Iratkozzon fel hírlevelünkre

KKM – BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2018. MÁJUS - 20. HÉT

 

VÁLOGATÁS A KÜLFÖLDI MAGYAR INTÉZETEK ÉS A SZAKDIPLOMATA ÁLLÁSHELYEK AKTUÁLIS PROGRAMJAIBÓL

Belgrád
 
Improvizatív, free jazz produkcióval lépett színpadra a Miklós Szilveszter (dob), Krispel Markus (szaxofon) és Matija Schellander (improvizációs zenész) alkotta trió a Ring Ring nyitó estéjén Belgrádban május 14-én. Az idén 23. alkalommal megrendezett kísérleti zene fesztivál egyik különleges koncertjét az új művészeti törekvések kultikus helyszínének számító belgrádi Egyetemi Kulturális Központban rendezték meg.

 

Berlin

DOME – Unser Verhältnis zum Kosmos címmel kortárs képzőművészeti kiállítás nyílt május 17-én a berlini Zeiss nagyplanetáriumban. A Stiftung Planetarium Berlin által a Schering Stiftung támogatásával rendezett csoportos tárlaton Borsos Lőrinc, Fridvalszki Márk, valamint a magyar származású Agnes Denes is szerepelt. A kísérőprogramokra pedig Berlinbe érkezett Tillmann József, a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem professzora és Christophe Kotanyi asztronómus is.

 

Bécs

Két angol nyelven megjelent magyar történeti munkát mutattak be a bécsi Collegium Hungaricumban május 23-án. Szapor Judit Hungarian Women’s Activism in the Wake of the First World WarFrom Rights to Revanche (Magyar női aktivisták az első világháború idején. A jogoktól a revansig) és Ádám Pál István Budapest Building Managers and the Holocaust in Hungary (Budapesti házmesterek a magyarországi holokauszt) című könyveit Gyáni Gábor ismertette a szerzők jelenlétében.

 

Brüsszel

Magyar meghívott részvételével nyílt meg a Too Soon, Too Late című interaktív kiállítás a brüsszeli BOZAR-ban május 26-án. A Nagy Háború százéves évfordulója alkalmából szervezett programsorozat részeként osztrák, cseh, magyar, litván, lengyel, román, szlovák és belga alkotók performanszon, zenén, videoinstallációkon és táncelőadáson keresztül idézték fel a múlt század eseményeit. Sőrés Zsolt a Soundscape (Zenei panoráma) című improvizatív installációval vett részt a projektben.

Winand Gábor, a kortárs magyar jazz egyik legkiemelkedőbb alakja lépett fel a Balassi Jazz Klubban május 24-én. Zsári Tamás szaxofonos, a Jazz Klub vezetője a négy fős zenekar fellépőin túl bemutatta az énekes és szaxofonos művészt a brüsszeli közönségnek.

 

Bukarest

A magyar formatervezés friss kiemelkedő alkotásait ismerhette meg a közönség a 6. alkalommal megszervezett Romanian Design Weeken május 19. és 28. között a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet szervezésében. A romániai dizájn legjelentősebb éves eseményén a Future Traditions; Download Design és MOME Graphic Design Diploma kiállítások várták az érdeklődőket. A tárlatokat szakmai találkozók és prezentációk egészítették ki: Bukarestben járt Koós Pál, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Design Intézetének vezetője, Püspök Balázs, a formatervező tanszék vezetője, Harmati Hedvig, a textiltervező tanszék vezetője, valamint Vargha Balázs, a Média Intézet tervezőgrafikai tanszékének vezetője is.

 

Helsinki

Babos Pálma magyar keramikus és Raija Rastas finn textilművész közös kiállítása nyílt meg május 24-én a Helsinki Balassi Intézet – Magyar Kulturális és Tudományos Központ galériájában. Babos Pálma munkái, melyeket finom aprólékosság jellemez, május 13. és szeptember 2. között az About Clay című nemzetközi kerámiakiállításon is láthatók a finnországi Fiskarsban.

Magyar alkotó részvételével zajlott a Pasila Street Art Fesztivál Helsinkiben május 24. és 28. között: a finn és nemzetközi utcaművészek közreműködésével idén második alkalommal megrendezett seregszemlén a művészi-futurisztikus, absztraktba hajló stílusáról ismert Árvay Márton, művésznevén TransOne mutatkozott be.

 

Ljubjana

Mátrai Erik multimédiás képzőművész alkotásait láthatta a közönség május 21-én az idén 12. alkalommal megrendezett Fénygerilla fesztiválon Ljubljanában. Az érdeklődők a Glória kúp című, tükördarabokból álló munkát tekinthették meg, amelyet három színes reflektorral világított meg a komplex videó-fotó-fény alkotásairól ismert művész.

 

London

Az Art+Text Budapest galéria vett részt magyar kiállítóként az idei Photo London vásáron május 17. és 20. között a london belvárosában található Somerset House-ban. A magyar standon a ’60-as, ’70-es évek hazai fotóművészetének remekei, a magyar neoavantgárd mestereinek legkülönbözőbb technikájú és műfaji sajátosságokat magukon viselő művei sorakoztak.

 

Moszkva

Összegabalyodott ösvények címmel kortárs mari írók elbeszéléskötetét mutatták be május 23-án a moszkvai Magyar Intézetben. A magyar nyelvű kiadás Horváth Iván fordításában, Pusztay János előszavával és Veszely Géza fülszövegével idén jelent meg Budapesten az Aposztrof kiadó gondozásában. Az irodalmi esten jelen volt Galina Sirjajeva, a Mari El köztársaság kulturális miniszterhelyettese, Jurij Szolovjov és Valerij Bergyinszkij írók, valamint a kötet fordítója, Horváth Iván is.

 

New York

Ritter Bernadett A Women Captured – Egy nő fogságban című dokumentumfilmjét vetítették le New Yorkban az idei Panorama Europe filmfesztiválon május 24-én. Az idén immár 10. alkalommal megrendezett seregszemléhez kapcsolódóan tematikus V4-es filmnapokat is tartottak, amelynek keretében a modern kori rabszolgaságot bemutató alkotást a rendező jelenlétében láthatta a közönség.

Magyar irodalmi jazz estet rendeztek május 18-án a Rockwood Music Hallban. A patinás manhattani jazz klubban Pankovits Nikolett jazz énekes és zenekara, valamint Boncz Ádám színművész közös előadást láthatta a közönség Sad but Truecímmel.

 

Peking

A magyar népi hagyományokat – mézeskalács-díszítés, gyöngykaláris-készítés, csuhé- és gyékényfonás, valamint hímzés – és a magyar kreatívipar újdonságait ismerhették meg az érdeklődők az EU Nyílt Nap keretében Pekingben. Magyarország Nagykövetsége május 18-án kulturális programmal is készült: Gerendás Péter Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, valamint a PMKI Kodály Pontja és a Tianqiao Művészeti Központ gyermekkórusa lépett fel.

 

Prága

A Szegedi Karolina Kórus Adott pünkösdi hangversenyt Prágában május 19-én. A Szegedi Boldogasszony Iskolanővérek gimnáziumának leány és ifjúsági vegyeskara a Szent Hedvig-templomban mutatkozott be a reneszánsz egyházi és világi zenét egyaránt megjelenítő repertoárjával.

 

Pozsony
 
Bemutatták a Perczel Zita életéről szóló A meseautó magányos utasa című zenés előadást Pozsonyban. A két világháború között tündöklő magyar filmcsillag életének főbb mozzanatait és pályáját megidéző monodrámát, amely Perczel család együttműködésével, többhetes kutatás és számos interjú nyomán készült el, Jókai Ági előadásában tekinthette meg a közönség május 24-én.

 

Róma
 
Több mint ötszáz látogatót fogadott a Római Magyar Akadémia május 19-én a Múzeumok Éjszakáján. Az érdeklődők nemcsak a frissen megnyílt kiállításokat tekinthették meg, hanem ezúttal a hosszú ideje nem látogatható Borromini-szalonok is megnyíltak a közönség előtt.

 

Stuttgart

Eötvös József Liszt Ferenc-díjas gitárművész, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti egyetem professzora lépett fel a Stuttgarti Nemzetközi Klasszikus Gitárfesztiválon május 24. és 27. között. A Stuttgarti Zeneművészeti Egyetemen megrendezett seregszemle idei egyik kiemelt partnere a magyar intézet volt.

 

Szófia

Ligeti György és Farkas Ferenc műveiből hallhatott ízelítőt a bolgár közönség Magyarország Zenéje címmel azon a koncerten, amelyet a bolgár EU-elnökség alkalmából rendeztek május 28-án a Szófiai Filharmónia Kamaratermében. Az Európa zenéje ciklus részeként Farkas Ferenc Régi magyar táncok és Ligeti György Hat bagatell című művei hangzottak el.

 

Tallinn

Koch Ernő Az észt örökség (1926–1941) című kiállításával csatlakozott a Tallinni Magyar Intézet a Múzeumok Éjszakája programsorozathoz. A május 19-én megnyílt tárlaton az Észtországban élő és alkotó magyar grafikusművész születésének 120. évfordulója alkalmából azokból a műveiből láthat válogatást a közönség, amelyek a fiatal független ország jellegzetes tájait, helyszíneit mutatják be.

 
BI Honlapja
BI Honlapja
BI Facebook
BI Facebook
BI Hírlevelek
BI Hírlevelek
BI YouTube
BI YouTube
BI Twitter
BI Twitter

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
19
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség