Iratkozzon fel hírlevelünkre

ÜGYNÖKLÉT A MAGYAR POLITIKAI FILMEKBEN

2015. március 2-4.

Ügynöklét a magyar politikai filmek tükrében

A rendszerváltás 25. évfordulójához, valamint a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjához kapcsolódóan többnapos filmvetítés keretében mutatjuk be a letűnt rendszert az ügynökök szemüvegén keresztül. A filmeket angol és román felirattal vetítjük az intézet székhelyén (str. Gina Patrichi nr. 8), 18 órai kezdettel. A vetítéseket szakmai beszélgetések követik meghívott szakemberekkel. A beszélgetések román nyelven lesznek. Moderátor: Demeter András István

Program:
március 2, hétfő, 18.00:
Papp Gábor Zsigmond: Az ügynök élete, 2004, dokumentumfilm, 82 perc, angol felirattal
A Kádár-korszak egyik sajátságos filmkészítő műhelyében, a Belügyi Filmstúdióban 1958 és 1988 között több száz propaganda-, oktató-, kis- és nagyjátékfilm készült. Ezeknek egy része széles tematikus skálán igyekezett okítani titkosrendőrőket az államrend védelmére. A témák között szerepel titkos házkutatás, célszemélyek operatív megfigyelése, lehallgató készülékek telepítése vagy ügynökök és besúgók beszervezése. Az oktatófilmek primitív narrációja némiképp ellentétben áll „magasztos” céljukkal, amitől nevetségesnek és kisszerűnek hatnak. A filmek kidolgozottsága pedig megdöbbenti a mai nézőt: elképesztő, hogy a Kádár-korszak fénykorában mennyi energiát öltek az ideológiai nevelésnek ebbe a csöppet sem olcsó és egyszerű formájába. A legérdekesebb részletek kiválasztásával az alkotók bemutatják a kádári diktatúra erőszakszervezetének működését és észjárását.
március 2, hétfő, 19.30:
Bergendy Péter: A vizsga, 2011, thriller, 90 perc, román felirattal
A film az '56-os forradalom utóéletének „másik” oldalát, az ügynöksorsot mutatja be. A vizsga az átverések, közelebbről az árulások filmje. Az már szinte közhely, hogy a Kádár-korszak besúgó hálózatának kiépítésével megérdemelte ezt a szinonimát, és ez beépült a magyar köztudatba. Az alkotó egy történelmi műfajfilmet készített az árulás mechanizmusáról.

Meghívott: Csendes László (Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Bizottság – CNSAS)
 
 
 

március 3, kedd, 18.00:
Varga Ágota: A tartótiszt, 2013, dokumentumfilm, 64 perc, angol felirattal
A dokumentumfilm teljesen új szemszögből mutatja be a Kádár-korszak állambiztonsági munkájának egy szeletét. Először szólal meg egykori tartótiszt, ráadásul a katolikus egyházi vonalról, másrészt a szembesítés módszere, mint kendőzetlen párbeszéd hitelesebb képet ad az akkori állambiztonság céljairól, beszervezési eszközeiről és a végrehajtás módszereiről. Főszereplője egy volt rendőrtiszt, „a tartótiszt”, számtalan ügynök, hálózati személy beszervezője és tartója, akinek fő szakterülete az egyházi reakció elleni harc volt.
 
 
 

március 3, kedd, 19.00:
Cserhalmi Sára: Drága besúgott barátaim, 2012, dráma, 93 perc, román felirattal
Magyarországon, több mint húsz évvel a rendszerváltás után, még mindig tabu témának számít a kádári rendszer alatt kiépült besúgóhálózat és az azt tisztázó ügynöktörvény. Cserhalmi Sára első nagyjátékfilmjében hozzányúl ehhez a kényes támához, és azt feszegeti, hogy a szocializmus összeomlása után, mi történik a besúgóval és a besúgottal a jelentések elkövetése után néhány évtizeddel.
 március 4, szerda, 18.00:
Fazakas Péter: Szabadság szárnyán – Moka Béla igaz története, 2013, dokumentumfilm, 53 perc, angol felirattal
1971 májusában hat fegyverrel felszerelkezett fiatal eltérítette a Nagyvárad-Bukarest repülőjáratot, annak négyfőnyi személyzetét és tizenhat utasát túszul ejtette, majd a gépet Bécsbe kényszerítették. Az akció szervezője, a ma 73 éves Moka Béla visszaemlékezése nyomán megelevenednek a negyven évvel ezelőtt történtek: korábbi szökéskísérletei Ceauşescu diktatúrájából, az életveszélyes konspiratív szervezkedés, a többszöri kudarcos próbálkozások, az akciófilmbe illő géprablás, és hogyan tért vissza mégis a biztos börtönt jelentő hazájába, ahol 12 esztendeig a szamosújvári börtönben raboskodott.


 

március 4, szerda, 19.00:
Szász Attila: A berni követ, 2014, tv-játékfilm, 76 perc, angol felirattal
Két végletekig elkeseredett, mindenre elszánt emigráns magyar – két héttel Nagy Imre kivégzése után – fegyveresen betör a svájci magyar nagykövetségre és túszul ejtik a nagykövetet: azt követelik, hogy az elnyomó Kádár-hatalom képviselője, a berni nagykövet, a Szabad Európa Rádió hullámain, az egész világ előtt ismerje el a Kádár-rendszer bűneit. 
 Demeter András István, színész, közéleti személyiség. Alig 23 évesen már megfogalmazta színházvezetői elképzeléseit. Ennek alapján 1993-ban, Romániában pályázat útján először, kinevezték a Temesvári Csiky Gergely Színház élére, amelyet 12 direktori éve alatt az egyik nemzetközileg is elismert színházi műhellyé fejlesztett. A négy nyelven három diplomát szerzett művész pályafutása során több közéleti szerepet is vállalt, jelenleg a román köztelevízió Produkciós Irodájának vezetője.
 

Csendes László 2000-től tagja a Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Bizottság – CNSAS vezetőségének. 2007-2009 között az intézmény elnöke volt. Több, a totalitárius rendszerek visszaéléseit elítélő nemzetközi dokumentun aláírója, olyan személyiségek mellett mint Joachim Gauck, Stephan Kurtika, Miroslav Lekky, stb. Az átvilágítás és a közelmúltkutatás témájában több nyelven jelentek már meg tanulmányai (angolul, magyarul, németül, románul, szlovákul, bolgárul). Előadásait nagy érdeklődés kísérte Európa szerte: Bécs (2012, 2014), München (2010), Brüsszel (2009), Prága (2009), Pécs (2008), Poznan (2007), Pozsony (2006), Sopron (2014), Szeged (2014), Vilniusz (2005), Budapest (2003).

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
23
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események