Iratkozzon fel hírlevelünkre

A Magyar Kultúra Diáknagykövetei

A Londoni Magyar Kulturális Központ 2014 októberében hirdette meg a Magyar Kultúra Diáknagykövete c. pályázatot, melyre olyan magyar vagy külföldi diákok jelentkezését várta, akik érdeklődnek a kulturális diplomácia iránt, szívesen hozzájárulnak a Kulturális Központ munkájához, illetve saját kezdeményezéseikkel is szívesen támogatják a magyar kultúra ügyét. A pályázat szerint önéletrajzot, motivációs levelet, valamint egy a diáknagyköveti tevékenységre vonatkozó akciótervet várt az Intézet a jelentkezőktől. A két fordulós folyamat végén választotta ki a zsűri a két nyertest: Kelemen Nórát, a University of Glasgow hallgatóját, valamint Kendernay Márkot, a University of Bath hallgatóját. A zsűri tagjai: Dr. Pászthy Beata intézetigazgató, Végh Gyöngyi programtervezési és kommunikációs vezető, valamint Révész Barbara a projekt vezetője voltak. Szabadhegy Péter londoni magyar nagykövet és Dr. Pászthy Beata intezetigazgató ünnepélyes keretek között nyújtotta át a diáknagyköveti kinevezést. 

 

Kelemen Nóra
The University of Glasgow

"Mikor először megláttam a Magyar Kultúra Diáknagykövete projekt pályázatát nagyon izgatott lettem, és hirtelen rengeteg ötletem támadt. Mivel tanulmányaim is érintik a politika és a diplomácia területeit, így abban a hitben jelentkeztem, hogy korábbi tapasztalataim, lelkesedésem és elkötelezettségem segítenek majd céljaim elérésében. Úgy vélem, hogy a kulturális diplomácia fontos szerepet játszik az országok és az egyének közötti kapcsolatok kiépítésében, és diáknagykövetként elsődleges feladatomnak tartom a magyar kultúra értékeinek megismertetését a hallgatói közösségekben. A terveim között szerepel a magyar filmművészet, gasztrokultúra, irodalom, folklór és kulturális örökség bemutatása, melyeket társadalmi események, tanórán kívüli tevékenységek, esszéírás-versenyek és újságcikkek segítségével ismertetnék meg az érdeklődőkkel. Ezen kívül szeretnék létrehozni egy kiadványt, melyben budapesti galériák, fesztiválok, látványosságok, bárok, mozik és színházak szerepelnének, ezzel is ösztönözve a Glasgowban tanuló diákokat egy csere félév eltöltésére valamely budapesti társintézményben. Nagy örömmel tölt el, hogy megválaszottak, hiszen diáknagykövetként lehetőségem nyílik a magyar kulturális értékek képviseletére és továbbadására."

 

Kendernay Márk
University of Bath

"Sokszínűségének köszönhetően néhéz meghatározni a kultúra fogalmát. Bele tartozik a művészet, a zene, a tradíciók, de akár a dizájn és a sport is. A más területeken felmerülő kihívások a kultúra világának változását is magukkal vonzzák. És a kérdés, ami egy diáknagykövetet igazán foglalkoztat az az, hogy mi is a magyar kultúra szerepe ebben a globális környezetben. Azért jelentkeztem a Londoni Magyar Kulturális Központ pályázatára, mert kiváló lehetőséget biztosít egy intellektuális kalandra, miközben lehetővé teszi egy nagyobb közösséghez való hozzájárulást. A nemzetközi környezetben töltött kilenc év alatt megtanultam, hogy a kommunikáció nem csak mások megértésének a kulcsa, de önmagunk megismerésében is fontos tényező. Éppen ezért nagy lehetőségek rejlenek a kulturális diplomáciában az olyan dinamikus helyeken, mint például az Egyesült Királyság egyetemei.
Diáknagykövetként két fő projektet szeretnék megvalósítani. Egyrészről úgy vélem, hogy bár Budapest egyre inkább attraktív célpont a turisták számára, a diákok vagy pályakezdők hosszab távú tartózkodásának szempontjából még felfedezésre váró terület. A lehetőségek feltérképezésének érdekében együttműködést alakítanék ki mind budapesti, mind Bath-i szervezetekkel. Másrészről pedig egy jótékonysági futás segítségével szeretnék minél több magyar, és a magyar kultúra iránt érdeklődő diákot bevonni a projektbe.
Diáknagykövetként szeretnék részt venni és másokat is ösztönözni egy olyan fórum létrehozásában, ahol mindenki számára tanulságos párbeszédek és felfedezések történhetnek a magyar és az angol történelem és kultúra összefonódásának köszönhetően.

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
23
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események