Iratkozzon fel hírlevelünkre

London: A magyar agykutatás sztárjai

Beszámoló a magyar agykutatás világsztárjainak sikeres londoni előadásáról
London, 2015. február 11.

Az idegtudomány és a tudósok: a magyarok tapasztalatai 
Tudományos szimpózium

Óriási sikert aratott Somogyi Péter professzor, az Oxfordi Egyetem világhírű agykutatója és Freund Tamás professzor, a Nemzeti Agykutatási Program vezetője a University College London (UCL) Egyetemen tartott agykutatói szimpóziumon. A rendezvényt a Londoni Magyar Kulturális Központ (LMKK) szervezte Dr. Pászthy Beata igazgató kezdeményezésére, együttműködésben a UCL Idegtudományi, Fiziológiai és Farmakológiai Tanszékével. Az idegtudomány és a tudósok: a magyarok tapasztalatai című szimpózium az LMKK Londoni Szakkollégium c. programsorozatának keretén belül jött létre. A magyar világsztár agykutatók mellett Angus Silver professzor, a UCL Idegtudományi Központjának vezetője is felszólalt és méltatta a gyümölcsöző brit-magyar neurobiológiai együttműködéseket. A program díszvendége Magyarország londoni nagykövete Szabadhegy Péter volt, aki köszöntő beszédében kiemelte a magyar szellemi tőke múltbeli és jelenkori fontosságát. A szimpóziumon jelent volt a 2014. év Nobel-díjas agykutatója, John O'Keefe professzor, aki szoros barátságot ápol az előadókkal.

(John O'Keefe, Somogyi Péter, Angus Silver professzorok, Dr. Pászthy Beata, Freund Tamás professzor, Szabadhegy Péter londoni magyar nagykövet)

Dr. Pászthy Beata, a Londoni Magyar Kulturális Központ igazgatójának meghívására az agykutatás világhírű magyar képviselői: Freund Tamás professzor és Somogyi Péter professzor, valamint a UCL-en működő Silver Laboratórium vezető és névadó professzora, Angus Silver tartottak nagysikerű előadást 2015. február 11-én a UCL Egyetemen. Freund Tamás professzor előadásában bemutatta a Nemzeti Agykutatási Programot, amely előljárója lett az Amerikai Egyesült Államokban működő nemzeti agykutatási programnak is, valamint kiemelte: "A mentális betegségek súlyos társadalmi és gazdasági terhet jelentenek civilizációnk számára. A Nemzeti Agykutatási Program az agykutatás számos területén áttörést hozhat." Angus Silver professzor érzékletes ábrákon keresztül elemezte a gyümölcsöző brit-magyar agykutatási és idegtudományi együttműködéseket, valamint ezek fontosságát. Az est utolsó előadójaként Somogyi Péter professzor beszélt a tudományos mentorálásról, valamint a mester és tanítvány együttgondolkodásának fontosságáról. Személyes hangvételű előadásában a közönséggel is megosztotta tudományos ars poeticáját, amelyben mindenkit arra biztatott, hogy merjenek álmodni és legyenek kíváncsiak.
 
A szimpóziumon több mint 200 fő vett részt, köztük kutatók, egyetemisták, PhD hallgatók és nem szakmabeli érdeklődők Nagy-Britannia számos nagy egyetemi városából: Oxfordtól, Cambridge-n át egészen Glasgow-ig. Az előadás minden szempontból óriási sikert aratott: a közönség hosszasan kérdezete az előadókat, az előadók pedig örömmel fogadták a lelkes és aktív közönség érdeklődését. A UCL egyik magyar hallgatója a következőképpen nyilatkozott az estről: „Ilyen remek előadókat hallva büszkeséggel tölt el, hogy magyar vagyok." Az est végén az előadók, valamint a résztvevők kiváló magyar borok mellett fűzhették tovább az előadások gondolatmenetét.

 

A rendezvényen készült további képek a Facebook oldalunk fotóalbumában tekintők meg. 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
24
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség