Iratkozzon fel hírlevelünkre

Nádas Péter „…mit tesz a fény…”

 

„…mit tesz a fény…” Nádas Péter fotográfiái 1959-2003
Fotográfiai kiállítás és irodalmi performansz

Az elsősorban szépíróként ismert, pályáját azonban fényképészként kezdő Nádas Péter fotóit már a legelső évektől kezdve meghatározza az a „semleges figyelem”, amelyre viszont az író utal Világló részletek című esszéjében:


„Ha a figyelem semleges, ha éppen semmit nem akarunk, még csak nézni sem, akkor önkéntelenül, ösztönösen követjük a fény és az árnyék útjait.”

Hét témakör a fény és az árnyék útjain - Nádás Péter kiállítás | Bukarest

A jelen kiállítás hét témakörbe rendezve követi végig „a fény és az árnyék útjait” – a hatvanas évek elején készített képes tudósítások felvételeitől az ezredforduló tájékán keletkezett minimalista alkotásokig.

Tárgyukat tekintve találhatunk itt szociofotókat, portrékat, természetképeket, csendéleteket – a Nádas-féle látásmód tükrében, amely egyre inkább lemarja a tárgyi valóság fölös pompáját annak tartós alapszerkezetéig. Cserében viszont valamiféle jótékony fátyolszerűség – fény-árnyék raszter – ereszkedik a látható valóság lecsupaszított vázára. Hús a csontra.

Semlegesség - részrehajlás nélküli figyelem

A Nádas által sűrűn emlegetett és szívósan alkalmazott „semlegesség” nem volna más, mint a részrehajlás nélküli figyelem megbocsátó gesztusa: a sokdimenziós voltában felfoghatatlan létezés vizuális modellezése, láttatása a fénykép kétdimenziós közegében. Hiszen a fotósnak az a dolga, hogy figyeljen arra, sőt mindarra, ami éppen az útjába kerül, amit muszáj valahogyan látnia és láttatnia.

http://www.pim.hu/

A kiállításmegnyitón Corina Grigoras és Sabrina Iaschevici színművészek Nádas Péter műveiből készült irodalmi performanszt ad elő. Az előadást Kovács Zsuzsánna rendezte.

A kiállítás február 26-ig tekinthető meg.

Ndas Pter Balassi Intezet 2016

Nádas Péter fotográfiái a szerző honlapján is megtekinthetik: http://nadas.irolap.hu/hu/galeria

Partner:                                    Támogató:

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
23
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események