Iratkozzon fel hírlevelünkre

Csete Örs fotókiállítása

Csete Örs előadást tartott az 56-os forradalomról október 23-án, pénteken 17:30 órakor a helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Intézetben. Ezután kerül sor fotókiállításának megnyitására 19:00 órakor. Az előadás finn tolmácsolással hangzott el. 

A fotókiállítás egy hónapig megtekinthető a Balasssi Intézet - Helsinki épületében: GALLERIA U (00100 Helsinki, Kaisaniemenkatu 10.) 2015.10.26 – 11.23.

Az 1956-os forradalom közelgő 60. évfordulója jó alkalom rá, hogy felidézzük a finn–magyar kapcsolatok egyik szép fejezetét, amikor a finnek sokoldalú segítséget nyújtottak a magyaroknak.

A kiállítás anyaga - közel 25 év válogatása

Csete Örs fényképész a rendszerváltás után kezdte fényképezni az egykori ötvenhatos budapesti fegyvereseket, s amíg fotózott, beszélgetésüket rögzítette. Majdnem kétszáz forradalmárról és halálraítélt személyről készített hang- és videó felvételeket. A mostani kiállítás révén 15 fegyveres és halálraítélt portréját mutatja be. Ezen kívül a kiállításon meg lehet ismerkedni 15 finn kortárs portréjával és történeteivel is. A kiállítás emlékezni kíván mindazokra, akik ebben a vészterhes időszakban aktívan kiálltak a magyar forradalom mellett Finnországban.

A finn interjúk 2015 nyarán Richly Gábor a Helsinki magyar intlézet igazagtójának segítségével jöttek létre. A kiállításon bemutatott anyag alapján 2016-ban, a forradalom emlékévében Csete és Richly kétnyelvű fotóalbumot fog megjelentetni.

Csete Örs így vall a projektről

„Két évtizede fotózom az egykori ötvenhatos budapesti fegyvereseket, s amíg fotózok, beszélgetek velük és fotóalanyaim életútját is rögzítem. Munkám során kapcsolatba kerültem olyan külföldiekkel is, akik a saját országukban segítették a magyar forradalom illetve a menekültek ügyét.

2015 augusztusában Finnországban jártam, és olyan finn emberekről készítettem portrékat, akik 1956-ban szolidárisak voltak a magyarsággal.

A fotózások alatt Richly Gábor történész közreműködésével sikerült egy-egy gesztust, történetet is felidéznünk a segítség, a barátság, a szolidaritás változatos formáiból. Volt, aki szimpátiatüntetést szervezett közülük, volt, aki a Magyar Vöröskereszt számára gyűjtött pénzt, papírt vagy rongyot. Mások vért adtak, fáslit készítettek a sebesülteknek. Voltak, aki verset szavaltak, voltak, akik verset írtak. Még egy finn opera is született, amit a magyar forradalom ihletett.


Fotóimmal azok előtt a finn barátaink előtt is tisztelgek, akikhez nem jutottam el, illetve akik már nem lehetnek közöttünk.

Az Ötvenhatos barátaink című projekt keretében a finnek mellett olaszokat és lengyeleket megörökítettem. Célom, hogy a még élő külföldi személyek közül továbbiakat is felkutassak és bemutassak, akik bár távolról kapcsolódtak a magyar forradalomhoz, de a barátság máig összeköt minket.

A még közöttünk élő hétköznapi szereplőkön keresztül megmutatkozik, hogy bár a forradalom ügye – egyebek mellett a nemzetközi politika érdekhálóin – elbukott, mégis számos országban cselekvések sora indult meg a forradalom és a menekültek megsegítésére. Ami kétségtelenül egy apró, de lényeges csavarja volt annak a világméretű folyamatnak, melynek következtében a szocializmusnak nevezett emberi kísérlet elbukott.

Köszönet illeti finn interjúalanyaimat a bizalomért, valamint Richly Gábor történészt és Forrai Kristóf nagykövetet a segítségükért. A kiállítás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával kerül megrendezésre.”

További információ: www.1956.hu

Helsinki Csete 677

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
23
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események