Iratkozzon fel hírlevelünkre

KKM – BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2018. JÚNIUS - 25. HÉT

 

 
VÁLOGATÁS A KÜLFÖLDI MAGYAR INTÉZETEK ÉS A SZAKDIPLOMATA ÁLLÁSHELYEK AKTUÁLIS PROGRAMJAIBÓL

Belgrád
 
Havay Viktória és a Fakutya együttes vendégszerepelt Szerbiában június 20. és 22. között. A turné első állomásán Kragujevácban az Arsenal festen, június 21-én a belgrádi Zsinagóga udvarán az Ethno Fusion fesztiválon, majd június 22-én Grockában, a Duna-menti város nyári fesztiválján lépett fel a csángó magyar népzenét és népdalokat bemutató zenekar.

 

Berlin 
Kortárs magyar képzőművészek alkotásai is szerepletek azon a tárlaton, amelyet július 1-jéig tekinthetett meg a berlini közönség a Zeiss Nagyplanetáriumban. A DOME – Unser Verhältnis zum Kosmos címmel május közepén nyílt csoportos kiállításon Borsos Lőrinc, Fridvalszki Márk, valamint a magyar származású Agnes Denes is szerepelt. A kísérőprogramokra pedig Berlinbe érkezett Tillmann József, a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem professzora és Christophe Kotanyi asztronómus is. A tárlat a berlini Collegium Hungaricum, a Stiftung Planetarium Berlin és a Schering Stiftung támogatásával jött létre.

 

Bécs

Bemutatták a kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó Halassy Olivérről készült dokumentumfilmet június 25-én a bécsi Collegium Hungaricumban. A csodafedezet. Vitéz Halassy Olivér című alkotás az amputált lábú legendás vízilabdázó életét és az 1930-as években elért kimagasló sportsikereit eleveníti fel. A vetítést követő pódiumbeszélgetésen részt vett a legendás sportoló lánya, Halassy Ilona és film rendezője Czinke Gyula.

 

Brüsszel

A magyar new age vokalista, Sóti Thea, valamint a német szaxofonos, Jonas Engel közös koncertjét hallhathatja a közönség június 30-án Brüsszelben. A Librebook Európai sztorik és könyvek című projektjében a brüsszeli Balassi Intézet közreműködésével megvalósuló, Urban Stories elnevezésű produkció énekre és szaxofonra írt dalai a nagyvárosok történeteit és zajait idézi meg.

 

Bukarest

A magyar formatervezés újabb kiemelkedő alkotásait ismerhette meg a közönség június 18. és 24. között a nagyváradi Szent László Napokon a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet szervezésében. A Romanian Design Weeken Bukarestben bemutatott Download Design kiállítást a nagyváradi várban, míg a MOME Design Graphic Diploma tárlatot a Partiumi Keresztyén Egyetemen tekinthették meg az érdeklődők. Június 23-án a 2. Design Napon a nagyváradi Művészeti Kar tanárai, valamint a MOME tanszékvezetői, tanárai mutatták be az intézményükben zajló oktatást.

 

Delhi

Káel Norbert vendégszerepelt június 29-én és július 1-én Delhiben, a Piano Man Jazz Clubban, valamint a Constitution Club of Indiában. A zongoraművész idén februárban nagy sikerrel lépett fel a Nemzeti Művészeti Akadémia, az Indira Gandhi National Centre for the Arts, valamint a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ szervezésében az Első Nemzetközi Művészeti Fesztivál nagyszínpadán. A klasszikus zene és a dzsessz elemeit ötvöző művész Bartók Béla és Kodály Zoltán kompozíciói mellett Chopin, valamint Bach darabjait szólaltatta meg. Az előadóművészt az év eleji nagy sikerre való tekintettel most a CD Foundation indiai művészeti egyesület hívta meg a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ közreműködésével.

 

Helsinki

Herczku Ágnes és Nikola Parov vendégszerepel június 30-án Haapavesi Folk Nép- és Világzenei Fesztiválon. A magyar etnozene kiváló képviselője és állandó partnere magyar, balkáni és közép-kelet európai népek zenéjét ismerteti meg a közönséggel klasszikus és jazzes hangzásban Finnország egyik legjelentősebb nép- és világzenei fesztiválján. Herczku Ágnes és Nikola Parov a fesztivál előtt mesterkurzust is tart a magyarországi és erdélyi népdalokról, illetve a bolgár népzenéről.

A Janakkalai Barokk Zenei Napok központi helyszínén, a Szent Lőrinc-templomban lép fel június 30-án Spányi Miklós. Az orgona- és csemballóművész koncertjén olyan észak-német szerzők ritkán hallható orgonaművei szerepelnek, mint Nicolaus Bruhns, Dietrich Buxtehude, vagy Georg Böhm, akik munkásságukkal hatottak Johann Sebastian Bachra is.

 

Kairó

Lichter Péter Fagyott május című thrillerének vetítésével folytatódott a kairói Magyar Kulturális Tanácsosi Hivatal négyhetes programsorozata június 27-én. Június közepétől egy hónapon át a legújabb magyar alkotásokat ismerheti meg a közönség. Műsorra tűzik egyebek között a M. Kiss Csaba Brazilok című filmjétde Pacskovszky József misztikus krimijét, A tökéletes gyilkost  is láthatja majd a közönség.

 

London
 
Hajdú Szabolcs rendező részvételével mutatták be Londonban az Ernelláék Farkaséknál című filmet június 27-én. Az alkotást a New East Cinema programsorozat részeként láthatták az érdeklődők a londoni Barbican Centre-ben. A vetítést közönségtalálkozó követte Hajdú Szabolccsal, a Londoni Magyar Kulturális Központ támogatásával.

 

New York

Monteverdi & Bartok kamara- és kóruskoncertet rendeznek július 1-jén a New York-i Magyar Házban. Az esten közreműködik Deborah Carmichael (ének), Cserjési Kinga (ének), Marisa Michelson (ének), Sara Serpa (ének), Nikita Morozov (hegedű), Yuri Namkung (hegedű), Valeriya Sholokhova (cselló), Danica Borisavljevic (zongora), valamint a Choral Society of the Hamptons kórusa. A koncertet a Libero Canto – a „szabad éneklés útjának” New York-i iskolája  szervezi, amely a Szamosi Lajos (1894–1977) által kifejlesztett énektechnika továbbörökítését tűzte ki célul.

 

Párizs

Folytatódik a Párizsi Magyar Intézet magyar irodalmi művek alapján készült filmvetítés-sorozata. Június 20-án Jancsó Miklós Még kér a nép című, a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb rendezés díját elnyert alkotását vetítették a Párizsi Magyar Intézetben, majd Mario Adobati filmkritikus elemezte az 1972-ben készült filmet.

 

Prága

Komolyzenei hangversennyel és néptáncgálával zárta a V4-es magyar elnökséget Magyarország Prágai Nagykövetsége és a Prágai Magyar Intézet. Az ünnepi zárókoncertet június 26-án, a Szent Lőrinc- templomban rendezték meg. Fülei Balázs Liszt-díjas zongoraművész koncertjén a Visegrádi Négyek egy-egy zeneszerzőjének – Janáček, Chopin, Cikker,  Bartók Béla – műveit hallhatta a közönség. A prágai Kongresszusi Központban pedig V4 Táncünnep várta az érdeklődőket. A Magyar Állami Népi Együttes, az Ondrás Művészegyüttes (Csehország), a Śląsk Ének- és Táncegyüttes (Lengyelország) és a SĽUK Szlovák Népművészeti Egyesület (Szlovákia) közös produkciójának zenei szerkesztője Pál István Szalonna, rendezője pedig Mihályi Gábor volt. A rendezvény a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány megbízásából, a 2017–2018-as magyar V4-elnökség keretében valósult meg.

 

Róma

Az Időkapszula című fesztivállal június 22-én véget ért a Római Magyar Akadémia (RMA) fennállásának 90. évfordulója alkalmából szervezett egyéves programsorozat, amelynek keretében csaknem 150 esemény, számos nagyszabású kiállítás, koncert és irodalmi est várta a római közönséget. Az Akadémia 90rendezvénysorozat az RMA képzőművészeti ösztöndíjasainak 90/10 című kiállításával vette kezdetét és a szintén ösztöndíjas Töredékszavak című tárlattal zárult. Aba-Novák Vilmos, Molnár C. Pál, Pátzay Pál, Szőnyi István műveit láthatták az érdeklődők Az első lépések, a Római Magyar Akadémia első ösztöndíjasainak művei című kiállításon; a kortárs magyar alkotásokba pedig a Lépéstartás című tárlat nyújtott bepillantást, amely a Pécsi Tudományegyetem alapításának 650 éves jubileumi programsorozatának legrangosabb külföldi eseménye volt. Nápolyban és Rómában Szabó Magda kerekasztal-beszélgetések és Márai-emlékestek, valamint Szabó Magda Freskó és Borbély Szilárd Nincstelenek című művének bemutatója színesítette a programsorozatot, valamint a kivételesen nagy érdeklődésre való tekintettel az Akadémia több alkalommal is megszervezte Az Utas és holdvilág nyomában című irodalmi sétát, amelyen a résztvevők Szerb Antal regényének római helyszíneit keresték fel. Nagy sikerrel zajlott az Urbsart.Concreta.Festapoesia 18 napos összművészeti fesztivál: az RMA egyik legújabb kezdeményezése a kortárs városi kultúra művészeti, irodalmi, zenei, filmművészeti, design irányzatait mutatta be. A Falconieri Palota több mint 40 rendezvénye, 12 ország – kiemelten a V4-ek – költőinek, művészeinek, zenészeinek, divattervezőinek adott otthont. A fesztiválon magyar részről Weiler Péter, Győrfi András és Kőmíves Kristóf, Ladik Katalin, Szkárosi Endre, Tóth Kinga, Szilágyi Rudolf és Soós Gergő, Tomcsányi Dóri vett részt. A rendezvénysorozatot számos zenei program kísérte, vendégszerepelt Rómában egyebek között a Zoord zenekar, a debreceni Kodály Filmharmonikusok és a Kodály Kórus; a Kákics zenekar; az UniCum Laude énekegyüttes; Snétberger Ferenc; de hallhatta a közönség a Krulik Kvartett és Nicola Possenti zongoraművész közös koncertjét és a PG Csoport Ezüstbojtár című kortárs magyar zenés játékát is.

 

Stuttgart

A hajdanvolt vásárok hangulatát idézi meg június 30-i előadásán a Mesebolt Bábszínház a stuttgarti kulturális intézetben. A magyar nyelvű Vásártér című bábjátékban mutatványosok és csepűrágók alakjai elevenednek meg magyar népi hangszerek kíséretében.

 

Tallinn

Egy csipetnyi Magyarország címmel megnyílt Kai Tiislär kiállítása a tartui városi könyvtárban június 22-én a Tallinni Magyar Intézet szervezésében. Tiislär 2007 és 2015 között a Debreceni Egyetem észt lektoraként örökítette meg a magyar kultúra jellegzetességeit, érdekességeit. A vándorkiállítás Tartuban augusztus elejéig látogatható, majd folytatja útját az intézet szervezésében.

 
BI Honlapja
BI Honlapja
BI Facebook
BI Facebook
BI Hírlevelek
BI Hírlevelek
BI YouTube
BI YouTube
BI Twitter
BI Twitter
 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
16
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események