Iratkozzon fel hírlevelünkre

Metafisiche e metamorfosi

2017. január 19-én, csütörtökön 18.00 órakor nyílik meg a Római Magyar Akadémián (Falconieri Palota – Via Giulia, 1) a Metafisiche e metamorfosi (Metafizika és metamorfózis) Valerio Adami, Fürjesi Csaba, Hervé-Lóránth Ervin című kortás művészeti kiállítás. A kiállítás kurátorai: Lea Mattarella és Németh Pál. A vernissage alkalmából a Music Fashion Jazz Agency is fellép.


A Római Magyar Akadémia jelen tárlatával egy nagyszabású művészeti megmozdulás központi helyszíneként vesz részt, hiszen egy időben három római helyszínen (Galleria André, Galleria Mucciaccia) történik a világhírű olasz művész Valerio Adami munkásságának bemutatása, akinek eddig még nem volt Rómában nagy retrospektív kiállítás a munkáiból.


A Római Magyar Akadémia tekintettel a Rómában kivívott kulturális pozíciójára illetve szem előtt tartva működésének alapküldetését, azaz a magyar kultúra olaszországi prezentációját, Adamival együtt a római közönség elé tárja a kiváló magyar festőművész, Fürjesi Csaba műveit is. A tárlat kiegészül Hervé-Lóránth Ervin képzőművész, kulturális attasé kültéri installációival.


Valerio Adami Párizsban élő olasz művész. 1935-ben született Bolognában. Korai munkáit Francis Bacon inspirálta expresszionista vonulat jellemezte, majd az absztrakt gesztusfestészet irányvonala izgatta. Adami festői fejlődése a figuralitás modern újraértelmezésének problémája körül teljesedett ki és vált stílussá. Ironikus tartalmú műveiben a banális tárgyak és a mitológiai toposzok keverednek erőteljesen kontúrozott, rajzos alapú, a Pop Art színhasználatában megjelenő fogalmazásmóddal. Művei a képregények világát idézik, így nem véletlenül állítják vele párhuzamba a szintén világhírű Roy Lichtenstein munkásságát.


Fürjesi művészete számos ponton parallel Adami festői világával. A szintén egzisztenciális jellegű kérdésekre adott művészi válaszai, miközben erőteljesen hordozzák a rajzi alapokat, egyre inkább a festői fogalmazás irányába mozdulnak el.


A projekt izgalmas vonulata Hervé-Lóránth Ervin képzőművész (kulturális attasé) installációja, amely parafrazálja Adami bizonyos műveit. Hervé Adami képeiből kiragadott nagyméretű figurái a Római Magyar Akadémia épületéhez illesztve kerülnek elhelyezésre, amelyek a művészi értéken túl komoly figyelemfelkeltő erővel is bírnak a közönség felé.


A kiállítás 2017. február 19-ig tekinthető meg. Belépés ingyenes.

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
23
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események