Iratkozzon fel hírlevelünkre

KKM – BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2018. MÁRCIUS - 12-13. HÉT

 

 

 

Bécs

Martyn Ferenc képeiből nyílt kiállítás a bécsi Collegium Hungaricumban március 28-án. A Paris-Abstraktion-Martyn című tárlaton a nyugat-európai avantgárd közvetítőjének, az absztrakt-szürrealista vonal magyarországi iskolateremtőjének ’30-as évekbeli párizsi tevékenységét, különösen az absztrakcióhoz való kapcsolódását követhetik nyomon a művészetkedvelők. Az olajfestmények, vörös krétarajzok és akvarellek egy magángyűjteményből, valamint a pécsi Janus Pannonius Múzeum anyagából származnak. A május 29-ig látható kiállítás a bécsi Belvedere nemrégiben megnyílt Klimten túl. Új Horizontok Közép-Európában című nagyszabású kiállítás részeként jött létre.

 

Belgrád

A tavalyi fesztiválgyőztes, Girán Péter gitárművész fellépésével zárult a belgrádi XIX. Guitar Art a belgrádi Dom omladine nagytermében március végén. A világ öt legnagyobb gitárfesztiváljaként számon tartott rendezvény záróestjén a World Guitar Orchestra és az El Sistema Ifjúsági Szimfonikus zenekar vendégjátékát is hallhatta a közönség. A fiatal magyar tehetség a fellépést követően meghívást kapott a montenegrói Herceg Novi Guitar Art Summer Fest-re.

Sztojánovics Péter (1877–1957), budapesti születésű hegedűművész, zeneszerző műveiből adott konceretet a belgrádi Altro senso kvintett a belgrádi Collegium Hungaricum nagytermében április 4-én. Sztojánovics Péter Hubay Jenő tanítványa volt a budapesti Zeneakadémián, majd Bécsben tanult zeneszerzést, végül Belgrádba költözött, ahol a Zeneakadémia társalapítója volt.
 

 

Berlin 

Élő performansz keretében, kortárstánc- és zeneművészek bevonásával mutatta be alkotásait Kroó Anita a berlini Collegium Hungarikumban (CHB) március 26-án, az AV Sessions második részében.  A CHB új audiovizuális programsorozata az emberi testet, az érzékiséget, a tudatos és a tudattalan elmét helyezi fókuszba, ezúttal a Berlinben élő magyar képzőművésznő alkotásain keresztül. A performatív estét háromnapos szóló pop-up kiállítás követette Kroó Anita munkáiból, amelyet március 26. és 29. között láthatott a közönség.

 

Brüsszel

Magyarországon forgatott dokumentumfilmeket mutattak be a brüsszeli Balassi Intézetben március 27-én. A Portugália, Magyarország és Belgium kiemelkedő egyetemeinek társulásával működő Doc Nomads Erasmus Mundus, dokumentumfilm-készítéssel foglalkozó mesterképzési program keretében hét olyan alkotást láthattak a nézők, amelyeket 2015. és 2017. között Magyarországon készítettek. A vetítést a filmkészítőkkel szervezett beszélgetések követték.

Különleges záróesttel ünnepelte többéves együttműködését az idén tízéves brüsszeli Millenium Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál és a komáromi Mediawave március 29-én a brüsszeli Balassi Intézetben. A rendezvényen levetítették a Valentina című filmet, amely díjat nyert a Mediawave-en, valamint részt vett a Millennium Fesztivál Ifjúsági Versenyében is, de a Busz és a Szél című magyar alkotásokat is láthatta a közönség. Az estet a hagyományos cigányzenét játszó Fláre Beás együttes koncertje zárta.

 

Bukarest

Kiemelt médiaérdeklődés kíséri a bukaresti Korniss-kiállításokat. A Kossuth- és Pulitzer-emlékdíjas alkotó csaknem két évtized után tért vissza Bukarestbe a magyar intézet szervezésében. A fotóművész alkotásait most két helyszínen tekintheti meg a közönség: a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézetben a hatvanas-hetvenes években készült, hagyományos paraszti világot ábrázoló alkotásaiból nyílt tárlat április 10-ig, a Románia Nemzeti Szépművészeti Múzeum Kretzulescu termeiben pedig május 7-ig látható a Folyamatos emlékezet című kiállítás, ahol történetekbe rendezve ismerheti meg a közönség Korniss Péter emblematikus képeit.

 

Delhi

Mészáros Márta Aurora Borealis – Északi Fény és Madarász Isti Hurok című filmjét vetítették a Habitat International nemzetközi filmfesztiválon Delhiben. A rangos indiai seregszemle nézői március 27-én és április 1-jén láthatták a magyar alkotásokat.

 

Helsinki

Megnyílt Johanna Rytkölä finn szobrászművész-keramikus és Bornemisza Eszter magyar textiltervező közös tárlata április 5-én a Helsinki Balassi Intézet – Magyar Kulturális és Tudományos Központban. A május közepéig látható kiállítás a két nemzetközileg is ismert művész hazai és nemzetközi sikereit foglalja össze. 

Bemutatták a Jupiter holdja című filmet a Helsinki Season Filmfesztiválon. Mundruczó Kornél alkotását, amely 2017-ben a nagyjátékfilmek között versenyzett az Arany Pálmáért a Cannes-i filmfesztiválon, április 8-án láthatta a finn közönség.
 

 

Isztambul

Lovrity Anna Kata fiatal magyar animációs filmrendező és török kollégája Murat Ugurlu tartott előadást a rövidfilmkészítés rejtelmeiről az Akbank Rövidfilm Fesztiválon március 22-én Isztambulban. Törökország egyik legjelentősebb rövidfilmes eseményén két magyar alkotást, köztük Lovrity Anna Katalin Volcano Island című animációs filmjét láthatta a közönség március 19. és 29. között, amelynek török feliratát az Isztambuli Magyar Intézet készítette el.  

 

Kijev

Fülei Balázs zongoraművész koncertezett a kijevi Filharmóniában március 29-én. A Liszt-díjas zongoraművésztől V4-es zeneszerzők műveit hallhatta a közönség Magyarország V4-es elnökségének alkalmából. A koncertet megelőzően a Fülei Balázs mesterkurzust tartott a Zeneakadémia hallgatóinak, aki egyebek között a művek önálló értelmezésére bátorította a növendékeket.

 

Ljubjana

Zenepedagógiai szimpóziumot tartottak március 23-án a Ljubjanában, a Balassi Intézet szervezésében. A Kodály-emlékév keretében megrendezett előadáson Gróh Ilona, a Ringató módszer kidolgozója és Sáry Bánk zeneszerző mutatta be a magyar zenepedagógusok munkáját, valamint ismertette a magyar zenepedagógia eredményeket a Ljubljanai Egyetem Tanárképző Karán.
 
Költészet napi ünnepséget rendeztek április 5-én a Balassi Intézetben a József Attila Egyesület szervezésében. A magyar költészet napjáról és József Attila születésnapjáról verses-zenés ünnepi műsorral emlékeztek meg a ljubljanai magyar iskolások közreműködésével.

 

London 

Bemutatták Fischer Tibor How to Rule the World című, legújabb könyvét a Londoni Magyar Kulturális Központban április 4-én. A magyar származású brit író szülei az '56-os forradalom idején menekültek Angliába. Első regényével, az 1992-ben megjelent A béka segge alatt-tal a Man Booker szépirodalmi díjra jelölték. Azóta nyolc további kötete jelent meg.

Tóth Kinga vizuális- és hangöltő, író, performer mutatkozott be londoni European Poetry Festival-on. A hagyományteremtő szándékkal, az idén első alkalommal megrendezett európai költészeti fesztiválra 25 ország több, mint 50 költője érkezett. Tóth Kingát április 7-én és 8-án láthatták az érdeklődők a Londoni Magyar Kulturális Központ közreműködésével, a KKM-Balassi Intézet Publishing Hungary programjának támogatásával.

 

Moszkva 

Mészáros Márta Aurora Borealis című családi drámájának oroszországi bemutatójával kezdődött meg tegnap a legújabb hazai filmprodukciókat bemutató Cifra 4. Magyar Filmfesztivál Moszkvában. Április 3. és 8. között Mészáros Márta filmjén túl Herendi Gábor Kincsem, Sopsits Árpád Martfűi rém, Török Ferenc 1945 című filmjét, valamint Mészáros Márta örök klasszikusát, az 1977-es Ők Ketten című alkotását láthatta a közönség. A Moszkvai Magyar Kulturális Intézet szervezésében megvalósuló, idei, negyedik seregszemle díszvendége Mészáros Márta filmrendező, aki részt vesz filmjei bemutatóján és mesterkurzust is tartott a Moszkvai Filmiskolában. A fesztivál kísérőprogramjaként fellépett a Takarmánybázis – Szemző Tibor zeneszerző és Gőz László jazz-zenész duettje, akikkel április 6-án Török Ferenc 1945 című filmjének bemutatóján találkozhattak az érdeklődők.

 

New York 

Másfélórás magyar rövidfilm-válogatást mutatott be a New York-i Balassi Intézet a legjelentősebb amerikai rövidfilmes műhelyben március 23-án. A New York University (NYU) filmszakos egyetemistái több mint tíz magyar alkotást láthattak a BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál kínálatából, köztük az Oscar-díjas Mindenkit, M. Tóth Géza Maestro című Oscar-jelölt alkotását, a Szalontüdőt, vagy a kommunista megszállás elől menekülőknek emléket állító Van egy határt. A New York-i Balassi Intézet kezdeményezése nyomán a NYU diákjai is neveznek a következő BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválra, s várhatóan további együttműködés is kezdődik a magyar és amerikai fiatal rövidfilmesek között. 

A V4-országok fiatal jazz tehetségeit tömörítő zenekar, az Sz.Š.S. Kvartett lépett fel New Yorkban, a DROM világzenei klubban március 29-én a New York-i Balassi Intézet szervezésében. A jazz formáció tagjai – Dés András (ütőhangszerek), Oskar Török (trombita), Piotr Wyleżoł (zongora), Tomáš Liška (nagybőgő) – Az egység hangja címmel koncertezett a keleti-parti városban a New York-i magyar, cseh, lengyel és szlovák közönség előtt.

Tojásíró műhelyt rendeztek március 31-én Fekete Ildikó Junior Prima Díjas hímestojás-festő vezetésével a New York-i Magyar Házban. A népművész hét magyar néprajzi táj több mint hétszáz hímestojásból álló önálló kiállítása tavaly szeptemberben nyílt meg. Az április 1-jei zárónapon magától az alkotótól leshették el az érdeklődők a magyar tájegységek mintáit és ismerhették meg a magyar tojásdíszítő hagyományok rendkívüli sokszínűségét.

A Buffet Crampon elit francia hangszerüzlet és hangszermanufaktúra bemutatótermében lépett fel Varga Gábor klarinétművész, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának tagja március 26-án a New York-i Balassi Intézet szervezésében. A Times Square közelében található illusztris bemutatóterem a jövőben újabb magyar művészek koncertjeinek ad majd helyet.

 

Párizs 

Billentyűk címmel Blattner Géza-emlékkiállítás nyílt március 21-én a Párizsi Magyar Intézetben. Az európai avantgárd bábművészet megteremtőjének munkásságát bemutató, május végéig megtekinthető tárlaton az eredeti báb- és látványtervek, írásos dokumentumok, fotók és képzőművészeti alkotások mellett 3D nyomtatással reprodukált különböző technikájú bábok és a Blattner által 1937-ben szabadalmazott, billentyűs marionettbáb rekonstrukciója is láthatóak.

 

Peking 

Kortárs magyar művészeti kiállítás nyílt április 9-én a Hangzhou Városi Könyvtárban. Az Egy út egy övezet stratégia keretében, április végéig látható, több mint száz műalkotást bemutató tárlat a modern magyar képző- és üvegművészet remekeiből válogat. A kiállításon olyan világszerte elismert művészek munkáit láthatja a közönség mint Victor Vasarely, Fajó János, Lukoviczky Endre, Balogh László vagy Gy. Molnár István. Az üvegművészet feltörekvő és elismert művészei közül pedig Sipos Balázs, Vida Zsuzsa, Borkovics Péter alkotásaiban is gyönyörködhetnek az érdeklődők.

 

Prága 

Két magyar alkotás is szerepel az Európai Filmnapok idei programjában. Az immár 25. prágai seregszemén csaknem félszáz alkotást láthat a cseh közönség április 5. és 12 között a kortárs európai mozik legizgalmasabb kínálatából. Török Ferenc 1945 című filmjét április 6-án, Enyedi Ildikó Testről és lélekről című Oscar-díjra jelölt alkotását pedig április 7-én láthatták a magyar filmek rajongói.

 

Pozsony

Március 27-én rendezték meg a Janus című játékfilm szlovákiai ősbemutatóját a Pozsonyi Magyar Intézetben. A film megtörtént eseményekre építve, a romániai Securitate működésének legsötétebb módszereit mutatja be egy üldözött erdélyi család történetén keresztül. A vetítést követő közönségtalálkozón Gyöngyösi Bence rendező, Petényi Katalin forgatókönyvíró és Kabay Barna producer vettek részt, akik meséltek a film készítését megelőző levéltári kutatásokról, valamint a Securitate működését követő, máig feldolgozatlan traumákról. A tervek szerint az alkotást több felvidéki magyar városban is bemutatják majd a Pozsonyi Magyar Intézet közreműködésével.

 

Róma

A Pál utcai fiúk ihlette, több mint 120 négyzetméteres standon, minden eddiginél több magyar gyermekkönyvkiadó mutatkozott be idén a Bolognai Nemzetközi Gyerekkönyv- és Illusztrációs Vásáron a KKM-Balassi Intézet Publishing Hungary programjának támogatásával, a Római Magyar Akadémia szervezésében. A szakma legrangosabb eseményén csaknem 20 magyar műhely legfrissebb nyomtatott és interaktív könyvtermését vehették kézbe az olvasók március 26. és 29. között, de megismerhették az elmúlt években nemzetközi sikereket elért magyar alkotók műveit is.

Az UniCum Laude Énekegyüttes koncertezett március 26-án a Római Magyar Akadémia Liszt termében. A Miserere Mei című, Nagyhét alkalmából megrendezett koncerten a zenetörténet ritka, különleges darabjait is hallhatta a közönség Csapó József (kontratenor), Meláth Árpád (tenor) Mits Arnold (tenor), Pap Tamás (bariton), Kutnyánszky Csaba (bariton), Silló György (basszus) előadásában. Az együttes repertoárjában egyaránt megtalálhatóak a reneszánsz egyházzene és a madrigálok legszebbjei, valamint a modern hangzásokra törekvő kortárs zene képviselői is.

A Liszt Akadémia mutatkozott be Rómában április 5-én. Az olasz közönség Sosztakovics és Rahmanyinov darabokat hallhatott Lachegyi Rózsa (hegedű), Márkus Ágnes (gordonka), Kovács Gergely (zongora) előadásában, majd a koncert második felében Soós Máté (hegedű), Soós Áron (hegedű), Soós Előd (brácsa), Aranyos János (gordonka) előadásában Schubert- és Bartók-darabok csendültek fel a Római Magyar Akadémia Liszt termében.

 

Sanghaj 

Mintegy 170 ezer érdeklődő vett részt a BudapestFEST-en, Sanghajban. A nagyszabású, négynapos magyar kulturális fesztivál a modern Sanghaj látképét meghatározó Kelet Gyöngye Tv-torony lábánál zajlott március 22. és 25. között. A rendezvénysorozat keretében csaknem 1400 négyzetméteren magyar népművészek, táncosok, sportolók és népzenészek várták az érdeklődőket, esténként pedig nagykoncertek szórakoztatták a kínai közönséget a Budapest Klezmer Band, a Válaszút Táncegyüttes és a Virtuózok fiatal tehetségeinek közreműködésével. A fesztivál keretében Hudec (Hugyecz) László magyar építész Sanghajba érkezésének 100., valamint születésének 125. és halálának 60., évfordulójára emlékezve Hudec-emlékszobát avatott fel Íjgyártó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkára a Dahua Hotelben (Jinjiang Metropolo) március 22-én. A szabadtéri programok mellett a Tv-torony forgó éttermében magyar gasztronómiai fesztivál, a torony körgalériájában pedig Hlinka Zsolt fotóművész képei várták az érdeklődőket, bemutatkozott a HegeShow produkció és az érdeklődők kipróbálhatták a magyar sport innováció, a Teqball fociasztalait is. A Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával megvalósult BudapestFEST-et Íjgyártó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkára, Weng Tiehui Sanghaj alpolgármestere, és Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes nyitotta meg.

 

Sao Paulo

Smart Hungary kiállítás nyílt április 2-án Nova Friburgóban. A Rio de Janeiro állambeli – többek között magyarok által létrehozott – város idén ünnepli alapításának 200. évfordulóját. Az alapító nemzetek a jubileumi rendezvénysorozat keretében kaptak lehetőséget a bemutatkozásra. A magyar találmányokat és technológiákat felvonultató kiállítást április végéig láthatja a brazil közönség.
 

 

Szófia 

A Roma Világnap alkalmából a Szófiai Magyar Intézetben mutatta be legújabb, Titokcímű lemezét a Snétberger Trió. A március 28-i koncertet követően a Snétberger Zenei Tehetség Központ vezetője találkozott a zömmel roma gyerekeket oktató, 124. Vaszil Levszki Általános Iskola tanulóival, tanáraival és előadást tartott az alternatív oktatás jelentőségéről.

 

Tallinn

Három magyar zenekar mutatkozott be az idei 10. Tallinn Music Week-en (TMW). Az április 2-án kezdődött nemzetközi hírű showcase fesztiválon a Söndörgő, a Mörk és a Mongooz & the Magnet lépett fel a világ minden tájáról érkező zenei szakemberek előtt. A TMW keretében megvalósuló, a zene jövőjével foglalkozó konferencián Móczár Gábor, az Európai Kórusszövetség elnöke vett részt.

V4 filmnapok kezdődtek április 4-én Tallinnban. A Visegrádi Csoport magyar elnöksége alkalmából a Kino Artis-szal való együttműködésben a női sorsokat bemutató, és rendezőnők filmjeit láthatta a közönség. A kétnapos rendezvényen az Anyám és más futóbolondok a családból, valamint az Aurora Borealis című magyar alkotásokat vetítették.

 

Tokio

Magyar résztvevővel zajlott az idei Art Fair Tokyo képzőművészeti kiállítás és vásár március közepén. A több mint egy évtizedes rendezvényen a külföldi művészek alkotásait bemutató szekcióban Husz Ágnes magyar keramikusművész jellegzetes, rusztikus felületű agyagszalagokból épülő munkáit láthatta a japán közönség a Tokyo International Forum kiállító- és rendezvényközpontban.

 

Zágráb

A Zágrábi Magyar Intézetben mutatták be Szívvel-lélekkel/Dušom i srcem című magyar-horvát szomatikus szólástárat március 26-án. Az első tematikus, frazeológia témakörét teljességében feldolgozó magyar-horvát kétnyelvű szólásgyűjtemény a Zágrábi Tudományegyetem Hungarológia Tanszékén, Kiss Gabriella magyar nyelvi lektor szakmai vezetésével szervezett diákprojekt keretében készült el. A hiánypótlónak számító szólástár megjelenését Zágráb város Magyar Kisebbségi Tanácsa és a horvát Tudományos és Oktatási Minisztérium támogatta. A könyvbemutató a Nagykövetség segítségével és támogatásával valósult meg.

Miniatűr textilek címmel horvát és magyar textilművészek közös kiállítása nyílt meg április 4-én a Zágrábi Magyar Intézetben. A 35 magyarországi és 12 horvátországi textilművész alkotásait bemutató tárlaton több nemzetközileg is elismert kárpitművész alkotását is láthatja a közönség.

INTÉZETEN KÍVÜLI HÍREK

A budapesti Szépművészeti Múzeum Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményének 58 darabjából nyílt kiállítás április 2-án a Buenos Aires-i Museo Nacional de Bellas Artes épületében. A Mesterművek a reneszánsztól a romantikáig című tárlat a nyugati képzőművészet legnagyobb, 15–19. századi mestereitől és néhány magyar festőtől sorakoztat fel fontos alkotásokat.

 
 
A svéd királyi családtól vehetett át kitüntetést Bogányi Gergely. A zongoraművész elnyerte a Stockholm Culture Awards Alapítvány díját világszínvonalú, virtuóz előadásmódjáért, a romantikus zeneirodalom műveinek egyedülálló tolmácsolásáért, valamint a Bogányi-zongora kifejlesztésének kiemelkedő teljesítményért. A kulturális kitüntetést a stockholmi Lovagok Házában adta át március 24-én Marianne Bernadotte hercegnő, a svéd király család tagja. (Fotó: Papageno.hu)
 
 
A könnyűzenei sztárok közül Ziggy Marley, Joss Stone, Amy Macdonald és Aloe Blacc, az operaszíntér kiválóságai közül José Cura, Miklósa Erika, Ramón Vargas és Rost Andrea is fellép a jubiláló, 15 éves VeszprémFest nagyszínpadán július 11-től 14-ig. Az idei nyitókoncertet Ziggy Marley, Bob Marley legidősebb fia adja, aki először fog magyarországi színpadra lépni. A nyolcszoros Grammy-díjas előadó tizenhat albummal a háta mögött, néhai apja emléke előtt is tisztelegve érkezik a fesztiválra.
 
 
 
Hat ország tíz táncelőadása szerepel az idén a Miskolci Nemzeti Színház Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztiváljának programján április 24. és 28. között. Az idén második alkalommal rendezi meg a Miskolci Nemzeti Színház a nemzetközi seregszemlét, amelyre a hazai együttesek mellett Franciaországból, Nagy-Britanniából, Ausztriából, Romániából és Szlovéniából is érkeznek társulatok a Miskolci Balett meghívására. A fesztivál produkciói a kortárstánc legújabb trendjeit, különleges irányait képviselik, így az érdeklődők sűrített képet kaphatnak a kortárstánc mai világáról.
 
Április 4. és 13. között a jubileumi alkalomhoz illő izgalmas és színes programot kínál hazánk egyik legnagyobb filmes eseménye, a 25. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál. Budapesten 7 helyszínen – többek közt a Toldi moziban és az Uránia Nemzeti Filmszínházban – 47 filmet vetítenek majd a világ minden tájáról, köztük 9 versenyfilmet. A zsűri tagjai Borbély Alexandra színésznő és Dobos Tamás operatőr, elnöke Török Ferenc lesz. Idén 34 nemzet közel ötven alkotását hét kategóriába osztva láthatják a nézők, eredeti nyelven. Az idei fesztivál Wes Anderson Ezüst Medve díjas Kutyák szigete című mozijával nyit, hazánkban először itt látható a Szellem/Világ az Oscar-díjas Casey Affleckkel a főszerepben, Chloé Zhao Cannes-ban is díjat nyert A rodeós című alkotása, illetve az American Valhalla című doku Iggy Popról és Josh Homme-ról. A rendezvény vendége Izland, többek közt az Elégtétel című nagyjátékfilmmel. (Kép: lobu.hu)
 
 
 
 
BI Honlapja
BI Honlapja
BI Facebook
BI Facebook
BI Hírlevelek
BI Hírlevelek
BI YouTube
BI YouTube
BI Twitter
BI Twitter

 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
10
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események