Iratkozzon fel hírlevelünkre

NÉZŐPONTOK ASPEKTE

Nézőpontok  címmel nyílt kiállítás Matzon Ákos képzőművész alkotásaiból 2013. október 15-én a Balassi Intézetben.  A kiállítást  Hölvényi György, egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár nyitotta meg. 

Zenei közreműködő Wieszt Árpád harmonikaművész volt. 


„Elsősorban a gondolataimat szeretném a festészetben megfogalmazni, kifejezni, a gondolatok viszont a saját, privát énem részei és nem kívánom, nem is tudnám azokat mindenkivel megosztani, inkább csak felkínálni szemlélésre, önálló vélemény alkotására.Mindig is a kevés színnel dolgozó, monokróm festészet, ezen belül is a fehér szín érdekelt, inspirált a leginkább. Talán azért, hogy a szinek kavalkádja ne zavarja (ne befolyásolja a szemlélőt sem) többrétegű reliefjeimen a megjelenő fények és árnyékok aktivitását, dinamizmusát, önálló életét. A sokszínűség tehát nem magukban a szinekben, hanem a gondolatok „rétegeiben”, differenciáltságában nyilvánul meg.” 

                                                                      Matzon Ákos, Munkácsy díjas festőművész, www.matzon.com

„Matzon Ákos munkái nem értelmezhetőek az 1920-as évek első felében történtek, a konstruktivizmus ismerete, koordinátái nélkül. S esetében nem egyszerűen az ezredforduló neo-stílusirányzatai egyikéhez, a „neo-geo”- hoz való kötődésről van szó. Képein, reliefjein és rajzain a dinamikus, de feszes rendbe épülő körök, négyzetek és háromszögek nem szorulnak macskakörmök közé, nem próbálkozik áthallásokkal, idézetekkel. Nem utánoz, hanem újrateremt. Borges hőséhez, Pierre Ménard-hoz hasonlóan újraírja, immár más olvasatban, ha nem is a Don Quijotét, de Kassákot, Moholy-Nagyot, Vantongerloot. Újraírja azt a hitet, fegyelmezett hevületet, mely a jövőbe ívelő, humánus rendről álmodó konstruktivista képek sajátja volt, s amely eredeti formájában mindenképp utópiának bizonyult.  - Pataki Gábor

 

Nézőpontok
Nézőpontok
Nézőpontok
Nézőpontok

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
22
Október
H K Sz Cs P Szo V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események