Iratkozzon fel hírlevelünkre

Könyvsiker Bécsben

 

banffy konyvborito3Várakozáson felüli érdeklődés és nagy siker övezte a Bánffy Miklós Megszámláltattál (Die Schrift in Flammen) című regényének vadonatúj német nyelvű fordítását prezentáló könyvbemutatót. A kötetet kedden mutatták be Bécsben a Collegium Hungaricum Bécs, a Zsolnay Kiadó és a Magyar Nagykövetség közös szervezésében, a fordító, Oplatka András részvételével.


Bánffy Miklós (1873-1950) Erdélyi Trilógiájának első része az első világháború előtti Magyarország letűnt világát jeleníti meg két erdélyi unokatestvér, gróf Abády Bálint és gróf Gyerőffy László nézőpontjából. A magával sodró, jövőbe tekintő történet lenyűgöző elbeszélése és egyben pontos látlelete az Osztrák-Magyar Monarchia  és a történeti magyar társadalom 1914 előtti hanyatlásának.


A kötet fordítója Oplatka András, neves történész, germanista, a Neue Zürcher Zeitung nagy tekintélyű munkatársa, a budapesti Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetem tanára.


A Megszámláltattál német nyelvű fordítását a Die Presse című osztrák napilap szombati irodalmi melléklete is méltatta. A szemleíró, Norbert Meyer „elégikus és elegáns" műként jellemzi az 1904 és 1914 között játszódó történetet, s ebben a tekintetben Joseph Roth könyveihez, és Robert Musil A tulajdonságok nélküli ember című regényéhez hasonlítja. Bánffy művét egy viktoriánus regény hosszú lélegzetű stílusa jellemzi, a fordítás pedig megőrzi Bánffy stílusát és precizitását.

 

Vajon Márai Sándorhoz és Szerb Antalhoz hasonlóan Bánffy is meg tudja hódítani a német nyelvterületet? Ez a jövő titka! Hiszen – mint tudjuk – az irodalmi siker és sikertelenség természetrajza bonyolult, számtalan elem együtthatása szükséges a befogadáshoz. Mindenesetre a Zsolnay Kiadó tervei szerint hamarosan a könyvesboltok polcaira kerülhet az Erdélyi Trilógia második (És híjjával találtattál) és harmadik részének (Darabokra szaggattatol) német nyelvű fordítása is. A tegnapi remek könyvbemutató, a 150 fős hallgatóság és a helyszínen gazdára lelt számos kötet mindenesetre biztató első jelei lehetnek a remélt sikernek.


A kötetet az elkövetkezendő hetekben Budapesten és a rangos németországi irodalmi eseményen, a Lipcsei Könyvvásáron is bemutatják.

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
17
Január
H K Sz Cs P Szo V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események