Iratkozzon fel hírlevelünkre

London: Trencsényi Kata könyvbemutató

2015. március 11. szerda, 19 óra

Londoni Magyar Kulturális Központ
10 Maiden Lane, WC2E 7NA, London

KÖNYVBEMUTATÓ

Trencsényi Kata Dramaturgy in the Making. A User's Guide for Theatre Practitioners c.könyvének bemutatója és kerekasztal beszélgetés együttműködésben a Bloomsbury Kiadóval

A Dramaturgy in the Making. A User's Guide for Theatre Practitioners c. könyvet Mark Dudgeon, a Bloomsbury Kiadó főszerkesztője mutatja be, a beszlégetést Paul Sirett az Ambassador Theatre színtársulat dramaturgja és a Royal Academy of Drama and Art tanára moderálja. A kerekasztal beszélgetés résztvevői Trencsényi Katalin a bemutatott mű szerzője, valamint a könyvben is szereplő dramaturgok: Christopher Campbell a Royal Court irodalmi managere, Mischa Twitchin a Queen Mary University British Academy poszt-doktor tagja, a Shunt egyik alapíja, valamint Hildegard De Vuyst a Royal Flemish Theatre dramaturgja lesznek.

A beszélgetést követő fogadáson Nick Tomalin jazz muzsikus biztosítja a zenét.

A Dramaturgy in the Making. A User's Guide for Theatre Practitioners c. könyv kortárs dramaturgiai gyakorlatokat mutat be a színházi és táncos produlciók rendezésén keresztül, felfedve ezzel a dramaturgok munkájának különféle útjait. A mű mélyreható elemzésen keresztül három nagy terület gyakorlatát mutatja be: intézményes dramaturgia, gyártás és tánc dramaturgia. Ezen területek metodológiáját esettanulmányokon keresztül ismerhetjük meg. Az esettanulmányok többek között a következő szervezetek, társulatok munkáját mutatják be: Akram Khan Company, les ballets C de la B (Ghent), the National Theatre, the Royal Court és a Shunt (London), Schaubühne (Berlin), The Sundance Institute Theatre Lab (Utah, USA), valamint Secret Company (Budapest). A könyv előszavát Geoff Proehl, a Toward a Dramaturgical Sensibility: Landscape and Journey c. könyv szerzője írta.

Trencsényi Katalin tanulmányait a Janus Pannonius Tudományegyetemen (esztétika - magyar szak, 1995), a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (dramaturgia, 2000), és a Guildhall School of Music and Drama-n (technical theatre, 2000) végezete. Doktori fokozatát az Eötvös Loránd Tudományegyetem Esztétika doktori iskolájában szerezte meg.
Megfinomítom halandó göröngyöd c. könyve, amely 2000-ben jelent meg, amely Magyarországon először foglalkozott a Down-kór kultúrtörténetével, és a fogyatékkal élőkkel létrehozott színházzal. Szerzőként három színpadi művet (Sonkádi Egyed gazda, Csodatévők, Málna) jegyez. Fordítóként számos kortárs magyar drámaíró (Egressy Zoltán, Háy János, Kárpáti Péter, Térey János) munkájának nyersfordítását készítette el angol színházak számára. Ezek közül három az Oberon könyvkiadó gondozásában is megjelent.
2001 óta Londonban él és dolgozik szabadúszó dramaturgként. Ez idő alatt, többek között, az alábbi társulatoknál dolgozott: National Theatre, Royal Court Theatre, Deafinitely Theatre, Corali Dance Company, Company of Angels. 2004-ben a Kings Cross Award for New Writing vezető dramaturgja, 2010-2012 között a Dramaturgs' Network elnöke volt.
Kritikái és színházi tárgyú írásai magyar és angol szaklapokban jelentek meg (Színház, Criticai Lapok, Journal of Adaptation in Film & Performance), számos nemzetközi konferenciának volt meghívott előadója. A kortárs dramaturgi munka metódusainak kutatásáért 2010-ben a Literary Managers and Dramaturgs of the Americas, 2011-ben pedig a Kanadai Kormány ösztöndíjában részesült.
A belépés ingyenes.
Előzetes helyfoglalás a 020 7240 8448 telefonszámon vagy a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen lehetséges. Kövesse eseményünket a Facebook oldalunkon is.

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
16
Szeptember
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Magyar Katolikus Misszió | 42, rue Albert Thomas 75010 Paris
2019. okt. 05. - okt. 05.
Bábszínház és bábkészítő workshop
Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség