Iratkozzon fel hírlevelünkre

KKM – BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2018. MÁJUS - 17-18. HÉT

 

VÁLOGATÁS A KÜLFÖLDI MAGYAR INTÉZETEK ÉS A SZAKDIPLOMATA ÁLLÁSHELYEK AKTUÁLIS PROGRAMJAIBÓL

Belgrád

Bemutatták Boško Krstić Az azúr őrzőinek legendája című könyvét a belgrádi Collegium Hungaricum rendezvénytermében április 26-án. A Szabadkán élő író riportregényében a pécsi Zsolnay-gyárban készült vázák nyomába ered és bemutatja az egykor közös kulturális táj szétesését. A könyvbemutatón jelen volt Tolnai Ottó költő, író és műfordító. Az estet Balázs Attila író, újságíró moderálta.

 

Berlin 

Bucsi Réka legfrissebb animációs munkáit tekintheti meg a berlini közönség a Collegium Hungaricum Moholy-Nagy termében május 2-tól a 14. Pictoplasma konferencia és fesztivál keretében. A kortárs karakterdizájn és -művészet legfontosabb európai seregszemléjének részeként a belváros 17 helyszínén mutatják be alkotásaikat a konferencia előadói. Az ember-állat kapcsolatok és csillagközi együttállások témájára egyaránt érzékeny magyar alkotó retrospektívjében szerepel az Oscarra jelölt Symphony no. 42, a LOVE, valamint a legutóbbi Berlinale filmfesztiválon debütáló Solar Walk is.

 

Brüsszel

A Visegrádi Országok operettgáláját rendezték meg május 11-én a brüsszeli Flagey központban a Visegrádi Csoport magyar elnöksége alkalmából. A Nemzeti Filharmonikus Zenekart Peter Valentovic karmester vezényelte, a négy országból pedig Rost Andrea (szoprán), Franz Gürtelschmied (tenor), Paul Armin Edelmann (bariton), Katarzyna Kuncio (mezzo) érkezett a koncertre, amely az operett aranykorát idézte fel ifj. Johann Strauss, Lehár Ferenc és Kálmán Imre klasszikus műveinek részleteivel.

A 2014-es Virtuózok különdíjasa, Demeniv Mihály harmonikaművész lépett fel május 3-án a brüsszeli Balassi Intézet új zenei programsorozatának keretében. A Fiatal Magyar Tehetségek koncertsorozaton az ifjú magyar generációt ismerheti meg a brüsszeli zenekedvelő közönség.

A Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Lubilate lánykórusa és Cantate vegyeskar képviselték Magyarországot az idei Watou gregoriánfesztiválon május 4. és 13. között. A nemzetközi rendezvényen 26 iskola vett részt Kolumbiától Ausztráliáig. A háromévente megrendezésre kerülő seregszemle ma már a kórus műfaj legfontosabb fesztiválja.

 

Bukarest

A BuSho rövidfilmfesztivál díjazott alkotásainak bemutatásával kezdődtek meg május 8-án a Magyar Filmnapok Nagyváradon. Az idén 27. alkalommal megrendezett Festum Varadinum keretében a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet szervezésében láthatott válogatást a közönség az utóbbi évek sikeres magyar filmjeiből. A május 12-ig tartó ingyenes vetítéssorozat programjában játék- és rövidfilmek, dokumentumfilmek, illetve közönségtalálkozók is szerepeltek: egyebek között Gárdos Péter Hajnali láz, Szajki Péter Nejem, nőm, csajom, Fekete Ibolya Anyám és más futóbolondok a családból című alkotását tűzték műsorra. Marossy Géza Irinyi János életéről és munkásságáról szóló dokumentumfilmjét a partiumi Albisról származó feltalálóról szóló kiállítás megnyitását követően mutatták be május 11-én.

 

Delhi

Az Ebony Duo V4-koncertjét hallgathatta meg az újdelhi közönség az India International Centre-ben május 8-án. Kiss Virág (zongora és Dezső Sándor (cselló) előadásában Dezső Sándor Szonatina; Miloslav Korinek Szonatina (szlovák); Liszt Szerelmi álmok; Martinu Variációk egy szlovák témára (cseh); Bartók 1. Rapszódia; Chopin Grand Duo Concertant (lengyel); Kodály Magyar Rondó című művei csendültek fel. A duó május első hetében Dehradunban és Mussoorie-ban is fellépett, a turnéról visszatérve pedig a Delhi School of Music növendékeinek tartott workshopot.

 

Helsinki

Meghívást kapott az About Clay című nemzetközi kerámiakiállításra Babos Pálma magyar alkotó. Az ONOMA Kézműves- Formatervező és Művészeti Szövetkezet május 12-én Fiskarsban nyílt nemzetközi kiállítása egyedülálló válogatást nyújt a kortárs európai kerámiaművészet legkiválóbb alkotásaiból. A tárlaton több mint 40 európai művész között szerepelt a finom, aprólékos alkotásairól ismert magyar művész.

 

Isztambul

Hagyományőrző lovasíjász bemutatót tartottak május 13-án Kagithane-ban. A Zengő Nyíl Hagyományőrző Egyesület immáron harmadik alkalommal vett részt az isztambuli kerület Nyári Fesztiválján, az Isztambuli Magyar Intézet támogatásával. A hagyományos török sportokat (olajbirkózás, íjászat, lovas sportok) felvonultató fesztiválsorozaton az elmúlt években a közönség tetszését elnyerő magyar formáció történeti kutatásokon alapuló ruha- és fegyverrekonstrukciókkal, bemutatóval és előadással várta az érdeklődőket.

 

Kairó

V4-es régészeti szimpóziumot rendeztek május 9-én a kairói Magyar Kulturális Tanácsosi Hivatalban. A magyar elnökség idején tervezett programon a visegrádi országok egyiptológus, illetve régész kutatói legújabb eredményeikről számoltak be. A szakmai programot koncert zárta, ahol Oláh Péter, Lajtha László-díjas magyar fuvolaművész és Greig Martin, brit – skót zongoraművész V4-es zeneszerzők műveit szólaltatták meg.

 

London

Pálfalvi Tamás trombitaművész lépett fel május 4-én az ECHO Rising Stars program keretében a londoni LSO St. Luke's hangversenytermében. Az Európa legrangosabb fiatal zenészeinek platformot biztosító programban, a számos hazai és külföldi versenyt megnyert művész 20. századi szerzők kompozíciói közül válogató, komplex műsorral adott ízelítőt tudásából. 
(Kép: barbican.org.uk)

 

Moszkva

Minden, amit a magyar irodalomról tudni kell címmel formabontó online ismeretterjesztő anyag jelent meg az Arzamas.Academy – Oroszország legolvasottabb tudományos és kulturális internetes portálján április 27-én a Moszkvai Magyar Kulturális Intézet kezdeményezésére, a Publishing Hungary program támogatásával. A projekt célja, hogy betekintést nyújtson a XX. századi magyar irodalomba, röviden bemutassa főbb alakjait és alkotásait. Az interaktív platform egyszerre ismeretterjesztő és szórakoztató, ugyanakkor egyetemi online prezentációként és előadásokon is használható.  Az első megjelenéskor azzal a 39 magyar íróval és költővel ismerkedhetnek meg az olvasók, akiknek művei már orosz fordításban is elérhetőek. A főként internetes publikációnak szánt anyagot 2018 májusától az Oroszországban működő Magyar Pontokon is bemutatják majd.

Négy moszkvai helyszínen mutatkozott be a Fool Moon zenekar a moszkvai Acappella Fesztiválon május első hetében. Magyarország 2001-ben alakult, többszörös nemzetközi díjas pop-acappella együttese tavaly kategóriájában megnyerte az 1. Moszkvai Tavaszi Acappella Fesztivált és Versenyt, amelyen csaknem 170 együttes vett részt.

 

New York

Május 5-én New Yorkban is megünnepelték a Magyar Táncház Napját. A Metropolitan Museum előtt kalotaszegi táncos villámcsődület, majd a New York-i Magyar Házban egész estés táncház és mulatság várta az érdeklődőket.

Május 6-án debütált Tuza-Ritter Bernadett Egy nő fogságban / A Women Capturedcímű filmje New Yorkban, a 10. Panorama Europe filmfesztiválon. A seregszemle a helyi EUNIC klaszter egyik legnagyobb vállalkozása, amelynek keretében átlagosan húsz ország filmjei és alkotói mutatkoztak be a keleti-parti városban. A fesztiválhoz kapcsolódóan a cseh kulturális intézetben tematikus V4-filmnapokat tartanak, ahol május 24-én vetítik a magyar filmet a rendező jelenlétében.

A budapesti, Salgótarjáni utcai zsidó temető felújításáról szóló, az Örökkévalóság háza /The House of Eternity című albumot és a kapcsolódó fotókiállítást mutatta be május 7-én Magyarország New York-i Főkonzulátusán a Nemzeti Örökség Intézetének (NÖRI) delegációja. Európa egyik legnagyobb és legszebb zsidó temetője 1874-ben nyílt meg, az ’50-es években bezárták, felújítása két éve kezdődött el a NÖRI felügyeletével.

 

Peking

Magyar Kulturális Hét kezdődött Shenyangban május 8-án. A Liaoning tartomány székhelyére 5 magyar népművész mester érkezett, hogy szemléltesse a magyar hímző, gyöngyfűző, csuhé- és gyékényfonó hagyományokat. Kádár Ferenc fotóművész jóvoltából pedig a Magyarországon egyedülálló fotószínházát ismerhette meg a kínai közönség, amelynek segítségével a Hortobágyra repíthették magukat az érdeklődők. A magyar kreatívipart Kesserű Andrea – Kesha – képviselte, aki egyedi táskáit és szemüveglencséből készült ékszereit mutatta be. Az eseménysorozat részeként Dalianban Magyar Filmnapokat rendeztek, ahol az Aglaja, a Víkend, azAnyám és más futóbolondok a családból és a Körhinta kínai feliratos változatait láthatta a közönség.

 

Prága

Az örökkévalóság utáni vágy címmel Korniss Péter-kiállítás nyílt Prágában május 3-án. Az Óvárosi Városháza kiállítóterében megrendezett tárlat öt fő szekcióban nyújt betekintést a Kossuth- és Pulitzer-emlékdíjas fotóművész egyedülálló munkásságába. A kiállításon A múlt (1967–1978); A vendégmunkás (1979–1988); A változás (1989–2016); A hagyomány (2005–2012); A városban (2012–2017) témakörei jelennek meg. A június 28-ig látható kiállítás a Czech Top Photo, Prága Város Önkormányzata, a Prágai Magyar Intézet és a Várfok Galéria együttműködésével valósult meg.

Május 10-én megkezdődött a Prágai Nemzetközi Könyvvásár és Irodalmi Fesztivál. A seregszemlén bemutatták Barnás Ferenc A kilencedik, Kun Árpád Boldog északés Horváth Viktor Tankom című regényének cseh fordítását. Ez utóbbi műből olvastak fel részleteket május 9-én, Az irodalom éjszakáján, amelynek keretében Prága óvárosában kortárs írók műveit ismerhette meg a közönség, ismert színészek tolmácsolásában. A könyvvásárhoz kapcsolódva május 10-től láthatja a közönség Balla Demeter Töredékek című fotókiállítását, amelynek teljes gyűjteménye május 16. és július 15. között a Magyar Intézet pincegalériájában látható majd.

 

Pozsony

Kovács Emese táncművész (HU), Sarlós Flóra Eszter koreográfus (HU), Luboš Zbranek (SK), Alexandra Mireková (SK) szerepelt az idei Sensorium fesztiválon, Pozsonyban. A május 2. és 5. között zajló seregszemlén a kortárs innovációról, valamint az alkotó változó szerepéről szóltak a műhelybeszélgetések 

Balázs János, Liszt-díjas zongoraművész és a Cziffra Fesztivál Kamarazenekar közös koncertjével indul és a kultúra szinte minden ágát lefedő programkínálatot vonultat fel a Magyar Kulturális Hét Pozsonyban című rendezvénysorozat, amelynek programismertető sajtótájékoztatóját május 9-én tartották. A Több mint szomszéd – Magyar Kulturális Hét Pozsonyban idei, ötödik évada június 4. és 10. között több pozsonyi helyszínen zajlik majd. A kezdőkoncertet – amelyen Liszt-, Bartók- és Weiner-művek hangzanak el – a Szlovák Rádió nagy hangversenytermében rendezik meg június 4-én. A kulturális hetet Magyarország pozsonyi külképviselete és a Pozsonyi Magyar Intézet rendezi a pozsonyi önkormányzat támogatásával.

 

Róma

Magyar, lengyel, szlovák, cseh divattervezők tavaszi-nyári kollekcióját, valamint a dizájnerek sajátos vizuális és zenei világát ismerhették meg az érdeklődők május 3-án az UrbsArt fesztiválon. A Római Magyar Akadémia tavaly indította útjára legújabb kezdeményezését, amely a városi kultúra legjavát, a legújabb művészeti, irodalmi, zenei, filmművészeti és design irányzatokat mutatta be. A május 6-ig zajlott fesztivál Magyarország V4-es soros elnöksége alkalmából 18 napos összművészeti programsorozattá bővült, amelynek egyik idei újdonsága a CONCRETA.FESTAMODA című divat- és dizájnbemutató volt. A rendezvényen Tomcsányi Dóri (magyar), Ewa Golaszevska (lengyel), Katarina Halasova /MUSA (szlovák) és Iva Ovidi Burkertova (cseh) divattervezők mutatták be tavaszi-nyári kollekciójukat. Az UrbsArt 2018 szerves részét képezte a MUSICAPOESIA koncertsorozat is, amelynek keretében többek között fellépett Daniele Roccato a római Santa Cecilia Konzervatórium jövendékeivel, Pawel Kulczyński, Slávo Krekovič, Petr Vrba és Luca Venitucci. Május 5-én újabb felovasó /performansz est szerepelt a fesztivál programjában, Giulio Marzaioli, Nanni Balestrini, Mario Corticelli, Jean-Marie Gleize költők részvételével, majd Elio Martusciello adott koncertet.

 

Sanghaj

Nagy sikerrel vendégszerepelt Sanghajban a Budapest Bábszínház. A Háry Jánoscímű bábjátékot két alkalommal tekinthette meg a több mint ezerfős érdeklődő közönség kínai narrációval és felirattal, a Kodály-emlékév tiszteletére. A darabot a Pekingi Magyar Kulturális Intézet koordinálásával, Magyarország Sanghaji Főkonzulátusának aktív közreműködésével, a Sanghaji Gyermekszínházzal együttműködésében mutatták be.

 

Stuttgart

Rejtő Jenő műveiből hallhatott részleteket a stuttgarti közönség május 4-én a Kulturális Intézet irodalmi estjén. A szerző halálának 75. évfordulója alkalmából P. Howard dialógusait Carlo Benz és Danijel Marsanic színművészek elevenítették fel. A felolvasást Dalos György író moderálta, a dialógusok között Karl-Friedrich Schäfer tangóharmónika-művész játszott.

Visegrád Karma címmel plakátkiállítás nyílt a Stuttgarti Kulturális Intézetben május 9-én. A cseh, magyar, lengyel és szlovák plakátok tárlata a V4-es országok szemszögéből mutatja be a kommunista rendszer bukását, az egykori keleti blokk négy államának rendszerváltoztatását.

 

Szófia

Rigó Béla Mézga Család című könyvéből hallhattak részleteket az irodalomkedvelők május 9-én az Irodalom Éjszakáján Szófiában, a Kuklite Galériában. A EUNIC-program keretében félóránként olvastak fel egy-egy bolgárra fordított európai műből. A Mézga Család kalandjait Ekaterina Georgieva és Sztefan Dodurov színművészek tolmácsolták. A könyv fordítása 2017-ben jelent meg a Publishing Hungary program támogatásával.

 

Tallinn

A tartui Prima Vista nemzetközi irodalmi fesztivál meghívására május 8-án Hiiumaan, május 11-én pedig Tartuban mutatkozott be Háy János. A rendezvényeken megismerhette a közönség az író Budapesti hidak című novellagyűjteményét, amely az intézet induló könyvsorozatának első darabja. A fordítás a Publishing Hungary program támogatásával készült el.

 

Tokio

Még megtekinthető Erdélyi Gábor Magyarország, az ismeretlen fürdőnagyhatalomcímű fotókiállítása Japánban, Nagano megye Chikuma városában.  A többszörös díjnyertes fotográfus több mint harminc képéből és japán szöveges panelekből álló tárlatának kísérőrendezvényeként Erdélyi Gábor Chikumába látogatott, ahol panelbeszélgetésen vett részt május 12-én és 13-án.

 

Zágráb

A Zágrábi Magyar Intézetben is bemutatták Mihovics József Zalán innen, Murán túl / Mirisi mora i Mure című könyvét. A magyar és horvát nyelvű kiadvány célja, hogy erősítse a két nemzet kapcsolatát, a közös határ mentén élők életét a történelem, a kultúra, a turizmus, a gasztronómia témakörein keresztül. Az irodalmi esten a szerzővel dr. Barics Ernő, a Pécsi Tudományegyetem kroatisztikai tanszékének korábbi vezetője beszélgetett.

 
BI Honlapja
BI Honlapja
BI Facebook
BI Facebook
BI Hírlevelek
BI Hírlevelek
BI YouTube
BI YouTube
BI Twitter
BI Twitter

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
24
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség