Iratkozzon fel hírlevelünkre

KKM – BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2018. MÁRCIUS - 11. HÉT

 

 
 

Berlin

Látványos, Bauhaust idéző designnal jelent meg Magyarország a lipcsei könyvvásáron. A látogatókat minden eddiginél nagyobb, erős atmoszférájú, élményszerű olvasótérrel várta a magyar pavilon március 15. és 18. között. A hétméteres, áttetsző függönyökkel bélelt, szőnyeggel borított standon egyedi bútorokon és speciálisan erre a térre komponált megvilágításban jelentek meg a könyvek. A magyar jelenlét a Hetedik Műterem tervezői munkájának eredményeként, a KKM-Balassi Intézet Publishing Hungary programjának támogatásával, a berlini Collegium Hungaricum szervezésében valósult meg.

 

Brüsszel

Kossuth Lajos édesanyja, Wéber Karolina emlékművénél és Jósika Miklós emléktáblájánál tartottak ünnepi megemlékezést az 1848-as forradalom és szabadságharc 170. évfordulója alkalmából Brüsszelben. A luxemburgi Weimerskirchi Parhome színpadán az Olvastam költőtárs című egyfelvonásos, zenével kísért lírai előadásban a Debreceni Csokonai Színház színművészei Arany és Petőfi levelezésén keresztül mutatták be a költőket és azokat az eszméket, amelyeket képviseltek. Március 17-én a Jósika-háztól induló forradalmi emlékséta várta az érdeklődőket.

A Budapest Jazz Orchestra alapító tagja, Hámori János trombitaművész lépett fel március 20-án a Balassi Jazz Klubban. A brüsszeli Balassi Intézet programsorozatának legutóbbi állomásán Zsári Tamás szaxofonos, a klub házigazdája és Hámori János együtt játszott Ladányi Gáborral (gitár), Bart De Nolffal (nagybőgő) és Bruno Casteluccival (dob).

Magyar–finn táncbemutatót tartottak március 22-én és 23-án a Belgiumi Nemzeti Színházban. A TERV című multimédiás tánc duettben a magyar Simkó Beátrixt és a finn Jenna Jalonent láthatta a közönség. 

Scheuring Kata, a Magyar Állami Operaház fuvolaművésze és Környei Miklós Junior Prima-díjas gitárművész koncertezett március 14-én Brüsszelben. A fiatalok a brüsszeli Balassi Intézet Fiatal Magyar Tehetségek című új zenei programsorozatának keretében léptek fel. A koncertsorozat a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Karrierirodája és a brüsszeli Balassi Intézet együttműködésével valósult meg.

 

Bukarest

Hátrahagyottak emlékezete címmel nyílt kiállítás március 14-én Bukarestben. A sepsiszentgyörgyi intézet tárlata az aradi vértanúk szeretteinek, azoknak a nőknek és gyermekeknek állít emléket, akik egy életen át hordozták férjük, vőlegényük, édesapjuk tragédiájának lelki és fizikai terheit. A kiállítás Aulich Alajos, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Lázár Vilmos, Nagysándor József, Poeltenberg Ernő, Vécsey Károly, Török Ignác, Batthyány Lajos vértanúkat és feleségük, menyasszonyuk történetét eleveníti meg, ugyanakkor öt özvegy: Csernovics Emília, Damjanich János honvéd vezérőrnagy felesége, Domicella Bilinska, Schweidel József honvéd vezérőrnagy felesége, Kapitány Katalin, Knezić Károly felesége, Sissány Elíz, gróf Leiningen-Westerburg Károly honvéd vezérőrnagy felesége, Lucia Conchetti, Láhner György vezérőrnagy feleségének történetét külön is bemutatja. A Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatalának megrendelésére készült kiállítás szövegét Hernádi Zsolt történész írta. A kiállítást Demény Balázs zongoraművész ünnepi hangversenye követte, aki Beethoven, Liszt, Demény Attila és Ligeti György szerzeményeit adta elő.

Gerlóczy Márton Egy csemegepultos naplója című könyvének román fordítását mutatták be március 21-én a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézetben. A kötet a KKM-Balassi Intézet Publishing Hungary programjának támogatásával jelent meg a Next Page Kiadónál, Scarlat Anna fordításában.

Két kiállításon mutatják be Bukarestben Korniss Péter fotóit, aki csaknem két évtized után tér vissza a román fővárosba. A Kossuth- és Pulitzer-emlékdíjas fotográfus egyik tárlata március 20-án nyílt meg a bukaresti Balassi Intézetben, ahol Korniss Péter hatvanas-hetvenes években készült, a hagyományos paraszti világot bemutató fotóit láthatja a közönség, majd március 22-től a Román Nemzeti Szépművészeti Múzeum Kretzulescu termeiben Folyamatos emlékezet címmel tekinthetik meg az érdeklődők a kornissi életművet új összefüggések mentén bemutató másik tárlatot.

 

Delhi

Till Attila Tiszta szívvel és Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjét vetítették az idei Habitat International nemzetközi filmfesztiválon Delhiben. A rangos indiai seregszemle nézői március 24-én és 25-én láthatták a többszörös díjnyertes magyar alkotásokat.

 

Helsinki

Finnország két vidéki városában is megemlékeztek március 15-i nemzeti ünnepünkről a Helsinki Balassi Intézet – Magyar Kulturális és Tudományos Központ szervezésében. Ouluban Szilvay Réka hegedűművész és Marosvári Péter orgonaművész közreműködésével koncertek, magyar filmek, valamint Sarkadi Bence bábművész marionett-előadásai várták az érdeklődőket. Joensuu városában március 15-én magyar zeneszerzők művei csendültek fel. A Joensuui Városi Zenekart Hollókői Huba vezényelte, cimbalmon közreműködött Ginzery Enikő. A koncerten Weiner, Draskóczy, Kodály és Eötvös művein kívül Láng István Cimbiofóniájának (Cimbalom Concerto) ősbemutatója is szerepelt.

 

Isztambul

Közép-európai filmekkel, kortárs kiállítással, valamint mozdulatművészeti workshoppal várta az érdeklődőket 3. Visegrádi- Török Kulturális Fesztivál március 6. és 9. között Izmirben. A V4 magyar elnökség ideje alatt elsőként Isztambulban megrendezett bemutatkozásnak Törökország harmadik legnagyobb városában a Török Építészkamara központja adott otthont. A Test és Lélek – 3. Közép-Európai Filmek Fesztiválján Enyedi Ildikó fesztiválcímadó alkotásán túl Pálfi György filmjeit is megtekinthette a közönség: a Szabadesés vetítésére több mint 250-en voltak kíváncsiak. A fesztivál Isztambul és Izmir után 2018 tavaszán Ankarában is bemutatkozik majd.

Derecskey János, a szabadságharc bukása után török földre menekült honvédszázados leszármazottja, Ö. Emre Ekşi  tett magyar állampolgársági esküt az Isztambuli Főkonzulátus és magyar kulturális központ március 15-i ünnepi rendezvényeinek keretében. Az egykor az oszmán seregben Iszkender néven őrnagyként szolgált katona utódja egy eredeti, 1848-as gyalogsági szablyát vehetett át állampolgársági esküjét követően. A fogadást török földre menekült magyar honvédekről szóló kiállítás egészítette ki.

 

London

Több százan látták az angolul szavaló Petőfi Sándort a Folktone Banda és a Csillagszeműek Anglia Néptáncműhely gyerektáncosai kíséretében London belvárosában a Londoni Magyar Kulturális Központ március 15-én rendezett flashmobján. Petőfi Sándort megszemélyesítve Alec Bennie színész szavalta el a Nemzeti Dalt a British Museum lépcsőjén, majd a néptáncosok jártak verbunkot az Oxford Streeten, ahol a reformkori magyar nemesség kíséretében vonultak végig a forradalom eszméit hirdető transzparensekkel. Útközben a csoport betért kávéházakba is, Petőfi felolvasta a 12 pontot a Hyde Parkban található Speakers Cornernél. A Londoni Magyar Kulturális Központ közösségi oldalán közzétett posztok több mint 400 ezer felhasználót értek el.

 

Moszkva

Csalog Benedek magyar fuvolaművész mesterkurzusain vehettek részt az érdeklődők március 22. és 29. között a Moszkvai Magyar Intézetben és a Moszkvai Fuvola Központban. A Brugge-ben és Orlandoban megrendezett régizene-versenyek győztese több európai ország után most az orosz művészeknek vezetett továbbképzést.

 

New York

Emléktáblát avattak Kossuth Zsuzsa emlékére március 16-án New York-ban, az 1848-as forradalom és szabadságharc 170. évfordulója alkalmából a First Presbytarian Church-ben a Főkonzulátus és a New York-i Magyar Kulturális Központ – Balassi Intézet szervezésében. A New York-i megemlékezések Kossuth szobrának koszorúzásával zárultak március 17-én.

A Budapest Short Film Festival  alkotásaiból mutattak be válogatást a New York University filmszakos hallgatóinak a New York-i Magyar Kulturális Központ – Balassi Intézet szervezésében március 23-án. Az elmúlt évek legsikeresebb magyar rövidfilmjei köztük az Oscar-díjas Mindenki-t és az Oscarra jelölt Maestro-t is láthatták az Egyesült Államok egyik legfontosabb és legnagyobb filmes alkotó műhelyének hallgatói.

 

Párizs

Csapó Csaba történész elemezte a forradalom időszakának történelmi eseményeit március 15-e alkalmából a Párizsi Magyar Intézetben. Fellépett a tavaly megalakult Párizsi Francia-Magyar Kórus Rechner-Boda Gabriella karnagy vezényletével, majd a pécsi Zengő Együttes adott ünnepi hangversenyt, Bergics Lajos vezetésével.

Több százan látogattak el a magyar standra a párizsi könyvvásáron március 16. és 19. között. Az idei Salon du Livre magyar pavilonjában az irodalomkedvelők megismerhették a magyar klasszikus és kortárs szerzők francia fordításban megjelent műveit a szépirodalomtól kezdve a tényirodalmon át az albumokig és szótárakig, valamint találkozhatnak Tolnai Ottó Kossuth-díjas magyar költővel és a kortárs magyar próza három generációjának képviselőjével: Bodor Ádámmal, Hász Róberttel és Totth Benedekkel. A könyvvásárhoz kapcsolódóan Perényi Miklós Kossuth- és Liszt Ferenc díjas csellóművész játékával színesített irodalmi estet rendeztek a Párizsi Magyar Intézetben, ahol klasszikus és kortárs magyar irodalmi alkotások legjobb francia fordításaiból hallhatott részleteket a közönség. A párizsi könyvszalon magyar standja a KKM-Balassi Intézet Publishing Hungary programja és a Párizsi Magyar Intézet szervezésében valósult meg.

 

Peking

Pál István „Szalonna” mesterkurzus-sorozatán vehettek részt a magyar népzene kedvelői március 21.és 23. között a Kínai Központi Zeneakadémián és a Hagyományos Kínai Zeneakadémián a Pekingi Magyar Kulturális Intézet szervezésében. A Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője, a Liszt Ferenc-díjas népzenész a magyar népzenei gyökereken alapuló hangzásvilágot ismertette meg a kínai közönséggel.

Forradalmi szavalóversenyt rendezett Magyarország pekingi Nagykövetsége és a Pekingi Magyar Kulturális Intézet az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója alkalmából. A pekingi és tiencsini magyar szakos hallgatók Petőfi költeményeit adták elő magyarul. Március 15-én Terék József és ifjú zenésztársai közreműködésével az immár Hungarikumnak számító tárogatót ismerhették meg a pekingi diákok.

 

Prága

Bereményi Géza A hídember című filmjének bemutatójával zárult a Prágai Magyar Intézet március 15-i programsorozata. A március 22-i vetítést történelmi tárlattal és ünnepi hangversennyel színesített rendezvénysorozat előzte meg, amelynek keretében Ormai (Auffenberg) Norbert  tiszteletére avattak emléktáblát Dobřanyban, a honvéd ezredes egykori szülőházának falán.

 

Róma

Ünnepi rendezvénysorozattal emlékezett meg az 1848-as forradalom és szabadságharc 170. évfordulójáról a Római Magyar Akadémia (RMA) is. Március 15-én megkoszorúzták Türr István szobrát, majd március 16-án Aba-Novák Vilmos, Molnár C. Pál, Pátzay Pál, Szőnyi István alkotásaiból nyílt kiállítás Az első lépések -  a Római Magyar Akadémia első ösztöndíjasainak művei címmel. A RMA fennállásának 90. évfordulója alkalmából szervezett, a debreceni MODEM, az Antal-Lusztig gyűjtemény, a Molnár C. Múzeum, valamint Pátzay Pál gyűjteményének a közreműködésével megvalósuló tárlat az első ösztöndíjasok alkotásaiból nyújt válogatást, amelyek közt számos egykoron Rómában készített mű szerepel. 

 

Sanghaj

Nagyszabású, négynapos magyar kulturális fesztivál kezdődött március 22-én a modern Sanghaj látképét meghatározó Kelet Gyöngye Tv-torony lábánál. A március 25-ig tartó BudapestFEST keretében csaknem 1400 négyzetméteren magyar népművészek, táncosok, sportolók és népzenészek várták az érdeklődőket, esténként pedig nagykoncertek szórakoztatták a kínai közönséget a Budapest Klezmer Band, a Válaszút Táncegyüttes és a Virtuózok fiatal tehetségeinek közreműködésével. A rendezvénysorozat keretében Hudec László (Hugyecz) magyar építész Sanghajba érkezésének 100., valamint születésének 125. és halálának 60., évfordulójára emlékezve Hudec-emlékszobát avatott fel Íjgyártó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkára a Dahua Hotelben (Jinjiang Metropolo) március 22-én. A szabadtéri programok túl a Tv-torony forgó éttermében magyar gasztronómiai fesztivál, a torony körgalériájában pedig Hlinka Zsolt fotóművész képei várták az érdeklődőket, de bemutatkozott a HegeShow produkció és az érdeklődők kipróbálhatták a magyar sport innováció, a Teqball fociasztalait is.

 

Sepsiszentgyörgy

Több mint 1000 huszárfigura, 300 ló és számtalan ágyú várta a látogatókat a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében a március 15-i programok sorában. A Sepsiszentgyörgyi Balassi Intézet, Magyarország Kulturális Központja a gyűjtők magántulajdonában lévő, Schenk Károly fröccsöntőmester által készített figurák csatajeleneteivel állított emléket a háromszéki 1848-49-es eseményeknek.

 

Stuttgart

Nádler István festőművész március 19-én nyílt kiállításával folytatódott a Stuttgarti Magyar Intézet napokban indult, legújabb kulturális rendezvénysorozata, amelynek keretében a szakralitás képzőművészeti, zenei, kulturális és művészeti oktatásban betöltött szerepét járják körül az alkotók. A május középig tartó, kiállításokkal, koncertekkel és kerekasztal-beszélgetésekkel színesett programok a művészetek, a vallás és a társadalom kapcsolatának gazdag hagyományait mutatják be magyar képzőművészeti és zenei alkotásokon keresztül.

 

Tallinn

A Helsinki Nagykövetséggel együttműködésben emlékezett meg a Tallinni Magyar Intézet az 1848-49-es magyar szabadságharc és forradalom 170. évfordulójáról a Tartui Egyetem Múzeumának Fehértermében. A rendezvényen a fennállásának 35. évfordulóját ünneplő Tartui Ifjúsági Kórus adott koncertet, amelynek keretében három Kodály-dalt énekeltek el magyarul és latinul.

 

Varsó

Filmvetítéssel, kiállításokkal, magyar–lengyel történelemi ifjúsági vetélkedővel színesített ünnepi eseménysorozattal emlékeztek meg Varsóban az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulójáról. Megkoszorúzták Bem tábornok és Petőfi Sándor szobrát, majd a Bem József tábornok nevét viselő kerületben ünnepi megemlékezéssel és koncerttel zárult az eseménysorozat, ahol Szalóki Ági és együttese lépett fel.

 

Zágráb

A Deák vonósnégyes koncertezett a Frankofón hónap alkalmából a Zágrábi Magyar Intézet nagytermében március 16-án. A fesztivál immár negyedik éve megrendezett magyar programjában Haydn, Ravel, Fauré és Schubert műveit hallhatta a közönség a pécsi művészek tolmácsolásában.

INTÉZETEN KÍVÜLI HÍREK
A kortárs magyar képzőművészet nemzetközi művészeti vásárokon való megjelenésének támogatására hirdetett pályázatot a Külgazdasági és Külügyminisztérium – jelentette be március 19-i, budapesti sajtótájékoztatóján a KKM kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkára. Íjgyártó István elmondta a 150 millió forintos kerettel a hazai művészeti piac fejlődésének támogatása, a kortárs magyar képzőművészet nemzetközi elismertségének növelése, a magyar kulturális diplomáciai célok megvalósításának előmozdítása a minisztérium célja. A vissza nem térítendő támogatásra nemzetközi művészeti vásárokon való megjelenésre, magyar alkotások jelentős külföldi kiállításokon történő bemutatására, valamint az előző két kategóriához kapcsolódó idegen nyelvű katalógusok, kiadványok készítésére nyújtható be pályázat. A sajtótájékoztatón részt vett Küllői Péter, a Tate Gallery Russian and Eastern European Committee, valamint a KKM művészeti konzultatív tanácsának tagja is, aki emlékeztetett arra, hogy az utóbbi években több jelentős nemzetközi gyűjteménybe is bekerültek magyar alkotók munkái, ez ráirányíthatja a figyelmet a fiatal magyar művészekre is. A benyújtási határidő 2018. április 10.
 
 
Megnyílt a Soli Deo Gloria – A magyar reformáció öt évszázada  című kiállítás  a Dél-afrikai Köztársaságban március 8-án. A Franschhoek városban található Hugenotta Emlékmúzeumban tartott megnyitó beszédében Íjgyártó István hangsúlyozta: a reformáció a hitéletbeli és teológiai újítások mellett a politikai-gazdasági és a társadalmi életben is fejlődést hozott. A kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár megemlékezett a hazájukban üldözött, és a 16–17. században Dél-Afrikában letelepedett francia hugenottákról is, akik szellemiségének pozitív hatása a mai napig érzékelhető a vallási életben és az ország közintézményeiben. Az államtitkár kitért arra, hogy Magyarország és a Dél-afrikai Köztársaság tavaly ünnepelte a diplomáciai kapcsolatok felvételének 25. évfordulóját.
 
Vidnyánszky Attila rendezésében bemutatták Dosztojevszkij Bűn és bűnhődés című darabját a moszkvai Arany Maszk Fesztiválon március 17-én és 18-án a MHAT Csehov Színházban. A darabot, amelyet 5 kategóriában jelöltek Arany Maszk-díjra, a szentpétervári Alekszandrinszkij Színház társulatának előadásban láthatta a közönség.
 
 
A magyar avantgárd művészet egyik legizgalmasabb időszakát bemutató kiállítás nyílt márciusban, Párizsban a Galerie Le Minotaure és a Galerie Alain Le Gaillard szervezésében. A Passuth Krisztina művészettörténész közreműködésével rendezett tárlaton olyan magyar művészek – köztük Réth Alfréd, Mattis-Teutsch János, Kádár Béla, Scheiber Hugó, Kassák Lajos, Bortnyik Sándor, Ébneth Lajos, Moholy-Nagy László és Péri László – alkotásait láthatja a közönség, akik 1913 és 1932 között a neves berlini Der Sturm galériában mutatták be műveiket. 
 
Két díjat is nyert a 23. Szófiai Nemzetközi Filmfesztiválon Bogdán Árpád alkotása, a Genezis. A magyar rendezőt elnyerte a zsűri különdíját. A fiatalok bírálóbizottsága pedig szintén ennek az alkotásnak ítélte oda a legjobb film díját is. Bulgária legnagyobb nemzetközi filmes seregszemléje mintegy 170 alkotást vonultatott fel március 7. és 16. között, a játékfilmversenybe 12 rendező kapott meghívást. A szófiai fesztiválon bemutatott filmeket az elkövetkezendő két hétben műsorra tűzik Burgaszban, Plovdivban és Várnában is.
 
Rekordot döntött a jelentkezők száma a IX. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálén, amelynek megnyitóját március 10-én rendezték meg Kecskeméten. Az alkotóknak idén a hét főbűn témáját kellett feldolgozniuk a seregszemlére, amelyre festmények, szobrok, grafikák, zománcok, üvegek, textilmunkák, rézkarcok, és még filmek is érkeztek. A zsűri végül 125 művet válogatott be a több mint 200 alkotásból.
 
 
 
BI Honlapja
BI Honlapja
BI Facebook
BI Facebook
BI Hírlevelek
BI Hírlevelek
BI YouTube
BI YouTube
BI Twitter
BI Twitter

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
22
Október
H K Sz Cs P Szo V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események