Iratkozzon fel hírlevelünkre

KKM – BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2018. JÚNIUS - 24. HÉT

 

 

 
VÁLOGATÁS A KÜLFÖLDI MAGYAR INTÉZETEK ÉS A SZAKDIPLOMATA ÁLLÁSHELYEK AKTUÁLIS PROGRAMJAIBÓL

Belgrád

Megnyílt a pécsi Focus csoport Pécs arcai című kiállítása a belgrádi Collegium Hungaricum rendezvénytermében június 13-án. Az alkotói gárda 2015-ben a Pécsi Galériában nagyszabású tárlaton mutatta be a baranyai megyeszékhely városlakóit 110 fekete–fehér képen. A belgrádi Collegium Hungaricumban most 22 fotóból álló válogatást láthat a közönség: Pécsen dolgozók, művészek, jogászok, orvosok, tanulók, sportolók portréit.

 

Berlin

Június 18-tól megtekinthető Albert Ádám kiállítása a berlini Collegium Hungaricumban (CHB). A képzőművész a CHB művészeti rezidenciaprogramjának meghívottjaként töltött egy hónapot Berlinben. A kísérletező, a képzőművészeti alkotást tágabb társadalmi és történeti folyamatok részeként felfogó és prezentáló fiatal művész a RULES fesztivált követően installálta legújabb munkáját, amely a CHB Semmelweis-emlékprojektjének részeként jött létre, a Semmelweis Emlékbizottság támogatásával.

 

Bécs

A magyar WindSingers együttes vendégszerepelt június 21-én Bécsben az EUNICMusik fesztiválon. A többi között olasz, török, cseh, szlovák és portugál művészek részvételével zajló kétnapos seregszemle koncertjeit a bécsi Collegium Hungaricumban, a bécsi Olasz Kulturális Intézetben és a Villa Trebitschben rendezték meg. A sokszínű jazz és pop repertoárú magyar a capella formáció a bécsi Collegium Hungaricumban lépett fel.

 

Brüsszel

Megszínesített napfény címmel június 19-én megnyílt a XX. század legnagyobb magyar üvegfestőjének és mozaikművészének kiállítása a brüsszeli Balassi Intézetben. A KKM–Balassi Intézet tárlata felnagyított fotók, eredeti vázlatok és fényképek segítségével ad átfogó képet Róth Miksa sokrétű munkásságáról, valamint bemutatja az életpálya főbb szakaszait és kiemelkedő alkotásait. A saját tervezésű és műhelymunkák mellett szerepelnek a kor kiemelkedő festőinek – Székely Bertalannak, Vaszary Jánosnak, a gödöllői műhely alkotóinak – együttműködésével született művek is. A kiállítás kurátora Gellér Katalin művészettörténész, a Magyar Szecessziós Társaság elnöke, a Magyar Tudományos Akadémia főmunkatársa.

 

Bukarest

Medgyaszay István építész munkásságát bemutató kiállítás nyílt június 18-án aRomániai Építőművészek Egyesületében, Bukarestben. A főként színházépületeiről ismert művész nevéhez számos templom és bérház tervezése fűződik, de épített pavilonokat is az első világháború idején rendezett hadikiállításhoz. Pályájának kezdetén erdélyi gyűjtőúton járt, az ekkor szerzett élményei később is meghatározóak maradtak munkásságában.

Rocktörténeti kiállítással, koncerttel és filmbemutatóval zárta az idei évadot a Bukaresti Magyar Intézet június 22-én. A Balassi by Night egész napos kulturális rendezvény keretében megnyílt a ’70-es, ’80-as évek marosvásárhelyi rock-kultúráját a titkosszolgálati dossziék fényében bemutató tárlat, majd az 50 éves jubileumát koncertsorozattal ünneplő Metropol együttes lépett fel. Az est zárásaként bukaresti premiervetítésen láthatta a közönség Herendi Gábor Valami Amerika 3 című filmjét.  Az idei Balassi by Night a brüsszeli vallon képviselettel közös szervezésben valósult meg.

 

Delhi

Till Attila Tiszta szívvel című többszörösen díjnyertes filmjét láthatja a közönség az Európai Unió Filmfesztiválján Indiában. Június 18. és 24. között 23 EU-tagország 24 filmjét vetítik, a sort Iveta Grofova szlovák rendező Piata lod című alkotása nyitja, a seregszemle zárásáként pedig a három különböző európai filmfesztiválon összesen 7 díjat elnyert magyar akció-vígjátékot láthatja a közönség Delhiben, majd India 11 további nagyvárosában.

A magyar–lengyel parlamentarizmus története címmel kiállítás nyílt június 19-én az India International Centre-ben, Delhiben, Lengyelország függetlenségének és az I. világháború befejezésének 100. évfordulója alkalmából. A tárlat magyar része 13 tablón mutatja be a főbb történelmi eseményeket, hangsúlyozva hazánk hozzájárulását az európai demokratikus hagyományokhoz, de megismerhetik az érdeklődők a lengyel és a magyar demokratikus tradíciót, valamint azokat a történelmi korszakokat is, amelyekben a két nép önrendelkezési, demokratikus jogait külső hatalmak veszélyeztették.

 

Isztambul

Krizbai Alex-Sándor alkotásaiból nyílt kiállítás június 19-én az Isztambuli Magyar Intézetben. Az alkotó nagy sikerű ankarai bemutatkozását követően szeptember középig az isztambuli közönség is megtekintheti a kortárs magyar festőművész szürrealista-realista-nonfiguratív képeit. Az ankarai Güler Galériával közösen szervezett, Misztikus álmok című tárlaton csaknem másfél tucat, nagy méretű tablót mutatnak be a művész legutóbbi korszakából.

 

Kairó

A Kojot című film vetítésével kezdődött meg a kairói Magyar Kulturális Tanácsosi Hivatal programsorozata június 20-án, amelynek keretében négy héten keresztül a legújabb magyar alkotásokat ismerheti meg a közönség. Műsorra tűzik a M. Kiss Csaba Brazilok című filmjétPacskovszky József misztikus krimijét, A tökéletes gyilkos-t  és Lichter Péter Fagyott május című thrillerét.

 

Kijev

Budapesti témájú festményekből nyílt kiállítás Kijevben. Volodimir Himics ukrán festőművész 1971-ben járt a magyar fővárosban, az akkori látogatását követően készült alkotásaiból nyílt tárlat a Kalita Galériában június második hetében Magyarország Kijevi Nagykövetségének közreműködésével.

 

Ljubjana

Magyar zeneszerzők művei csendültek fel a Vodnikova domačija zeneiskola diákjainak koncertjén a ljubljanai Balassi Intézetben június 19-én. A fennállásának idén 26. évfordulóját ünneplő intézmény tanítványainak évvégi fellépésén a magyar népzene által ihletett zeneműveket is hallhatott a közönség.

 

London

A tavalyi nagy siker után idén másodszorra rendezik meg az Egyesült Királyság erdélyi magyar művészeti és kulturális fesztiválját, a Góbéfestet június 22–24. között a manchesteri Albert Square-en. A fesztivál élőzenével, táncbemutatókkal, táncházzal, magyar ételekkel-italokkal, vásárral és számos kulturális programmal várja az érdeklődőket.

 

Madrid

Magyar és spanyol borászatok emblematikus épületein keresztül mutatta be a bor és építészet kapcsolatát a Madridi Magyar Nagykövetség, a Spanyol Borászati Szövetség és a Madridi Építész Kamara közösen rendezvénye június 21-én. A Bor és építészet címmel rendezett kerekasztal-beszélgetés és az azt követő borkóstoló a Victor Vasarely – az Op Art születése című kiállítás kísérőrendezvényeként várta az érdeklődőket a madridi Thyssen-Bornemisza Múzeumba. A szakmai programon María José Yravedra és Csanády Pál tartottak előadást az építészetileg jelentős spanyol és magyar pincékről, majd a kerekasztal-beszélgetés meghívottjai – Alejandro Aznar, a Marqués de Riscal Pincészet elnöke; Lourdes Martinez Zabala, a Bodegas Portia (Bodegas Faustino) Pincészet igazgatóságának tagja; Carlos Villar, a Bodegas Protos főigazgatója; Luis González Sterling, a Bodegas González Byass építésze; magyar részről pedig Szabó Hajnalka, a Füleky Pincészet borásza és Filep M. Gergely, a Disznókő Pincészet borásza – ejtettek szót egyebek között a spanyol és a magyar borászatok építészeti törekvéseiről, és a borászati építészeti innováció új útjairól. 

 
Moszkva

Megnyílt Barabás Zsófi magyar festőművész Belső történet című kiállítása a jekatyerinburgi Glavnij Proszpekt galériában június 14-én. A kortárs magyar geometrikus és organikus művészet jeles képviselőjének nagy méretű színes képei személyes történeteket mutatnak be, absztrakt formában. A tárlatot a közeljövőben Cseljabinszkban, Szentpéterváron és Moszkvában láthatja majd a közönség.

 

New York

Rejtő Jenő életéből és regényalakjaiból írt musical ősbemutatóját tartották június 21-én a rangos manhattani kísérleti színházban, a La MaMa-ban. A Filthy Fred című előadást, amelyben Piszkos Fred történetei, valamint az író életének fordulatai elevenednek meg, a Pilvax Players előadásában láthatta a közönség. A produkció rendezője a Pilvax művészeti vezetője és a 10 Thousand Steps magyar nyelvű könyvesbolt tulajdonosa, Zsédely Tímea. A musicalt Marika Barnett, Istvan Ver és Alan Wurman zeneszerző jegyzik.

Magyar előadóművészeti fesztivál kezdődik június 23-án New Yorkban. A június 27-ig tartó  Hungary Live Festival keretében A Kutató kezekA dohány utcai seriff és a Holdkő című magyar darabokat láthatja a közönség a k2 Színház előadásában.

 

Párizs

Virtuózok nagy sikerű klasszikus zenei tehetségkutató műsor három nyertesének koncertjét hallgathatták meg az érdeklődők június 21-én a Párizsi Magyar Intézet nagytermében. A fiatal magyar előadók – Boateng Kármen Stephany (zongora), Nagy Zoltán (klarinét), Kéringer Dávid (klarinét) – a többi között Ravel, Schubert és Liszt műveit adták elő a párizsi közönségnek az idei A zene Ünnepe című programon.

 

Peking

Nagy sikerű, teltházas koncertekkel mutatkozott be a Moment’s Notice Trio Hangzhouban és Chengduban. A Gőz László, Lukács Miklós, ifj. Kurtág György alkotta formáció hangzásvilágát, valamint a koncerteket kísérő különleges vetítéseket nagy érdeklődéssel fogadta a kínai közönség. A világszerte ismert magyar trió tagjai improvizációs mesterkurzust is tartott a Szecsuáni Zeneakadémia Elektromos Zenei Tanszékén az Egy út egy övezet stratégia keretében.

 

Prága

Rohonyi Gábor 2007-es filmszatíráját mutatták be Prágában június 21-én. Az egyebek között a 38. filmszemle közönségdíját elnyert alkotást a Konyec – Az utolsó csekk a pohárban  című filmet a Prágai Magyar Intézet nagytermében magyar nyelven, cseh tolmácsolással láthatták az érdeklődők. (kép: filmkatalogus.hu)

 

Róma

Háromnapos évadzáró fesztivált rendeztek a Római Magyar Akadémián. A Capsula del tempo/Időkapszula című június 20. és 22. közötti rendezvénysorozat a Bőröm alatt viszlek haza című alkotói pályázat nyerteseinek fellépésével kezdődött, ahol Kézdy Lucát (hegedű) és Tóth Evelint (ének) hallhatta a közönség. Az esten közreműködött Anselmo de Filippis és Maria Laura Caselli. A programok a Bajdázó együttes világzenei koncertjével folytatódtak, a római Festa Europea della Musica /A zene európai ünnepe című rendezvénysorozat részeként. Az esten fellépett Mile Zsigmond (ének, gitár), Győrffy Ákos (hangszőnyeg, effekt, looper, ritmus), Gugyella Zoltán (basszusgitár, looper) és Halmos András (ütőhangszerek). Június 22-én pedig megnyílt az Akadémia képzőművészeti ösztöndíjasainak immáron hagyományos kiállítása Frammenti/Töredékszavak címmel. A tárlat kiállítói közül Fürjesi Csaba az idő értelmezésének vizuális problematikáját veti fel, Magyari Márton képei a Rómában mindenütt jelenlevő múltat és a múlt által teremtett valóságot kutatják, Makkai-Kovács Beatrix festészeti érdeklődése középpontjában a rétegek, a transzparencia, a torzítás, kitakarás vagy a lefedés vizsgálata áll, Mayer Éva installációja pedig drámai erővel dolgozza fel a terméketlenség traumáját. A háromnapos fesztivált Eke Angéla és Páder Petra Capsula/Kapszula című, élő összművészeti hanginstallációja zárta, amelyben az alkotók a Római Magyar Akadémiához köthető 1947/48-as alkotásokat idézték meg.

 

São Paulo

Magyar filmnapok kezdődtek São Paulóban június 21-én. A július 1-jéig tartó seregszemlén tizenkét magyar filmet vetítenek majd a brazil nemzeti filmarchívum épületében. A fesztivál az Anyám és más futóbolondok a családból című drámával indult, de műsoron szerepel A tanú, a Moszkva tér, vagy a Liza a rókatündér című  többszörös díjnyertes alkotás is. A Sao Pauló-i Magyar Főkonzulátus kezdeményezésére megvalósuló esemény a Magyar Nemzeti Filmalap és a Sao Pauló-i brazil nemzeti filmarchívum szakmai támogatását élvezi.

 

Sanghaj

Magyar előadó vendégeskedett Kínában, a Sanghaji Nemzetközi Tanulmányok Egyetem Magyar szakán. Simon Adrienn szaktolmács és fordító Magyarország Sanghaji Főkonzulátusának szervezésében tartott előadást a magyarul tanuló kínai egyetemi hallgatóknak, majd a diákok gyakorlati órákon is részt vehettek a magyar szakember vezetésével. 

 

Stuttgart

A Duna menti országok együttműködéséről rendeztek kerekasztal-beszélgetést június 21-én a Stuttgarti Magyar Intézetben Danube connects – Die Donau verbindetcímmel. A Danube connects Magazin és az ulmi Duna Akadémia fennállásának 10. évfordulója alkalmából rendezett programon egyebek között a téma kommunikációs megjelenési lehetőségeiről is szó esett az érintett országok egy-egy újságírójának részvételével. 

 

Tallinn

Megjelent és már kapható Krasznahorkai László Az utolsó farkas című kisregénye Reet Klettenberg fordításában, a Publishing Hungary program résztámogatásával. A könyv a Loomingu Raamatokogu kiadó jóvoltából június közepétől olvasható Észtországban.

 
BI Honlapja
BI Honlapja
BI Facebook
BI Facebook
BI Hírlevelek
BI Hírlevelek
BI YouTube
BI YouTube
BI Twitter
BI Twitter
 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
16
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események