Iratkozzon fel hírlevelünkre

London: Előadás Békássy Ferencről

2015. április 16. csütörtök, 19 óra
Londoni Magyar Kulturális Központ
10 Maiden Lane, London WC2E 7NA

IRODALOM

A British Hungarian Fellowship bemutatja
A magyar-angol költő: Békássy Ferenc
Gömöri Gyögy előadása

Békássy Ferenc ősi nemesi család sarjaként 1893. április 7-én született. Középiskolai tanulmányait a dél-angliai Bedales Schoolban végezte, majd 1911-től a Cambridge Egyetemen a King's College történettudomány szakos hallgatója lett. Az angolul és magyarul egyaránt verselő, műfordítóként és tanulmányíróként is megmutatkozó fiatalember Anglia eleven szellemi életének akkori formálói közé tartozott. Tagja volt a Cambridge Egyetem legkiválóbb diákjait tömörítő zártkörű irodalmi klubnak, az Apostolok Társaságának, ahol olyan – később híressé vált – gondolkodókkal állt kapcsolatban, mint Bertrand Russell, Ludwig Wittgenstein filozófusok, Virginia és Leonard Woolf, a korszak angol irodalmának kiemelkedő alakjai, vagy John Maynard Keynes közgazdász.

Miközben lelkesen népszerűsítette a magyar irodalmat külföldön, legfőbb művét mégsem magyar nyelven, hanem angolul írta (bár halála után három poszthumusz kötet jelent meg magyarul). Ez az Adriatica, amely különálló versekből épül fel. Az antológiában szereplő verseket és aforizmákat Békássy anyja, Bezerédy Emma grófnő gyűjtötte össze, de ebben a munkában segítettek korábbi apostoltársai, valamint barátai, elsősorban Keynes, akik így akartak emléket állítani halott barátjuknak.

Békássy huszonkét évesen halt meg egy oroszok elleni csata során. Bár rövid ideig élt, munkássága, mely néhány esszéből és novellából, illetve poszthumusz magyar és angol verseskötetből áll, a magyar és az angol irodalom kapcsolódásának egyik legjelentősebb pontja.

Gömöri György 1934-ban született Budapesten. Az 1956-os forradalom idején bölcsészkari hallgató volt (lengyel-magyar szakon), az október 23-i tüntetés egyik szervezõjeként, majd az Egyetemi Ifjúság c. lap szerkesztõjeként részt vett a forradalomban. 1956 novemberében elhagyta Magyarországot, és az oxfordi egyetemen folytatta tanulmányait. 1969-tõl nyugdíjba vonulásáig a cambridgei egyetemen tanított lengyel és magyar irodalmat, tagja a Trinity College-nak és Emeritus Fellow-ja a Darwin College-nak.

Számos könyve jelent meg magyarul és angolul, valamint egy lengyelül. Irodalmi és kritikai tanulmányai közül legutóbbiak a Magnetic Poles (London, 2000), és az Erdélyi Merítések (Transylvanian Catches, Cluj-Kolozsvár, 2004). 2014-ben két könyve jelent meg - verses kötete Rózsalovaglás címmel, valamint A rejtőzködő Balassi című esszégyűjtemény. Legutóbbi alkotása a Polishing October című vers gyűjtemény. 1995-ben a Magyar Köztársaság Tisztikeresztjével tüntették ki, valamint számos irodalmi és tudományos díjat is elnyert.

A belépés ingyenes. Előzetes helyfoglalás a 020 7240 8448 telefonszámon vagy a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  e-mail címen lehetséges. Kövesse eseményünket a Facebook-oldalunkon is.

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
23
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események