Iratkozzon fel hírlevelünkre

CHB Residency #1: Tarr Hajnalka

TARR Hajnalka
Az irracionális geometriája

CHB Residency #1
2017. január-június
Kurátor: KOPEK Gábor


Tarr Hajnalka azon dolgozik, hogy megértse a világot. Az objektíven észlelt és a szubjektíven átélt valóság kapcsolata, a valóságról alkotott képzetek mozgathatatlansága foglalkoztatja, a látszólagos konkrétumok és fixációk mögött megbúvó illúziók nyűgözik le. Rendszerekben: tárgyon és téren áthatoló geometrikus koordinátákban, struktúrákban, vetületekben gondolkodik; a mögöttes jelentés, a csendes tartalom, a láthatatlan belső izgatja egy egyre felszínesebbnek, hangosabbnak, agresszívebbnek tűnő világban.

 

A Collegium Hungaricum Berlin négy pontján elhelyezett, helyspecifikus installáció egy evolúciós folyamat eredménye. Egy komplex és személyes művészi szemléletmód többféle olvasatát mutatja, kirajzolva egyben a CHB Residency bő egy hónapja alatt bejárt alkotói pálya ívét. Az egyszerű anyagok és formák az épület erőteljesen geometrikus karakteréhez illeszkedő, komplex, az egyes munkák egymáshoz való viszonyában többféleképp is olvasható gondolatisága átfogó képet kínál az alkotó gondolkodási metódusairól és technikai tudásáról egyaránt.

A bejárati szinten látható térinstalláció, a „dobozok” oldalán megjelenő képek a Berlinbe érkező művész aktuális érzelemvilágának konkrét kivetülései. Érzelmekkel, szorongással, elfojtásokkal teli, sötéten őszinte képek ezek, absztrakt síkokra feszülő személyességük valóságos vallomásként értelmezhető. Az installáció azonban más szemszögből is a művész új oldalát mutatja: a grafikai gyakorlat, a szín- és formakompozíció kezelésének érzékeny tudását. A földszinti installáció alapelemeinek elkészítése, az ezzel járó monoton, szinte ösztönösen végzett munka komoly szerepet játszott abban, hogy Tarr az első emeleti Weininger-terem installációjánál újra térben tudjon gondolkodni. A harminc „hinta” finom térbeli szövete, a térben megjelenő „árnyékgrafika” a felfüggesztett pillanat súlyát jeleníti meg, amely a terembe lépés pillanatában a részünkké válik. A két térinstallációt további, látszólag eltérő felfogású, valójában a személyes univerzum szerves részét képező munkák egészítik ki. A videóinstalláció az alkotó szemlélődő, kontemplatív énjét mutatja meg, az épületben elhelyezett grafikák az alkotói folyamatba engednek bepillantást, de önmagukban is teljes értékű műtárgyak.

 

Artikel TarrH portre Elek Máté

Tarr Hajnalka. Portréfotó: Elek Máté

 

Tarr Hajnalka (Budapest, 1977) magyar képzőművész. 2000–2004 között képgrafika, majd 2004-2006 között festő szakon tanult a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, mestere Maurer Dóra volt. 2010-től az egyetem DLA-hallgatója. 2012 és 2014 között művészetterapeuta képzést végzett a Pécsi Tudományos Egyetem Művészeti Karán. 
Alapvetően rajzokkal, grafikákkal és térinstallációkkal foglalkozik; emellett 2009 óta az autista fiatalokkal foglalkozó Autistic Art Alapítvány művészeti vezetője. Munkáit önálló kiállításon mutatta be többek között a csehországi Galerie Klatovy, a düsseldorfi Kunstverein, illetve állandó partnere, a budapesti acb Galéria. Alkotásai megtalálhatóak többek között a Magyar Nemzeti Galéria és a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum gyűjteményében. 2017-ben a Paksi Képtárban lesz önálló kiállítása.

 

A CHB Residency művészeti rezidencia-program 2016 őszén indult a Collegium Hungaricum Berlinben. A program keretében évente két magyar alkotó kap meghívást egy-egy hónap időtartamú berlini tartózkodásra és műhelymunkára. A program keretében a CHB közreműködésével létrejövő, helyspecifikus műalkotás a következő rezidenciaprogramig, megközelítőleg fél évig látható az épületben.

 

Artikel TarrH1

 

Artikel TarrH 2

 

Artikel TarrH 3

 

Artikel TarrH4 

A fényképeket Tarr Hajnalka munkáiról Barta Vica készítette. További képek láthatóak ezen a linken.

 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
17
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség