Iratkozzon fel hírlevelünkre

KKM – BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2018. MÁJUS - 21. HÉT

 

 
VÁLOGATÁS A KÜLFÖLDI MAGYAR INTÉZETEK ÉS A SZAKDIPLOMATA ÁLLÁSHELYEK AKTUÁLIS PROGRAMJAIBÓL

Belgrád
 
Rejtő-estre várták a magyar irodalom kedvelőit május 24-én a Collegium Hungaricum Belgrádban, az író halálának 75. évfordulója alkalmából. A szórakoztató irodalom egyik legnépszerűbb alakjának életéről és munkásságáról Milosevits Péter, Rejtő Jenő Piszkos Fred, a kapitány című regényének szerb fordítója, valamint Nenad Šaponja, a könyvet megjelentető nagybecskereki Agora kiadó igazgatója beszélgetett.  A regényből Marko Mak Pantelić belgrádi színész olvasott fel részleteket.

 

Berlin

Snétberger Ferenc és tanítványai koncerteztek május 28-án  Berlinben a Collegium Hungaricum CHB Incubator programjának keretében, amely nemzetközi megjelenési lehetőséget biztosít az ifjú tehetségeknek. Az első résztvevők –Janszo Orsolya (klasszikus ének) és Farkas Attila (zongora) – egy hónapot töltöttek Berlinben, ahol magyar művészek vezetésével alkalmazott zeneszerzői és zenekari gyakorlati kurzusokon vettek részt.

 

Isztambul

A Liszt Ferenc Kamarazenekarral közösen lép fel június 2-án az idei életműdíjjal kitüntetett Mischa Maisky csellóművész a 46. Isztambul Zenei Fesztiválon. A koncertnek az egykori bizánci templom, ma a Topkapi Palota kertjében múzeumként és koncertteremként használt Hagia Eirene ad otthont. A Főkonzulátus és a kulturális intézet támogatásával megvalósuló koncert a V4-es magyar elnökség isztambuli záróeseménye is egyben.

 

Ljubjana

Megnyílt Hasenfratz Ora Ikrek/My Lyme című kiállítása május 30-án a ljubljanai Balassi Intézetben. A fiatal magyar fotóművész két legfrissebb tárlata a Fotóművészeti Héten mutatkozott be a szlovén fővárosban. Az alkotó saját betegségének történetét, valamint ikertestvéréhez fűződő viszonyát mutatja meg képein. 

A ljubljanai Balassi Intézetben zárult a KUD Apokalipsa és a Soeren Kierkegaard Közép-Európai Kutatóintézet nemzetközi filozófiai tanácskozása június 2-án. A rendezvényen levetítették a Hamvas Béla életéről és műveiről szóló A nevezetes névtelen című filmet, majd dr. Thiel Katalin Hamvas-kutató és Primož Repar, az Apokalipsa folyóirat főszerkesztője tartott előadást a filozófusról.

 

London

Magyar vonatkozású helyszínek felkutatására invitálja az érdeklődőket legújabb játékában a Londoni Magyar Intézet. A Hungarian Treasure Hunt programban a népszerű geocaching mintájára GPS koordináták alapján Hampstead Heath-től South Kensingtonon át Greenwichig kell megkeresniük a kalandoroknak a magyar helyszíneket, illetve az információkat rejtő dobozokat. A játék május 25-én indult Bartók Béla south kensingtoni szobrától, a A kékszakállú herceg vára bemutatójának századik évfordulója alkalmából.
 
A Visegrádi négyek legfrissebb, legizgalmasabb rövidfilmjeit mutatja be egynapos filmfesztiválján a a Londoni Magyar Kulturális Központ június 3-án. A Regent Street Cinema-ban tekinthető válogatás nemcsak az elmúlt évek legjobb animációs- és rövidfilmjeibe nyújt bepillantást, de bemutatja a régiót is. Magyarországot Bognár Éva Katinka Hugo Bumfeldt című többszörös díjnyertes alkotása, valamint Andrasev Nádja A nyalintás nesze című filmje képviseli az animációs kategóriában, míg Freund Ádám Diák-Oscar-díjra jelölt Földiek című kisfilmjét az élőszereplős válogatásban láthatják a nézők.

 

Moszkva

A Helsinki Sibelius Akadémia után a Moszkvai Állami Csajkovszkij Konzervatórium számára is Bogányi-zongorát adományozott a magyar állam. A Moszkvai Magyar Nagykövetség, a Moszkvai Magyar Kulturális Intézet, valamint a Moszkvai Állami Csajkovszkij Konzervatórium által szervezett, május 28-i ünnepélyes átadó ünnepségen Bogányi Gergely Kossuth-díjas magyar zongoraművész Liszt Ferenc és Frédéric Chopin műveit adta elő. 

4 ország – egy dallam címmel komolyzenei hangversenynek adott otthont a Moszkvai Állami Csajkovszkij Konzervatórium május 29-én. Az esten a Visegrádi Csoport országait képviselő zenészek – Balázs János magyar zongoraművész, Edyta Fil lengyel fuvolista, Adam Marec szlovák gitárművész, Jakub Pustina cseh tenorénekes és a Kszenyija Zsarko karmester által vezetett moszkvai női szimfonikus zenekar – léptek fel. A koncert Magyarország V4-elnökségének keretén belül, a Magyar Nagykövetség és a Magyar Kulturális Központ szervezésében valósult meg.

 

New York

Pankovits Nikolett jazz énekes és zenekara, valamint Boncz Ádám színművész közös előadását láthatja a közönség a Blue Note-ban június 3-án. A rendkívül rangos jazzklub saját fesztiváljához a EUNIC helyi klasztere csatlakozik idén, ennek keretében hallgathatja meg a közönség a magyar irodalmi betétekkel tűzdelt Sad but True című produkciót.

 

Prága

A visegrádi országok vezető zenészegyéniségei lépnek fel Prágában június 2-án. Kuba Stankiewicz Lengyelország jazz-térségének egyik legkifinomultabb zongorista-zeneszerzője, Matus Jakabcic gitáros és zeneszerzőként meghatározó zenész a Szlovák Köztársaságban, Fekete-Kovács Kornél trombitaművész, zeneszerző-rendező, Magyarország egyik vezető zenésze, Baros Tomas pedig a Cseh Köztársaság egyik legimpozánsabb zenésze. A Central European Jazz Connection koncertje a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány megbízásából a magyar V4-elnökség keretében valósul meg.

 

Róma
 
Irodalmi emlékesten mutatták be Hamvas Béla Fák című művét az író, filozófus halálának 50. évfordulója alkalmából a Római Magyar Akadémián, május 30-án. A kötet a szentendrei Editio M kiadó gondozásában jelent meg, Claudio Mutti fordításában. Az Akadémia és Balatonfüred városának közös rendezvényén Szőcs Géza, a Magyar Pen Club elnöke, Tomaso Kemény költő, fordító vettek részt, majd Hollán Sándor Barátaink a fák című grafikai illetve Szamódy Zsolt Olaf Heroikus Hárs, Koloska – völgy, Balatonfüred című fotókiállításának megnyitójával folytatódott az est. A vernissage-t Snétberger Ferenc gitárművész rövid koncertje zárta.

 

Sanghaj
 
A V4-es országok vezető építészei mutatkoztak be Sanghajban a V4 – Sanghaj Nemzetközi Építészeti Konferencián es Kiállításon május 29. és 31 között. A több mint száz szakember részvételével megrendezett fórum célja a XXI. század egyik legnagyobb várostervezési projektjében, a Shanghai Master Plan-ben rejlő együttműködési lehetőségek feltérképezése volt. A konferenciát hazánk V4-es soros elnökségének alkalmából Magyarország Sanghaji Főkonzulátusa a Sanghaji Építőművészek Szövetségével és a Magyar Építőművészek Szövetségével közösen, a Visegrádi Országok sanghaji főkonzulátusainak támogatásával szervezte meg.

Bán Sarolta fotóművész képeiből nyílik kiállítás Magyarország Sanghaji Főkonzulátusának szervezésében június 2. és 10. között a Sanghaj melletti Ningbóban. A SurREALity című tárlatot a Kína-KKE Kulturális és Művészeti Fesztiválon tekinthetik meg az érdeklődők. Az innovatív és egyben szürreális kiállítás képeihez a szervezők magyar költők idézeteit párosították.

 

Szófia

Kortárs magyar zeneszerzők műveit hallhatta a közönség a bolgár EU-elnökséget köszöntő hangversenyen május 28-án Szófiában. Az uniós tagországok alkotásait bemutató koncertsorozat Magyarországnak szentelt ciklusában Farkas Ferenc Régi magyar táncok és Ligeti Györgytől Hat bagatell című műve hangzott el – Kremena Ancseva (fuvola), Valentin Metodiev (oboa), Mihail Zsivkov (klarinét), Martin Sztojanov (fagott), Kraszimir Kosztadinov (vadászkürt) – bolgár előadóművészek tolmácsolásában.

 

Tallinn

A Four Bones harsonakvartett lép fel június 1-jén és 2-án a Tallinnban. Az idén 15 éves együttes Kovács „Kobzi” Tamás dobossal kiegészülve az észt centenárium alkalmából megrendezett tallinni Óvárosi Napokon mutatkozik be a közönségnek az óváros főterén, valamint a Katariina Kirik kulturális központban.

 

Zágráb

Több mint ezer néző előtt, nagy sikerrel mutatkozott be a Magyar Állami Népi Együttes (MANE) a Horvát Nemzeti Néptáncegyüttessel (LADO) közös fellépésén május 29-én. A közönség a magyar–horvát kiegyezés 150. évfordulójának alkalmából tekinthette meg az egyedülálló, színes műsort a Vatroslav Lisinski Koncertteremben. A MANE a magyar néptánc színe-javát mutatta be, Kalocsától Szatmáron át Kalotaszegig, a legkiválóbb autentikus zenei kíséret mellett. A látványos magyar táncfüzér a LADO baranyai, muraközi és Cres-szigeti koreográfiái között szerepelt. A horvát közönség többször tapsorkánnal fogadta a virtuóz magyar táncokat, és nagy sikert aratott a két együttes ad hoc összevont produkciója is: a közös cimbalmozás, hegedű- és tamburajáték, valamint a két táncegyüttes és a zenekar fináléja is.

 
INTÉZETEN KÍVÜLI HÍREK

Hosszan tartó betegségét követően május 23-án Dublinban elhunyt Kabdebó Tamás (1934-2018), író, költő, műfordító, irodalomtörténész. Az alkotó az 1956-os forradalom és szabadságharc bukása után az Egyesült Királyságba emigrált, majd 1984-ben Írországba költözött, ahol egyebek között a magyar–ír, magyar–angol diplomáciatörténeti kutatásokat végzett. A rendszerváltást követően számos magyar történelmi, kulturális és irodalmi folyóiratban publikált, több szépirodalmi alkotása is megjelent Magyarországon. Kabdebó Tamás 1971-ben a Nemzetközi Költészeti Díjban részesült, egyebek mellett a Fordítói Nagydíjat  is elnyerte. Az 1956-os forradalom és szabadságharcban való részvétele, irodalmi tevékenysége, valamint a magyar irodalom, történelem és kultúra megismertetéséért és népszerűsítéséért a Magyar Érdemrend Középkeresztje díjjal tüntették ki.

 

Vranik Roland Az állampolgár című filmje kapta a fődíjat a Buenos Aires-i nemzetközi filmfesztiválon. A május 17. és 23. között megrendezett Festival Internacional de Cine Político seregszemlén, ahol 30 ország több mint száz alkotását mutatták be, most először nyert magyar film. Az alkotás egyébként világszerte sikerrel szerepel: a portugáliai Fantasportoról a legjobb forgatókönyv, a kaliforniai Cinequestről a legjobb dráma díját hozta el. A Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon a film két főszereplője, Máhr Ágnes és az amatőr színész Cake-Baly Marcelo nyerte a legjobb női és férfi alakítás díját, továbbá a legjobb film és a legjobb rendező díját is Vranik munkájának ítélték oda. A film legutóbb a Macedón Cinematheque filmfesztiválon kapta meg a fődíjat. (kép: magyar.film.hu)

 

Életmű- díjat kapott Mészáros Márta filmrendező a kolozsvári 17. Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon. A 86 éves Kossuth- és Balázs Béla-díjas alkotó három filmjét láthatta a közönség: az Aurora Borealis – északi fény; az Örökbefogadás; és a Napló gyermekeimnek című alkotásokat, amelyeket közönségtalálkozó követett.

 
BI Honlapja
BI Honlapja
BI Facebook
BI Facebook
BI Hírlevelek
BI Hírlevelek
BI YouTube
BI YouTube
BI Twitter
BI Twitter

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
16
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események