Iratkozzon fel hírlevelünkre

KKM – BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2018. ÁPRILIS - 15. HÉT

 

 

Budapest

Hét ország könyves szakemberei érkeztek a KKM-Balassi Intézet Publishing Hungary programjának vendégeként az idei könyvfesztiválra. A jelentős külföldi kiadók képviselői – Olaszországból, Oroszországból, Egyiptomból, Szlovéniából, Szerbiából, Németországból, Spanyolországból – a könyvfesztiválra időzített négynapos szakmai programon vettek részt, ahol egyebek között megismerkedtek a magyar kiadókkal, a hazai fordítástámogatási rendszerrel, a könyvfesztiválon, a KKM-Balassi Intézet standján pedig közvetlenül a magyar szerzőkkel is. A KKM-Publishing Hungary programja idén közönségprogramokkal is készült a könyvfesztiválra: április 20-án Miből lesz irodalmi siker Magyarországon, miből Oroszországban? címmel Jurij Guszevvel, a magyar irodalom egyik legismertebb orosz fordítójával és M. Nagy Miklós író, szerkesztő, fordítóval Zelei Dávid világirodalom-kritikus beszélgetett. Április 21-én pedig Egy sima, egy fordított címmel Háy János vietnami műfordításkötetének bemutatóján vehetett részt az irodalomkedvelő közönség, ahol Bérczes László rendező Troung Dang Dung vietnami költővel és a műfordítói szerepben most debütáló Háy Jánossal beszélgetett.

 

Bukarest

Két magyar filmet láthatott a közönség az idei, immár hetedik Cinepolitica - Politikai Filmek Fesztiválján április 18. és 22. között Bukarestben. Kovács Patrick, a 4. Magyar Filmhéten a legjobb magyar tévéfilm kategóriában jelölést kapott Utolsó adás című tévéfilmjét, valamint Vranik Roland Az állampolgár című alkotását vetítették. A Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet kezdetektől a Cinepolitica partnere, olyan magyar filmek bemutatását időzítette a bukaresti seregszemléhez, mint a Bűn és bűntetlenség, A vizsga, Drága besúgott barátaim, A tartótiszt, Túlélés vagy népszolgálat? Mikó Imre és a Securitate, Janus vagy Határon 1988-89 című alkotások.

 

Helsinki

Nemzetközi Genetikai Szemináriumot rendeztek a Helsinki Balassi Intézet – Magyar Kulturális és Tudományos Központban április 19-én. A genetika tudományának egyik legjelentősebb előfutára gróf Festetics Imre volt. Jövőre lesz 200 éve, hogy genetikai tézisei megjelentek. Az évfordulóra készülve szervezett minikonferenciát a Helsinki Egyetem – Finn Természettudományi Múzeum a Magyar Kulturális és Tudományos Központtal együttműködve, ahol egyebek között Dr. Poczai Péter a Helsinki Egyetem – Finn Természettudományi Múzeum kurátora, valamint Prof. Szabó T. Attila az MTA, Biológiai Tudományok Osztályának munkatársa is előadást tartott.

 

Isztambul

Kortárs kiállítással és táncworkshoppal folytatódott a 3. Visegrádi-Török Kulturális Fesztivál Isztambulban. Április 12-én a város egyik modern negyedében, Maslakban, a helyi Gama Galériában lengyel és cseh előadóművészek produkciója kíséretében nyílt meg a Test, Lélek és Lázadás című kortárs fotó, videó és képzőművészeti alkotásokból álló tárlat, ahol Szirtes János, Molnár Ágnes Éva, Fajgerné Dudás Andrea Júlia és Nemes Anna munkáit is láthatta a közönség. Április 15-én az Isztambuli Magyar Intézet adott otthont a fesztiválhoz kapcsolódó kortárs mozdulatművészeti workshopnak, amelyet a lengyel Dariusz Fodczuk vizuális és előadóművész tartott helyi érdeklődők számára.

Az Animae Musicae kamarazenekar koncertezett április 16-án, az Isztambul pezsgő kulturális életéről ismert kadiköyi Süreyya Operaházban. A magyar zenészeket a Törökország-szerte nagy ismertségnek örvendő testvérpár, az Ulucan fivérek kísérték.

 

Ljubljana

A Szlovén Könyvnapok a Szlovén Írószövetség egyik kiemelt eseményén szerepelt Török Ferenc filmrendező és Szántó T. Gábor író Ljubljanában április 20-án. A többnapos programsorozat idén az irodalom és a film kapcsolatát járta körül. A magyar alkotók az 1945 című film kapcsán mutatkoztak be a szlovén közönségnek.
(Fotó: sta.si)

 

London

A magyar konyha különlegességeit mutatta be Mautner Zsófia Londonban április 16-án. Magyarország egyik legismertebb gasztrobloggere a brit szakmai közönségnek tartott bemutatót. Az újságírók, gasztrobloggerek és séfek nemcsak megkóstolhatták, de meg is tanulhatták magyar fogások elkészítését.

 

Moszkva

V4 Animációs Filmfesztivált rendeztek április 14-én a Moszkvai Magyar Kulturális Intézet szervezésében. A moszkvaiak kedvelt mozijában 11 animációs filmet mutattak be fiatal cseh, lengyel, magyar és szlovák rendezőktől. A magyar programban Felvidéki Miklós GorgonWunder Judit Kötelék és Lovrity Anna Katalin Vulkánsziget című alkotásai szerepeltek. A fesztivál a Visegrádi Csoport magyar elnöksége keretében, a négy ország kulturális intézeteinek támogatásával valósult meg. A programot Moszkván kívül 15 oroszországi városban is bemutatják majd a következő hetekben Kalinyingrádtól Vlagyivosztokig.

Új magyar dramaturgia címmel, fiatal magyar drámaírókról szóló kötetet  mutattak be április 17-én Szentpéterváron, a Porjádok Szlov könyvesboltban. A rendezvényen Okszána Jakimenkó műfordító, valamint Polina Aljohina és Anika Galina dramaturgok tartottak előadást, majd Pintér Béla Sütemények királynője című drámájából hallhatott részleteket a közönség.

 

New York

Holokauszttúlélőkről szóló kiállítás nyílt a New York-i magyar főkonzulátuson április 18-án Hiányzó történetek címmel a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából a főkonzulátus és a magyar kulturális központ közös megemlékezésén. Herman Ildi fotográfus tárlatán tíz túlélőről készült portrét, tárgyfotókat, valamint a személyes visszaemlékezéseket és emléktöredékeket megörökítő papírtekercseket láthat a közönség. A kiállítás anyagát a magyar kulturális központ elsőként mutatta be a külföldi magyar kulturális intézetek közül.
 
V.4 Dance Festival címmel kortárs táncművészeti fesztivál kezdődött április 20-án New Yorkban. A visegrádi országok kortárs táncművészetét felvonultató kétnapos seregszemlén a magyar Timothy and the Things társulat Your Mother at My Doorcímű előadását láthatta a közönség. Fülöp László és Cuhorka Emese duettje az egyhangúság és az időtöltés fogalmait járta körül.

 

Prága

A Klezmer Chaverim Duó lépett fel Prágában április 16-án. A budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián végzett Ádám Patrik (gitár), és Peter Berec (harmonika) alkotta duó előadásban eredeti klezmer zenét hallhatott a közönség a prágai nemzetközi zsidó művészeti fesztivál keretében megrendezett koncerten.

Megnyílt Ritter Doron Óhazából az Újhazába című kiállítása április 17-én a Prágai Magyar Intézet pincegalériájában. A prágai nemzetközi zsidó művészeti fesztivál idejére időzített tárlat Mea Searim, a modern Jeruzsálem egyik legrégebbi zsidó negyedét mutatja be, ahol a történelmi Magyarországról kivándorolt zsidók magyar házait és utcarészleteit ismerheti meg a cseh közönség. 

 

Pozsony

Három nemzet hősei: Antall József és Henryk Slawik címmel dokumentumkiállítás nyílt a Pozsonyi Magyar Intézetben április 18-án. A tárlatot A Magyar Szív című – Lengyel menekültek Magyarországon, 1939–1945 című film vetítése kísérte. A filmbemutatót követően beszélgetést hallhatott a közönség a film rendezőjével Grzegorz Łubczyk történésszel, egykori budapesti nagykövettel.

Lukács Gergely tubaművész képviselte Magyarországot a fiatal tehetségek idei fesztiválján, Zsolnán. A közönség április 20-án hallhatta a 2016-os Virtuózok komolyzenei tehetségkutató verseny döntősét, a 2017- es Junior Prima-díjas fiatal művészt, aki számtalan nemzetközi rézfúvós verseny díjazottja volt már. A zsolnai fesztiválon W. A. Mozart B-dúr fagottversenyének (K.191.) tuba átiratát adta elő a Zsolnai Állami Kamarazenekar kíséretében.

 

Róma

Street artos, köztéri rendezvénnyel megkezdődött Rómában az UrbsArt 2018 fesztivál, amelyet tíz ország művészeinek, költőinek, zenészeinek és divattervezőinek részvételével rendeznek meg április 19. és május 6. között a Falconieri-palotában. Az UrbsArt a Római Magyar Akadémia egyik legújabb kezdeményezése, amelynek célja a városi kultúra legújabb művészeti, irodalmi, zenei, filmművészeti, design irányzatainak a bemutatása. Az összművészeti fesztivál idei fókuszában a „konkrét költészet” áll. A street artos eseményen Weiler Péter, Győrfi András és Kőmíves Kristóf magyar művészek olasz és német kollégáikkal együtt falfestményeket, stencileket, installációkat alkotnak a Palota előterében és belső udvarában 18 napon keresztül. A fesztivál ideje alatt az udvari homlokzatra a budapesti Metropolitan Egyetem hallgatóinak video munkáit, kísérleti filmjeit vetítik. A fesztiválhoz kapcsolódó Concreta.festapoesia programsorozat április 21-én a költészet nemzetközi szcénáját bemutató Mostrapoesia című kiállítással kezdődik. A Falconieri-palota Galériájában Giuseppe Garrera olasz gyűjtő kollekciója betekintést nyújt a kísérleti költészet legfontosabb alakjainak eredeti műveibe. Ladik Katalin költő, performer valamint a nemrégen elhunyt Mirella Bentivoglio olasz művész, költő tiszteletére külön emlékszobát hoznak létre a Palota egyik földszinti termében. A fesztivál teljes ideje alatt minden pénteken és szombaton felolvasás, performanszok, könyvbemutatók várják a római közönséget, magyar, olasz, svéd, norvég, szlovák, francia, német, finn, lengyel, cseh, amerikai költők, művészek, zenészek részvételével. Az irodalmi programokhoz kapcsolódik az április 26-ára tervezett Szerb Antal Utas és Holdvilág című séta valamint a Konkrét költészet elnevezésű nemzetközi konferencia is, amely a Lorenzo de’ Medici The Italian International Institute szervezésében valósul meg. A május 2-ai konferencián Szkárosi Endre képviseli Magyarországot. Szerves részét képezi még az idei fesztiválnak a Musicapoesia koncertsorozat is, amelyen fellép többek között Daniele Roccato, Pawel Kulczynski, Slávo Krekovic, Petr Vrba, Luca Venitucci és Elio Martusciello. Egyik újdonsága az idei eseménysorozatnak a Divat. a concreta.festamodaelnevezésű kétnapos rendezvény május 3. és 4. között. A május 3-ai divatbemutatón magyar, lengyel, szlovák, cseh divattervezők tavaszi-nyári kollekcióját, valamint a dizájnerek sajátos vizuális és zenei világát ismerhetik meg a látogatók. Magyarországot Tomcsányi Dóri képviseli.

 

Stuttgart

Testek rabságában címmel megnyílt Hegyi Gábor kiállítása április 13-án Stuttgartban, a Bruder Klaus templomban. A festőművész alkotásai a Szakrális művészeti hetek programsorozat ötödik állomásaként láthatóak.

A Meshinda együttes lépett fel Április 19-én Stuttgartban. A Guessous Majda Mária többszörös népdalverseny-győztes vezetésével létrejött együttes zenei világa a magyar és indiai alapokon nyugszik. Németországba roma–magyar népzenei koncertprogrammal érkezett az együttes.

 

Szófia

Ünnepi jazz koncertet szervezett a Szófiai Magyar Intézet a Visegrádi Csoport magyar elnökségének alkalmából április 17-én. A fellépők közé mind a négy országból invitált egy-egy művészt az Intézet: Magyarországot Zsári Tamás, Belgiumban élő szaxofonművész, a brüsszeli Balassi Jazz Klub házigazdája képviselte. A V4 Quartet további tagjai Jaromír Honzák, nagybőgő (Csehország), Marian Sevcik, dob (Szlovákia) és Kuba Stankiewicz, zongora (Lengyelország) voltak. 

 

Zágráb

Rippl-Rónai József – a magyar modern festészet első mestere címmel kiállítás nyílt a kaposvári festőművész alkotásaiból a zágrábi Modern Galériában április 20-án.  A horvát főváros nagy presztízsű képtárában a művész teljes életművét megismerheti a horvát közönség a korai müncheni tanulmányoktól az érett alkotásokig, de tanítványai és művészbarátai munkái is láthatóak lesznek.  A május 13-ig megtekinthető kiállítás a Horvát Köztársaság  Kulturális Minisztériuma, a zágrábi Moderna Galerija, Kaposvár Megyei Jogú Város, a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum és a Zágrábi Magyar Intézet szervezésében valósul meg. Hasonló léptékű magyar képzőművészeti bemutatkozásra másfél évtizede nem volt példa Horvátországban. A május 13-ig látható kiállítás kurátora Dr. Géger Melinda művészettörténész. A tárlatot Nina Obuljen Korzinek horvát kulturális miniszter és Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere nyitotta meg.

 
INTÉZETEN KÍVÜLI HÍREK

Újabb magyar természetfilm segíti az országimázst. Mosonyi Szabolcs Vad Balaton című filmjét április 19-én mutatták be a mozik, az alkotás a nemzetközi és hazai fesztiválporondon és televízióban egyaránt sikeresen szereplő Vad Szigetköz és Vad Kunság című filmek sorát folytatja. A Vad Balaton alkotócsapatának következő filmje a Vad erdők, vad bércek címet viseli, amelyben egy hiúz nyomába szegődhet majd a néző.

 
 
Két nemzet, egy kamera címmel nyílt közös fotókiállítása hét magyar és hét török, főként amatőr alkotónak április 16-án Isztambulban. A szabadtéri tárlat a forgalmas Taksim téren, a Marmara Hotel előtti területen kapott helyet. A kiállítás Pécs és a török metropolisz egyik történelmi városrésze, Beyoglu szépségeit mutatja be. A Két nemzet, egy kamera című kiállítássorozat létrehozását 2016-ban Magyarország ankarai nagykövetsége kezdeményezte. A cél akkor a magyar és a török főváros, Ankara és Budapest együttes bemutatása volt. Az első fotóválogatást 2016 őszén Ankarában, majd 2017 tavaszán Budapesten állították ki. 2017 szeptemberében Pécsen mutatták be a Pécsről és Beyogluról készült fényképeket. (Fotó: kultura.hu)
 
Szilágyi Zsófia első játékfilmje meghívást kapott a 71. cannes-i filmfesztiválra. Az Egy nap című alkotás a Kritikusok Hete elnevezésű párhuzamos szekcióban versenyez, ahova mindössze hét ígéretes tehetség játékfilmjét hívták meg. Szilágyi Zsófia Enyedi Ildikó és Gothár Péter osztályában végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem filmrendező szakán. Első mozifilmje a filmalap Inkubátor Programjában készült, amelynek főhőse egy háromgyerekes anya. A cselekmény nagy része a hétköznapok rutinjára épül, a háttérben egy házasság válsága húzódik. (Fotó: vaol.hu)
 
 
Sipos József Bartók-portréfilmjét és Zsigmond Dezső A sátán fattya című történelmi filmjét tűzte műsorra az április 19-én kezdődött A kategóriás moszkvai nemzetközi filmfesztivál. Sipos József, az Eszter hagyatéka és a Kaland című játékfilmek rendezője Bartók Béla eddig kevésbé ismert, személyes portréjának megrajzolására tett kísérletet legutóbbi alkotásában. Zsigmond Dezső (Aranykalyiba, Csigavár) legutóbbi alkotása Nagy Zoltán Mihály A sátán fattya című kisregényének adaptációja. A Tarpai Viktória és Trill Zsolt főszereplésével a negyvenes évek egyik legnagyobb magyar tragédiájáról, a sztálini lágerek embertelenségéről szóló történelmi film nemzetközi premierje szintén a moszkvai filmfesztiválon lesz. A Gulág Emlékbizottság támogatásával készült alkotás az 1944-ben Kárpátalján történt tragikus eseményeket, a málenkij robotot, a helyiek meghurcoltatását mutatja be egy tizenhat esztendős lány sorsán keresztül. A filmet Halász Gábor fényképezte, producere Buglya Sándor és Zsigmond Dezső volt.
 
BI Honlapja
BI Honlapja
BI Facebook
BI Facebook
BI Hírlevelek
BI Hírlevelek
BI YouTube
BI YouTube
BI Twitter
BI Twitter

 

 

 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
16
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események