Iratkozzon fel hírlevelünkre

Gótikus oltárok a Szepességből

Időpont: 2017. április 25, 19 óra

 

szárnyasoltár2

Gótikus szárnyas oltárok a Szepességből - könyvbemutató 

résztvevők:

Csáky Pál, európai parlamenti képviselő

Prokopp Mária Dr., professor emerita, ELTE Művészettörténeti Intézet

Jankovics Marcell – Méry Gábor: Gótikus szárnyas oltárok
Felvidék páratlan szépségű tájainak különleges ékkövei a középkori falvak és városok. Közülük is kiragyognak azok a települések, amelyeket az Árpád-házi magyar királyok, II. Géza és IV. Béla által behívott németek alapítottak, főterükön álló középkori templomaikkal, és azok faragott, festett és aranyozott, többnyire késő gótikus szárnyas oltáraival. E szépségeket a szász bányászok, takácsok és kereskedők szorgalmának köszönhető gazdagságnak és jámborságuknak köszönheti az utókor. Közmondásosan a Szepességhez, e hegyes tájegységhez köthetők, amelynek legjelentősebb városkái a találó néven Gótikus útnak nevezett útvonal mentén fekszenek, de megtaláljuk délebbre, a bányavárosokban és Kelet-Szlovákia fővárosában, Kassán is. 

A sorozat kötetei:

A bártfai Szent Egyed-bazilika
A kassai Szent-Erzsébet-dóm
A lőcsei Szent Jakab-templom szárnyasoltárai
A szepesszombati Szent György-templom
A szepeshelyi Szent Márton-székesegyház 

Méry Gábor (Dunaszerdahely, 1967) fotóművész, lapkiadó. 1989 és 1995 között a magyar nyelvű Új Szó és Vasárnap című, napi-, illetve hetilapnál dolgozott fotóriporterként és szerkesztőként, majd 1997-ig a Duna TV operatőre volt. 1993-ban alapította kiadóvállalatát, a Méry-Ratio-t, amely mára az egyik legfontosabb kiadóvá nőtte ki magát a régióban. Többek között szépirodalmi és kortárs műveket, történeti monográfiákat, emlékiratokat, művészet- és kultúrtörténeti publikációkat, politikai írásokat, művészi kivitelezésű naptárakat, fénykép- és művészeti albumokat és gyermekkönyveket adnak ki. Különlegesek hasonmás – fakszimile és reprint – kiadványaik. Méry különös figyelmet szentel azokra a kiadványokra, amelyek a szepességi templomok gótikus szárnyas oltárait mutatják be. A hétkötetes sorozat Méry Gábor képein keresztül mutatja be a történelmi-vallási emlékeket, a művészettörténeti hátterüket pedig Jankovics Marcell ismerteti szakértő szemmel. Méry egyaránt dolgozik Magyarországon – főként Budapesten – és Szlovákiában. 

Jankovics Marcell (Budapest, 1941) filmrendező, grafikus, könyvillusztrátor, kultúrtörténész, író. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas művész. 1960 és 2007 között a Pannóniafilmnél dolgozott. Leginkább rajzfilmjeiről és népszerű oktató-nevelő műsorairól vált ismertté. Többszáz filmet készített, ezek közül 280-at saját maga rendezett. Vezető rendezője volt a nagy sikerű Gusztáv című és a Mondák a magyar történelemből című rajzfilmsorozatoknak. Készítője az olyan „egész estés” animációs filmeknek, mint a János vitéz, a Fehérlófia, az Ének a csodaszarvasról vagy Az ember tragédiája. Hazai és nemzetközi szinten több mint negyven fesztiváldíjat nyert, többek között a cannes-i filmfesztivál legjobb rövidfilmnek járó Arany Pálma-díját, Sisyphus című munkáját pedig Oscar-díjra jelölték. Számos publikációt jegyez, szerzője 17 könyvnek, leginkább kultúrtörténeti és művészeti témákban. A Duna TV egyik alapítója. Tagja több szakmai szervezetnek, egyesületnek és szövetségnek. Két alkalommal töltötte be a Nemzeti Kulturális Alap Bizottságának elnöki tisztségét.

Prokopp Mária (Budapest, 1939) 1962-ben szerzett művészettörténet-történelem szakos diplomát Budapesten az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Hét évi esztergomi múzeumi tevékenysége után, 1969-től az ELTE Művészettörténeti tanszékének munkatársa, majd tanára. Kutatási területe Itália és a Magyar Királyság XIV-XV. századi művészete, különös tekintettel a falfestészetre. Számos monográfiája és tanulmánya jelent meg a korszak itáliai művészeiről és egyes műveikről, továbbá a Keresztény Múzeum remekműveiről. Jelentősek az Árpád-házi szentjeink ikonográfiájával kapcsolatos kutatásai is. 

 

A rendezvény hivatalos nyelve angol, azonban az est folyamán teljes körű magyar fordítást biztosítunk.

Az esemény a HUNINEU támogatásával valósul meg.

HUNINEU logó 2015 09 07 002

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
24
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség