Iratkozzon fel hírlevelünkre

16. Filmtettfeszt – Magyar Filmnapok

2016. október 5-9.

16. Filmtettfeszt – Magyar Filmnapok

Kolozsvár


A Filmtettfeszt fesztivál olyan magyar filmeket vetít az erdélyi közönségnek, amelyek nem kerültek moziforgalmazásba Romániában, de ugyanakkor bemutatkozási lehetőséget és nyilvánosságot biztosít az erdélyi filmesek alkotásainak is. Az elmúlt több mint egy évtizedben a magyarországi filmválogatás mellett megerősödött a program erdélyi vonulata is: némafilmek, amatőr alkotások, kisjáték-, dokumentum- és animációs filmek befutott alkotóktól, diákmunkák, illetve Erdélyben készült egészestés alkotások egyaránt terítékre kerültek. Kísérőrendezvényként közönségtalálkozók, filmes témájú kerekasztal-beszélgetések, könyvbemutatók, különféle workshopok és filmszakmai gyorstalpalók tarkítják évről évre a programot. A fesztivál különlegessége, hogy Kolozsvárral egyidőben, szimultán több erdélyi város ad helyszínt a gazdag magyar filmes bemutatkozásnak: Nagyvárad, Székelyudvarhely, Nagyszeben, Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy, Nagybánya, Kézdivásárhely, Kovászna, Beszterce, Zilah, Arad

Idén második alkalommal szervezik a Filmgalopp című versenyszekciót a Filmtettfeszt keretében, fiatal erdélyi filmesek számára és először lesz ingyenes és minden érdeklődő számára nyitott kritikaíró műhely.

2012-től a fesztivál átadja a Sárga Csikó életműdíjat egy olyan filmes személyiségnek, aki munkássága soran nagyban elősegítette az erdélyi filmes szakmát. Idén a Sárga Csikó díjat Patrovits Tamás, animációsfilm-rendező, egyetemi tanár, a Primanima filmfesztivál alapítója kapja és Kósa András László, a Balassi Intézet - Bukaresti Magyar Intézet igazgatója fogja átadni.

Patrovits Tamás 1968-ban született Budapesten. A budapesti Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola elvégzése után 1994-ben a Magyar Iparművészeti Főiskola animációszakán szerzett diplomát. 1991-ben három hónapot a Halas&Bachelor Stúdióban töltött John Halas-ösztöndíjjal. 2004-ben a MANIFESZT alapítótagja, az egyesület vezetője, 2005-től az ASIFA Hungary elnöke. Szerzői rövidfilmek, illetve televíziós és online sorozatok tervezése és rendezése mellett képregényeket, karikatúrákat, illusztrációkat, animációs főcímeket, szpotokat, reklámfilmeket is készít. Jelenleg az Illyés Művészeti Akadémia szakvezető tanára. 2012-ben Orosz Anna Idával közösen indították el a budaörsi Primanima Nemzetközi Animációs Elsőfilmfesztivált. Az elmúlt évtizedben rendszeresen tartott animációs foglalkozásokat Erdélyben, főképp a Partiumi Keresztény Egyetem képzőművészeti tanszékén. Évek óta visszatérő műhelyvezető a Filmtett Egyesület nyári alkotótáborában, útmutatása alatt több tucat fiatal erdélyi filmes végzett animációs ujjgyakorlatokat, vagy készített animációs rövidfilmet.

Részletes program:

www.filmtettfeszt.ro

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
13
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események