Iratkozzon fel hírlevelünkre

Töredékek – Balla Demeter fényképei

Töredékek kiállítás Balla Demeter fényképeiből

Kiállítás Megnyitó a Külgazdasági és Külügyminisztérium - Balassi Intézet galériájában Magyar Kultúra Napja Alkalmából

 

Töredékek címmel nyílt kiállítás a Kossuth-díjas Nemzet Művésze, Balla Demeter fényképeiből 2017. január 26-án 18 órakor a Külgazdasági és Külügyminisztérium - Balassi Intézet galériájában. A tárlat a fotográfus legnépszerűbb alkotásaiból nyújt válogatást a Magyar Kultúra Napja alkalmából. A felvételeken íróink, költőink híres portréi, dolgozósarkainak jellegzetes részletei jelennek meg különleges módon megidézve a XX. századi magyar irodalom nagyjait. A kiállítást Hammerstein Judit helyettes államtitkár és Totth Benedek Margó-díjas író nyitotta meg, közreműködött a Romengo együttes.

 

 

Balla Demeter 1931-ben született. Fotográfiával 1951-ben autodidakta módon kezdett foglalkozni, 1957-ben a Fővárosi Fotó Vállalatnál helyezkedett el. Felvételeire hamar felfigyeltek, számos díjat nyert, és ettől kezdve rendszeresen dolgozott képeslapoknak, könyvkiadóknak. 1969-től a Lapkiadó Vállalat szerkesztőségeiben dolgozott, az Ádám Magazintól ment nyugdíjba 1988-ban. Azóta kizárólag alkotó munkájának él. Művészetéről a világ számos országában jelentek meg írások, interjúk. Műveit jelentős köz- és magángyűjtemények őrzik. 2007 óta szellemi patrónusa az interneten szerveződött Látszótér fotós és rádiós közösségnek, tanácsaival, tapasztalataival segíti az ott folyó munkát.

Fotográfiai tevékenysége műfaji sokféleséget mutat: készít portrékat, riportfotót, tájképet, csendéletet, aktot. Irodalmi és képzőművészeti alkotásait folyamatosan publikálja, a művészeti közéletet alakító tevékenysége hozzátartozik az őt meghatározó képhez. Azon kevés fotográfusok közé tartozik, akik számára a „képnyelv” mellett az „irodalmi nyelv” is természetes kifejező eszköz. Balla Demeter fényképei végtelenül letisztult, kiérlelt alkotások. Látszólagos egyszerűségük ellenére mély és őszinte érzéseket, tiszta gondolatokat hordoznak. Képei, riportképei, illusztrációi öntörvényűek, felkavaróak, a szövegkörnyezettől, szerkesztői szándéktól függetlenül kivételes egyediségükkel érintik meg szemlélőjüket.

Kincses Károly fotótörténész, a most nyíló kiállítás kurátora szerint nincsenek csak fényképek. Minden jó fénykép – ha értő módon közelítünk hozzá- egy teljes, egész univerzum, melynek titkai megfejtésre várnak. Ha eddig egyetértünk, nem lesz nehéz elfogadni azt sem, hogy az írók, költők, művészek itt kiállított portréi sem csak nyomatok, látleletek, hanem mindegyik egy kivételes ember, egy sors, az általa létrehozott művek és a bennünk olvasókban, nézőkben keletkező szabad asszociációk rendkívül bonyolult összefüggések alapján szerveződő rendszere.

 

A Töredékek című kiállításon Balla Demeter portréi mellé a kurátor olyan képpárokat válogatott, melyek lazábban vagy szorosabban, érthetően vagy csak érezhetően kötődnek a lefényképezett művész életéhez, sorsához, műveinek valamelyikéhez. A fotográfusnak hetven éves pályáján készült több százezernyi fotója számtalan lehetőséget ad új és új teljességek létrehozására, s az ilyenfajta válogatás és egésszé kerekítés a kurátori munka legszebb része.

A tárlat 2017. március 22-ig minden nap 10-18 óra között ingyenesen látogatható a Külgazdasági és Külügyminisztérium – Balassi Intézet galériájában.

 

Töredékek - Bal...
Töredékek - Bal...
Töredékek - Bal...
Töredékek - Bal...
Töredékek - Bal...
Töredékek - Bal...
Töredékek - Bal...
Töredékek - Bal...
Töredékek - Bal...
Töredékek - Bal...

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
16
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események