Iratkozzon fel hírlevelünkre

Balassi Intézet ReConnect Hungary

Az Intézet a megvalósítás első fázisában észak-amerikai partnerével, a Washington D.C.-ben bejegyzett Kossuth Alapítvánnyal közösen indítja el a programot, melynek fővédnöke: George Pataki New York állam volt kormányzója és lánya, Allison Pataki Levy. A program hivatalos honlapja: http://www.reconnecthungary.org/
A program Facebook oldala: http://www.facebook.com/ReConnectHungary

A Magyar Birthright Program alapja az a nyugati magyar fiatal generáció körében tapasztalható igény, hogy felmenőik származási országával kapcsolatba lépve családjuk múltját, illetve saját identitásukat jobban megértsék. Fontos kérdés, miként lehet ezeket a fiatalokat abban is bátorítani, hogy a családi és kulturális gyökerek megismerése mellett az ország jövőjének felelős alakítói is legyenek. A program ezen szempontok mentén állt össze. A program létrehozásánál kiemelt viszonyítási pontot jelentett a külföldi, hasonló jellegű programok példája.

Első lépénként 2012. augusztus 11 és 25 között 12 fő, 18-32 év közötti fiatal érkezik Magyarországra.  A résztvevők, egy felnőtt kísérővel érkeznek az USA több államából (New York, New Jersey, Pennsylvania, California) és Kanadából.

A Program működtetésében az egyik legnagyobb feladat a megfelelő számú, elkötelezett résztvevő rendszeres megjelenésének biztosítása. Ez a nemzetközi PR tevékenység alapvető feladatait foglamazza meg: megfelelő csatornákon kell a Programot a földrajzilag szétszórtan élő, emigráns intézményekhez nem minden esetben kötődő külföldi magyarságnak ajánlani. A célcsoportot jól ismerő szakemberek és a külföldi magyar szervezetek vezetőinek, a Balassi Intézet, illetve a Kossuth Alapítvány eddigi tapasztalatai megfelelően körülrajzolják a Program lehetséges mozgásterét. A program kidolgozása hazai és külföldi szakemberek munkáján alapszik illetve elkészítése során az örmény és az izraeli birthright program vezetőivel sikerült együttműködni. Ennek segítségével a Program már részben kész nemzetközi kapcsolati hálóban kezdheti meg működését. A Birthright Program, megfelelő minőségű programokkal és ügyfélszolgálati megoldásokkal elősegítheti az identitásukat keresők, vagy az azt erősíteni vágyók hazai kapcsolatainak erősödését, és egy akár életre szóló érzelmi kötődés kialakulását. Ez az anyaország részéről világos missziót és célokat, valamint ehhez illeszkedő tevékenységeket, programokat igényel.

A magyar emigráció szétszóródása, dezintegrálódása felgyorsult napjainkra. Ez különösen fontossá teszi a Birthright Program beindítását. Az erősebb érzelmi szálakkal hazájukhoz kötődő, az 1956-os forradalom után emigrált magyarok mára kiöregedtek. A második, illetve harmadik generációkat pedig meg kell szólítani ahhoz, hogy érezzék: az anyaország kapcsolatot keres velük, és a magyar kultúra és gazdaság újrateremtésében szerepet szán nekik is. A Birthright Program képes ezt a feladatot felvállalni, érzelmi szálakat kialakítani még a felmenőik származási országára már kevesebbet gondolókban is.

Az általános célok után a program közvetlen eredményeit is érdemes megemlíteni, közöttük elsősorban a turizmusserkentő hatást. A Program felvállalhatja olyan modulok szervezését is, amely a magyar kultúra mellett a magyar gazdaság kiemelkedő - és célszerűen a résztvevők korosztályához illeszkedően fiatal - képviselőit is bemutatja, ezzel gazdasági kapcsolati hálót is felajánlva a résztvevőknek. A modul során olyan fórumokra, konferenciákra is elkalauzolhatja a résztvevőket, ahol ez a kapcsolati háló erősödhet. A birthright programok kidolgozása és megvalósítása elkerülhetetlenül erősíti az emigráns közösségek jelentőségének tudatosítását is.

Számos ország ajánl emigránsai, illetve azok leszármazottai számára hivatalos, államilag részben vagy egészben finanszírozott kulturális, identitás-építő képzéseket vagy egyéb programokat. Egyes országokban külön birthright program működik, máshol állami intézmények például az emigrációs múzeumok kínálják ezeket a képzéseket.

Az európai országokban található, emigráció jelenségével foglalkozó intézmények és az általuk megvalósított és a kivándorlóknak szóló képzési programok nagy részben könnyen emészthető turisztikai színezetű programok, melyekből a Magyar Birthright Program hasznos ötleteket merített.

A három legfigyelemreméltóbb birthright programot működtető ország: Örményország, Izrael és Görögország.

A programokról bővebben itt tájékozódhat: www.birthrightarmenia.org, www.birthrightisrael.com
www.hellenext.org

Az emigrációs, azaz kivándorlási múzeumok műfaja meglehetősen elterjedt a világon. Ezekre példa a New York-i Ellis szigeten bevándorlók millióit fogadó múzeum, vagy a Melbourne-i Bevándorlási Múzeum. A kivándorlási múzeumok többsége rövidebb oktatási programokat is megvalósít, melyek egy része kifejezetten az emigránsoknak szól. A nemzetközi példák összegyűjtése viszonyítási pontot ad a Magyar Birthright Program megvalósítóinak, ezek működésének kiértékelése fontos szempontokkal szolgált.  

A Magyar Birthright Program kialakítása során a nemzetközi tapasztalatok mellett figyelembe kellett venni a Balassi Intézet külföldi magyarok oktatása során szerzett eddigi tapasztalatait is. A Balassi Intézet honlapján a képzésről ez szerepel: "Az egy tanéves komplex magyar nyelvi és magyarságismereti képzés célja, hogy segítse a diaszpórában élő magyar származású fiatalok magyar identitásának erősítését. Ezt a célt egyfelől a nyelvtudás fejlesztésével, másfelől a magyar kultúrára és Magyarországra vonatkozó korszerű tudásanyag átadásával kívánja elérni."

A háromhetes program a következőket tartalmazza:

ElőadásokTalálkozók üzleti vezetőkkel, látogatás kormányhivatalokba, múzeumokba és egyéb kulturális látványosságokhozVidéki történelmi, kulturális városok látogatásaIsmeretek szerzése fejlődő magyarországi iparágakról

A birthright programok meghatározott stratégiai célokat is kitűznek maguk elé, melyek részben gazdasági és politikai jellegűek is lehetnek. Ez azt jelenti, hogy a program a kulturális és oktatási elemek mellett lehetővé teszi olyan tevékenységek végzését a résztvevők számára, melyeken keresztül közvetlen kapcsolatba kerülhetnek az anyaország gazdasági és társadalmi életével.

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
22
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség