Iratkozzon fel hírlevelünkre

Magyar Nap @ TIFF Kolozsvár

2015. június 3., szerda
TIFF – Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál
2015. május 29. – június 3., Kolozsvár

A Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) Romániában elismert branddé vált  programjai minőségének köszönhetően, de a kiváló szervezés, a fiatalos hangulat és az események sokasága is branddé tette, hiszen szemináriumoktól, workshopoktól koncertekig és hajnalba nyúló mulatságokig szinte mindenre kiterjed. A fesztivál célja a filmművészet népszerűsítése, olyan kortárs filmek bemutatása, amelyeket két fontos kritérium alapján választanak ki: a téma eredetisége és a látvány hatóereje.
 
A kolozsvári filmfesztivál minden évben kiemelt helyet biztosít a legújabb magyarországi filmtermésnek. A Magyar Nap szekció filmes programját szakmai beszélgetés a meghívott filmesekkel, koncert és a szokásos szabadtéri gulyás-parti egészíti ki.
 
Idén egy különlegesség is szerepel a fesztivál programjában: a kolozsvári operában levetítik Kertész Mihály (Michael Curtiz) 1914-ben forgatott A tolonc című filmjét, mely elveszettnek számított 2008-ig, amikor véletlenül megtalálták a film egyetlen kópiáját a New York-i Magyar Intézet alagsorában. A budapesti filmlaboratóriumban restaurált filmet a kolozsvári Állami Magyar Opera zenekara kíséri Pacsay Attila zenéjével.
 
Pálfi György, a sokat vitatott Taxidermia (2006) rendezője a Szabadesés című új filmjével idén ismét jelen van a TIFF Magyar Napján, miután 2013-ban zsűritagja volt a versenyszekciónak. A film tavaly Karlovy Varyban elnyerte a legjobb rendezőnek járó  különdíjat. A hét kisfilmből összeállított alkotás kerettörténetét egy idős hölgy öngyilkossági kísérlete adja.
                                                       
 
Isaach de Bankolé, Jim Jarmusch egyik kedvenc színésze, aki Lars Von Trier és Claire Denis filmjeiben, de a James Bond és a Miami Vice sorozatban is szerepet kapott, a TIFF 2015 meghívottja. A kolozsvári közönség a Délibáb (2014) című film vetítésén találkozhat vele. A film egy afrikai focijátékosról szól, aki a magyar kisvárosban kényszerül szabadságáért és saját életéért küzdeni. A Délibáb Hajdu Szabolcs ötödik nagy játékfilmje, amelyben Bankolé mellett két román színész is szerepet kapott, Dragoş Bucur és Răzvan Vasilescu. A filmet a Magyar Napon vetítik.
 
Reisz Gábor fiatal rendező első nagyjátékfilmjével vesz részt a TIFF-en: a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című filmmel, amely nagy elismerésnek örvendett több nemzetközi fesztiválon, és amelyet a magyar filmszínházakban az első hónapban több mint 50.000-en néztek meg. A film az egyetemet végzett fiatal generáció útkeresésére reflektál, és ezzel a szituációval minden fiatal egyaránt azonosulhat, bárhol élne: Amerikában, Nyugat- vagy Kelet-Európában.
 
A fesztivál nyitó estéjén a TIFF Campus-ban fellép a magyar-német-ukrán-bolgár-tasmán-osztrák RotFront Emigrantski Raggamuffin nevű együttes, mely zenéjében a balkán-punk-ot orosz, zsidó és cumbia elemekkel tűzdeli meg, az eredmény pedig egy olyan soknyelvű zene, mely átlép minden határt és ledönt bármilyen akadályt.

A fesztivál programját Havancsák Gyula Lefthand Shadow című kiállítása színesíti, mely a Cypher Klubban lesz látható. A kiállítás megnyitójára június 5-én 19.00 órakor kerül sor, a művész jelenlétében. Havancsák Gyula, azaz Hjules, az egyik legjobb magyarországi metal grafikus, akinek munkái, lemez- és könyvborítók, pólóminták külföldön is nagyon keresettek (Annihilator, Destruction, Grave Digger, Ensiferum stb.). Havancsák Gyula munkáiban különböző témákat dolgoz fel alkalmazott grafikai technikákkal, a gore-tól a destruktív fantázián és mitológián át a sci-fi-ig, vagy a csendéletig.
 
A Tízen a FILMÉRT szekcióban bemutatnak a közönségnek, a sajtónak, illetve a filmszakmának a romániai színjátszás 10 tehetséges színészét, akik workshopokon, filmpremiereken és beszélgetéseken vesznek részt, illetve kapcsolatba kerülnek közvetlenül azokkal, akik új tehetségeket keresnek a filmipar számára – román és külföldi rendezők, producerek stb. A tíz fiatal tehetség között romániai magyar színtársulatok színészei is vannak: Albert Csilla (Kolozsvári Állami Magyar Színház), B. Fülöp Erzsébet (Marosvásárhelyi Nemzeti Színház) és Szász Réka (Râmnicu Vâlcea-i Anton Pann Színház).
 
Magyar filmek a TIFF programjában:

A tolonc
1914, 65 perc, élő zenés kísérettel
rendező: Michael Curtiz (Kertész Mihály)
 
Szerelempatak
2013, 70 perc, román felirattal
rendező: Sós Ágnes
 
Délibáb
2014, magyar-szlovák koprodukció, 90 perc, román felirattal
rendező: Hajdu Szabolcs

Viharsarok
2014, magyar-német koprodukció, 105 perc, román felirattal
rendező: Császi Ádám
 
Szabadesés
2014, magyar-Dél-koreai-francia koprodukció, 89 perc, román felirattal
rendező: Pálfi György
 
VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan
2014, 89 perc, román felirattal
rendező: Reisz Gábor
 
A berni követ
2014, 76 perc, román felirattal
rendező: Szász Attila


Részletes program:
www.tiff.ro

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
16
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események