Iratkozzon fel hírlevelünkre

A MAGYAR FILM TÖRTÉNETE

A Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet egyik fontos tevékenységi pillére a mozgóképkultúra képviselete. 2016-ban egy vetítés-sorozatban mutatjuk be a magyar filmtörténet gyöngyszemeit a bukaresti filmszerető közönségnek, annak apropóján, hogy 120 éve vetítették az első filmet Budapesten, illetve megnyílt az első mozi és nem utolsó sorban, hogy a millenniumi ünnepségek alkalmával készült el az első mozgókép Magyarországon.

A magyar film története ezelőtt 120 évvel kezdődött, amikor 1896-ban a Lumiére testvérek filmjeit a Royal Szálló kávéházéban levetítették, majd ezt követően, két úttörő tetvér, Sziklai Arnold és Zsigmond az Andrássy úton megnyitották az első magyar filmszínházat, az Ikonográfot, ahol francia gépeken Lumière filmeket vetítettek a közönségnek. Ennek jegyében magyar filmtörténeti sorozatunkban minden hónapban bemutatunk egy jelentős filmes alkotást, mely a maga nemében és idejében mérföldkőnek számított a magyar film történetében.
 

Mire megvénülünk
1916, némafilm, 64 perc, román felirattal
élő zongorakísérettel: Cătălin Răducanu

Rendező: Uher Ödön
Forgatókönyv: Hevesi Sándor, Jókai Mór regénye alapján
Operatőr: Kovács Gusztáv
Szereplők: Beregi Oszkár, Fenyő Emil, Szerémy Zoltán, Mátray Erzsi, Camilla von Hollay, Csernell Bella, Szalkay Sándor, Réthely Ödön
 
Jókai Mór nagysikerű azonos című regényének első filmes adaptációja: egy balsorstól üldözött úri család története a reformkor és a szabadságharc idején. Az Áronffyakon tragikus végzet ül, a család elsőszülött férfitagjai mind öngyilkosok lesznek, ám a fiatal Lóránd megpróbálja elkerülni tragikus végzetét.
 

Az utolsó éjszaka
1917, némafilm, 40 perc, román felirattal
élő zongorakísérettel: Cătălin Răducanu

Rendező: Janovics Jenő
Forgatókönyv: Sas Ede, Fekete Mihály, Janovics Jenő
Operatőr: Fekete László
Szereplők: Nagy Adorján, Berky Lili, Lengyel Vilmos, Fekete Mihály, Szakács Andor

A némafilm korszak kiemelkedő melodrámája 1917-ben, Kolozsváron, a Janovics Jenő által alapított Transylvania filmgyárban készült.
 
Gitta sikerrel lép fel egy kabaréban, mégis boldogtalan, mert távol van a családjától. Új élettársa először ékszereit, később Gittát is eladja. A háború kirobbanásakor visszatér hazájába, de családját nem találja. Férje halott, fiának nyoma veszett. Fővárosi színházhoz szerződik, ahol minden este lelkesen megtapsolja egy titkos imádója...
  
 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
23
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események