű, gitár, basszusgitár és dob hangszerelésben mutatta be új szólólemezének anyagát a Fekecs Ákos Project a Bukaresti Magyar Intézetben február 26-án. A fiatal dobos tavaly júliusban az Antal Gábor Trio-val megnyerte a nemzetközi Jazz in the Park versenyt, majd ezt követően megalakította a Fekecs Ákos Projectet. A közönség a leglágyabb jazz harmóniáktól a világzenei elemeken át igen sokrétű dallamvilággal találkozhatott a koncerten.
 

 

Delhi

Önálló szekcióban mutatkozhatott be Méhes Károly a második The Great Indian Literary fesztiválon február 23. és 26. között, Udaipurban. Az egyik legjelentősebb indiai irodalmi fesztivál idei fő témája a Nacionalizmus és irodalom volt.

 

Helsinki

Amikor rám néztél  címmel fotókiállítás nyílt  a helsinki Képzőművészeti Akadémia nyolc hallgatójának budapesti munkáiból március 1-jén a Helsinki Balassi Intézetben. A diákok néhány hónapja vettek részt egy fővárosi fotóművészeti kurzuson, ahol a modell instruálását és különféle fényképezési metódusok ismeretlen alkotói környezetben való alkalmazását sajátíthatták el. A március végig látható tárlaton Susanna Autio, Halle Muhilden Yosef, Toni Vallasjoki, Terhi Nieminen, Titta Aaltonen, Rosaliina Paavilainen, Kristoffer Ala-Ketola és Kristian Jalava Budapesten készített, illetve a műhely által ihletett fotóit láthatja a közönség.

Megkezdődött a 29. Nemzetközi Kodály Hét március 4-én, a Helsinki Balassi Intézet – Magyar Kulturális és Tudományos Központban tartott nyitókoncerttel. Az egyhetes zenei programsorozat minden napján más helyszínen szerepelnek a Kodály-módszerrel oktató zeneiskolák jelenlegi és egykori növendékei, valamint tanárai. Fellép többek között a Helsinki Ifjúsági Vonószenekar a Helsinki Városháza Dísztermében, és a Bogányi trió a Hakasalmi villában.

Megnyílt Tímár József Susogó nyírfák című tárlata Hankóban, március 3-án. A fotókiállítás a Finnország nemzeti fája ihlette műből mutat be összetartozó fényképeket és verseket. Az album a Camera Poetica könyvsorozatban jelent meg finnül, svédül, angolul, németül és magyarul. A fényképész munkáiból tizenhárom finn, svéd és számi nyelven alkotó kiváló finn költő választott ki egy-egy képet, amelyhez saját verset írt. A március 21-ig látható tárlat rendhagyó módon állítja párba a Finnország nemzeti nyelvein született verseket és a finn nyírfa különféle arcait.
 

 
 

Ljubljana

Megnyílt Kovács Géza Érzelmek fémben című kiállítása február 7-én, a szlovén Képzőművészek Egyesületének Ljubljanai Galériájában a Ljubljanai Balassi Intézet szervezésében. A március 4-ig megtekinthető, 20 kisplasztikából álló tárlatot Aleksandra Saška Gruden szobrászművész és Molnár G. Bíborka, a Ljubljanai Balassi Intézet igazgatója nyitotta meg.

 

London 

Dupla Oscar-váró filmvetítést tartottak március 4-én a Londoni Magyar Kulturális Központban. A kiemelkedő érdeklődés miatt a közönség Enyedi Ildikó Oscar-díjra jelölt Testről és lélekről című filmjét két vetítésen tekinthette meg.

 

Moszkva

Összekötni eget és földet címmel Makovecz Imre életmű-kiállítás nyílt március 1-jén a szentpétervári Ilja Repin Festészeti, Szobrászati és Építészeti Akadémián. A tárlat makettek, fényképek, rajzok és írások és személyes tárgyak segítségével mutatja be a Kossuth-díjas építész munkásságát és életének legfontosabb állomásait. A március 21-ig látható kiállítás a Magyar Művészeti Akadémia, a moszkvai magyar nagykövetség és kulturális intézet közös rendezésében, a Richter Gedeon támogatásával valósult meg.
 

 

New York

Kiemelkedő érdeklődés kísérte Enyedi Ildikó filmjének február 25-i, New York-i vetítését. A New York-i Balassi Intézet Magyar Kulturális Központ és a Netflix a keleti-parti nagyváros befolyásos döntéshozóinak mutatta be a Testről és lélekrőlcímű filmet. A teltházas rendezvényen számos szakmabeli vett részt: az USA legnagyobb filmes műhelyének számító New York Egyetem (NYU) filmes tanszéke, a befolyásos Museum of Moving Image, valamint a női filmes szakembereket tömörítő New York Women in Film and Television szervezet képviselői, rendezők és mozi üzemeltetők is jelen voltak. A vetítést követő beszélgetést az amerikai filmes sajtó egyik véleményvezér újságírója, Eric Kohn moderálta, aki a New York Film Critics Circle elismert tagja és az NYU filmművészeti tanszékének oktatója is egyben. A szakemberek az alkotás szimbolikáján túl dicsérték a filmtechnikai megoldásokat, külön kitérve az élő állatokkal forgatott erdei jelenetekre. A Testről és lélekről tavaly a 67. Berlinalén debütált, ahol elnyerte a fesztivál fődíját, az Arany Medve-díjat. A film operatőre, Herbai Máté tavaly ősszel a Camerimage nemzetközi filmoperatőr-fesztivál fődíját vehette át, a női főszerepet alakító Borbély Alexandra pedig megkapta az Európai Filmdíjat. A filmet eddig 92 országba vették meg a filmforgalmazók.
 

 

Pozsony

Megnyílt a Pozsonyi Magyar Intézet első kiállítása az új székház épületében. A közönség február 27-től tekintheti meg a Soli Deo Gloria – A magyar reformáció öt évszázada című tárlatot, amely a protestantizmus előzményeit, kialakulásának körülményeit, egyháztörténeti jelentőségét mutatja be. A megnyitón Prof. Dr. Baráth Béla, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektor helyettese A magyar reformáció történetének legfontosabb eredményei címmel, Prof. Dr Peres Imre pozsonyi református lelkész A pozsonyi reformáció története címmel, Koncsol László író, a Szlovákiai Magyar Református Egyház volt világi főgondnoka pedig Adalékok a csallóközi  települések református gyülekezeteinek történetéből címmel tartott előadást. Zsoltárokat énekelt Écsi Gyöngyi.
 
Galamb József és a Ford T-modell címmel nyílt kiállítás február 28-án a pozsonyi Közlekedési Múzeumban. A Ford-T modell főkonstuktőrének  emléket állító kiállításon a makói születésű világhírű gépészmérnök tárgyai, családi fotók és feljegyzések, Ford katalógusok és makettek is láthatóak.
 

 

Róma

Szabó Magda Kossuth-díjas magyar író és Elsa Morante olasz író munkásságát elevenítették fel március 1-jén Rómában, az Altieri Palotában a Különös párok című irodalmi rendezvénysorozat soron következő állomásán. Az esten Antonella Cilento neves olasz írónő, Francesco Costa író és forgatókönyvíró, valamint Giuseppe Merlino újságíró vontak párhuzamot a két írónő művei között. Az esemény a Lalineascritta, a Római Magyar Akadémia, valamint a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Publishing Hungary Program támogatásával valósult meg.
 

 

Szófia

Győrffy Ákos Nem mozdul című verseskötetének bolgár fordítását mutatták be február 27-én a Szófiai Magyar Intézetben, a költő és a fordító jelenlétében. Az esten Beloszlava Dimitrova újságíró, a Szabad Költői Társadalom irodalmi internetes oldal szerkesztője  mutatta be a szerzőt, és ismertette a Publishing Hungary program támogatásával készült fordítást. A költeményeket Petar Kaukov színművész tolmácsolta.

 

Stuttgart

A fekete szín, mint domináns festészeti eszköz használatának kortárs magyar művészetben megjelenő tendenciáit mutatja be a stuttgarti Balassi Intézet február 28-án nyílt kiállítása. A közönség Jovanovics Tamás, Keserü Károly, Mulasics Lászó, és Szirtes János közös tárlatát március közepéig tekintheti meg. A budapesti Várfok Galéria állandó művészkörének négy alkotójában közös, hogy munkáikban meghatározó a fekete szín vissza-visszatérő használata, s a legősibb szín, mint képzőművészeti jelenség és egyéni szimbólum művészet-, és kultúrtörténeti vizsgálata is.
 

 

Tallinn

Magyar népi hangszereket, valamint Kodály Zoltán munkásságát bemutató kiállítás nyílt március 2-án Észtország népzenei központjában, Viljandiban. A tárlatok megnyitóival egy időben Mall Ney elismert észtországi Kodály-szakértő tartott előadást a magyar zenetudós életéről és alkotásainak jelentőségéről.
 

INTÉZETEN KÍVÜLI HÍREK
Dudás Balázs Welcome című rendezése nyerte a legjobb fikciós rövidfilm díját a ZOOM Nemzetközi Filmfesztiválon a lengyelországi Jelenia Górában. A február utolsó hetében 21. alkalommal megrendezett rövidfilm versenyben 53 alkotás szerepelt. Dudás Balázs 30 perces diplomafilmje a tizennyolc éves Dávidról szól, aki nyolc Vajdaságban töltött év után visszaköltözött édesanyjával Magyarországra, az apjához. A történetből kiderül: Dávid pénzért hoz át menekülteket a szerb-magyar határon. Az alkotás a filmalap támogatásával, a Színház- és Filmművészeti Egyetem, valamint a Filmpartners koprodukciójában készült. Dudás Balázs diplomafilmjével elnyerte a BuSho filmfesztivál fődíját, a miskolci CineFest CineNewWave díját, és februárban a Magyar Filmkritikusoktól megkapta a legjobb kisjátékfilm díját.
(Foto: filmtett.ro)
 
Március 30-tól három héten át közel negyven helyszínen, több mint 150 programmal várja vendégeit a Budapesti Tavaszi Fesztivál, amelyen olyan művészek lépnek fel, mint Sir Roger Norrington, Martha Argerich, Danyiil Trifonov, Maxim Vengerov, Yuja Wang, a Jazzanova és Hobo. Az április 22-ig tartó fesztiválon Bernstein mellett Liszt Ferenc életműve is középpontba kerül.  A kortárs zenés színháznak elkötelezett Neue Oper Wien társulata Bernstein utolsó színházi darabját A Quiet Place című művét mutatja be a budapesti közönségnek. A fesztivál nyitányán pedig Szent Erzsébet legendája hangzik el a Nemzeti Filharmonikusok előadásában. Áprilisban a legjelentősebb nemzetközi zongoracsillagok érkeznek Budapestre: Martha Argerich a Kremerata Balticával egy Mendelssohn–Chopin-műsor készül, hallható lesz a friss Grammy-díjas fiatal zongorista, Danyiil Trifonov előadása. A Bécsi Filharmonikusokkal érkezik a neves legendás izraeli–amerikai zongoraművész, Yefim Bronfman, valamint visszatér Budapestre az extravagáns előadásmódjáról ismert Vang Ju-dzsa, aki Kasimoto Daisin hegedű művésszel és Andreas Ottensamer klarinétművésszel ad közös koncertet. A fesztivál vendége lesz Rudolf Buchbinder és a City of Birmingham Symphony Orchestra, élükön a zenekar első női karmestere, Mirga Grazinytė-Tyla.
 
 
 
Megnyílt a budapesti Műcsarnokban Sandro Miller világhírű fotográfus Malkovich, Malkovich, Malkovich – Tisztelet a kamera mestereinek című tárlata, amely az április 20-ig tartó Budapest Fotó Fesztivál nyitóeseménye egyben.  A legendás színész Sandro Miller kamerája előtt számtalan közismert alak, mások mellett Marilyn Monroe, Che Guevara, Andy Warhol, Simone de Beauvoir, Albert Einstein, Salvador Dalí és John Lennon fotóit eleveníti fel.
(Fotó: budapestphotofestival.hu)
 
 
Kibővített, már tavasszal is zajló programsorozattal várja a váci VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó a közönséget, ez az esemény méltó lezárása lesz július elején Magyarország V4-es elnökségének. A kormány 50 millió forintos támogatást nyújt a fesztivál szervezőinek, hogy magas színvonalon rendezhessék meg a cseh, lengyel, szlovák és magyar színházak találkozóját, valamint a kísérőprogramokat. A VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó nyitó előadását június 29-én tartják, a Nemzeti Színház darabját láthatja majd a közönség.
 
Március 2-tól látható a párizsi Szalon magyar kiállítása a Várkert Bazárban. A 13 magyar festő munkáját bemutató kiállítás a Grand Palais után a Testőrpalotában látható. A párizsi Szalon a 17. század óta biztosít megjelenési lehetőséget Franciaország kortárs művészei számára. A kiállítássorozatot 1856 óta a Grand Palais-ban rendezik meg, és minden évben vendég kiállítóként meghívják egy kiválasztott ország művészeit, idén Magyarországról. A tárlaton szerepelnek Aknay János, Boros Viola, Fehér László, FeLugossy László, Franyo Aatoth, Fajgerné Dudás Andrea, Ince Mózes, Nyári István, Radák Eszter, Tenk László, Vanyúr István és Valkai Réka munkái, de a kiállítók között van Uzonyi Ferenc debreceni festőművész is, akinek Elemek átalakulása című festménye 2017 februárjában elnyerte a párizsi Szalon zsűrijének különdíját.
BI Honlapja
BI Honlapja
BI Facebook
BI Facebook
BI Hírlevelek
BI Hírlevelek
BI YouTube
BI YouTube
BI Twitter
BI Twitter

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
26
Október
H K Sz Cs P Szo V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események