Iratkozzon fel hírlevelünkre

KKM – BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2018. JÚNIUS - 22. HÉT

 

 
VÁLOGATÁS A KÜLFÖLDI MAGYAR INTÉZETEK ÉS A SZAKDIPLOMATA ÁLLÁSHELYEK AKTUÁLIS PROGRAMJAIBÓL

Belgrád
 
Elfeledett mesterek reneszánsza címmel kiállítás nyílt Sztojánovics Péter (1877–1957) emlékére május 30-án Belgrádban. A budapesti születésű hegedűművész, zeneszerző Hubay Jenő tanítványa volt a budapesti Zeneakadémián, majd Bécsben tanult, végül Belgrádba költözött, ahol a Zeneakadémia társalapítója volt. A június 8-ig megtekinthető, a belgrádi Collegium Hungaricum és az Altro Senso kvintett közös projektjének keretében látható tárlaton az alkotó kottáit, eredeti kéziratait és zenei anyagait tekinthetik meg az érdeklődők.

 

Berlin

Nemzetközi művészeti fesztivált rendezett a Collegium Hungaricum Berlin június 4. és 8. között. A RULES napjaink gyorsan alakuló szabály- és mintarendszereit vizsgálta átfogó képet nyújtva a Collegium Hungaricum Berlin művészeti tevékenységéről. Az interdiszciplináris seregszemléjén a magyar nevelés és oktatás helyzetére reflektáló, interaktív installációt épített a Nemmivoltunk! Crew művészkollektíva, berlini premierjét ünnepelte a DEEPER, Marcio Kerber Canabarro, Molnár Csaba, Vadas Zsófia Tamara és Vass Imre kortárstánc-előadása, valamint Trapp Dominika Parasztok atmoszférában című, konceptuális zenekaron alapuló, összművészeti projektje is, de felléptek a magyar kortárs zenei szcéna hangadói, a Žagar és a Freakin’ Disco is. A képzőművészet, performansz és zene mellett film is szerepelt a fesztivál programjában: a 6. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál díjazott magyar alkotásait ismerhette meg a berlini közönség.
 

 

Bécs

Magyar zsidó sportlegendákról nyílt kiállítás a bécsi Collegium Hungaricumban június 6-án. Az Egykor bajnokaink voltak című tárlat egy több kontinensen átívelő kiállítássorozat része, amely Tel Avivból indult, majd Rómában mutatták be az adott országhoz kötődő magyar sportolók, edzők munkásságát. Bécsben elsősorban Guttman Béla labdarúgóedző, Elek Ilona és Kabos Endre tőrvívó, kardvívó olimpiai bajnokok, valamint Brody György kétszeres olimpiai bajnok magyar vízilabdázó, sportvezető és Kemény Ferenc sportszervező életét és munkásságát ismerhetik meg a látogatók június 25-ig.
 

 

Brüsszel 

Karasszon Eszter csellóművész lépett fel június 5-én a brüsszeli Balassi Intézetben. A Fiatal Magyar Tehetségek sorozat idei szezonját a fiatal csellóművésznő előadása zárta, aki nemcsak Európában, hanem Kínában, Izraelben és az Egyesült Államokban is számos koncertet adott már, főként XX. századi és kortárs magyar szerzők műveiből.
 

 

Bukarest

Visegrádi Négyek családi házai 2017 címmel nyílt tárlat Bukarestben a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet szervezésében június 5-én. A Magyarország V4 elnöksége kapcsán bemutatott, a Visegrádi Négyek Építészeti Társulásának vándorkiállításán a tagországok tíz-tíz zsűrizett családi házát ismerhette meg a közönség. Az immár nemzetközivé vált program célja volt, hogy új utakat nyisson a fiatalok felé az építészképzésben, valamint a mesterek és tanítványok viszonyában egyaránt. A kiállítást szakmai konferencia kísérte, ahol egyebek között a családi házak és az építészeti kultúrák közötti kapcsolatról is szó esett.

 

Delhi 

Hajdú Zsófia magyar képzőművész, valamint 11 indiai, szlovák, spanyol, észt és cseh művész alkotásai láthatóak a Delhiben június 8-án nyílt kiállításon. A felhők lakhelye – Abode of Clouds című tárlaton, a Meghalaya tagállamban 2016-ban és 2017-ben keletkezett alkotásokat tekintheti meg a közönség.

 

Helsinki 

Megnyílt Molnár Jacqueline gyermekkönyv-illusztrátor kiállítása Tamperében június 5-én. A Helsinki Balassi Intézet – Magyar Kulturális és Tudományos Központ öt éve vesz részt a Haihara Alkotóház művészeti programjában, amelynek idei, nyári vendége Molnár Jacqueline lesz. A többek között Nemes-Nagy Ágnes, Lázár Ervin és Lackfi János munkáihoz készült illusztrációkat június 20-ig láthatja a közönség.

 

London
 
Magyar nyelvoktatók találkozójának adott otthont a Londoni Magyar Kulturális Központ június 9-én. A szakmai rendezvényen egyebek között szó esett a magyar nyelvű A-level és GSCE vizsgák bevezetési lehetőségéről, a magyar ECL nyelvvizsga-akkreditációról, valamint az október 12. és 14. között rendezendő londoni magyar pedagóguskonferencia programjáról is.

 

Moszkva

Idényzáró ünnepségre várta a magyar kultúra iránt érdeklődőket a moszkvai Magyar Kulturális Intézet június 8-án. Az immár hagyományos kötetlen nyáresti rendezvényen magyar zenei és gasztronómiai programok várták a közönséget.

 

New York 

Ephraim Kishon (Kishont Ferenc) magyar származású író, újságíró életéről szóló filmet vetítették le június 10-én az Israel Film Center Festival keretében New Yorkban. A Kishon című filmet panelbeszélgetés követte az alkotóról, aki a Sallah Shabati című, az Izraelbe kivándorlók nehéz és bonyodalmas történeteiről szóló film rendezőjeként, a jellegzetes, a pesti zsidó humorra építő szatirikus világ megteremtőjeként vált ismertté az Egyesült Államokban.

 

Párizs 

Írói fogások címmel megnyílt a Párizsi Magyar Intézet és a Petőfi Irodalmi Múzeum közös kiállítása június 7-én. Az új tárlatban az evés-irodalom kerül terítékre és az írói relikviák egy sajátos, korábban aligha látható válogatását láthatják az érdeklődők: vitrinekbe került többek között Kazinczy kávéscsészéje, Madách Imre fűszertartója, Arany János pecsenyéstála, Csinszka cukortartója, Németh László tányérja, Nemes Nagy Ágnes teáskannája, Mándy Iván süteményes tányérja, Weöres Sándor tányérja. A kiállítás szervezői magyar irodalmi szövegek segítségével megmutatják azt is, hogy nemcsak az evés öröme vagy az étel hiánya az örök jelenség, de a róla való beszéd is.

 

Peking 

Magyarország másképp címmel hazánk pekingi nagykövete tartott előadást a Tsinghua Egyetemen május 31-én. Az intézmény Vision in Tsinghua, Dialogue with Ambassadors című programsorozatának keretében Pesti Máté Magyarország politikai, gazdasági, kulturális és oktatási életét mutatta be a hallgatóknak. Június 7-én a Pekingi Magyar Kulturális Intézet adott otthont a Magyarország másképp – gyermekeknek című programnak, ahol a Pekingi Idegennyelvi Egyetem Csendes-Óceáni Kutatóközpontjának felkérésére 30 középiskolás ismerkedhetett meg Magyarországgal játékos formában.

 

Pozsony

Balázs János Liszt-díjas zongoraművész és a Cziffra Fesztivál Kamarazenekar közös koncertjével indult,  és a kultúra szinte minden ágát lefedő programkínálatot vonultatott fel a Magyar Kulturális Hét Pozsonyban nevű rendezvénysorozat. A Több mint szomszéd idei, ötödik évada június 4. és 10. között, a szlovák főváros több helyszínen zajlott egyidejűleg. A kulturális hetet Magyarország pozsonyi külképviselete és a Pozsonyi Magyar Intézet rendezte meg a pozsonyi önkormányzat támogatásával. A programsorozat kezdőkoncertjét – amelyen Liszt-, Bartók- és Weiner-művek hangzottak el – a Szlovák Rádió nagy hangversenytermében tartották június 4-én este.  A fesztivál kínálatában komoly- és könnyűzenei koncertek, illetve kiállítások is szerepeltek és kiemelkedő eseményeként a Szlovákiában idén már másodszor vendégszereplő Magyar Nemzeti Balett is fellépett. A társulat a tavaly debütált Bartók Tánctriptichon című előadását mutatta be. A fesztivál második felében négynapos gasztronómiai fesztivált rendeztek. A szabadtéri programsorozat pedig Illényi Katica Liszt-díjas hegedűművész és a pozsonyi Capella Istropolitana kamarazenekar közös koncertjével, valamint magyar divattervezők kollekcióját felvonultató folkTrend elnevezésű divatbemutatóval indult. A szabadtéri színpadon a Rómeó Vérzik, a Budapest Klezmer Band, a Pósfa zenekar, a Middlemist Red és mások koncertjeit hallgathatta meg a közönség. Az idei rendezvényen a V4-es magyar elnökség szellemében június 7-én szimpóziumot tartottak, amelyen a magyar visegrádi elnökség eredményeit, illetve az azt követő szlovák elnökség céljait is ismertették.

 

Prága

A Timothy At The Things társulat Waiting For Schrödinger című kortárs táncelőadása mutatkozott be Prágában június 5-én.  A produkciót a Lábán Rudolf-díjas Fülöp László rendezésében láthatta a cseh közönség a 30. Tanec Praha kortárs nemzetközi tánc- és mozgásszínházi fesztiválon.

A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából a budapesti József Attila Színház vendégszereplésében láthatta a közönség Csáky Pál Egy Nap Az Örökkévalóságbólcímű drámáját a Prágai Magyar Intézetben. A június 6-i szcenírozott felolvasószínházi előadáson egy elképzelt „hitvita” elevenedett meg Nagy Imre és Kádár János között 1956-ról, a magyar történelemről és a kommunizmus szerepéről.

 

Róma
 
Bemutatták a PG Csoport Ezüstbojtár című kortárs magyar zenés játékának koncertverzióját Rómában június 8-án. Jantyik Zsolt Artisjus és eMeRTon- díjas szövegíró-zeneszerző és Debrecen egyik legnépszerűbb zenekara, a PG Csoport közös zenés játéka Petőfi Sándor János vitéze előtt tisztelgett. A koncertet követően a római közönség magyar gasztronómiai bemutatón vehetett részt a Római Magyar Akadémia és a Városok-Falvak Szövetség együttműködésének jegyében, amelynek célja Észak-Kelet Magyarország vidéki városainak külföldi népszerűsítése.

 

Sao Paulo
 
Pál utcai fiúk napot szerveztek június 2-án Sao Pauloban, Molnár Ferenc születésének 140. évfordulója alkalmából az Avenida Paulistán található patinás, Casa das Rosas nevű irodalmi emlékházban. A csaknem 6 órás tematikus esemény első felében a magyar irodalom néhány neves brazíliai szakértője tartott előadást. Nelson Ascher műfordító Molnár Ferenc életéről és a kortárs magyar irodalomról, Spiry Zsuzsanna A Pál utcai fiúkat portugál nyelvre fordító Rónai Pál irodalmárról, Kóbori Sarolta, a Sao Paulói Állami Egyetem magyar nyelv és kultúra tanfolyamának oktatójának pedig a mű megfilmesítéséről beszélt. Az előadásokat követően bemutatkozott Anabel Bianchi és Ana Koza, magyar népmeséket éneklő előadó-művészpáros. Az irodalmi rész zárásaként Susana Ventura írónő dedikálta A rózsát nevető királykisasszony és más magyar népmesék című portugál nyelvű gyerekkönyvét.

 

Szófia

Megnyílt Konkoly-Thege György Sziget című kiállítása június 6-án a Szófiai Magyar Intézetben. A magyar fotóművész több mint 10 éve örökíti meg a fesztivált. Az augusztus 17-ig, az erő jegyében megrendezett tárlaton a Sziget életét és résztvevőit bemutató képeket láthatja a közönség.

 

Tallinn

Négy észt városban lépett fel a Canarro együttes június 9. és 17. között a Tallinni Magyar Intézet szervezésében. A cigány jazz swinget játszó kvintettet Tallinnban, Narvaban, Jõhviben és Tartuban hallhatta a közönség a TaDaa! fesztivál keretében, amely az utcai művészetet hozza közel az észt közönséghez.

 

Tokio 

Kosztolányi Dezső Tengerszem című novelláját olvasták fel június 8-án a Tokió Egyetem Hongó kampuszán megrendezett V4-es felolvasóesten. A Magyarország V4-elnökségének keretében megvalósuló irodalmi programon a Visegrádi Csoport alkotóinak egy-egy művéből hangzott el részlet eredeti nyelven, a japán fordítást pedig kivetítőn követhette a közönség. A magyar felolvasást könyvbemutató zárta, ahol a nemrégiben megjelent Kosztolányi-novelláskötetet Okamoto Mari fordításában ismerhették meg a magyar irodalom iránt érdeklődők.

 

Zágráb

Traub Viktória – Lukács László Sellők és rinocéroszok című animációs rövidfilmjét vetítették le az idei Animafesten, Horvátország legfontosabb filmfesztiválján Zágrábban. A június 4. és 9. között zajlott seregszemlén több mint 400 alkotást mutattak be az Europa, Tuškanac és Kinoteka mozikban. A magyar alkotópáros 15 perces filmjében a 8 éves Tilda emlékképeiben családtagjai elevenednek meg szürreális vízióként, akik átlépik testük határait és folyamatosan transzformálódnak.

 
INTÉZETEN KÍVÜLI HÍREK

Victor Vasarely életműkiállítása nyílt meg Madridban június 6-án. A világhírű magyar származású művész munkásságát bemutató tárlatot a Thyssen-Bornemisza Múzeumban tekintheti meg a spanyol közönség. A magyar kezdeményezésre létrejött kiállítás összeállításakor a szervezők arra törekedtek, hogy megismertessék Vasarely kiemelkedő szerepét a geometrikus művészetet követő absztrakció kialakításában, és bepillantást engedjenek művészetelméleti gondolataiba, kísérleteibe. A 88 műalkotást két videoanyag is kiegészíti: Peter Kassovitz és Herskó Anna dokumentumfilmjeit láthatja a közönség. (Kép: librarius.hu)

 

Két magyar alkotást is beválogattak a Hiroshima ’18 Nemzetközi Animációs Film Fesztivál programjába. Az idei, 17. seregszemlén Varga Petra Mimik és Wunder Judit Kötelék / Bond című alkotását láthatja a japán közönség az augusztusi vetítések sorában.  

 
BI Honlapja
BI Honlapja
BI Facebook
BI Facebook
BI Hírlevelek
BI Hírlevelek
BI YouTube
BI YouTube
BI Twitter
BI Twitter
 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
16
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események