Iratkozzon fel hírlevelünkre

Rituals Művészeti fesztivál | Berlin

RITUALS
Performansz-művészeti és zenei fesztivál

Collegium Hungaricum Berlin (CHB)
Dorotheenstraße 12, 10117 Berlin
2016. június 13-17.

Mit jelent a 21. században a rituálé fogalma? Milyen eszközök szükségesek egy közösség létrehozásához? Mennyiben értelmezhető a foci szociális plasztikaként? Milyen hatást vált ki egy osztrák-magyar focimeccs, száz évvel a Monarchia vége után?
A német művészettörténész, Horst Bredekamp a „szociális plasztika” extatikus variációjaként értelmezi a labdarúgást. Joseph Beuys kiterjesztett művészeti definíciójából kiindulva Bredekamp a focit az élet és a művészet tökéletes egyesítéseként írja le, amely még az egyre erősödő kommercializálódásnak is ellen tud állni. A fociban nincsenek eldöntött meccsek: a vesztésre állók, a gyengének tűnő csapatok az utolsó pillanatban minden erejüket és koncentrációjukat egyesítve képesek lehetnek a győzelemre a legjobban fizetett csapatok ellen is. Ebben a lehetőségben rejlik a foci milliókat megmozgató varázsa, ami közösségeket kovácsol össze és definiál újra.

2016. június 13. és 17. között a labdarúgó Európa-bajnokság alkalmából a CHB a 21. század rituáléira fókuszáló fesztivállal vizsgálja a csoporthoz tartozás jelenségét és annak szimbolikus mechanizmusait. A RITUALS Fesztivált a CHB két visszatérő eseménye foglalja keretbe: a Montag Modus kísérleti performansz-est és a második alkalommal megrendezendő, ezúttal a „rituálé“ témájára reflektáló zenei rezidenciaprogram, a Spirális Rezidenciák (spi.res.). Ezek mellett performatív mecsnézéssel, közösségépítő köztéri művészeti akcióval és digitális rítusokkal próbáljuk feltárni, milyen szerepet töltenek be az egyéni és a csoportos viselkedésben a különféle szertartások.

Az ötnapos fesztivál június 13-án a Montag Modus-szal indít, amely ezúttal két hosszabb, 40-45 perces előadást mutat be a berlini közönségnek. Vadas Zsófia Tamara kortárstánc-művész és Gryllus Ábris médiaművész, zenész első közös produkciójukat kifejezetten erre az alkalomra hozzák létre a CHB tereiben, a zenét és a táncot használva eszközként egy transzcendens helyzethez. A díjnyertes bolgár író, Alexander Manuiloff munkája még ennél is jobban épít a közönségre, hiszen a nézők aktív bevonásával és szerepvállalásával zajlik.  Június 14-én a Birodalom visszavág: az Európa-bajnokság első, magyar részvétellel zajló eseményét, a 18 órától látható osztrák-magyar mérkőzést participatív installációként, illetve a meccset performanszként átértelmezett helyzetben mutatjuk be a Montag Modus és a spi.res. művészeivel. Június 15-én  a rituálé kilép a köztérre: Arany Virág és Hadi Júlia, a bodylotion co-dance köztéri performansz-akciója vizsgálja a lépés és az idő csoportdinamikai hatását és közösségteremtő potenciálját képzett táncosok és civilek részvételével. Június 16-án az ART+COM ügynökség és a CHB partnerségében létrejött Explore médialabor és platform a digitális rituálék világába vezeti be az érdeklődőket. A fesztivál június 17-én a Spirális Rezidenciák workshopjának zárókoncertjével ér véget. Andrea Belfi (Olaszország), Halmos András és Csongrádi Gábor (Magyarország) az improvizációra építő zenei rituálékkal generál új, közösségi szeánsz-formát a 21. századra.

Kurátorok: Krasznahorkai Kata, Mándli Endre Vazul, Szirmay-Kalos Léna.

A részletes program

2016. június 13. | hétfő | 20 óra
MONTAG MODUS
201606 Rituals 1
Vadas Zsófia Tamara – Gryllus Ábris
Krund Ni Ovel
A Krund ni Ovel című rituális performansz fiktív szertartás egy konkrét térben, amelynek minden alkotóeleme és hatása párbeszéd során jön létre. Az alkalmi rítus fontos kiindulópontja a klisék és előítéletek értelmezése, tudatos megkérdőjelezése és transzformálása. Hogyan értelmezhető egy ilyen performatív szituációban a 21. századi példaképek világa hagyományként? Hogyan képezheti ennek a világnak az eszköztára egy transzcendens folyamat alapját?
Produkciós partner: Katlan Csoport, Collegium Hungaricum Berlin
Támogatók: EMMI, CHB, Sín Kulturális Központ, Műhely Alapítvány, Új Előadóművészeti Alapítvány
Vadas Zsófia Tamara táncos, koreográfus. Koreográfiát és táncpedagógiát tanult a Budapesti Kortárstánc Főiskolán. Skin Me című előadásért Lábán Rudolf-díjjal ismerték el 2014-ben.
Gryllus Ábris média designer, zenész. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Média Design szakján  diplomázott. Munkáit és hanginstallációt többek között a 2014-es Soundscapes Festival, a 2015-ös Velencei Biennálé, illetve a 2015-ös budapesti OFF Biennálé mutatta be. 2013 tavaszán Syntonyms c. installációjával a CHB vendége volt.
201606 Rituals 2
Alexander Manuiloff
The State
Alexander Manuiloff szövegalapú performansza a csoporton belüli szociális mechanizmusokkal kísérletezik. A 45 perces előadás alatt a nézők társalkotóvá és előadóvá válnak. A The State, amelynek kiindulópontját azon bolgár fiatalok története adja, akik 2013-ban felgyújtották magukat,  többek között arra kérdez rá, hogy hogyan definiálja magát a társadalom tagjainak közös értékein keresztül, és mi szükséges ahhoz, hogy valóban létrejöjjön ez a közösség.
Alexander Manuiloff díjnyertes bolgár író. Munkáit Bulgária, Prága, Berlin és az Egyesült Államok színpadain mutatták be. A The State  többek között a németországi Theatertreffen (2015), a Temps d’Images (2015), a Globalize: Cologne (2015), a Teszt (2016), a Zagreb Alternative Theatre Fest, valamint a szófiai Red House V: Hod válogatásában szerepelt.

2016. június 14. | kedd | 18 óra
A Birodalom visszavág: Ausztria-Magyarország, Európa-bajnoki csoportmérkőzés

Nem teszünk kísérletet a labdarúgás társadalmi szerepének, jelentőségének és szimbolikájának megértésére. Az viszont tény, és ez a performatív focinézés kiindulópontja, hogy a mérkőzések által keltett érzelmek, az öröm és a lelkesedés nemegyszer magasabb szintekre jut el, mint maga a játék. A múlt olyan emlékezetes meccsei, mint a legendás 1954-es német-magyar világbajnoki döntő, mélyen beleírták magukat mindkét nemzet történetébe. Az akkori kudarc után 62 évvel, 2016-ban a magyar válogatott kvalifikálta magát a Európa-bajnokságra, és első mérkőzését június 14-én Ausztria ellen játssza. A két szomszédos nemzet alig egy évszázada még Európa egyik legnagyobb birodalmát képezte. Ha ma Németország egy sporteseményen első helyezést ér el, senki nem tudja már, hogy az egykori Osztrák-Magyar Monarchia Joseph Haydn-féle himnuszának dallamát halljuk az eredményhirdetéskor. Mi köti vajon össze ezen túlmenően e három országot? A Montag Modus és a spi.res. művészei próbálnak meg fényt deríteni erre a kérdésre az osztrák-magyar mérkőzés közben.

2016. június 15. | szerda | 20 óra
S t e p i n T i m e ! MAXI !
Helyszín: Platz der Märzrevolution, a CHB épülete előtt
201606 Rituals 3
A S t e p i n T i m e ! MAXI ! Arany Virág és Hadi Júlia, azaz a bodylotion co-dance köztéri performansz-akciója, képzett kortárstáncosok és érdeklődő civilek részvételével. A darab a bodylotion co-dance nagy sikerű korábbi munkája, a L é p é s i d ő  kiterjesztéseként és átdolgozásaként jön létre, kifejezetten a RITUALS Fesztivál felkérésére. Az eredetileg kétszemélyes darab átértelmezésével Arany és Hadi a csoporthoz tartozás élményét vizsgálja a labdarúgó Európa-bajnokságra reflektálva. Berlin inspiráló multikulturális közegétől ihletve az alkotók különböző korosztályokhoz és társadalmi csoportokhoz tartozó érdeklődőket hívnak meg, hogy részt vegyenek a darab létrehozásában.
A bodylotion co-dance Arany Virág és Hadi Júlia művésztársulása. Az alkotók 2009 óta, a Budapesti Kortárstánc Főiskola elvégzése óta dolgoznak együtt. Tánckoreográfiáikat eszközként használják elméleti kérdések megvilágítására, a határokat pedig jellemzően nem korlátozásként, hanem inspirációként fogják fel. Duójuk egyszerre együttműködési forma, valamint művészeti és esztétikai gyakorlat. L é p é s i d ő című produkciójukat 2015-ben Lábán Rudolf-díjjal ismerték el.

2016. június 16. | csütörtök | 21 óra
Digital Ritual

A programsorozat negyedik napján az ART+COM Explore CHB médialabor digitális rituálékkal foglalkozó túrára invitálja a résztvevőket, mindennapi tárgyakat értelmezve újra. Az megváltozó szerepekből adódó interaktív élmény az érzékelés új dimenzióit nyitja meg. Az ART+COM Explore CHB az ART+COM művészeti és kommunikációs ügynökség, valamint a Collegium Hungaricum Berlin által közösen működtetett nyilvános platform, amely médiaterek kutatásával és fejlesztésével foglalkozik alkotók, designerek és mérnökök transzdiszciplináris csapatának irányításával. A 2016 januárjától a CHB tereiben működő Explore on-site kísérleti folyamatokra és prototípus-előállításra szakosodott.

2016. június 17. | péntek | 20 óra
spi.res. | rituals

2016 elején indult a CHB Sound Modus zenei rezidencia-programja, a Spirális Rezidenciák. Az összesen nyolc részből álló, negyedévente megrendezett programsorozat minden alkalommal magyar, berlini és egy harmadik országból érkező zenészt lát vendégül egy hétre, hogy egy kreatív workshop keretében reflektáljanak a program által megadott témákra. A programsorozat alapjául egy emberi evolúciós fejlődésmodell, az ún. Spiral Dynamics szolgál. A fenntartható fejlődésben is alkalmazott elmélet nyolc spirálisan kapcsolódó szintet különít el – ezek adják a nyolc rezidencia-esemény kiinduló témáit. A 2016 januárjában lezajlott, a túlélés témájával foglalkozó rezidencia után a júniusi esemény fókuszában a „rituálé” áll. Az egyhetes munkafolyamatban Andrea Belfi (Olaszország), Halmos András és Csongrádi Gábor (Magyarország) vesznek részt. A workshop csúcspontja a június 17-én megrendezendő koncert, egy valódi 21. századi szeánsz.
Andrea Belfi (Olaszország) – dob
Andrea Belfi dobos, zeneszerző és kísérleti zenész. Az elmúlt két évtizedben egyedi dobstílust fejlesztett ki kísérleti, elektronikus, rock- és improvizációs zenei munkája során. Öt szóló albuma mellett ötvennél is több albumon szerepelt, és olyan művészekkel dolgozott együtt, mint Mike Watt, Carla Bozulich, David Grubbs, Jóhann Jóhannsson, Nils Frahm, Greg Haines, a Circuit des Yeux, Andrea Parkins vagy Werner Dafeldecker.
Halmos András (Magyarország) – dob
23 éves karrierje során Halmos András több stílusban is kipróbálta már magát – ami összeköti e kísérleteket, az a művész improvizáció iránti vonzódása. Halmos együttműködő partnerei között említeni kell William Parker, Hamid Drake, Kjetil Moster, Eugene Chadbourne, Lucia Grecio, a Cobra (John Zorn vezetésével), valamint Gadó Gábor és Dresch Mihály nevét. Jelenlegi együttesei, a Jü és a Tariga mellett rendszeresen részt vesz improvizatív előadásokban, változó zenei háttérrel.
Csongrádi Gábor (Magyarország) – gitár
A Berlinben élő és dolgozó gitárművész Csongrádi Gábor a komponált és improvizatív zenék széles skáláján mozog otthonosan. Gyakran dolgozik elektronikus eszközökkel, illetve működik együtt táncelőadások és kortárszenei produkciók létrehozásában. Zenei képzése felölelte a klasszikus, a kortárs és a jazz irányzatait is, de kipróbálta már magát a dél-indiai klasszikus zene terén is.

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
22
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség