Iratkozzon fel hírlevelünkre

Magyar irodalom Lipcsében

Magyarország immáron hagyománnyá vált részvétele a Lipcsei Könyvvásáron idén új, formabontó keretet kap. A látványos megjelenés kiemelt látogatói célponttá teszi a magyar irodalmat, melyet ezúttal Danyi Zoltán, Hidas Judit, Kalász Orsolya, Péterfy Gergely, Térey János és Tóth Kinga képviselnek.

 

Artikel Lipcse 2017 stand

A lipcsei magyar stand látványterve. Kép: Lead82

 

A március 23-26. között zajló, több százezer látogatót vonzó Lipcsei Könyvvásáron idén is a Collegium Hungaricum Berlin és a Publishing Hungary Program közös szervezésében valósul meg a magyar részvétel. A hazai standot a többszöri German Design Award Gold nyertes, illetve 2016-ban Red Dot-díjjal elismert LEAD82 tervezi. A magyar kreatív csoport: Salát Zalán Péter, Sztranyák Gergely, Sztranyák Zsófia és Zilahi Péter meghívásos pályázatot követően nyerte el a jogot a feladatra komplex, a helyszínt és a tartalmat egyaránt újszerűen megközelítő pályamunkájukkal. Míg a korábbi években a stand alapvetően a könyvek kiállítására szolgált, 2017-ben a művészeti installációként is értelmezhető „labirintus” új élményeket kínál a látogatóknak. 

Artikel Lipcse Grassi
Péterfy Gergely, Jörg Plath és Ilja Richter. Fotók © Lakos Gábor, gezett, Hannes Caspar


Az irodalmi program a frissen megjelent magyar fordításokra fókuszál. Péterfy Gergely Kitömött barbár c. kötetét a többek közt az Oroszlánkirály Timonjának szinkronhangjaként és a „Tatort” c. népszerű német televíziós sorozatból ismert színész, Ilja Richter mutatja be március 23-án a lipcsei Grassi Museumban. A szerzővel Jörg Plath irodalomkritikus, a Deutschlandradio és Neue Zürcher Zeitung újságírója beszélget.

 

Artikel Lipcse UT Connewitz
Kalász Orsolya, Mándli Vazul és Ratkóczi Huba, Tóth Kinga. Fotók © Privát, Páka Tamás, Dirk Skiba


A magyar női költészet két generációjának képviselőiként Kalász Orsolya és Tóth Kinga közösen lépnek a színpadra s prezentálják egy élőzenével kísért performansz formájában március 24-én az UT Connewitzben az év elején megjelent verses köteteiket. Kalász Orsolya kötete már januárban elnyerte a az egyik legrangosabb német irodalmi kitüntetést, a Peter-Huchel-díjat.


Artikel Lipcse Nato
Danyi Zoltán, Térey János, Hidas Judit, Péterfy Gergely. Fotók © Túry Gergely, Valuska Gábor, Szilágyi Stefánia, Lakos Gábor


Március 25-én egy rendkívül izgalmas összművészeti produkcióban lehet része a vásárra látogató magyar irodalom iránt érdeklődőknek a lipcsei naTO kulturális központban: egy pszichedelikus-atmoszferikus koncerttel és projekcióval egybekötött performatív felolvasásban a Die Horen c. német irodalmi lap magyar különszámának bemutatójaként, részvételével.
A 2017-es könyvvásári megjelenés a Publishing Hungary Program keretében a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával valósul meg.


Részletes program


2017. március 23. Csütörtök 20:30
Grassi Museum für Völkerkunde zu Leipzig  Johannisplatz 5-11 │ 04103 Leipzig
Der ausgestopfte Barbar - Felolvasás Ilja Richterrel és Péterfy Gergellyel
Moderál: Dr. Jörg Plath, Deutschlandradio Kultur

 

2017. március 24. Péntek 21:00
UT Connewitz, Wolfgang-Heinze-Straße 12a │ 04277 Leipzig
Das Eine. Artefakt im Maschinentakt. Lyrikperformance mit Livemusik
Fellépnek: Kalász Orsolya (Berlin), Mándli Vazul (Berlin), Ratkóczi Huba (Budapest), Tóth Kinga (Budapest/Berlin/Jena)

 

2017. március 15. Szombat 21:30
naTo │ Karl-Liebknecht-Str. 46 │04275 Leipzig
Von der unendlichen Ironie des Seins. Junge engagierte, vielfältige Stimmen aus Literatur und Kunst zu Ungarn und Europa: die horen
Performatív felolvasás élő zenével és videóprojekcióval
Fellépnek: Danyi Zoltán (Zenta, Szerbia), Hidas Judit (Budapest), Péterfy Gergely (Budapest), Térey János (Budapest)
Moderál: Dr. Jörg Plath (Berlin)
Zene: HubaVazul (Budapest/Berlin)
Videóprojekció: VJ Varga Vince (Budapest)

 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
23
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események