Iratkozzon fel hírlevelünkre

KKM – BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2018. ÁPRILIS - 16. HÉT

 

 

Berlin

A magyar avantgárd jazz-szcéna hat kiválóságát mutatta be Berlinben a Collegium Hungaricum INPUT Impro Music Fest című programja április 25-én és 26-án. A tematikus műfaji fesztivál a Collegium Hungaricum Berlin kétéves, az improvizációs zenére építő konceptuális rezidenciasorozatát követően indult útjára olyan fellépő művészekkel, mint Grencsó István, Bolcsó Bálint, Akosh Szelevényi, Ajtai Péter, Pozsár Máté vagy Miklós Szilveszter.

 

Brüsszel

Csángó magyarok Moldovában címmel nyílt fotókiállítás április 20-án a brüsszeli Balassi Intézetben. Csoma Gergely szobrászművész képeiből a moldvai csángó tradíciókat, a kultúrát és a mindennapokat ismerhetik meg az érdeklődők. A művészi fotók testközelből mutatják be a nehéz sorsú, de hagyományokban annál gazdagabb népcsoport mindennapjait. A kiállításmegnyitón a Balkán Trafikon fellépő Somos együttestől hallhatott ízelítőt a közönség a csángó magyar népzenéből.

József Attila estet rendeztek április 24-én a brüsszeli Balassi Intézetben. A Balatonszárszó című verses-zenés előadáson végigkövethették az érdeklődők József Attila életét. Az est folyamán ismert és kevésbé ismert költemények is elhangzottak, a hozzájuk kapcsolódó életrajzi háttér ismertetésével, Farkas Ádám színművész tolmácsolásában. A rendezvényt modern gitárdarabok, Bartók, Kodály és Satie átiratok színesítették Oravecz Péter előadásában.

 

Bukarest

Április 24-én vokál- és hárfahangversenyt rendezett a Bukaresti Magyar Intézet. Az eseményen az Ecaterina Stan Kulturális Egyesület által támogatott fiatal muzsikusok mutatkoztak be: Denisa Alecu (szoprán), Alice Fossati (hárfa), Robert Preda (bariton), Denisa Bozoancă (mezzoszoprán), Evelina Andrieş (hárfa), Alice Vecchio (hárfa), Adriana Cîlţea (hárfa) és Iuliana Bolgari (hárfa). Az operairodalom  népszerű áriái mellett Bartók Béla Román táncok című művének és George Enescu g-moll prelúdiumának dallamai is felcsendültek az esten. Zongorán dr. Mihaela Neacşu közreműködött.

 

Helsinki

Fülei Balázs koncertezett Magyarország Helsinki Nagykövetségén április 25-én. Magyarország V4-es elnökségének alkalmából a Liszt-díjas kiváló zongoraművész műsorában Janáček (cseh), Chopin (lengyel), Cikker (szlovák) és Bartók Béla művei szerepeltek.

 

Isztambul

Két helyszínen nyílt kiállítás Isztambulban április 26-án, az 1912-ben megrendezett Budapest -Konstantinápoly autós túraút emlékére. Az Isztambuli Magyar Intézet, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum és a Koc Múzeum közös tárlat korabeli fotók, dokumentumok, leírások és újságcikkek segítségével mutatja be az automobilizmus hajnalán megrendezett versenyt, amely a Magyar Királyi Automobil Club első nagyobb nemzetközi rendezvénye volt. Az útvonal érintette Bukarestet, Szófiát és az oszmán fővárost. A párhuzamos kiállításnak Törökország legjelentősebb közlekedési múzeuma, a Koc Múzeum és az Isztambuli Magyar Intézet ad otthont. A kiállítás kurátora Négyesi Pál.

 

London

Juhász Gábor, Magyarország egyik legkiválóbb és széles körben elismert jazzgitárosa mutatkozott be a brit közönségnek április 25-én a Londoni Magyar Kulturális Központban. A Gramofon- és Artisjus-díjas magyar művész az orosz származású nagybőgős jazz zenésszel, Yuri Goloubevvel játszott együtt, aki 16 évvel ezelőtt vált ismertté a Grammy-jelölt Moscow Soloists tagjaként.

Külföldön elsőként a Londoni Magyar Intézetben kölcsönözhetőek majd a POKET zsebkönyvek az Intézet április 19-i megállapodása szerintAz érdeklődők Szerb Antal  Utas és holdvilág, Molnár Ferenc  A Pál utcai fiúk, Csáth Géza  Egy elmebeteg nő naplója és Krúdy Gyula Ady Endre éjszakái című köteteit vihetik majd magukkal zsebkönyv formában.

 

Moszkva

Az Összekötni az eget és földet című, Makovecz Imre életművét bemutató kiállítással kezdődtek meg a Magyar Kulturális Napok Cseljabinszkban a Moszkvai Magyar Kulturális Intézet, a jekatyerinburgi magyar főkonzulátus, valamint a cseljabinszki magyar tiszteletbeli konzul szervezésében április 19-én. Az uráli régió egyik legnagyobb városában első alkalommal mutatkozhat be a magyar kultúra és gasztronómia az április 23-ig tartó rendezvénysorozat keretében.

A nagy sikerre való tekintettel újra műsorra tűzte Molnár Ferenc Liliom című darabját a moszkvai Mejerhold Központ április 21-én. Az orosz közönség tavaly októberben láthatta először a budapesti Sztalker Csoport és ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében a magyar drámairodalom egyik legismertebb darabját, Viktor Rizsakov igazgató meghívásának eleget téve. Az előadást a Magyar Művészeti Akadémia, a Moszkvai Magyar Nagykövetség és a Moszkvai Magyar Kulturális Intézet támogatta.

Az idén 80 éves Szabó István Apa című filmjét is vetítették az idei Moszkvai Nemzetközi Filmfesztiválon április 20. és 26. között. Az immár 40. seregszemlén Sípos József Bartók, Zsigmond Dezső Sátán fattya és Mundruczó Kornél Jupiter holdja című alkotásait is láthatta az orosz közönség.

 

New York

New Yorkba érkezett a Magyar Nemzeti Múzeum Kereszt-tűzben című kiállítása. A New York-i Balassi Intézetben április 25-től látható tárlat különleges installációk és fotók segítségével mutatja be a Közel-Keleten élő keresztény közösségek megpróbáltatásait, a háborús konfliktusokat és a terrortámadások következményeit. A kiállítás két hétig várja a látogatókat, majd visszatér Budapestre, és kárpát-medencei körútra indul.

 

Peking

Hét előadásos, három várost érintő kínai turnéra indult a Budapest Bábszínház Háry János című előadása. A világ számos pontján már komoly sikert arató produkció a Pekingi Magyar Kulturális Intézet szervezésében utazott a távol-keleti országba, ahol április 23. és május 6. között három városban, Sanghajban, Pekingben és Senjangban is megismerheti a közönség Háry János kalandjait Pethő Gergő, Bánky Eszter, Pájer Alma Virág, Kovács Judit, Barna Zsombor, Papp Orsolya m. v., Kovács Katalin, Spiegl Anna, Beratin Gábor, Csajághy Béla, Juhász Ibolya, Tatai Zsolt és Radics Rita előadásában.

 

Prága

Április 26-ától látható a prágai művészmozikban Mundruczó Kornél Jupiter holdjacímű alkotása. A filmet a tavalyi Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválon mutatták be. Az április 24-i díszbemutatót követően a filmet cseh felirattal vetítik majd.

A Black Nail Cabaret és az Imanexperiment koncertezett április 27-én Prágában. Az Enter The Void című előadáson a 2008-ban alakult pop noir formáció - Arvai-Illes Emese (ének) és Arvai Krisztián (billentyűs) - legújabb albumát mutatta be a cseh főváros közönségének.

 

Pozsony

Barcsay mester és tanítványai címmel megnyílt a Pozsonyi Magyar Intézet új épületének első képzőművészeti kiállítása április 23-án. A tárlat, a konstruktivizmus magyar festője, Barcsay Jenő szerigráfiái mellett a mester legkedvesebb tanítványai és az ugyancsak a magyar konstruktív geometriához tartozó barátai, Balogh László Munkácsy-díjas, Deim Pál és Konok Tamás Kossuth-díjas festőművészek grafikáit mutatja be a közönségnek. A május 18-ig megtekinthető kiállítás a szentendrei Barcsay hagyatékot gondozó Barcsay Jenő Képzőművészeti Alapítvány gondozásában jött létre. A megnyitón Teo Gertler – a 2017-es Virtuózok komolyzenei verseny döntősének –hegedűjátékát hallhatták az érdeklődők.

 

Róma

Költészeti programsorozattal folytatódott az UrbsArt Rómában. Felovasás-performanszok, költészeti konferencia és egy irodalmi séta várta az érdeklődőket az április 23-i héten, amelyen Szerb Antal Utas és holdvilág című művének római helyszíneit is végigjárhatták az érdeklődők. A Római Magyar Akadémia tavaly indította útjára legújabb, UrbsArt nevű kezdeményezését, amely a városi kultúra legjavát, a legújabb művészeti, irodalmi, zenei, filmművészeti és design irányzatokat mutatja be. Az idén 2018. április 19. és május 6. között zajló fesztivál Magyarország V4-es soros elnöksége alkalmából 18 napos összművészeti rendezvénnyé bővült, ahol több mint tizenkét ország csaknem 40 költője, művészei, zenészei, divattervezői mutatkoznak be az olasz főváros közönségének.

 

Stuttgart

Az Egy nő fogságban című film nyerte a legjobb rendezés díját a közép- és kelet-európai filmművészetet ünneplő GoEast fesztiválon április 25-én. A németországi Wiesbaden városa által felajánlott 7500 eurós díj mellett a Tuza-Ritter Bernadett alkotása elnyerte a nemzetközi filmkritikusok FIPRESCI díját is. A film az első egész estés magyar produkció, amely bekerült a Sundance versenyprogramjába és később elnyerte a legjobb dokumentumfilmért járó Magyar Filmdíjat is. A Stuttgarti Magyar Kulturális Intézet 2018-tól kiemelt támogatója a GoEast filmfesztiválnak, idén védnökséget vállalt Mészáros Márta Aurora Borealis című filmje felett, amely a zsűri döntése szerint televíziós forgalmazási jogot nyert. Az alkotást a 3SAT televízió vetíti majd Németországban.

 

Szófia

Április 27. és 29. között rendezték meg maga nemében Bulgáriában is egyedülálló Sumeni Szavalóversenyt. Az idén immár 26. rendezvényen a versenyzők öt kategóriában indulhattak 1848-49-es szabadságharc 170., Petőfi Sándor születésének 195., a San Stefanó-i Béke 140. és Hriszto Botev születése 170. évfordulójának jegyében választott művekkel. A szavalóverseny védnöke a bolgár Kulturális Minisztérium. A rendezvény a KKM-Balassi Intézet Publishing Hungary programjának támogatásával valósult meg.

 

Tallinn

A Tallinn óvárosában lévő középkori Feketefejűek Házában lépett fel magyar V4-elnökség alkalmából Fülei Balázs. A zongoraművész április 26-i koncertjén a V4 országainak kiváló zeneszerzőinek darabjait hallhatta a közönség, így többek között Leoš Janáček Zongoraszonátája, Bartók Béla román kolindái, Frederic Chopin f-moll balladája (Op. 52) és Ján Cikker Sonatina Op. 12, no. 1 c. műve volt műsoron.

 

Zágráb

A Rucner Quartet koncertezett április 25-én a Zágrábi Magyar Intézetben. A Rucner Vonósnégyes és Hornyánszky Zoltán oboaművész közös koncertjén Nagy Imre Erik kortárs magyar zeneszerző műveit hallhatta a közönség, egyebek között a nemzetközi sikernek örvendő Dankó concertót. A hangversenyt pódiumbeszélgetés követette a zeneszerzővel.

 
INTÉZETEN KÍVÜLI HÍREK

Hat ország tíz táncelőadása szerepel idén a Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivál programjában. Az április 24. és 28. közötti seregszemlére neves külföldi és hazai alkotókat, együtteseket hívott meg a Miskolci Balett, akiknek színvonalas produkciói a kortárstánc legújabb trendjeit, különleges irányait képviselik, így az érdeklődők egy sűrített képet kaphatnak a kortárstánc mai világáról. Az idei programban a hazai táncélet nagyjai mellett francia, brit, osztrák, szlovén és erdélyi együttesek is bemutatkoztak.

 
 
Április 19-én átadták a felújított és kibővített Pécsi Horvát Színházat. Az intézményt Nina Obuljen Korzinek, Horvátország kultúráért felelős minisztere és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere avatta fel. A Horvátországon kívül működő egyetlen horvát nyelvű hivatásos színház több mint negyedszázadnyi folyamatos működéssel és több mint 2000 előadással büszkélkedhet. A művészek birtokba vették a teátrumot, ahol 1200 négyzetméteres akadálymentes épületet, 103 férőhelyes nézőteret és 98 fős szabadtéri színpadot alakítottak ki.
 
Ünnepélyes keretek között adták át azokat a műtárgyakat, amelyeket az Art Market Budapest kezdeményezésére és támogatásával a Magyarországi Izraeli Művészeti Alap adományozott a Lauder Javne Iskola számára. A nemzetközi művészeti vásár díszvendége tavaly októberében Izrael volt, az adományozott műtárgyak a Budapesten szervezett izraeli kortárs művészeti fesztivál keretében érkeztek Magyarországra, és az izraeli államalapítás 70. évfordulója alkalmából szervezett eseményen adták át az iskola számára.
 
 
Munkácsy-kiállítás nyílt a szentpétervári Ermitázsban. Az önálló tárlaton 45 festmény a Magyar Nemzeti Galéria anyagából, további 20 pedig a legjelentősebb Munkácsy-magángyűjtő, Pákh Imre kollekciójából érkezett a Néva-parti városba. A Miklós-teremben április 30-tól látható válogatásban olyan főművek szerepelnek, mint a Rőzsehordó nőLiszt Ferenc arcképe, a Poros út, a Siralomház vagy a Krisztus-trilógia képeinek 3 méteres kisebb méretű változatai. Pákh Imre gyűjteményéből az Ásító inas egészalakos változata, a korai realista periódusból való Dűlő szénásszekér vagy a szalonképek olyan remekművei, mint például a Készülődés a papa születésnapjára, illetve a Zeneszoba.
 
BI Honlapja
BI Honlapja
BI Facebook
BI Facebook
BI Hírlevelek
BI Hírlevelek
BI YouTube
BI YouTube
BI Twitter
BI Twitter

 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
23
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események