Iratkozzon fel hírlevelünkre

Berlin: Az ilb a .CHB-ban

Szeptember 4. és 15. között 13. alkalommal kerül megrendezésre az internationales literaturfestival berlin (ilb, Berlini Nemzetközi Irodalmi Fesztivál), Európa egyik legnagyobb ilyen jellegű eseménye: idén 47 országból kb. 160 szerzőt, zenészt, művészt stb. hívtak meg, hogy 10 napon át várják az irodalomszeretőket a kb. 250 rendezvény valamelyikén. Az elmúlt években olyan vendégek szerepeltek a fesztivál programjában, mint pl. Isabel Allende, Nadine Gordimer, Siegfried Lenz, Doris Lessing, Robert Littel, Mario Vargas Llosa, Claudio Margis; Magyarországról pedig többek között Darvasi László, Esterházy Péter, Kertész Imre, Krasznahorkai László vagy Nádas Péter. 2009 óta a .CHB is részese a fesztivál forgatának: nemcsak helyszínt biztosít egyes rendezvényeknek, hanem a magyar szerzők fellépésének szervezésében is részt vesz.

A fesztivál a hagyományokhoz híven több szekcióban is kínál majd programokat (a részletes programot a fesztivál honlapján találja).

A .CHB az ilb alkalmából bemutatja:
2013. szeptember 13. 19:00
VILÁGIRODALOM: »Az utolsó kocsma« – Esterházy Péter Kertész Imre műveiből olvas fel
»Egy szélsőségesen személyes könyv, amíg végül nem marad semmi... szétzilálni, porrá zúzni, megsemmisíteni a szereplőt. De lehetőleg minden magyarázat nélkül, mindenekelőtt mellőzve minden úgynevezett filozófiát«, így fogalmazott Kertész Imre szándékáról az »Utolsó kocsma« című művével kapcsolatban. A szeptember közepén megjelenő, az író 2001 és 2009 közötti naplóbejegyzéseit felölelő kiadás tartalmaz egy ezidáig kiadatlan regénytörédéket is, »Utolsó kocsma« címmel. A .CHB rendezvényén Esterházy Péter olvas fel az írásból még a kötet megjelenése előtt.
Belépőjegy: 8 EUR / 6 EUR (kedvezményes) / 4 EUR (tanuló)

Az ilb rendezvényei a .CHB-ban:
2013. szeptember 9. 19:30
REFLECTIONS: Változások a Balkánon. Bora Ćosić (Szerbia/Németország) és Roman Simić (Horvátország) Belgrádról és Zágrábról az átalakulás idején
Felolvas: Friedhelm Ptok
Belgrád, a fehér város, ma már többet jelent, mint Jugoszlávia egykori fővárosát: az Európai Unióval folytatott csatlakozási tárgyalások óta a város az átalakulóban lévő országok jelképévé is vált, Horvátország közelmúltbeli EU-s csatlakozása pedig Zágrábot is az európai nyilvánosság fókuszába helyezi. A hagyomány és történelem, a fokozódó bizonytalanság és gazdasági válságok tükrében beszél a két városban végbemenő változások múltjáról és jövőjéről a Belgrádban felnőtt szerb író, Bora Ćosić és a horvát szerző Roman Simić.

2013. szeptember 11. 20:00
REFLECTIONS: Rafael Cardoso (Brazília) Rio de Janeiróról
A beszélgetést vezeti: Michi Strausfeld, felolvas: Regina Gisbertz
A 2014-es labdarúgó-világbajnokság és a 2016-os olimpiai játékok városában egyre több városrészt szerez vissza a katonaság a drogbandáktól. Ezzel együtt a Copacabana partja mit sem veszített vonzerejéből. Brazília egykori fővárosának sokszínűségéről és ellentmondásairól a Rio de Janeiróban született Rafael Cardoso mesél.

2013. szeptember 12. 19:00
VILÁGIRODALOM: Kitekintés Irakra: Fadhil Al-Azzawi és Hussain Al-Mozany (Irak / Németország) mutatják be regényeiket
A beszélgetést vezeti: Larissa Bender, felolvas: Friedhelm Ptok
A Berlinben élő iraki írók, Hussain Al-Mozany és Fadhil Al-Azzawi irodalmi munkásságuk bemutatásával készülnek. A távolból Irakra tekintenek és közösen megosztják országuk egyik legfiatalabb történetét. Elbeszéléseikben pusztításról és belső meghasonlásról, ideológiáról és önkényuralomról mesélnek.

2013. szeptember 12. 21:00
REFLECTIONS: A Közel-Kelet kilátásai. Fadhil Al-Azzawi és Hussain Al-Mozany (Irak / Németország) beszélgetnek
A beszélgetést vezeti: Larissa Bender
Mi a helyzet Irakban a demokráciát és az emberi jogokat tekintve tíz évvel az ország amerikai megszállását követően? Mi jön a katonai diktatúrák bukása után? Hogyan viszonyulhat Németország és a nyugati világ az arab világhoz a nagy változások időszakában? Hussain Al-Mozany és Fadhil Al-Azzawi Berlinben élő iraki származású írók ezen kérdések megválaszolására szentelik az estét Irak és más közel-keleti országok kulturális és politikai helyzetének felvázolásával.

2013. szeptember 14. 18:00
VILÁGIRODALOM: Habib Selmi (Tunézia / Franciaország) a tunéziai társadalom vallásáról
A beszélgetést vezeti: Larissa Bender, felolvas: Jörg Petzold
Taufik, aki már régebb óta Párizsban él, egy látogatás erejéig visszatér szülőföldjére, Tunéziába. Egy kultúrák között ingázó ember észrevételein keresztül Habib Selmis »Asszonyok al-Bassatînból« című regénye a tunéziai társadalomban lejátszodó változásokat jegyzi fel, így annak az új vallásosságnak megjelenését is, amely bizalmatlan a szerencséjüket Európában kereső kivándorlókkal.
Belépőjegy az összes felsorolt rendezvényre a .CHB-ban: 8 EUR / 6 EUR (kedvezményes) / 4 EUR (tanuló)

Programajánló:
2013. szeptember 4. 10:00, Bezirkzentralbibliothek Mark Twain (Marzahn)
2013. szeptember 5. 11:00, Ingeborg-Drewitz-Bibliothek (Steglitz)
Vadidegen emberek, akik csak jót akarnak. Farkas Péter regénye egy demenciával küzdő szerelmespár szemszögéből

A beszélgetést vezeti: Tobias Hülswitt
Farkas Péter regénye egy demenciával küzdő idős pár életének utolsó szakaszáról szól, akik a kis lakásukba zárt világában a balkonon tett kirándulások és a vadidegen emberek jövés-menése jelent eseményt. A Nyolc perc c. regény e betegséget nem kívülről, hanem az érintettek szemszögén keresztül ragadja meg, "tele bölcsességgel és gyengédséggel" (SWR).
A belépés ingyenes.
2013. szeptember 5. 18:00, Haus der Berliner Festspiele, nagyszínpad
Az időskör erői és erősségei – Beszélgetés Farkas Péter íróval (Magyarország) és Sonja Ehret öregségkutatóval (Németország)
A beszélgetést vezeti: Tobias Hülswitt
»Nem tudom pontosan, hogy az időskori elbutulás hogyan néz ki, de látszólag pontosan olyan lehet, mint az öregedés maga. Minden nap elveszítünk valamint, minden nap egy új dolgot kell eleresztenünk «, írja Farkas Péter, a »Nyolc perc« szerzője, egy olyan regényé, amely a következő kérdéssel foglalkozik: Hogyan lehetünk képesek beszélni, amikor múlóban van a beszédre való képességünk, amikor az - Farkas kifejezésével élve - »belefullad a testbe«? Kérdések, amelyekre orvosi megközelítésből még teljesebb válaszok adhatók. Hogyan védik meg az idősek az önállóságukat? Hogyan segíthet nekik ebben az öregségkutatás? A beszélgetés másik meghívott vendége Sonja Ehret öregségkutató, aki a témában szemináriumokat is tart a Heidelbergi Egyetemen, »Az időskör erői és erősségei», valamint »Az idős emberek lelki és szellemi dinamikája» címmel.
A belépés ingyenes.
2013. szeptember 5. 18:00, Haus der Berliner Festspiele
Kati Marton (Magyarország / USA) A nép ellenségei c. könyvében családja történetét meséli el
A beszélgetést vezeti: Harry Nutt, felolvas: Regina Gisbertz
Kati Marton szülei, akik független újságíróként többek között az 1956-os forradalomról is tudósítottak, drámai körülmények között kényszerültek elhagyni az országot. A magyar titkosszolgálat róluk keletkezett iratai, amelyet a szülők maguk soha nem néztek meg, titkos szerelmi viszonyokról, árulásról és kínzásról számolnak be. A dokumentumok azt is jól érzékeltetik, hogy a Marton család állandó megfigyelés alatt állt: barátaik, munkatársaik, de még a gyerekek francia nevelőnője is jelentett róluk.
Belépőjegy: 8 EUR / 6 EUR (kedvezményes) / 4 EUR (tanuló)

A fesztivál teljes programját és a jegyvásárlással kapcsolatos összes információt a fesztivál honlapján találja.

 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
16
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események