Iratkozzon fel hírlevelünkre

KKM – BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2018. MÁRCIUS - 10. HÉT

 

Bécs

A budai királyi palota Mátyás király korában címmel tartott előadást Végh András történész Bécsben a Collégium Hungaricum és a Bornemisza Péter Társaság közös rendezvényén. A Budapesti Történelmi Múzeum Vármúzeum igazgatója maga is végzett ásatásokat a Budai Várnegyedben. Bécsi előadásában egyebek között a királyi palota történetéről és Buda város középkori helyrajzáról is szó esett.

 

Berlin

Kroó Anita Berlinben élő magyar képzőművész a márciusi vendége a berlini Collegium Hungaricum (CHB) képzőművészeti rezidenciaprogramjának. A fiatal alkotó hét éve végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem Festő Tanszékén. Három éve elnyerte a New York-i Pratt Institute ösztöndíját, majd a Hungary Initiatives Foundation, a Nemzeti Kulturális Alap római képzőművészeti ösztöndíját is. Kimagasló művészeti teljesítményéért tavaly megkapta a Pratt Circle Awardot. A képzőművész március 29-ig dolgozik a Collegium Hungaricum Berlin földszinti Breuer-termében, amely hétköznaponként a nagyközönség számára is látogatható.

 

Brüsszel

Magyar motívumok címmel Borbély Mihály jazz zenész, Fülep Márk fuvolaművész,  Lukács Miklós cimbalomművész, Farkas Zoltán „Batyu” és Tóth Ildikó néptáncosok, valamint Bognár Szilvia népdalénekes előadását tekinthették meg az érdeklődők a brüsszeli Balassi Intézetben március 7-én. A művészek magyar tájakon vándorolva mutatták be a kapcsolatot a klasszikus zene, a magyar népzene és a népi ihletésű jazz improvizációk között a brüsszeli közönségnek.

 

Bukarest

A Soproni borvidék mutatkozott be a Bukaresti Magyar Intézet Vinum hungaricumestek programsorozatában március 6-án.  A magyar borbemutató legutóbbi estjén Horváth Ráspi Horváth József, a különc borász-vendéglátós, hat borát kóstolhatta meg a szakmai közönség.

 

Delhi

A Haydn Barytontrio Budapest koncertezett március 6-án Delhiben. A historikus előadásmódjáról ismert hármas Haydn Esterházy Miklós hercegnek barytongambára írt közel kétszáz művét eredeti hangszeren, korabeli menzúrában szólaltatja meg. Az együttes delhi koncertjén Kodály Zoltán mellett Pompakedvelő Esterházy Miklós, Joseph Haydn, Luigi Tomasini és Joseph Burgksteiner alkotásai is felcsendültek.

 

Helsinki

Till Attila Tiszta szívvel című filmjét vetítették le a Helsinki Diakonisszaintézet szociális munkás- és személyiápoló-hallgatóinak március 5-én a Magyar Kulturális és Tudományos Központban. Deák Kristóf Mindenki című rövidfilmjét Hyvinkääben láthatta a közönség március 8-án a helyi Finn–Magyar Társaság szervezésében. Ez volt az Oscar-díjas magyar alkotás finnországi ősbemutatója.

 

Isztambul

Idén Izmirben várta az érdeklődőket március 6. és 9. között a Test és Lélek – 3. Közép-Európai Filmek Fesztiválja. A V4 magyar elnökség ideje alatt elsőként Isztambulban megrendezett seregszemlén országonként három neves filmet választottak ki. A közönség Pálfi György Szabadesés, Zomborácz Virág Utóélet és Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjeit láthatta.

 

Kairó

Kmoskó Mihály orientalista és vallástörténész úti riportját ismerhették meg az érdeklődők a Kairói Magyar Kulturális Tanácsosi Hivatal Magyar keletkutatók és felfedezők című előadássorozatának utolsó állomásain, február 28-án és március 1-jén. Szíria és Palesztina az I. világháborúban – Kmoskó Mihály úti riportja 1916-bólcímű előadást dr. Ormos István, az ELTE Sémi Filológiai és Arab Tanszékének egyetemi tanára tartotta.

 

Ljubljana

Gyermek filmklubot rendeztek március 10-én a Ljubljanai Balassi Intézetben. A magyar animációs filmek vetítésén ezúttal a Kockásfülű Nyúl, Péter, Gusztáv és Auguszta kalandjait láthatta a közönség. A vetítést filmanimációs foglalkozás követte, ahol a gyerekek saját versenyzőket és sportolókat találhattak ki.

Megnyílt Herman László A határ szélén című kiállítása a Ljubljanai Balassi Intézetben március 6-án. A szlovéniai magyar festőművész munkásságában a szülőföld témája folyamatosan jelen van. Alkotásait nemcsak a Lendva-vidék történelmi múltja, természeti és a földrajzi adottságai inspirálják, hanem az itt élő emberek: a közösség, és maga az a létezési forma is, amit ez a vidék kínál.

 

London 

Kodály-foglalkozást tartottak március 9-én a Londoni Magyar Intézetben. A zenés délelőttön a Guildford-i Magyar Tanoda és Játszóház vezetője dalokat és kreatív játékokat tanított a gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

 

Párizs

Öt év után újra önálló standdal jelenik meg Magyarország a párizsi könyvvásáron. Az idei, március 16. és 19. között zajló Salon du Livre magyar pavilonjában az irodalomkedvelők megismerhetik a magyar klasszikus és kortárs szerzők francia fordításban megjelent műveit a szépirodalomtól kezdve a tényirodalmon át az albumokig és szótárakig, valamint találkozhatnak Tolnai Ottó Kossuth-díjas magyar költővel, és a kortárs magyar próza három generációjának képviselőjével: Bodor Ádámmal, Hász Róberttel és Totth Benedekkel. Az írók, költők francia kiadójukkal, fordítójukkal illetve újságírókkal beszélgetnek majd.  A könyvvásárhoz kapcsolódóan Perényi Miklós Kossuth- és Liszt Ferenc díjas csellóművész játékával színesített irodalmi estet rendeznek a Párizsi Magyar Intézetben, ahol klasszikus és kortárs magyar irodalmi alkotások legjobb francia fordításaiból hallhat részleteket a közönség. A párizsi könyvszalon magyar standja a KKM-Balassi Intézet Publishing Hungary programja és a Párizsi Magyar Intézet szervezésében valósult meg.

 

Peking

Madarász István Hurok című alkotását mutatták be az idei Frankofón Filmfesztiválon a Pekingi Magyar Intézet (PMI) szervezésében. A Kínában megrendezett fesztiválon a PMI évek óta aktívan közreműködik, így a programsorozat keretében magyar produkciókat is  láthat a közönség. A magyar thrillert március 8-án vetítették a Pekingi Magyar Kulturális Intézetben. A filmet Pekingben, március 14-én a Pekingi Idegennyelvi Egyetemen, valamint március 25-én a Francia Kulturális Intézetben láthatják még az érdeklődők.

 

Pozsony

Szepesi Bence Artisjus-díjas szaxofonművész, a Nemzetközi Klarinét Szövetség magyarországi elnöke tartott mesterkurzust március 2. és 6. között a Saxophobia Bratislava 2018 nemzetközi programon Pozsonyban. A klasszikus szaxofonra, középiskolai és egyetemi hallgatók számára tartott képzést az oktató tanárok gálahangversenye követte a Prímási palotában, majd a Szlovén Ifjúsági Zenekar koncertje a Konzervatóriumban. A rendezvény a Pozsonyi Magyar Intézet társszervezésében valósult meg.

Hunyadi Mátyás életét bemutató kiállítás nyílt a Pozsonyi Magyar Intézetben március 7-én. A Mátyás király – Mecénás és katona című, Merényi Zoltán és Somodi András által megálmodott tárlat a maga nemében egyedülálló műtárgy-kompozícióval mutatja be Hunyadi Mátyás életét. A nagyszabású acél-réz installációt merített papír és fa elemek bővítik, s olyan, együtt ritkán emlegetett szerzők, – mint Bajcsy-Zsilinszky Endre, Berzeviczy Albert, Fraknói Vilmos, Kardos Tibor, Kubinyi András, Szathmáry László – szövegei egészítik ki, amelyek felidézik Mátyás életének főbb motívumait. A Magyarság Háza Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. gondozásában megvalósuló kiállítás március 23-ig tekinthető meg.

 

Prága

Emléktáblát avattak az első aradi vértanú tiszteletére a Prágai Magyar Intézet március 15-i programsorozatában. Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulójáról ünnepi rendezvénysorozattal emlékezik meg a Prágai Magyar Intézet, amelynek részeként Ormai (Auffenberg) Norbert honvéd ezredes tiszteletére avattak emléktáblát március 10-én, Dobřanyban, a honvéd ezredes egykori szülőházának falán. A Prágai Magyar Intézet közreműködésével készült bronz emléktábla Zsigmond Attila képzőművész alkotása, aki a legismertebb Ormairól készült portrét, Szamossy Elek 19. századi litográfiáját használta fel művéhez. A programsorozat március 17-én rendhagyó magyar történelemórával folytatódik, majd zárásként Bereményi Géza A hídember című filmjét mutatják be március 22-én a Prágai Magyar Intézetben.

 

Szófia

Megnyílt Ritter Doron Óhazából az újhazába című kiállítása március 6-án a Szófiai Magyar Intézetben a bulgáriai zsidók megmentésének 75. évfordulója alkalmából. Az izraeli születésű, de magyar gyökerekkel rendelkező fotóművész tárlata az Izraelbe kivándorolt közösségek óhazai kötődését mutatja be, de megismerhetik az érdeklők a jeruzsálemi ortodox Mea Searim negyed, a történelmi Magyarország területéről Izraelbe kivándorolt zsidók által alapított „Magyar Házait" is. A fotók és a hozzájuk tartozó részletes képaláírások az oly nehezen ábrázolható izraeli magyar profilt is megpróbálták megrajzolni.

 

Sepsiszentgyörgy

Tudománnyal és fegyverrel  címmel Makkai Sándor életművét bemutató kiállítás nyílt március 11-én a nagyszebeni Református Templom galériájában. A tárlat az erdélyi magyar író, református püspök életművét, egyházi, irodalmi és közéleti tevékenységét mutatja be a Nagyszebeni Magyar Kulturális Központ 12-dik születésnapja alkalmából.

 

Szöul

Két alkalommal, teltházzal vetítették le a szöuli Marie Claire Filmfesztiválon Gárdos Éva Budapest Noir című filmjét február 22. és 25. között. A magyar krimi-dráma forgalmazását március 8-án kezdte meg a koreai forgalmazó online csatornákon.

 

Tallinn

Csaknem félszáz pályamű érkezett a Tallinni Magyar Intézet az észt centenárium, valamint az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc 170. évfordulója alkalmából meghirdetett kreatív alkotói pályázatára. A hattagú zsűri február végéig várta a két nép szabadságharcával kapcsolatos pályázatokat. A hagyományos rajzokon túl gyurma, vers, társasjáték, faragás, kerámia és prezentáció is készült.  A legfiatalabb alkotó 7, a legidősebb pedig 19 éves volt. A pályaműveket március 14-től láthatja a közönség az Intézetben.

 

Zágráb

Hollókő ófalut és környezetét ismerhette meg a zágrábi közönség Magyar Világörökség Zágrábban című programsorozat március 8-i rendezvényén a Zágrábi Magyar Intézetben. Az UNESCO világörökség listáján szereplő település szépségeit és jellegzetességeit fotókiállítás mutatta be, majd az estet Samu Zoltán és zenekara, valamint a hollókői néptáncosok produkciója zárta.

INTÉZETEN KÍVÜLI HÍREK
Szász János A hentes, a kurva és a félszemű című filmje nyerte a Fantasporto nemzetközi filmfesztivál kritikusi zsűrijének a díját. A február 20. és március 4. között immár 38. alkalommal megrendezett Fantasporto mintegy száz új alkotást vonultatott fel. Szász János alkotása a fesztivál Rendezők Hete versenyprogramjában szerepelt. A film, amelyben Gryllus Dorka, Nagy Zsolt és Hegedűs D. Géza játssza a főszerepeket, a Filmalap támogatásával készült az Unio Film gyártásában, és 2018 januárja óta látható a magyar mozikban a Big Bang Média forgalmazásában. Szász János a film forgatókönyvét Bodzsár Márk közreműködésével írta.
(Fotó: Csepel.info)
 
A Magyar Nemzeti Filmarchívum által felújított nyolc magyar film szerepel  A világ minden emléke címmel március 7-én kezdődött nemzetközi filmfesztiválon Párizsban, ahol restaurált filmeket mutattak be a francia filmintézet, a Cinémathèque française szervezésében öt napon át. A Filmarchívum kezdeményezésére idén a magyar film önálló szekciót kapott A magyar film gyöngyszemei címmel. A legkorábbi darab a Két lány az uccán (1939) André de Toth filmje, de láthatja a közönség Szőts István Emberek a havason (1942), Fábri Zoltán Körhinta (1955) Kovács András Hideg napok (1966), Sára Sándor Feldobott kő (1968), Mészáros Márta Ők ketten (1978), valamint Enyedi Ildikó Az én XX. századom (1988) című alkotását is.
 
 
Sikerrel zárult a magyar művészek amerikai bemutatkozását segítő Hungary Emerging pályázat. A Magyar Foundation of North America által kiírt és az Art Market Budapest közreműködésével népszerűsített pályázatra 161 Magyarországon és külföldön élő magyar képzőművész jelentkezett. A program a tervek szerint az Egyesült Államokban kiállítás-sorozat keretében biztosít bemutatkozási lehetőséget az amerikai és magyar szakemberekből álló zsűri által kiválasztott 10 fiatal magyar alkotó számára. Az értékelő bizottságban Ágnes Berecz, a New York-i Pratt Institute munkatársa, Ledényi Attila, az Art Market Budapest alapító-igazgatója, Gulyás Gábor, a Ferenczy Múzeum igazgatója, Rony More, az Art Please alapító-igazgatója, Marisa Kayyem, a Christie’s Education programigazgatója, RJ Supa, a Yours Mine & Ours Galéria alapítója és igazgatója, valamint Shay Kun, nemzetközileg elismert művész vesz részt.
 
Magyar–bolgár kulturális együttműködési megállapodás született, melyet Krucsainé Herter Anikó, az EMMI kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára és Boil Banov, a Bolgár Köztársaság kulturális minisztere írt alá március 2-án Szófiában. A dokumentum szerint a két fél továbbra is megkülönböztetett figyelmet fordít az egymás fővárosában működő kulturális intézetek tevékenységére a budapesti Bolgár Kulturális Intézet és a szófiai Magyar Kulturális Intézet státuszáról és tevékenységéről szóló kormányközi megállapodás alapján. A kulturális intézetek fenntartásához, működéséhez maximális segítséget nyújtanak annak érdekében, hogy az intézetek a lehető legkedvezőbb jogi, szervezeti és pénzügyi feltételek között folytathassák kultúraközvetítő tevékenységüket.
BI Honlapja
BI Honlapja
BI Facebook
BI Facebook
BI Hírlevelek
BI Hírlevelek
BI YouTube
BI YouTube
BI Twitter
BI Twitter

 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
3
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események