Iratkozzon fel hírlevelünkre

TÖREDÉK. Kinszki Imre (1901-1945) fényképei

 

kinszki fszek 12 240 BI

Töredék. Kinszki Imre (1901-1945) fényképei címmel nyílt kiállítás az itthon kevéssé ismert, de a külföldi szakirodalom által a legnagyobb fotográfusok között emlegetett Kinszki Imre nagyméretű reprodukcióiból, eredeti fotográfiáiból, valamint a Kinszki-hagyatékban megmaradt dokumentumokból. 


A megnyitón köszöntőt mondott Balatoni Monika kulturális diplomáciáért felelős államtitkár, Kinszki Judit - a fotográfus 80 éves lánya - pedig a családi legendárium egy-egy ékes darabját osztotta meg a közönséggel. A tárlatot Dr. Hatos Pál, a Balassi Intézet főigazgatója nyitotta meg.

A kiállítás 2014. június 21-én 18 órakor nyílt, majd 19.30-tól a Hot Jazz Band adott válogatást a ’20-as, ’30-as évek slágereiből a Balassi Intézetben a Múzeumok Éjszakája keretében. 


Míg a külföldi szakirodalom Brassaïval, Kertésszel és Moholy-Naggyal egyenrangú alkotóként emlékszik a Holokausztban elpusztított Kinszki Imre életművére, itthon csak kevesek által ismertek páratlan fotói. Pedig Kinszki képei, írásai rendszeresen megjelentek a hazai sajtóban, felvételeit pedig olyan rangos külföldi lapok is közölték, mint a National Geographic vagy az American Photography. Témái között kiemelkedően fontos mindaz, amit Budapestről lencsevégre kapott. A vészterhes időkben negatívjaiból egy doboznyit a családjára bízott. Ez a kis doboz megmenekült s vele néhány tucat időtlenné vált pillanat, egy végképp eltűnt világ emlékei. 

 

Kinszkire erősen hatottak kora modern fotográfiai törekvései is, őt tarthatjuk az új tárgyiasság egyik legkövetkezetesebb magyar alkotójának. Új szemléletű város- és zsánerfotók mellett természeti képeket és makrofotókat készített. Pályája egészén áthúzódik a filozófus, biológus, fotográfus hármassága a megélhetést jelentő hivatalnoki lét keretébe ágyazva. Bár rákerült az amerikai kivándorlási kvótára, nem sikerült idejében elhagynia az országot, így a fasizmus számos áldozatainak egyike lett.

 

Munkái csak az elmúlt néhány évben támadtak fel Csipkerózsika-álmukból. Megmaradt képeiből hovatovább több van az Egyesült Államokban, Franciaországban, mint Magyarországon. Az itthon fellehető anyagokból eddig készült már életmű-kiállítás, családi fotó kiállítás, a háború előtti Budapestet bemutató válogatás. Itt, most egy szemléletében ezektől különböző tárlat nyílik, mely erősebben koncentrál a képek máig ható üzenetére, mely az eredetileg kisméretű képeket - éppen a részletek jól olvashatósága okán - sokszorosára nagyítja és a nagyközönség számára is kezelhetőbbé teszi, mint a nagyrészt 6x9 cm-es eredetik. A Balassi Intézet hatalmas terében minden kép önálló mikrovilágként jelenik meg, ha elég intenzív a néző és a kép kapcsolata, akkor képes kiemelni a szemlélőt a valós térből, s áthelyezni a fénykép saját belső terébe. Néhány eredeti dokumentummal, Kinszki sorsát bemutató tárggyal, képpel, szöveggel segítjük az imént emlegetett néző-kép viszonyt megvalósulni.

 

A Töredék. Kinszki Imre (1901-1945) fényképei című kiállítás kurátora Kincses Károly fotótörténész volt.

A tárlat előkészületi munkáiban aktívan részt vett a művész lánya Kinszki Judit is.

A kiállítótérben a Centropa által készített Kinszki Imre életét bemutató, a Szerelem papírrepülőn érkezik című dokumentumfilm is látható volt. 

 

Töredék
Töredék
Töredék
Töredék
Töredék
Töredék
Töredék
Töredék
Töredék
Töredék
Töredék
Töredék
Töredék
Töredék
Töredék
Töredék
Töredék
Töredék

 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
17
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség