Iratkozzon fel hírlevelünkre

CINEPOLITICA

2017. április 20-23.

CINEPOLITICA

Nemzetközi Filmfesztivál
 
Balassi Intézet, Elvire Popesco mozi
 
Egyedülálló szemléletével a Cinepolitica Nemzetközi Filmfesztivál a filmművészet révén tárja fel a közönség előtt mindazokat a politikai mechanizmusokat és motivációkat, amelyek mindnyájunk életét meghatározzák. A fesztivál nemzetközi versenyszakaszába olyan filmeket válogatnak be, amelyek a politika legkülönbözőbb formáit, megnyilvánulásait módon mutatják be a filmművészet egyes műfajain keresztül. A versenyen kívüli specifikus programok tematikusan csoportosított filmeket tartalmaznak, bemutatják a jelenkor fontos személyiségeit, vitatott témákat elemeznek és vitára buzdítanak.
 
„Talán egyik művészet se kötődik annyira a politikához, mint a film. Rendkívüli népszerűségének köszönhetően a mozi a megjelenésétől kezdve hatékony manipulációs eszköz. Miért van szükség a politikai filmek fesztiváljára? Az értékes film a politikai információk és magatartás leghűségesebb hordozója, s ezt tanúsítják az első filmművészeti alkotások is. A politikai tematikájú fesztiválnak pedig feladata napjaink problémái előtt kitárni az ablakokat, és feltárni egy mechanizmus sötét oldalát, amelyet információk hiányában gyakran figyelmen kívül hagyunk. A megismerés kikristályosíthatja a magatartást. A művész gyakran a hatalommal konfliktusban álló szabad ember. Jelentős filmművészeti alkotások voltak megcsonkítva, betiltva, s szerzőik szenvedtek munkáikért. A fesztivál ugyanakkor az igazság és az egyetemes értékek szolgálatában álló bátor filmesek elismerési fóruma.” – mondja Copel Moscu fesztiváligazgató.
 
A Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet évek óta partnere a fesztiválnak és idén, első alkalommal több esemény helyszíne is:
 
április 20., csütörtök, 17.00 óra
Hajnalodik 1956-2016
kiállítás / installáció
Az 1956-os forradalom és szabadságharc drámai eseményei szinte minden családban sorsfordítóak voltak, máig kihatnak a társadalomra. A kiállítás központi gondolata az emlékezés, a tények és az érzelmek. A személyes sorsok és az életutak emléktöredékei alkotják a tárlat gerincét, ami segít emlékezni, újra átélni a forradalmi napok történéseit, az emberek lelkesedését, szabadságvágyát, félelmet nem ismerő bátorságát, a reményt, a hit és a kétely örök harcát, a közös célért születő egységet.
 
Kurátorok: Bodnár Zita, Simándi Irén, Tulipán Éva.
Tervezőgrafikus: Czakó Zsolt
 
április 21., péntek, 17.00 óra
Janus
2015, játékfilm, 76 perc, angol felirattal
rendező: Gyöngyössy Bence
forgatókönyv: Fonyódi Tibor, Gyöngyössy Bence
operatőr: Márton Balázs
szereplők: Adorjáni Bálint, Marozsán Erika, Blaskó Péter, Gyöngyössy Katalin, Seress Zoltán, Jordán Tamás, Lábodi Ádám, Hatházi András
A nyolcvanas évek derekán játszódó történet egy nagyváradi család drámai sorsán keresztül mutatja be, hogy a romániai totalitárius rendszer titkosszolgálata, a Securitate „kétarcú ügynöke”, maga a megtestesült Janus, miként hatol be az otthonok négy fala közé, hogyan kontrollálja a magánélet legintimebb pillanatait, árulja el családtagjainak legszemélyesebb érzelmeit és vágyait. Törvényszerű volt ennek a rendszernek a bukása, a romániai forradalom kitörése. A filmet megtörtént események ihlették.
április 21., péntek, 19.30 óra
Határon 1988-89
2015, dokumentumfilm, 53 perc, angol felirattal
rendező: Lukács Csaba, Marossy Géza
forgatókönyv: Lukács Csaba
operatőr: Marossy Géza
A Ceaușescu-diktatúra elnyomott minden kezdeményezést, az embereket megfélemlítette a Securitate. Akik jobb életre vágytak, azoknak Magyarország jelentette a reményt, nemcsak azért mert ott már elkezdődtek a változások, hanem azért is, mert ez jelentette az egyedüli megoldást magyarságuk megőrzésére. Sokan voltak akik hátrahagyták mindenüket, hazájukat, családjukat és nekivágtak a zöld határnak. Több ilyen ember történetét ismerhetjük meg a filmből. Feltárulnak a személyes hátterek, a motivációk, az okok, amelyek a határ felé indították el hőseinket.
április 23., vasárnap, 17.00 óra
Trump vs. Clinton
2016, angol dokumentumfilm, 52 perc
 
április 23., vasárnap, 19.00 óra
A Király háborúja / Războiul Regelui
2016, román-amerikai dokumentumfilm, 60 perc
 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
22
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség