Iratkozzon fel hírlevelünkre

Campus Hungary a Sziget fesztiválon

Saját utcával várja az érdeklődőket a Sziget Fesztiválon a Campus Hungary felsőoktatási ösztöndíjprogram, amely augusztus 13-án mutatkozott be. Az utca programját Nagy Anna külügyi szóvivő nyitotta meg, aki elmondta, a Campus Hungary két évvel ezelőtt indult és azóta több mint 8000 diákot juttatott ösztöndíjhoz a világ különböző részeire.

Nagy Anna Sziget BIAz első előadást Wettstein Dániel és Haidegger Tamás korábbi Campus Hungary-ösztöndíjasok tartották, akik kerekasztal-beszélgetés formájában meséltek élményeikről, tapasztalataikról és jelenlegi kutatásaikról.

Wettstein Dániel három hónapot töltött kint az ösztöndíjjal Buffalóban, az Amerikai Egyesült Államokban, ahol robotsebészettel kapcsolatos kutatással foglalkozott. A beszélgetés során elmagyarázta, hogy a robotsebészet három fő elemből tevődik össze: a konzolból, az operációt végző robotkarból, illetve a videotechnikát és szoftvereket üzemeltető részből. Jelenleg 2500 ilyen robot működik világszerte. A robotsebészet távmunkára is alkalmas, az első ilyen beavatkozás, transzatlanti műtét 2001-ben történt New York és Strasbourg között. Az elképzelések szerint a technológia egyszer alkalmas lehet arra, hogy egy, az űrben tartózkodó pácienst a Földön dolgozó orvos kezeljen. Wettstein Dániel mesélt még a Leonardo da Vinci nevet viselő modellről, amely rendkívül precíz anatómiája miatt kapta nevét. Illetve beszámolt aktuális projektjéről is, amely egy apró csipeszekből álló robotkar szimulátor.

robotsebszet

Képre kattintva galéria nyílik!

Haidegger Tamás, az Óbudai Egyetem Bejczy Antal iRobottechnikai Központjának adjunktusa is járt kint Campus Hungary-ösztöndíjjal az USA-ban. Előadásában beszélt az etika és a robotsebészet kapcsolatáról, melyben kiemelte: „a hippokratészi eskü vonatkozik erre is, azaz a legfőbb cél, hogy az ember jót tegyen betegével”. Egyelőre mindenképpen jobb, ha a döntéshozatal az emberek kezében van, de vannak olyan beavatkozások is, például vágások, fúrások, amelyeket a robotok sokkal pontosabban képesek elvégezni – tette hozzá.

A koncepció továbbfejlesztése kiterjed az úgynevezett lenyelhető robotok szintjére, melyek így képesek lesznek a belső felületen történő gyógykezelésre. Külföldön már bevett szokásnak számítanak az olyan eljárások is, amelyek az esztétikai szempontokat figyelembe véve például epekő- vagy vakbélműtétet a testnyílásokon keresztül hajtanak végre. 

A robotokat elsősorban az iparban és az orvostudományban szokás alkalmazni. Az ipar számára az a legfontosabb, hogy ugyanazt a feladatot minél gyorsabban tudja elvégezni, ez az orvostudományban másképpen működik, ott egyedi feladatok megoldására van szükség.

Haidegger Tamás szerint a robotokkal kapcsolatban még várnak rájuk teendők, például az oktatásba történő bevonásukkal, a hibákra való felkészítéssel, az etikai kérdések megbeszélésével, az összeférhetetlenségek kezelésével és a betegek tudatos felkészítésével. A kerekasztal-beszélgetés végén mindenki figyelmét felhívta a higiénikus kézmosás fontosságára is: a helyes kézmosás mérésére egy különleges szerkezetet is kifejlesztettek, amely UV-fény alatt megmutatja a kimaradt területeket.

A fiatalok számára nagyon fontos volt ez az Campus Hungary-ösztöndíj, hiszen Magyarországon egyáltalán nincs robotsebészet, így létkérdés volt számukra a külföldi tanulmányút – így itthon tudják kamatoztatni az ott tanultakat. Érdekesség azonban, hogy múlt péntek óta az Óbudai Egyetemen is van már egy sebészrobot, melyet kutatási célra használhatnak.

 

További cikkek:

 

http://www.edupress.hu/hirek/index.php?pid=egycikk&HirID=31282
http://www.edupress.hu/hirek/index.php?pid=egycikk&HirID=31283 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
23
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események