Iratkozzon fel hírlevelünkre

Hajnalodik 1956-2016

 

„A kerek világon, minden térképen és glóbuszon, ma átírják a
nevedet, Budapest. Ez a szó már nem egy várost jelöl, Budapest
ma annyit tesz, hogy hősiesség. Budapest, minden nyelvén a
világnak azt jelenti: hűség, önfeláldozás, nemzeti becsület.
Minden ember, aki szereti szülővárosát, azt kívánja: légy te is
olyan, mint Budapest. Kívánom én is: légy mindörökké olyan,
amilyen ma vagy, Budapest. Büszke és bátor emberek tanyája,
magyarok jó útra vezérlője, az emberi fajta csillagfénye,
Budapest.”

Örkény István: Fohász Budapestért

 

Hajnalodik – 1956-2016
Kiállítás-megnyitó és Balázs János koncert a Balassi Intézetben a Múzeumok Éjszakáján


Hajnalodik – 1956-2016 címmel nyílt kiállítás a Balassi Intézetben 2016. június 25-én 18 órakor, a Múzeumok Éjszakáján. A tárlatot Schmidt Mária, az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékévének kormánybiztosa nyitotta meg, köszöntőt mondott Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója.

A megnyitót Balázs János Liszt- és Junior Prima Díjas zongoraművész koncertje követette, ahol Chopin, Liszt, Kodály, Bartók és Dubrovay forradalmi hangulatú művei csendültek fel.

ME 2016 image677
Az 1956-os forradalom és szabadságharc drámai eseményei szinte minden családban sorsfordítóak voltak, máig kihatnak. Vannak, akik 60 év után is képesek a forradalmi napok legapróbb részleteit is felidézni és vannak, akikben inkább már csak hangulatok, érzések, homályosodó emlékképek élnek. Vannak családok, akik még mindig alig mernek beszélni a régmúlt eseményeiről és vannak, akik kötelességüknek érzik, hogy a családi legendárium fontos része legyen mindaz, ami 1956-ban történt.

A Balassi Intézet most nyíló kiállításának központi gondolata az emlékezés és ennek szinte minden aspektusa. A tények és az érzelmek, a személyes sorsok, életutak emléktöredékei alkotják a tárlat gerincét. A különleges, egyedi tervezésű, a Balassi Intézet hatalmas galériájának léptékét követő installációk segítségével bemutatott fotók, hanganyagok, korabeli napló-, levél-, irodalmi töredékek biztosítják az egyedülálló élményt a tárlat látogatóinak. Az érzelmek kutatása a közelmúlt történeti vizsgálódásaiban is egyre jelentősebb szerepet kapott, ehhez a trendhez igyekszik a kiállítás a maga eszközeivel kapcsolódni, bemutatni a (részben) ismert tényszerű elemek mellett az eseményekben megjelenő (jórészt pozitív) érzelmeket.

A tárlat segít emlékezni, újra átélni vagy megsejteni valamit a forradalmi napok történéseiből, az emberek lelkesedéséből, a szabadságvágyból, a félelmeket leküzdő bátorságból, a reményből, a hit és a kétely örök harcából, a közös célért születő egységből.

A Hajnalodik – 1956-2016 című tárlat a Múzeumok Éjszakáján, 2016. június 25-én 18 órakor nyílik.

Balázs János szólóest Chopin, Liszt, Bartók, Kodály és Dubrovay forradalmi témájú darabjaiból

A megnyitót követően Balázs János Liszt- és Junior Prima Díjas zongoraművész a kiállítás tematikájához kapcsolódó és a forradalom hangulatát megidéző, egyedülálló koncertet ad. Az est során Chopin, Liszt, Bartók, Kodály és Dubrovay forradalmi témájú darabjai csendülnek fel. A művész a művek előtt rövid ismertetőt tart a darabok keletkezéséről és a szerzők életútjáról, amely a zenével együtt komplex élményt jelent majd a hallgatónak.

A Hajnalodik – 1956-2016 című tárlatot Czakó Zsolt tipográfus, grafikus tervezte. A kiállítás kurátorai: Bodnár Zita, Simándi Irén, Tulipán Éva. 

A kiállítást az „1956-os Emlékbizottság” támogatja és „A magyar szabadság éve” elnevezésű programsorozat keretében valósul meg.

ME 2016 image677

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
16
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események