Iratkozzon fel hírlevelünkre

KKM – BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2018. ÁPRILIS - 14. HÉT

 

 

 

Berlin

Roma Biennálé-t rendezett április 7. és 10. között RomaTrial e.V. és a Maxim Gorki Theater a Collegium Hungaricum Berlin támogatásával. A műfajokon átívelő, kiállítást, performanszot, beszélgetéseket, zenei eseményeket és köztéri demonstrációt is magába foglaló, Come Out Now! című programban több magyar alkotó, köztük Farkas Franciska,  Farkas László  és Horváth Kristóf is bemutatkozott.

Két magyar kortárstánc-darabot mutattak be április 14-én a berlini ACUD Theaterben a Collegium Hungaricum támogatásával. A budapesti MA·ZE társulat Give in 2.0 című előadását Nagy Emese, Várnagy Kristóf és Simet Jessica előadásában, a MAL-t pedig a Simet-Nagy páros munkájaként láthatta a közönség.

 

Delhi

Kőrösi Csoma Sándor Emléknapot rendeztek április 11-én a Delhi Egyetemen. A magyar orientalista halálának 176. évfordulója alkalmából tartott megemlékezés vetítettképes előadással kezdődött, melyet Dr. Kubassek János a Magyar Földrajzi Múzeum igazgatója, a magyar utazók és felfedezők életrajzírója tartott, majd magyarul tanuló hallgatók Kőrösi Csoma Sándorról szóló verseket szavaltak.

 

Helsinki

Bemutatták Reisz Gábor filmjét a Helsinkiben rendezett Európai Filmheteken április 14-én. A seregszemlét az Európai Bizottság Finn Képviselete és az Európai Parlament Finn Tájékoztatási Irodája szervezte az EU-országok nagykövetségeivel és kulturális intézeteivel együttműködve. A programban szereplő európai filmeket idén a kulturális örökség témája kötötte össze. Magyarországot Reisz Gábor VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című filmje képviselte.

 

Kairó

Interaktív vizuális elemekkel színesített modern magyar táncszínházi előadást láthatott a közönség április 12-én a Backstreet Fesztiválon, Alexandriában. A BANDART társulat az egyik legjelentősebb egyiptomi kortárs művészeket felsorakoztató, többnapos seregszemlén mutatkozott be Ann-droid című előadásával.

 

Ljubljana

Magyar építészek is szerepletk az idei Big Építészeti Fesztiválon április 12-én a ljubljanai Design City-ben. Az immár tizenegyedik seregszemle Black & White kiállításának részeként a kurátor, dr. Borsos András és néhány projekt szerzője – Élő József, Fábián Gábor, Kovács D. Barna, Köninger Szilárd – személyesen is bemutatkoztak az Architecture2 vásáron és a 180 fokos építészeti színpadon, ahol az Új Világ témájáról tartottak előadást.

 

London

Beborították a magyar versek a Londoni Magyar Kulturális Központ ablakait április 11-én. Az intézet színes post-it cédulákra írt, angolra fordított magyar versidézetekkel készült a Magyar Költészet Napjára. Az utcán elhaladó járókelők szabadon magukkal vihettek 1-1 verszakot a leghíresebb magyar költők alkotásaiból.

 

Moszkva

Szentpéterváron és Moszkvában lépett fel Szemző Tibor és Gőz László tandemje április első hetében. Szemző Tibor zeneszerző régi-új formációja  a Takarmánybázisa Moszkvai Magyar Kulturális Intézet meghívására érkezett Oroszországba és  több teltházas koncertet adott, elsőként a szentpétervári Alexandrinszkij Színházban, ahol Szemző Tibor egyik legismertebb alkotását, a Tractatust–Ludwig Wittgenstein logikai-filozófiai értekezéseinek megzenésített változatát, valamint Franz Kafka A Császár Üzenete című  művéből készített K-Engravings narratív előadást hallhatta a közönség. A miniturné utolsó állomásaként a Takarmánybázis részt vett a moszkvai KARO-Október filmszínházban megrendezett CIFRA 4 Magyar Filmfesztivál programjában, ahol Török Ferenc 1945 című filmjének oroszországi bemutatóján adtak rövid koncertet.

 

Párizs

Budapesti marionett előadás várta az érdeklődőket április második hetében a Párizsi Magyar Intézet nagytermében. A francia közönség Sarkadi Bence bábművész sajátos művészi nyelven interpretált előadását tekinthette meg.

 

Peking

Kihelyezett zenepedagógiai képzést tartott a Pekingi Magyar Kulturális Intézet Kodály Pontja április 11. és 12. között a Guangzhou tartományi Zhongshan városban a Pekingi Kodály Társasággal együttműködve. A Zhongshan Városi Oktatási Hivatal felkérésére rendezett továbbképzésen mintegy 200 zenepedagógus ismerhette meg az UNESCO Szellemi Kulturális Örökségeként nyilvántartott Kodály-módszert.

 

Prága

V4 Operagálának adott otthont április 13-án a Prágai Vigadó Smetana. A Visegrádi Csoport magyar elnöksége alkalmából Edita Gruberová (SK) – koloratúrszoprán, Vörös Szilvia (HU) – mezzoszoprán,  Pavel Černoch (CZ) – tenor,  Krzysztof Bączyk (PL) – basszus, valamint a Magyar Állami Operaház Zenekara lépett fel Peter Valentovič  vezényletével. A gála művészei V4-es országok zeneszerzőinek műveit adták elő. A MÜPA és a Prágai Magyar nagykövetség szervezésében megvalósuló programot Zoób Kati, magyar divattervező bemutatója egészítette ki.

 

Pozsony

Megnyílt Koszorús Rita Hypnotime című kiállítása április 12-én Pozsonyban. A festőművész önálló tárlatán olyan absztrakt művekkel találkozhat a közönség, amelyek tematikája az idő. A május 13-ig látható kiállítás kurátora Bukta Imre Munkácsy-díjas képzőművész.

 

Sao Paulo

Húsz képből álló kiállítás nyílt április 9-én a Sao Pauló-i Metró República nevű állomásán. Az április végig látható metrótárlat Magyarország turisztikai látnivalóin túl kulturális, gasztronómiai és történelmi értékeit is bemutatja az állomáson áthaladó napi 200 000 utas számára. A megnyitón a Sao Pauló-i Pántlika Néptánccsoport működött közre.

 

Stuttgart

József Attila A szabad ötletek jegyzéke című alkotásának német fordítását mutatták be április 12-én a Stuttgarti Magyar Kulturális Intézetben. A költészetnapi megemlékezésen Kalász Orsolya és Christian Filips fordítását ismerhette meg a közönség.

 

Szöul

Visegrád Karma  címmel plakátkiállítás nyílt április első hetében Szöulban. A Korea Foundation és Magyarország Szöuli Nagykövetségének közös tárlata a V4-es országok szemszögéből mutatja be a kommunista rendszer bukását, az egykori keleti blokk négy államának rendszerváltoztatását. A cseh, magyar, lengyel és szlovák plakátok április végéig láthatóak.

 

Tokió

Két tokiói és egy Tokió környéki mozi vetíti április 14-től Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjét. A bemutatókat követően Japán számos városában is láthatja majd a közönség az Oscar-díjra jelölt alkotást magyar nyelven, japán felirattal.

 

Varsó

Több mint ezer néző előtt adott teltházas koncertet április 11-én a varsói Nemzeti Filharmóniában Edita Gruberová, koloratúrszoprán, Vörös Szilvia, mezzoszoprán, Pavel Černoch, tenor Krzysztof Bączyk, basszus és a Magyar Állami Operaház Zenekara Peter Valentovič  vezényletével. A Visegrádi Csoport magyar elnöksége alkalmából a cseh, lengyel, magyar és szlovák előadók olyan művekből idéztek fel áriákat és zenekari darabokat, amelyeket a V4-országok zeneszerzői írtak. A MÜPA és a Varsói Magyar Intézet szervezésében megvalósuló programot Zoób Kati, magyar divattervező bemutatója egészítette ki.

 

Zágráb

A Cimbalom Duó lépett fel április 11-én a Zágrábi Magyar Intézetben a Tolerancia Fesztivál magyar programjában. A Lukács Miklós és Balogh Kálmán alkotta formáció előadásban Lukács Miklós olyan kompozíciói, átiratai szerepeltek, amelynek alapját Balogh Kálmán által javasolt népzenei források adták.

 
INTÉZETEN KÍVÜLI HÍREK

Életműdíjjal tüntették ki Enyedi Ildikót Leccében. A filmrendező munkásságának elismeréseként a lecce-i filmfesztivál a rendező szinte összes filmjét műsorra tűzte, köztük a Simon mágust. A számos magyar és nemzetközi díjjal elismert magyar alkotó április 10-én személyesen mutatta be a seregszemle közönségének Bűvös vadász című filmjét. A filmfesztivál életműdíjával korábban olyan alkotókat tüntetett ki, mint Andrzej Wajda, Andrej Tarkovszkij, Theo Angelopoulos, Costa-Gavras, Emir Kusturica, Aki Kaurismaki, Krzysztof Zanussi, Agnieszka Holland és legutóbb Stephen Frears. A magyar filmesek közül elsőként Enyedi Ildikó veheti át az Arany Olajfa Életműdíjat.

 
 
Permanens forradalom. Mai ukrán képzőművészet címmel nyílt kiállítás április 6-án a Ludwig Múzeumban. A június 24-ig látható tárlat az ukrán kortárs szcéna első nagyszabású magyarországi bemutatkozása. Kiállító művészek: APL315, Piotr Armianovski, Sergey Bratkov, Anatoly Belov, Alexander Chekmenev, David Chichkan, Mitya Churikov, Zhanna Kadyrova, Gleb Katchuk and Olga Kashimbekova, Alevtina Kakhidze, Borys Kashapov, Alina Kleytman, Taras Kovach, Daria Koltsova, Maria Kulikovska, Yuri Leiderman and Igor Chatskin, Mykola Matsenko, Boris Mikhailov, Roman Minin, Roman Mikhaylov, Natsprom (Oleg Tistol and Mykola Matsenko), Yevgen Nikiforov, Open Group, Sergiy Petlyuk, Igor Petrof, Oleksiy Radinsky, Vlada Ralko, Stepan Riabchenko, Alexander Roytburd, Oleksiy Sai, Arsen Savadov, Nikita Shalenny, Szuper Gallery (Susanne Clausen and Pavlo Kerestey), Vasyl Tsagolov, Vova Vorotniov, Stas Volyazlovsky, Artem Volokitin. A tárlat kurátorai Alisa Lozhkina, Fabényi Julia, Konstantin Akinsha. (Fotó: ludwigmuseum.hu)
 
Hudec László-emlékévet hirdetett a Magyar Építőművészek Szövetsége és az Emberi Méltóság Tanácsa a 125 éve született és hatvan éve elhunyt kiváló építész tiszteletére, aki 25 évesen, szökött hadifogolyként éppen száz éve érkezett Kínába. Az emlékév célja az építész életművének bemutatása, a kínai–magyar kapcsolatok megerősítése és a szlovák–magyar közös történelmi múlt megismertetése.
 
 
Négynapos lengyelországi koncertsorozatot adott a Szent Efrém Férfikar. Elsőként Katowicében a Magyar Nap alkalmából lépett fel az énekegyüttes fel, majd három dél-lengyelországi városban, Bielsko-Bialában, Zabrzében, végül Krakkóban láthatta a közönség a férfikart. A hangversenyeken Bartók Béla, Kodály Zoltán és Liszt Ferenc művei mellett a lengyel Romuald Twardowski, Witold Lutoslawski, a cseh Leos Janácek, valamint a szlovák Ján Levoslav Bella alkotásai szólaltak meg. (Fotó: feol.hu)
 
BI Honlapja
BI Honlapja
BI Facebook
BI Facebook
BI Hírlevelek
BI Hírlevelek
BI YouTube
BI YouTube
BI Twitter
BI Twitter

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
8
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Magyar Katolikus Misszió | 42, rue Albert Thomas 75010 Paris
2019. okt. 05. - okt. 05.
Bábszínház és bábkészítő workshop