Iratkozzon fel hírlevelünkre

KKM – BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2018. MÁJUS - 19. HÉT

 

 
VÁLOGATÁS A KÜLFÖLDI MAGYAR INTÉZETEK ÉS A SZAKDIPLOMATA ÁLLÁSHELYEK AKTUÁLIS PROGRAMJAIBÓL

Berlin 

Po·mo·stroika – Posztmodern elméletek, gyakorlatok és történelmek Közép- és Kelet-Európában címmel építészeti konferenciát szervezett a Collegium Hungaricum Berlin (CHB) a budapesti Translations of Modernism kollektíva és a Paradigma Ariadné építésziroda május 17. és 19. között. A kétnapos berlini konferenciára tizenegy országból több mint húsz előadó érkezett, köztük magyar és német kutatók, akik a kelet- és közép-európai posztmodern építészettel kapcsolatos kutatási eredményeiket mutatták be. Az előadások részben történeti példákkal, részben a posztmodern szellemi-eszmei hátterével foglalkoztak, de olyan mai építészeti gyakorlatokat is bemutattak, amelyek hivatkoznak az irányzat alakjaira. Meghívott előadók: Kirsten ANGERMANN (DE), Giorgia AQUILAR (IT-DE), Boštjan BUGARIČ (SI-DE), CARNETS Kollektíva (IT), FALA ATELIER (PT), HARTMANN Gergely (HU), Kacper KĘPIŃSKI (PL), Helena KERNAN (UA), Andrew KOVACS (US), Dániel KOVÁCS (HU), Martynas MANKUS (LT), MÉSZÁROS Ábel (HU), MUSKOVICS Gyula & SOÓS Andrea (HU), Giacomo PALA (IT-AT), PARADIGMA ARIADNÉ (HU), Jana PAVLOVÁ (CZ), Radu Tudor PONTA (RO), Kuba SNOPEK (PL) & Petro VLADIMIROV (UA-PL), Šárka SVOBODOVÁ & Jaroslav SEDLÁK (CZ), Barbora TRIBULOVÁ (SK), Florian URBAN (PL-GBR), WESSELÉNYI-GARAY Andor (HU). A konferencia kurátorai Kovács Dániel a CHB programigazgatója, valamint Csóka Attila, Molnár Szabolcs és Smiló Dávid építészek, a Paradigma Ariadné alapítói. A program a Visegrádi Négyek Magyar Elnöksége, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg. 

 

Brüsszel 

Párhuzamos avant-garde Magyarországon: a Pécsi Műhely címmel nyílt kiállítás május 17-én Antwerpenben. A Philippe Piessens Galéria válogatást mutat be a Pécsi Műhely neoavantgárd művészcsoport 1969 és 1980 közötti időszakban készült munkáiból. A kiállítás Ficzek Ferenc, Hopp-Halász Károly, Kismányoky Károly, Pinczehelyi Sándor és Szíjártó Kálmán alkotásaiból válogat. A kommunista diktatúra évei alatt az alkotók olyan közös módszereket és egyedi technikákat fejlesztettek ki, amelyekre az időtállóság, az előrelátás és küzdőszellem volt jellemző. A Ludwig Múzeum budapesti, bécsi és New York-i kiállításait követően, most első alkalommal láthatók a csoport művei Flandriában.

170 éves a Magyar Honvédség címmel kiállítás nyílt május 17-én a brüsszeli Balassi Intézetben. A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum vándorkiállítása betekintést nyújt a csaknem két évszázad nemzetvédelmi történéseibe, bemutatja annak jelentős eseményeit és jellegzetes tárgyait.

 

Bukarest

Befejeződött a magyar zenei kincseket népszerűsítő Magyar Zene Fesztivál Bukarestben. A május 15. és 17. között zajlott, az idén immár 14. alkalommal megrendezett seregszemlén magyar zeneműveket népszerűsített a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet, hiszen a versenyzőknek magyar zeneműveket is elő kellett adniuk. Az idei fesztiválon Liszt Ferenc, Bartók Béla és Kodály Zoltán művei mellett műsoron szerepelt Nógrádi Péter Fuvallat című műve, Doppler Ferenc Magyar fantáziája, valamint Dohnányi Ernő Keringő négykezes zongorára című szerzeménye is. A fesztivál győztesei a Balassi Intézet hálózati együttműködésének köszönhetően Londonban, Párizsban, a Római Magyar Akadémián, valamint a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen kapnak majd koncertlehetőséget.

 

Delhi 

Indiai–magyar koprodukcióban készült táncjátékot mutattak be május 14-én Delhiben. Az Illyés Gyula meséjén alapuló, Együgyű Misó című kortárs táncjátékot magyar népzenei motívumok felhasználásával, külön erre az előadásra komponált önálló zenével láthatta az indiai közönség az India Habitat Centre-ben.

 

Helsinki

Hubay Jenő művei hangzottak el Takács Zoltán és Helena Yli-Jaskari május 15-i koncertjén a Helsinki Balassi Intézet – Magyar Kulturális és Tudományos Központban. A magyar hegedűművész–zeneszerző születésének 160. évfordulója alkalmából a Finn Rádió Szimfonikus Zenekarának elsőhegedű-szólamvezetője és az Espoonlahti Evangélikus Gyülekezet kántora adott kamarakoncertet.

 

Isztambul

A Konstantinápolyi Magyar Tudományos Intézet megalapítását, annak történeti és politikai hátterét, illetve az első világháború alatti magyar–török tudományos kapcsolatokat mutatta be előadásában Fodor Gábor a 6. Oszmánok Isztambulja Nemzetközi Tudományos Konferencián. Az egyik legjelentősebb, Isztambul történetével foglalkozó, csaknem 50 előadót felvonultató tudományos konferencián az Isztambuli Magyar Tudósklub két tagja, Özgür Kolcak és Sadik Müfit Bilge is szerepelt. Az Isztambuli Magyar Intézet igazgatójának előadása része volt annak a 2015 óta tartó kutatásnak és kiállításnak, ami az első állami alapítású külföldi magyar intézet tevékenységét, hatását és ezen belül Kós Károly ösztöndíjas munkásságát mutatja be.

 

Ljubjana
 
A Visegrádi Csoport országaiban diplomázó hallgatók 2017-es diplomamunkáiból nyílt kiállítás a ljubjanai Balassi Intézetben május közepén. Az Entrée V4 című tárlat fotográfiákból, festményekből, szobrokból és vegyes technikájú alkotásokból nyújt válogatást.

SoundWeaving V4 Edition címmel Szirmay Zsanett textilinstallációt  tekinthette meg a közönség a ljubjanai Balassi Intézetben május 15-ig. A textilművész a Visegrádi Csoport országai közti közös kulturális örökségre reflektálva alkotta meg a cseh, a lengyel, a szlovák és a magyar keresztszemes hímzés motívumvilágát, amely egy zenelejátszó segítségével alakult át dallammá, szimbolizálva a V4-ek közötti köteléket. A motívumok zenei átírását Vikukel Dániel zenész, zeneszerző fejlesztette ki a lyukszalagos zenelejátszó zengőfésűire. A kiállítássorozat a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány megbízásából a magyar V4-elnökség keretében valósult meg a Hybridart Management szervezésében.

 

New York 

Kristóf Réka operaénekes lépett fel május 16-án a Carnegie Hallban. A Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor tavalyi szériájának győztese London, Párizs és Berlin után szerepelt New Yorkban, Bogányi Gergely zongoraművész és Aneas Humm bariton énekes közreműködésével.

 

Prága

Megnyílt Balla Demeter Töredékek című fotókiállítása május 16-án a Prágai Magyar Intézet pincegalériájában. A július közepéig látható tárlat a fotográfus legnépszerűbb alkotásaiból nyújt válogatást. A felvételeken íróink, költőink híres portréi, dolgozósarkainak részletei jelennek meg különleges módon megidézve a XX. századi magyar irodalom nagyjait.

A Balogh Balázs Quintet koncertezett május 11-én Prágában. A pécsi jazzdobos négy éve alapította ritmikai és műfaji sokszínűségéről ismert jazz formációját, amelyben magyar, osztrák, olasz, horvát, montenegrói és brazil zenészek is megfordultak már. A prágai est vendégszereplője Andrea Šulcová fuvolista volt.

 

Pozsony
 
Kőrösparti Beatrix Sétáink című fotókiállítását tekinthetik meg az érdeklődők a XI. Lévai Nemzetközi Fotóművészeti Napok keretében május 12-től a Pozsonyi Magyar Intézet társszervezésében. A képsorozat az anya–lánya kapcsolatot dolgozza fel, az alkotó édesanyjával való meditatív barangolásaik lenyomata. A fotókon a természet és annak folyamatos körforgása is jelen van, az emberi élet és sors metaforájaként.

Szerb Antal Utas és holdvilág című kötetéből olvastak fel az Irodalom éjszakájánmájus 16-án Pozsonyban. A Gabriela Magová fordításában, a Zelený Kocúr kiadónál frissen megjelent regényből Martin Meľo színművész tolmácsolásában hallhatott részleteket a közönség. A A fővárosi helyszín mellett idén Pöstyén is otthont adott a magyar irodalom népszerűsítésének. 

 

Róma

Perczel Zita-emlékestet rendezett május 17-én a Római Magyar Akadémia, a művésznő születésének 100. évfordulója alkalmából. A legendás színésznő az Egyesült Államok, Párizs és Madrid után 1964-ben telepedett le Rómában, ahol több évtizeden át élt. Magyarországon a ’80-as években fedezték fel újra, ami részben a Római Magyar Akadémián, részben a római trasteverei teraszán fogadott magyar értelmiségieknek köszönhető. A kapcsolatfelvételnek köszönhetően Mészáros Márta Örökség (1980), András Ferenc Dögkeselyű (1982) és Sóth Sándor A nagy postarablás (1992) című filmekben szerepelt. Az emlékesten levetítették András Ferenc Az ismeretlen Perczel Zita című dokumentumfilmjét, majd András Ferenc rendező, Bárdos Judit filmkritikus és Sípos Áron producer elevenítették fel a színésznő munkásságát és Rómában eltöltött éveit. A Római Magyar Akadémia, a Magyar Művészeti Akadémia valamint a Perczel család együttműködésében megvalósult emlékestet A meseautó magányos utasa című zenés előadás zárta, Jókai Ágnes és Dobri Dániel részvételével.

Katharina Roters és Szolnoki József Kádár-kockák – a legvidámabb barakk című kiállítása nyílt meg Rómában május 18-án. A Római Magyar Akadémia és a budapesti ACB Galéria közös fotókiállításán a XX. századi magyar építészet egyik rendkívül izgalmas jelenségét ismerheti meg az olasz közönség. A ‘60-as évektől elterjedő, uniformizált típusházakat egykori lakóik igyekeztek minél egyedibbé tenni, így a homlokzati festésben kialakult egyfajta népművészet és visszaköszönt a ‘60-as ’70-es évek modern képzőművészetének, néhány főleg Vasarelyhez köthető motívuma is. A kiállítást megelőzően, május 15. és 18. között, a Falconieri Palota díszfolyosóján építészeti workshopot tartottak a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának kiírása nyomán, amelyben a Kádár-kockák építészeti világát kellett újraértelmezniük a pályázóknak. A workshopon a magyar és az olasz építészhallgatók virtuális várost hoztak létre a korszak szellemében, és kidolgozták annak urbanisztikai vetületeit is. 

 

Sao Paulo

Közép- és kelet-európai zsinagógákat bemutató kiállítás nyílt május 14-én a Sao Pauló-i Mackenzie Egyetem Építészmérnöki Karán. A Múzeumok és zsinagógák új hasznosítása című szakmai rendezvény keretében nyílt tárlat húsz tablón tárja a látogatók elé a műemléképületek szépségeit.  A megnyitón Roberto Strauss magyar származású építész tartott előadást, aki képzeletbeli utazásra invitálta a résztvevőket, hogy megismerhessék az építészeti remekeket. A kiállítás június 8-ig tekinthető meg.

 

Sepsiszentgyörgy 

Mesélő Jelmezek – Rejtett kincsek színháztörténetünk múltjából címmel kötet és jelmezbemutatót tartottak május 20-án a Kálnoky-kastélyban. A rendezvény vendége Tordai Hajnal magyar jelmeztervező, érdemes és kiváló művész volt, akinek eddig be nem mutatott gyűjteményét is megtekinthették az érdeklődők. A rendezvényen levetítették a Jászai Mari-díjas jelmeztervező munkásságáról szóló dokumentumfilmet is.

 

Stuttgart 

Kovács Linda és Bögöthy Ádám lépett fel május 14-én a Stuttgarti Kulturális Intézetben. A Bögöthy jazz duó komplex és változatos zenei anyaggal mutatkozott be a német közönség előtt, amelyben az akusztikus hangzás és a tradíciók iránti tisztelet egyaránt megjelent.

 

Szófia

Pozsgai Zsolt színműveit tartalmazó kötetet mutattak be Szófiában május 17-én. A dramaturg Szüzek és szörnyek című, a Publishing Hungary program támogatásával megjelent könyve hat színdarabot tartalmaz, amelyeket a férfi és a nő kapcsolata, a komikus és a tragikus, a hétköznapi és az excentrikus viszonya fog egységbe. A darabok egy részét már színre vitték Bulgáriában, mások bemutatásáról már folynak a tárgyalások. Pozsgai Zsolt a Liselotte és a május című darabjával vált ismertté a bolgár közönség körében, amelyet a Kölyök című musical követett, 2016-ban pedig a Gina és Fidel című darabját mutatták be a szófiai Szatirikus Színházban.

 

Tallinn

Vidya címmel május 11-én megnyílt Martin Henrik kiállítása Võruban, a Tallinni Magyar Intézet és az Eesti Kultuurikapital közreműködésével. A képzőművész festményeket és kisplasztikákat bemutató tárlata az én-tudat hiányával, az identitáskereséssel, az önmeghatározással foglalkozik. Az olajjal vagy tojástemperával festett vásznak, illetve a bazaltból faragott domborművek június 17-ig tekinthetők meg a délkelet-észtországi városban.

 

Tel Aviv

Kluger Zoltán Izraelben élt fotóművész és Kallos Bea, az MTI többszörös díjnyertes fotósának képeiből nyílt kiállítás a Knesszetben. A Zsidóság magyar szemmel című tárlat bemutatását Magyarország Nagykövetsége Izrael állam fennállásának 70. évfordulója alkalmából kezdeményezte.  Az alkotóktól 10–10 képet láthat a közönség az izraeli parlament épületében: Kluger Zoltán a ’30-as ’40-es és ’50-es években fényképezte a születendő Izrael térségében élő zsidóság életét, Kallos Bea pedig napjainkban örökítette meg a budapesti zsidóság vallási és közösségi hagyományait. A két művész képei időbeli keretet adnak annak a 70 évnek, amelyről a Magyar Nagykövetség méltó módon kívánt megemlékezni. Az alkotásokat május végéig tekinthetik meg a látogatók.

 

Tokió

Wagner Nándor szobrászművész alkotásaiból nyílt tavaszi tárlat Tochigi megye Mashiko városában. Az Erdélyben született, majd 1956 után kivándorolt, és a ’60-as években Japánban letelepedett művész kültéri alkotásai Budapesten és Székesfehérváron is megtalálhatók. A kiállítást május 15-ig tekinthette meg a japán közönség.

 

Varsó

Megjelent a ZnajZnak, az ismert lengyel történelmi-oktató társasjáték lengyel-magyar kiadása ZnajZnak–Felismered? címmel. A 133 lengyel és magyar címszót és az egy-egy oldalnyi leírást tartalmazó játékot kiejtési útmutatóval, elegáns kivitelben vehetik kézbe az érdeklődők. A lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete, a magyar Nemzeti Emlékezet Bizottsága és a Varsói Magyar Kulturális Intézet együttműködésében született ZnajZnak a tervek szerint Magyarországon is elérhető lesz.

’56-os magyar nyelvű emléktáblát lepleztek le Olsztynban. Az északkelet-lengyelországi városban több mint tíz éve avatták fel a helyiek a magyar forradalmárok iránti szolidaritásukat megörökítő táblát. A Varsói Magyar Kulturális Intézet 2017 őszén kezdeményezte a magyar változatot, amely most a helyi önkormányzattal együttműködésben készült el.

 

Zágráb

A magyar–horvát kiegyezés 150. évfordulójának évében a néptánc és a népzene legmagasabb színvonalú előadását mutatja be Zágrábban a Magyar Állami Népi Együttes és horvát Lado népi együttes május 29-én – hangzott el az előadást beharangozó május 17-i sajtótájékoztatón. A magyar együttes idén fennállásának 70. évfordulóját ünnepli, és ezzel a fellépéssel először mutatkozik be a horvát közönségnek a Vatroslav Lisinksi koncertteremben.

Bemutatták Várady Tibor Libatoll és történelem című könyvét május 15-én a Zágrábi Magyar Intézetben. A jogászprofesszor, író második kötete egy letűnt világot idéz meg dokumentumok és írói kommentárok segítségével. A novellákban egyszerre vannak jelen az egyetemes és a nemzetiségi történelem mozzanatai, művelődéstörténeti adatok, szociológiai tanulságok, valamint a Bánát több korszakon átívelő történelmi eseményei is.

Keck Mária ének- és táncművész tartott workshopot a Zágrábi Magyar Intézetben május 16-án és 17-én. A Spanyolországban élő, elismert flamenco énekes, táncos, dalszerző és koreográfus zágrábi turnéjának kísérőrendezvényeként tanított magyar, cigány, andalúz és török táncokat az érdeklődőknek.

INTÉZETEN KÍVÜLI HÍREK

Révész Bálint kreatív dokumentumfilmje, a Nagyi projekt nyerte a tajvani nemzetközi dokumentumfilm-fesztivál Next Generation díját. Ázsia vezető dokufilmes seregszemléje május 4. és 13. között több mint 130 alkotást vonultatott fel a tajpeji mozikban. A magyar alkotásnak fiatal tajvani filmrajongókból álló zsűri ítélte oda az elismerést, amelyet Révész Bálint rendező személyesen vett át. A Filmalap támogatásával készült dokumentumfilm három fiatal srác és nagymamáik múltbéli utazásáról szól, képet rajzol a generációk közötti kapcsolatról és a XX. század történelmének szubjektivitásáról az egykori angol kémnő, a náci Németországbeli táncosnő és a magyar kommunista holokausztot túlélő nagymama emlékei nyomán. (Fotó: magyar.film.hu)

 
BI Honlapja
BI Honlapja
BI Facebook
BI Facebook
BI Hírlevelek
BI Hírlevelek
BI YouTube
BI YouTube
BI Twitter
BI Twitter

 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
19
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség