Iratkozzon fel hírlevelünkre

KKM – BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2018. JÚNIUS - 23. HÉT

 

 

VÁLOGATÁS A KÜLFÖLDI MAGYAR INTÉZETEK ÉS A SZAKDIPLOMATA ÁLLÁSHELYEK AKTUÁLIS PROGRAMJAIBÓL

Baku

A Maiden Tower azeri–magyar jazz együttes lépett fel a Mugham Centerben június első hetében. Az Elchin Shirinov azeri zongorista, Dés András ütőhangszeres, Fenyvesi Márton gitárművész és Andrea di Biase olasz basszusgitáros és zeneszerző alkotta formáció a Bakui Nyári Jazz Napokon mutatkozott be a közönségnek.

 

Belgrád

Kedvenc magyar verseit szavalta Laza Lazić szerb költő, író és műfordító bemutatkozó irodalmi estjén a belgrádi Collegium Hungaricum könyvtárában június 7-én. A születésnapját ünneplő szerző az ’50-es évektől aktív szereplője a szerb irodalmi-kulturális életnek, több mint 40 éven keresztül írt és fordított verseket és kritikákat, hangjátékokat és drámákat. A születésnapja alkalmából tartott rövid felolvasást követően az alkotó bemutatta műfordításait és mesélt Sava Babić műfordítóval kötött életre szóló barátságáról is.

 

Bécs

Bemutatták Romsics Ignác Magyarország története című könyvét Bécsben június 11-én. A történész-akadémikus több mint 600 oldalas, nagy ívű munkája öt fejezetben tárgyalja a magyar történelmet, de ismerteti a gazdasági, társadalmi és kulturális viszonyok alakulását, valamint a magyar lakosság életmódjának változásait is. A bécsi könyvbemutatón a szerzővel Dr. Kókai Károly, a Bécsi Egyetem Európai és Összehasonlító Nyelvtudományi és Irodalmi Intézetének tanára beszélgetett.

 

Brüsszel

Két magyar filmet vetítettek a brüsszeli mozik június 12-én: a közelgő labdarúgó-világbajnokságra készülve és az évszázad mérkőzésének 65 éves évfordulója alkalmából, Almási Tamás Puskás Hungary (2009) című dokumentumfilmjét láthatta a közönség a brüsszeli Balassi Intézet és a Cervantes Intézet jóvoltából. Az alkotás a közismert magyar futballista életének legfontosabb eseményeit mutatja be archív felvételek és interjúk segítségével. A brüsszeli Cinematek moziban pedig Fábri Zoltán 1961-es legendás filmjét, a Két félidő a pokolbant tűzték műsorra.

Turczi István képviselte Magyarországot idén a Luxemburgi Költők Tavasza fesztiválon. A költő, műfordító június 16-án a Brunch poétique és a Grand nuit de la poésie rendezvényeken, valamint A magyar irodalom kézfogások története című magyar nyelvű pódiumbeszélgetésen olvas fel verseket és műfordítás részleteket.

 

Bukarest

A négy visegrádi ország egy-egy kiemelkedő jazz-zenésze lépett színpadra június 11-én a bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetemen, telt házas közönség előtt. Magyarország V4-es elnöksége kapcsán Magyarország bukaresti Nagykövetsége és a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet szervezett ünnepi koncertet. A lengyelországi Kuba Stankiewicz zongorán, a csehországi Tomáš Liška nagybőgőn, a szlovákiai Marián Ševčík dobon játszott, Magyarországot pedig Winand Gábor jazzénekes képviselte. A négy világhírű muzsikus közös produkciója Kuba Stankiewicz szerzeményével indult, majd a kvartett dzsessz-sztenderdeket adott elő.

 

Helsinki

Fiatal magyar táncművészek mutatkoznak be a Kuopio Tanssii ja Soi táncfesztiválon június 16. és 17. között. A Salzburg Experimental Academy of Dance táncakadémia egyéves nemzetközi táncprojektjének Bodhi Project tánccsoportjában Kancsó Luca és Horváth Máté szerepel. Három táncprodukcióból álló előadásukat a Kulttuuriareena 44-ben láthatja a közönség. A program része az idei Magyar Kultúra Hetei eseménysorozatnak, amelyet a Helsinki Balassi Intézet – Magyar Kulturális és Tudományos Központ a Kuopio–Győr testvérvárosi kapcsolat 40. évfordulója alkalmából szervez.

 

Kijev

Népszerű magyar rajzfilmekből tartanak egész napos vetítést Kijev egyik központi mozijában június 16-án. A hagyományteremtő szándékkal útjára indított első magyar rajzfilmfesztiválon olyan alkotásokat láthat a közönség a Kinopanoráma moziban mint A kockásfülű nyúl, a Pálfi György rendezte Lengemesék, vagy a Macskafogó. 

 

Ljubljana

A Visegrádi Csoport országaiban, valamint a Szlovéniában népszerű modern építészeti trendekről  esett szó azon a szakmai beszélgetésen, amelyet június 11-én rendeztek meg a ljubljanai Balassi Intézetben.  A kortárs magyar építészet legújabb irányzatairól dr. Borsos András, a Magyar Építőművészek Szövetségének titkára tartott előadást, aki bemutatta a V4 családi házak című projektet is.

 

London
 
A cigányság képi megjelenítései: a sztereotípiákon túl címmel műhelybeszélgetést rendeztek június 14-én a Londoni Magyar Kulturális Központban. A kiállítással kísért workshopon egyebek között az attitűdök kialakulásának és megszilárdulásának folyamatát vizsgálták, és arra ösztönözték a résztvevőket, hogy fejezzék ki reakcióikat a magyar cigányság alkotásai nyomán, és vegyenek részt a képalkotás szerepének megvitatásában.

 

Moszkva

A V4-es országok nagykövetségeinek futballbajnokságát rendezték meg a moszkvai Lengyel Nagykövetség, a moszkvai Lengyel Kulturális Intézet, a moszkvai Magyar Nagykövetség, a moszkvai Magyar Kulturális Intézet szervezésében június 10-én a Szokolnyiki parkban. A mérkőzéseket követően a V4 országok zenei és turisztikai  programokkal várták a közönséget a park központi terén, ahol az érdeklődők megismerkedhettek a régió vonzó idegenforgalmi látványosságaival, valamint a négy ország kulturális és gasztronómiai hagyományaival is.

 

New York

Pankovits Nikolett magyar–amerikai együttese és Boncz Ádám színművész közös, magyar népzenei, sanzon, és irodalmi elemekkel tűzdelt programját láthatta a közönség június 15-én a Soho egyik legfelkapottabb klubjában, a The Bitter Endben. A Nikolett Pankovits Septet a június 3-i, sikeres Blue Note-beli koncertje után újra színpadra lépett. A New York-i közönség az énekesnő saját dalain túl, dzsessz-sztenderdeket és magyar népdalfeldolgozásokat, valamint részleteket hallhatott Heltai Jenő, Radnóti Miklós és Örkény István műveiből.

 

Párizs

Mészáros Márta A temetetlen halott című filmjét vetítették június 14-én a Párizsi Magyar Intézetben. A 2004-ben készült magyar–szlovák–lengyel történelmi dráma Nagy Imre ’56-os miniszterelnök utolsó éveit eleveníti fel a jugoszláv nagykövetségtől a snagovi fogságon és a tárgyaláson át a kivégzésig.

 

Peking

Kortárs magyar művészeti kiállítás nyílik június 17-én a Kínai Szépművészeti Múzeumban. Az Egy út egy övezet stratégia keretében Magyarország Nagykövetsége és a Pekingi Magyar Kulturális Intézet nagyszabású kiállítást szervezett, amely átfogóan mutatja be a modern magyar képző- és üvegművészetet. A több mint száz műalkotást felvonultató tárlat első állomása az egykori főváros, Hangzhou Városi Könyvtárában volt, majd a pekingi Hanwei Művészeti Központ és Galériában láthatta a műértő és művészetkedvelő kínai közönség a magyar alkotásokat. A patinás Kínai Szépművészeti Múzeumban egy hónapon tekinthetik meg a pekingiek többek között Victor Vasarely, Fajó János, Lukoviczky Endre, Balogh László vagy Gy. Molnár István alkotásait.

 

Prága

A Kalmár Panni Trió vendégszerepel Prágában június 16-án. A fiatal magyar énekesgeneráció egyik tehetséges művésze Tóth Mátyás (gitár), Mester Dániel (szaxofon) kíséretében énekel a portugál fado és az amerikai swinggel vegyes hangzásban. A koncert Magyarország V4-es elnöksége kapcsán a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány megbízásából valósul meg.

 

Róma
 
Török Ferenc 1945 című filmjét vetítették le a Római Magyar Akadémián június 14-én. A többszörösen díjazott film premierjét májusban tartották az Apollo11 művészmoziban. A bemutatón, majd az azt követő beszélgetésen maga a rendező is részt vett. A Szántó T. Gábor Hazatérés című elbeszélésének 2017-es filmes feldolgozása hatalmas sikert aratott Olaszországban is, a sajtó és a nézők körében egyaránt. A második vetítést követően a közönség Edith Bruck magyar származású Rómában élő írónővel beszélgethetett. (Kép: hirado.hu)

 

Stuttgart

A Pécsi Tudományegyetem keresztény szakrális művészeti specializációján született legjobb alkotásokat ismerheti a közönség a Stuttgarti Magyar Intézetben június 15-én nyílt tárlaton. A kiállítás a 2018 tavaszán indult kulturális rendezvénysorozat, a Szakrális Művészeti Hetek keretében valósult meg, amely kiállításokkal, koncertekkel és kerekasztal-beszélgetésekkel mutatta be a művészetek és a vallás gazdag hagyományait magyar képzőművészeti és zenei alkotásokon keresztül.

 

Szöul

A Csillagszemű Táncegyüttes mutatkozott be a Busani Nemzetközi Táncfesztiválon június első hetében. A fiatal táncosokból álló csoport idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját, ebből az alkalomból kapott meghívást a nemzetközi seregszemlére.

 

Tel-Aviv

Fergeteges sikert aratott a Magyar Állami Népi Együttes izraeli vendégszereplésén. Június 3. és 7. között több ezer néző előtt a tel-avivi operaházban, majd a haifai auditóriumban mutatkozott be a társulat Megidézett Kárpátalja, Hágókon innen és túl  című előadása. Mindkét helyszínen telt házas közönség fogadta a produkciót, amely egy antológia keretében mutatja be a Kárpátalján élő népek, magyarok, ukránok, ruszinok, huculok, románok, cigányok, zsidók, sokszínű és gazdag tradicionális kultúráját.

 

Zágráb

A budapesti Guns N’ Destruction együttes lépett fel Zágrábban június 14-én. Tavaly a magyar zenekar nyerte el New Yorkban a legjobb európai Guns N’ Roses tribute band elismerést. A Guns’N’ Destruction most Zágráb egyik ismert belvárosi zenés klubjában mutatkozott be a horvát fiatalok előtt.

 
BI Honlapja
BI Honlapja
BI Facebook
BI Facebook
BI Hírlevelek
BI Hírlevelek
BI YouTube
BI YouTube
BI Twitter
BI Twitter
 
 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
16
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események