Iratkozzon fel hírlevelünkre

Bartók Béla Emlékkoncert

2015. szeptember 26. szombat, 19 óra 30
St. Paul's Church Covent Garden
Bedford Street, London WC2E 9ED

KONCERT

Emlékkoncert Bartók Béla halálának 70. évfordulója alkalmából

The Joyful Company of Singers, karnagy Peter Broadbent
The New London Children's Choir, karnagy Ronald Corp OBE
Pusker Júlia (hegedű)
Konyicska Renáta (zongora)
Bevezető beszélgetés a koncert előtt Rob Cowan a BBC Radio 3 műsorvezetőjének részvételével

Idén emlékezünk Bartók Béla halálának 70. évfordulójára, amely alkalomból a Londoni Magyar Kulturális Központ együttműködésben a Joyful Company of Singers vegyeskarral ünnepi koncertettel, valamint koncert előtti szakmai beszélgetéssel adózik a kiváló magyar zeneszerző munkásságának.

Műsor

Négy szlovák népdal Sz.70 (1916) vegyeskarra és zongorára:
1.Zadalamamka 2.Na holi 3. Rada pila, radajedla 4. Gajdujte, gajdence
Rapszódia zongorára és hegedűre Sz.86 (1928)
Válogatott darabok a 27 Egynemű karból Sz.103 (1935-6)
Ne hagyj itt! / Huszárnóta / Bolyongás / Ne menj el! / Cipósütés
Szonáta szóló hegedűre Sz.117 (1st movement) (1944)
Válogatott darabok a 27 Egynemű karból Sz.103 (1935-6)
Leánykérő / Keserves / Elment a madárka / Párnás táncdal / Isten veled!
Román népitáncok Sz.57 (1915)
Este a székelyeknél BB 103 2
Három Csík megyei népdal 
Magyar Népdalok vegyes karra Sz.93 (1932) 
1.A rab 2. A bujdosó 3. Az eladó lány 4. Dal

A Joyful Company of Singers 1988-ban alakult Peter Broadbent vezetésével. A kórus fontos hivatásának tekinti a kortárs zene bemutatását, így számos ősbemutató köthető hozzá, sőt olyan híres zeneszerzők komponáltak kifejezetten a kórus számára, mint Michael Berkeley, Judith Bingham, Roxanna Panufnik vagy Malcolm Williamson.

A JCS kórusra először 1990-ben figyelt fel a közönség, amikor az megnyerte a Sainsbury's Choir of the Year versenyt. Az énekkar azóta a zenei világ élvonalába tartozik, több brit és nemzetközi versenyt nyert, számos meghívást kapott. Rendszeresen fellép brit zenei fesztiválokon, többek között Bath, Chelsea, a BBC Proms, City of London, a Three Choirs programjain, ezenkívül külföldön is gyakori vendég. A kórus járt már Franciaországban, Németországban, Dániában, Magyarországon, Olaszországban, Lengyelországban és Oroszországban. Az Egyesült Államokban a Stanford Egyetemen, Los Angelesben és San Diegoban.

A JCS kórus és Peter Broadbent abban a megtiszteltetésben is részesült, hogy átvehette a Guido d'Arezzo Alapítvány díját, elismerésképpen a kóruszene népszerűsítéséért végzett kiváló munkájukért. 

A JCS olyan neves zenekarokkal működött már együtt, mint a City of London Sinfonia, a Royal Philharmonic Orchestra, a BBC Concert Orchestra vagy a BBC National Orchestra of Wales.

Peter Broadbent Nagy-Britannia egyik vezető karmestere, karrierje sokoldalú, repertoárja a barokk művektől egészen a kortárs zenéig terjed. Broadbent vezényelte a London Mozart Players, a Divertimenti Chamber Orchestra, az English Chamber Orchestra vagy a City of London Sinfonia zenekarát. Magyar zenekarokkal is együttműködött, koncertezett a Debreceni Filharmonikusokkal és a Kodály Kórussal.

2003-ban vezényelt a XV. Europa Cantat nemzetközi kórusfesztiválon Barcelonában, zsűritag volt számos európai és brit kórusfesztiválon. Rendszeresen tart szemináriumokat és kurzusokat az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Olaszországban, Dél-Afrikában, az Egyesült Államokban és Kanadában. 2007-ben "Pro Cultura Hungarica" díjjal tüntette ki a Magyar Oktatási és Kulturális Minisztérium a brit-magyar kulturális kapcsolatok előmozdításáért.

A New London Children' Choir (Új Londoni Gyermekkórus) kivételes lehetőséget kínál a 7-18 közötti gyermekeknek és fiataloknak, hogy megismerkedjenek a kóruséneklés, a klasszikus és világzenei hagyományokkal. A kórust Ronald Corp OBE alapította 1991-ben, és minden jelentősebb londoni koncerthelyszínen volt már alkalmuk fellépni a legnívossab szimfónikus zenekarokkal és leghíresebb karmesterek vezetésével. Dolgoztak már együtt operatársulatokkal, rock zenekarokkal az Egyesült Királyságban és külföldön egyaránt.

2013-ban a kórus részt vett az Aldeburgh Festival-on, valamint közreműködött a 2015-ben mozikban megjelent Hamupipőke c. Disney rajzfilm zenéjében is.

Konyicska Renáta 1991-ben született. Hatéves korában kezdett el zongorázni szülővárosában, Nagybányán. 10 évesen felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Előkészítő Tagozatára, ahol nyolc évig zenei előrehaladását Esztó Zsuzsa tanárnő irányította. 2010-2013 között végezte el a Bachelor képzést a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, Baranyay László, Wagner Rita és Gulyás Márta osztályában. Jelenleg a londoni Royal Academy of Music egyetemen végzi posztgraduális tanulmányait, tanára Pascal Nemirovski. Számos verseny és zenei fesztivál győztese.

2008 óta minden évben koncertjével támogatja az Esztergomi Liszt Hetet, és annak fennmaradását. Rendszeresen vesz részt mesterkurzusokon, ahol eddigi tanárai: Rév Lívia, Ludmilla Lazar, Ábrahám Mariann, Baranyay László, Regina Steidlhofer, Siavush Gadjev, Vásáry Tamás, Elisabeth Leonskaja, Alexander Bonduryansky, Dimitry Bashkirov, Pascal Nemirovski, Markus Schirmer és Frankl Péter.

A számos szólóest mellett játszott a Parlando, a Duna, a Szimfonietta Hungarica, és az esztergomi Városi Szimfonikus zenekarokkal. Repertoárján Haydn, Mozart, Beethoven, Grieg, Liszt zongoraversenyek szerepelnek. A MOL „Segíthetek?" Tehetségtámogató Program támogatottja.

2011-2012-ben a Zeneakadémia által meghirdetett és az EU által finanszírozott tehetséggondozó programba nyert válogatást, melynek keretében koncertet adott a Művészetek Palotájában és a Magyar Állami Operaházban. 2014-ben elnyerte a Sólyom László által adományozott ösztöndíjat.

Pusker Júlia 5 évesen kezdett hegedülni, tanárai Ittzés Tamás, majd Szászné Réger Judit voltak. 2005-ös tanévtől a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem előkészítő tagozatának növendéke, tanára Kokas Katalin, majd 2006-tól Kertész István.

2011-től a londoni Royal Academy of Music ösztöndíjas hallgatója, tanára Pauk György.

Olyan országos és nemzetközi versenyek díjazottja, mint a Koncz János Országos Hegedűverseny, a Kovács Dénes Emlékverseny, a Nemzetközi Telemann verseny, valamint a Nemzetközi Flesch Károly hegedűverseny.

2007-ben nővérével a kecskeméti Junior Príma Primissima díj jelöltje, majd 2011-ben díjazottja volt. 2009-ben a Yamaha cég ösztöndíját nyertet el. Szólistaként több hazai zenekarral lépett fel, így a Budapesti Vonósokkal, a Liszt Ferenc Kamarazenekarral, a Weiner–Szász Kamarazenekarral, a Budapesti Fesztiválzenekarral, a Budapesti
Filharmóniai Társaság Zenekarával, a Győri Filharmonikus Zenekarral, az Óbudai Danubia Zenekarral, valamint a Pannon Filharmonikusokkal.

2010-ben a Láthatatlan Húrok- A tehetséges Pusker Nővérek című dokumentumfilmben szerepelt, amit nagy sikerrel mutattak be Magyarországon, valamint külföldön is.

2013-ban Bruckner 2. szimfóniájának kamara változatát Trevor Pinnockkal és a Royal Academy Soloists Ensemble-vel vették fel CD-re, ami a második lemez a Royal Academy of Music kamaraszimfóniák sorozatában a Linn Records együttműködésével.

Júlia egy 1791-ben készült G. Gagliano hegedűn játszik, amely a londoni Royal Academy of Music tulajdonában van.

Rob Cowan 1948-ban született Londonban. Gyermekkorában került szorosabb kapcsolatba a komolyzenével, hegedült és csellózott is. Robert Maxwell küldte körbe Nagy-Britanniában, hogy a magyar lemezmárkát, a Qualiton-t, valamint Bartók Béla zenéjét promótálja. Később csatlakozott a BBC zenei részlegéhez és 1969-ben megalapította saját lemezkiadóját a Melos-t. 19 éven keresztül dolgozott a Boosey & Hawkes kiadónál, először az oktatási részlegen, majd pedig PR menedzserként, az utolsó 11 évebn pedig mint a cég zenei szerkesztője.

1999 és 2001 márciusa között a Classic FM vasárnaponként jelentkező komolyzenei műsorának vezetője volt, de bedolgozott a BBC Radio 3-nak is. A rádiós műsorvezetés mellett újságíróként és kritikusként is doglozik a The Independent c. napilapnál, és szerkesztőként a Gramophone c. komolyzenei lapnál. Ugyancsak nevéhez köthető a Guiness Classical 1000 c. kiadvány, amely 1000 komolyzenei művet mutat be CD ajánlással.

Jegyek: £15 (£12 kedvezményes). További információ és jegyvásárlás a https://jcosuk.wordpress.com weboldalon. A jegyek a helyszínen és elővételben is megvásárolhatók.

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
24
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség