Iratkozzon fel hírlevelünkre

Könyvbemutató: Aranysárkány

IRODALOM március 29., szerda, 18.00 óra Szófiai Magyar Intézet

KOSZTOLÁNYI DEZSŐ ARANYSÁRKÁNY CÍMŰ REGÉNYÉNEK BEMUTATÁSA

A GUTENBERG KIADÓ gondozásában és Sztefka Hruszanova bolgár fordításában megjelent könyvet Marin Bodakov irodalomkritikus mutatja be, részleteket a regényből Manol Glisev színművész olvas fel.

Kosztolányi Dezső 1885 március 29-én született Szabadkán. Édesapja nemesi származású, liberális gondolkodású tanár, majd később iskolaigazgató volt. Magyar és német szakon tanul Budapesten Babitscsal, Juhász Gyulával együtt, de félbeszakítja tanulmányait és újságírónak áll, később az írásnak szenteli életét. Az induló Nyugat munkatársa lett. A magyar PEN-klub elnöke. Shakespeare, Luis Caroll, Thornton Wilder, Oscar Wild, Rudyard Kipling, Rainer Maria Rilke műveit fordította magyarra.

A magyar irodalom egyik legsokoldalúbb és legjelentősebb alkotója. A drámai műfajt kivéve mindenben jelentőset hozott lére.

Kosztolányi a magyar kispróza egyik legnagyobb mestere. Klasszikusan letisztult novellái (A kulcs; Fürdés), elbeszélései (Kínai kancsó) a tudattalant is magukba foglaló finom lélekrajzukkal, az emberek közötti viszonyt árnyalt társadalomképpel vegyítő feszes szerkezetükkel tűnnek ki.

Az 1925-ben megjelent Aranysárkány  hőse, a lányát egyedül nevelő Novák Antal tanár úr a természettudomány világos és egyértelmű törvényei szerint képzeli el és éli le az életet, s éppen magabiztossága okozza szakmai és szülői bukását. A lánya idegen marad számára, s az iskolában is megbukik, amikor diákja éjjel megveri. Az epilógus azt bizonyítja, hogy a felnőtté vált diákok is ebbe a reménytelenséget árasztó rendbe illeszkednek: szürke, idegenszerű életbe, ahol a szerelem sem szerelem, az otthon sem igazán otthon.

Sztefka Hruszanova fordításában Kukorelly Endre, Molnár Ferenc, Zilahy Péter, Kosztolányi Dezső, Szerb Antal, Márton László, Kertész Imre, Vörös István művei jelentek meg bolgár nyelven. Fordításait 20 antológiában közölték. A magyaron kívül angol és szlovén műveket is fordít. A magyar kultúra népszerűsítése terén végzett munkásságáért 2011-ben a Magyar Arany Érdemkereszttel tüntették ki.

 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
22
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség