Iratkozzon fel hírlevelünkre

Balassi Intézet vezetői találkozó

A Balassi Intézet 2013. július 11-én tartja soron következő igazgatói találkozóját ezúttal a Budapest Music Centerben. A Balassi Intézet a rendezvényen az elmúlt év, általa szervezett, nemzetközi eseményeit foglalja össze. 


A találkozó másik témája a zenei intézmények és menedzsmentek tapasztalatai és a fesztiválszervezés. A Balassi Intézet – a BMC-hez hasonlóan – a fiatal zenei tehetség és a kreativitás bemutatkozásának lehetőségére törekszik.

Balassi Intzet vezeti talalkozo 2013 julius article 677A Balassi Intézet egyik legfőbb célkitűzése, hogy az egyetemes magyar kultúra a világ minden táján elérhető, megismerhető legyen. A külföldi magyar intézetek és szakdiplomaták tevékenysége a tavalyi évben is jól látható módon ötvözte a magyar kultúra kincseit bemutató eseményeket, programsorozatokat, valamint a nemzetközi kulturális életben való részvételt. 

Az elmúlt év egyik kiemelkedő feladata a Smithsonian Folklife Festival előkészítése volt, amely ezekben a napokban ért véget. 

Smithsonian Folklife Festival

A tíz napig tartó rendezvénysorozaton idén Magyarország mutathatta be népi kultúráját és hagyományait az Egyesült Államok fővárosa, Washington DC szívében. A Capitolium és a Washington Monument közötti területen fekvő National Mall-on június 26-án, a rendezvény nyitóeseményén egy magyar falu elevenedett meg a Magyarországról és Székelyföldről érkező építészcsapat jóvoltából, Siklósi József építész tervei alapján. A Pávás Torony a magyar program szimbólumaként a fesztiválterület közepén magasodva vitte hírét a programoknak. A Danubia színpadon, a fesztivál magyar részének nagyszínpadán egész nap koncerteket, magyar táncokat és divatbemutatókat élvezhetett a közönség. Diószegi László Hungarian Medley, illetve Fitos Dezső és Kocsis Enikő Hungarian Village című, felváltva futó koreográfiái túlzás nélkül a magyar fesztiválprogram üstökösei voltak. 

A fellépők között volt a nemzetközileg elismert Szalonna és Bandája, a Heveder zenekar és erdélyi cigány prímások. Az MTVA, amely a fesztivál médiapartnere volt, 

a Fölszálott a páva című néptánc vetélkedő döntőseinek produkcióival lépett színpadra estéről estére. A magyarországi zsidó zenei hagyományokból válogatott Bíró Eszter és együttese, míg a Parno Graszt a falusi cigányzene hangulatát és gazdag érzelmeit hozta el az amerikai fővárosba. A faluban kaptak helyet a Népművészeti Egyesületek Szövetsége által kiválasztott kézművesek. A fesztivál egyik legnagyobb sikere a magyar gasztronómia bemutatkozása volt, egyrészt a főzőbemutatók, másrészt a Budapest Bistro és Tokaj Tavern kínálatán keresztül. A fesztivált 1,1 millió ember látogatta meg nyitvatartásának két hete alatt, tehát példátlanul nagyszámú ember látta hagyományaink gazdagságát, sokszínűségét és a jelenben is példát mutató értékeit. A fesztiválról és programjairól a Fox News is beszámolt, illetve olyan lapokban írtak róla, mint a Washington Post, így a fesztivál híre valójában 40 millió emberhez jutott el. A fesztivált Diószegi László koreográfiája zárta, melyet követően a 100 magyar résztvevő, illetve a program két kurátora Jim Deutsch és Fülemile Ágnes a színpadon búcsúzott el a közönségtől.

www.folklife.hu 

Publishing Hungary

A Publishing Hungary Program 2012-ben indult a Balassi Intézetben. A programot az NKA támogatja, és 3 évre szól. Célja, hogy Magyarország nemzetközi könyvvásárokon vegyen részt, ezzel népszerűsítve a magyar szépirodalmat, ismeretterjesztő és tudományos könyveket, valamint a magyar könyvkultúrát. 

2012-ben 12 könyvvásáron jelent meg Magyarország, melyből 3 díszvendégség volt. 2013 tavaszán 7 helyszínen jártunk Jeruzsálemtől Prágáig. Az őszi program a moszkvai díszvendégséggel kezdődik, és újabb 6 helyszínen folytatódik majd. A díszvendégségek során nemcsak az irodalom, hanem a szélesebben vett magyar kultúra bemutatására is alkalom nyílhat.

www.publishinghungary.hu 

Campus Hungary 

A Balassi Intézet vezetésével, Európai Uniós támogatással megvalósuló Campus Hungary Program a világ összes országába hirdet ösztöndíj-lehetőségeket. A program elsősorban a magyarországi felsőoktatási intézmények hallgatóinak szól, akik féléves részképzésre, szakmai gyakorlatra, rövid és csoportos tanulmányútra pályázhatnak. A pályázatokat a tanulmányi átlag, a nyelvtudás és a tudományos tevékenység alapján bírálják el. A program a konvergencia régiókban dolgozó oktatók és adminisztratív munkatársak számára is biztosít ösztöndíjakat. 

A Balassi Intézet eddig három alkalommal hirdette meg a Campus Hungary ösztöndíjakat, melynek eredményeként több mint 4200-an folytathatnak résztanulmányokat külföldön.

www.campushungary.hu

Linzi Magyar Napok

A Balassi Intézet és a Bécsi Collegium Hungaricum a főszervezője a 2013. május 16-18. között megrendezésre került Linzi Magyar Napok programsorozatnak. A háromnapos szabadtéri országbemutatón a magyar kézműves, népművészeti és folklórműsorok, gasztronómiai bemutatók és zenei programok egyaránt megtalálhatóak voltak. A kulturális kínálatban megjelent a két egykori Európai Kulturális Főváros Linz (2009.) és Pécs (2010.) együttműködése is, valamint a Sziget Fesztiválról ismert Hungaricum Falu is a városba érkezett. 

Cineromani, Berlin

A Balassi Intézet berlini Collegium Hungaricuma 2013. május 31. és június 22. között roma filmes napokat rendezett a Német Történeti Múzeum filmes archívumával (Zeughauskino Berlin) együttműködésben. A rendezvénysorozaton bemutatásra került egy 15 részből álló roma tematikájú retrospektív filmösszeállítás, a Roma Audiovizuális Napok keretében pedig kortárs roma filmesek munkáival ismerkedhetett a berlini közönség. 

Nyolcak kiállítás Bécsben és Párizsban

A századelő neves művészcsoportjának Pécs és Budapest után 2012 őszén Bécsben, a Kunstforumban nyílt gyűjteményes kiállítása a bécsi Collegium Hungaricum közreműködésével, melynek reprezentatív katalógusa is megjelent. 2013 őszén a Nyolcak Párizsban mutatkoznak be a Musée d’Orsay-ben.

Magyar-olasz kulturális évad 2013

Koncertek, kiállítások, színházi és táncelőadások, könyv- és filmbemutatók várják a közönséget számos magyar és olasz városban a 2013-as Magyar-Olasz kulturális évad során. A legjelentősebb programok között szerepelt az Iparművészeti Múzeummal közösen szervezett Tiffany és Gallé, a szecesszió mesterei az Iparművészeti Múzeum gyűjteményében c. kiállítás a római Capitoliumi Múzeumokban, a Budapesti Fesztiválzenekar májusi római koncertje, illetve  a június 24-én nyílt A Modernitás ideje. Magyar Festészet 1905-1925 c. nagyszabású kiállítás. 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
16
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események